Отговори
# 120
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
за "чиито родители" се съгласявам веднага - пропуснах го. Simple Smile
https://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=21&WorkID=152&Level=2

# 121
Благодаря много!

# 122
  • София
Моля за помощ - не знам дали въпросът ми е за тази тема, но се надявам някой от списващите тук да е компетентен.
Каква е етимологията на думата "граница"?
Благодаря предварително!

# 123
  • Испания
Моля за помощ - не знам дали въпросът ми е за тази тема, но се надявам някой от списващите тук да е компетентен.
Благодаря предварително!

Думата е общославянска. Не намирам информация на български /тук нямам български речници/, намирам на руски.

Цитат
возможно происхождение из индоевропейской основы. Но предполагается также заимствование основы грань- из германских языков, и наоборот, существует мнение, что немцы в давние времена заимствовали у славян слово «граница»: немецкое — Grenze. Родственными являются: Чешское — hranice. Польское — hranice.

https://lexicography.online/etymology/%D0%B3/%D0%B3%D1%80%D0%B0% … D0%B8%D1%86%D0%B0

# 124
  • София
Смайли, много благодаря.

# 125
Благодаря предварително!

И аз нямам подръка етимологичен речник, но открих такъв онлайн , ето скрийншот, увеличете го, хубаво се вижда. Думата се намира в Том І (А-З).

Скрит текст:

# 126
  • Испания
Скрит текст:
Благодаря предварително!

И аз нямам подръка етимологичен речник, но открих такъв онлайн , ето скрийншот, увеличете го, хубаво се вижда. Думата се намира в Том І (А-З).

Скрит текст:
Скрит текст:

Ето

# 127
  • София
Лабрекс, Смайли - много благодаря за отделеното време!
Ще си запазя и за друг път линковете Simple Smile

# 128
Родственными являются: Чешское — hranice. Польское — hranice.

На мен пък това ми стана любопитно. Дали има нещо общо с корена -хран – в смисъл на „пазя“ – както в „охрана“, „охранявам“, „охранител“?
Както е тръгнало, „охрана на границата“ може да се окаже тавтология...  Simple Smile

# 129
  • Испания
Родственными являются: Чешское — hranice. Польское — hranice.

На мен пък това ми стана любопитно. Дали има нещо общо с корена -хран – в смисъл на „пазя“ – както в „охрана“, „охранявам“, „охранител“?
Както е тръгнало, „охрана на границата“ може да се окаже тавтология...  Simple Smile

Не мисля. По-скоро съответствие в славянските езици г -> h.

Както ъ -> у -> ę /български - руски - полски/.

ръка -> рука -> ręka

# 130
Дали някой знае случайно какъв е максималният брой точки на състезанието ,,Многознайко,,-родна реч?

# 131
Дали някой знае случайно какъв е максималният брой точки на състезанието ,,Многознайко,,-родна реч?

На тоя сайт са дали 30 т. максимален брой за 4 клас.

Скрит текст:
Резултати от "Многознайко" - Родна реч
Теа - 28 т., Ема и Велина с 27,5 т., Йоана 26 т., Йоан 25,5т., Марти Т. 24,5 т., Гого Ат. 21 т.
Медали: Златен - Ема, Теа и Велина,
сребърен - Йоана, Йоан, Марати Т.
Максималният брой точки е 30.

Не съм много запозната с въпросните състезания, не знам доколко ще помогне, просто ми излезе с гугъл.

# 132

На тоя сайт са дали 30 т. максимален брой за 4 клас.

Скрит текст:
Резултати от "Многознайко" - Родна реч
Теа - 28 т., Ема и Велина с 27,5 т., Йоана 26 т., Йоан 25,5т., Марти Т. 24,5 т., Гого Ат. 21 т.
Медали: Златен - Ема, Теа и Велина,
сребърен - Йоана, Йоан, Марати Т.
Максималният брой точки е 30.

Не съм много запозната с въпросните състезания, не знам доколко ще помогне, просто ми излезе с гугъл.
Благодаря много!

# 133
Не съм сигурна къде е грешката на задача 6, и четирите съм ги виждала така изписани:

Членуването на последното?

Последна редакция: нд, 08 ное 2020, 13:44 от Judy

# 134
На прима виста и аз не виждам грешка, но пък се сещам за научноизследователски, да не би вече да се пише и научнопреподавателски?

Общи условия

Активация на акаунт