Отговори
# 180
  • Майничка
"Да си вегетарианец или веган е въпрос на избор, но да си нетолерантен към глутен или лактоза не е."

"Нетолерантен" тук май не е на място, би следвало да е "да имаш непоносимост към". Така излиза, че не ги понасяш по собствен избор.

# 181
  • Mediterraneo
Нетолерантност се използва точно в смисъл на непоносимост напоследък, в подобен контекст.

# 182
  • Майничка
Зная, но на български "нетолерантност" се използва в контекста на нетърпимост към човешки действия, идеи, разбирания и т.н., а в медицински контекст - "непоносимост" към нещо.

# 183
Много са странни някои изречения.
Първото, ако махнем вметнатото изречение, става: Когато пием вода и тя ни лекува. Може би бих махнала запетаята пред "и", за да остане едно смислово гнездо на шепненето и лекуването.

На второто аз не бих сложила запетаи около освен.

Третото: Да го направите сами, не е трудно и става бързо.

Тя какво казва за мен, няма много значение вече.

Да си вегетарианец или веган, е въпрос на избор, но да си нетолерантен към глутен или лактоза, не е.

Другите ми изглеждат ок, но не съм филолог.

# 184
  • somewhere near the sea
Хора, трябва да намеря текста на "Репетиция за парад " от Стефан Цанев. Мисля, че е от стихосбирката. "Спасете нашите души"

# 185
В "Спасете нашите души" има само едно стихотворение с заглавие Репетиция...., но е "Репетиция за едноминутно мълчание". Ако случайно бъркате заглавието и е то, ще го снимам и изпратя.

# 186
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Хора, трябва да намеря текста на "Репетиция за парад " от Стефан Цанев. Мисля, че е от стихосбирката. "Спасете нашите души"
https://liternet.bg/publish/aalipieva/poezia_60/poeticheskite.htm
Цитат
Раз! Два! Три! Проба. Раз! Два! Три! Проба. Раз!
В пустия площад
на бронирана машина
влита
Ленин!
Командващият ентусиазма
му прави строги забележки:
­ Размахвай ръката по-енергично!
­ Погледът по-устремен!
­ Устата, не забравяй да отваряш устата! Така...
­ Включвайте записа!
Начали!
­ Върнете се! Лошо! Няма ентусиазъм! ­
вика командващият ентусиазма.

И
                    революционните
                                        армии
                                        покорно
                                                  се
                              връщат
назад
с отпуснати юмруци...
Командващият ентусиазма е в отчаяние:
­ Ах,
по-лесно се правят революции,
отколкото парад!

("Репетиция за парад") (Цанев 1965)

# 187
  • Майничка
В "Спасете нашите души" има само едно стихотворение с заглавие Репетиция...., но е "Репетиция за едноминутно мълчание". Ако случайно бъркате заглавието и е то, ще го снимам и изпратя.
Има и Репетиция за парад, преди или след Малките барабани беше (или Песен за малките барабани, не съм сигурна).

# 188
Знам ли. Моята книга няма година на издаване. Издателство BULART-второ издание и няма ни барабани, ни парад.

# 189
  • София
Моля за помощ за следната задача:

В кое изречение е допусната граматична грешка?

A)  Впрочем всички родители много обичат предварително да решават съдбата на своите деца.

Б) Като чуха тези думи, и трите орисници писнаха и веднага всяка изложи своето мнение.

B) И ние с нашата детска фантазия си представихме, че всяка буква виси, закачена на един зъб.

Г) През Средните векове рицарите са умирали, 3а да докажат любовта си към избраницата на тяхното сърце.

Има една голяма буква - З - която не е на мястото си в подгочка г) - но това граматическа грешка ли е? Друга грешка не вижда девойката.

Благодаря предварително!

# 190
Струва ми се, че Средни векове се пише с малка буква в случая, но тряба да потърся правилата, че може и да съм пропуснала някоя новост.

A)  Впрочем всички родители много обичат предварително да решават съдбата/съдбите на своите деца.
З ми прилича на случайна грешка, ама знае ли се.........

Последна редакция: вт, 17 ное 2020, 17:54 от labrex

# 191
На своето сърце трябва да е.

# 192
  • София
Благодаря ви, дами!
Дъждец,
Сигурно е "своето" сърце, да. Сега го осъзнавам.

Още веднъж благодаря за бързото включване Simple Smile

# 193
А запетайката пред първото и в пример Б?

# 194
Във второто изречение първото е подчинено изречение и затова се огражда със запетая. В случая "и" не свързва две главни изречения.

Бъни, за въпроса питах щерката и тя каза, че е възвратно притежателно местоимение.
Сега се разтърсих и пише, че когато предметът принадлежи на подлога, е възвр.прит.мест. Иван посрещна своята майка (майката на Иван)
Когато предметът принадлежи на друг, тогава е притежателно местоимение.(Иван посрещна неговата майка (майката на Митко)
https://bgmateriali.com/%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0% … D0%BB%D0%B0%D1%81

Общи условия

Активация на акаунт