Отговори
# 165
Така... Още вчера сутринта получих отговор от Павлина, но тъй като ѝ зададох допълнителни уточняващи въпроси, исках да изчакам и втория отговор, преди да пиша тук. Но тъй като още не ми е отговорила, споделям първия ѝ отговор. Накратко — трябва да е "учебнопомощен", тъй като идва от "учебна помощ".

Относно второто ми питане. Написах, че и аз отначало съм смятала, че трябва да е написано слято, особено ако става дума за литература (учебнопомощна литература <— напр. от учебно помагало), но ако е за персонал, откривам друга логика и правя аналогия с "учебно-възпитателен" (което се пише точно така).

И всъщност какво е точно "учебнопомощен персонал"? Според вас?

# 166
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Подпомага учебната дейност,но не е свързан пряко с нея? Библиотекар, ако има в училището, секретарка, касиер, домакин...

# 167
Не следва ли там да са и логопед, психолог, ресурсни - всички, които подпомагат учебния процес? Но не всеки друг служител, а само този, който има връзка точно с учебния процес и подпомагането му.

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 14:30 от Judy

# 168
  • Испания
Преди години имаше педагогически и помощен персонал. Педагогическият включваше учители, психолог, логопед, възпитател. Помощният - помощник-възпитател /което на практика е лелка в детската градина/, секретар, касиер, домакин, счетоводител, чистач.

Аз друго се чудя. Защо Павлина казва, че учебнопомощен се пише слято? Добре, според нея, идва от учебна помощ, т. е. прилагателно + съществително. Обяснила го е тук - https://kaksepishe.com/pomoshtno-tehnicheski/

А пък на мен ми "звучи" като учебен и помощен. В такъв случай би трябвало да се пише учебно-помощен.

Учебно-производствен не би ли трябвало тогава да се разглежда като учебно производство. В такъв случай би трябвало да се пише слято.

Колкото повече човек задълбава из езиковите дебри, толкова по-тъмно става.

# 169
И аз съм за тирето в учебно-помощен, точно защото ми звучи като помощен персонал за ученето, основна дума "помощен", "учебно" - спомагателна, може да се членува в края.

Моят ми се обади на обяд да ми каже, че имал отлична оценка на домашните по БЕЛ до сега - есе, това домашно, от което беше този въпрос № 6 и още едно от вчера. Нямал корекции.

# 170
  • Испания
Честито на детенце!

# 171
Мерси. Той снощи ми сподели, че си се колебае често дали думите са съподчинени една на друга или са равнопоставени, дали става въпрос за две прилагателни или за съществително с прилагателно /изумруденозелен, например - изумруденото цвят ли е, като зеленото или е от съществителното изумруд/, абе научи доста неща от този раздел, но не е уверен, определено.

# 172
Smileys, препратката на Павлина беше към "здравнопрофилактичен", тоест двете думи се подчиняват на едно и също правило.
https://kaksepishe.com/zdravnoprofilaktichen/

Judy, и в двата случая думите ще се членуват по един и същ начин, независимо дали са с тире, или не. При прилагателните (както е в случая) логиката е по-друга — когато две прилагателни са в равноправно отношение, сложното прилагателно, което се получава от тях, се пише полуслято, като дефисът замества съюза "и". По този начин са например "българо-английски" и "черно-бял". Ако едната част е основна, а другата — спомагателна (както ти пишеш), трябва да е точно слято изписването.

При сложните прилагателни точно това е проблемът — да се определят изходните думи, които са свързани; дали са две съществителни, прилагателно и съществително, две прилагателни. Дали в случая е "учебна помощ", или "учебен" + "помощен" (както "учебно-възпитателен" идва от "учебен" + "възпитателен")? Голяма каша е слятото, полуслятото и разделното писане.

Допълвам: Judy, сега видях последния ти пост — написала си почти същото като мен за прилагателните. "Изумруденозелен" го има и в речника, така трябва да е, защото е нюанс, а не два различни цвята. Също както се пишат "тъмнозелен, светлокафяв и бледолилав" например.

Последна редакция: ср, 11 ное 2020, 08:01 от Ditto.

# 173
Извинявам се за последователните постове, но получих и втория отговор от Павлина. Не е коментирала нищо по разсъжденията ми за аналогията между "учебно-възпитателен" и "учебно-помощен", което означава, че няма никакви съмнения за слятото изписване. Ето отговора ѝ:

Скрит текст:

# 174
Най-много ми хареса това, което Павлина казва - че примерът не е подходящ за осмокласници.
По този дял от БЕЛ определено смятам, че нещата не са изчистени и вече чакам да минат на следващия.
Преди 4-5 години някъде карах един опреснителен курс по български език и точно тук, по отношение на слято, полуслято и разделно писане си останаха въпроси и не всички случаи бяха разбрани от всички.

Последна редакция: ср, 11 ное 2020, 09:18 от Judy

# 175
Ами то от непрекъснато "изчистване" на нещата човек не знае вече кое е правилно и кое не. Търсиш, четеш, на едно място едно пише, на друго - друго ти обясняват. На мен слятото изписване на "учебнопомощен" хич не ми харесва, с малкото тиренце ми е по-добре! Simple Smile

И защо научноизследователски, но научно-преподавателски?

Judy, разбрах, че детето се е справило за отличен, дай, моля те, окончателния верен за теста вариант, че уж четох, дано не съм го пропуснала само.

# 176
На тая задача № 6 отговорът е "б" - "учебно-помощен" персонал. Като обаче не стана ясно дали тирето е грешно или липсата на членуване. Детето е отбелязало липсата на членуване, обаче не знае дали е това или тирето.

# 177
Скрит текст:
Ами то от непрекъснато "изчистване" на нещата човек не знае вече кое е правилно и кое не. Търсиш, четеш, на едно място едно пише, на друго - друго ти обясняват. На мен слятото изписване на "учебнопомощен" хич не ми харесва, с малкото тиренце ми е по-добре! Simple Smile

И защо научноизследователски, но научно-преподавателски?

Скрит текст:
Judy, разбрах, че детето се е справило за отличен, дай, моля те, окончателния верен за теста вариант, че уж четох, дано не съм го пропуснала само.

Може би защото "научноизследователски" идва от "научно изследване/научни изследвания", а съчетание "научен преподавател" няма? Но тъй като има "научен ръководител" например, от него би могло да се образува сложното прилагателно "научноръководителски". Имам предвид теоретично.

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 10:35 от Ditto.

# 178
Здравейте, мили дами!
Събрала съм "колекция" от пунктуационни казуси, които лично мен са ме смущавали леко, и бих искала да си сверя часовника с вас. Оставям ги с оригиналния правопис на авторите, за да коригираме заедно, в случай че се налага... и че ви е интересно, разбира се Simple Smile Ето ги:

Когато пием вода, трябва преди това да й шепнем хубави неща, и тя ни лекува.
Отначало няма топли нотки, освен, може би мед.
Приготвеното у дома руло обаче е несравнимо по-пухкаво, по-вкусно и най-важното - без добавки и консерванти. Да го направите сами не е трудно и става бързо.
Това мнение придобива все по-голяма популярност и не без основание.
Той е от онези, които като се напият и бият.
Тя какво казва за мен няма много значение вече.
В крайна сметка, класифицирането на рецепти като здравословни или не често е въпрос на лично мнение.
Да си вегетарианец или веган е въпрос на избор, но да си нетолерантен към глутен или лактоза не е.
Изглежда трудно, но само привидно.

В последното изречение питанката ми е стилистична.

# 179
  • Mediterraneo
В някои изречения не виждам грешки.

Общи условия

Активация на акаунт