Отговори
# 600
Здравейте. Дъщеря ми има да прави преразказ на "В обора при овцете" от името на неутрален разказвач, но се затруднява. Може ли да помогнете с няколко изречения как да започне. Тя знае как да прави преразказ в сегашно историческо време, но този текст много я затрудни. Давам и линк към разказа. Благодаря ви.
https://www.credoweb.bg/publication/104166/v-obora-pri-ovtsete

# 601
Когато този човек е бил малък,... После преизказни форми и после стандартното сегашно

# 602
Не трябва ли да е:
“ Когато е дете, не вярва на приказката за сина, който …..”

# 603
Здравейте. Дъщеря ми има да прави преразказ на "В обора при овцете" от името на неутрален разказвач, но се затруднява. Може ли да помогнете с няколко изречения как да започне. Тя знае как да прави преразказ в сегашно историческо време, но този текст много я затрудни. Давам и линк към разказа. Благодаря ви.
https://www.credoweb.bg/publication/104166/v-obora-pri-ovtsete
здравейте! ако не се лъжа, от неутрален разказвач се разказва в 3 л. ед.ч. Simple Smile

# 604
Като малък не вярва на приказката за сина...

# 605
  • волно калдъръмче
      Като малък не вярвал на приказката за лошия син, който оставил стария си баща да живее при овцете, но когато пораснал и станал лекар в бърза помощ видял какво ли не: циганчета, които се пързалят по чорапи в снега; мизерните къщи, в които живеят; болни богати и бедни хора и безпомощните им близки, които не знаят как да им помогнат. Като лекар се срещал с всякакви съдби, с всякакви хора, с всякакви болести и болни.
         Веднъж, когато...

Първата част се съкращава значително. Ако не са взели глаголни времена и наклонения и преизказни глаголни форми, малко прибързано ми се вижда да им се дава подобна задача. Не се учдвам въобще, че се затруднява в началото. От пети клас им се повтаря, че се преразказва в сегашно време и изведнъж -л, -ла, -ло, -ли.

# 606
Ако започнем така, остава въпросът кой е този, който не вярвал.
Аз бих започнала така:

В Бяла Слатина назначават млад лекар. Като малък той не вярвал....
Като почва работа в бърза помощ вижда какво ли не....

Допуска се употреба на няколко времена.

# 607
Включвам се не съвсем по темата, моля да ме извините. Този текст нормален ли ви се вижда за преразказ от ученици? На мен не ми се видя добър избор по ред причини, но досег с образованието нямам от много години, може да е така сега, знам ли. Просто ми стана интересно.

# 608
Въобще не е подходящ, според мен. Не ми стана ясно в кой клас е детето, но такива преразкази се правят в 5 клас. Сложен е текстът.

Последна редакция: чт, 23 дек 2021, 10:36 от W

# 609
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
освен сложността трябва да се отчита и съдържанието на текста и влиянието му върху децата.
не съм убедена, че е подходящ за пети клас. даже не мога да си представя за кой клас е подходяща темата.
и това с посочването на името града. Sad Sad Sad тъжна картинка.

# 610
Абсолютно неподходящ! Мигар се свършиха разказите на нашите класици, та се залита в такива уж художествени текстове, това за мен не е разказ, а някакво подобие на хроникьорско изпълнение. Какво естетическо ще запомни детският ум от това? На тази тема има хубава народна приказка - нека нея госпожата да даде, ще има повече смисъл.

# 611
Благодаря ви, сверих си часовника 🙂

# 612
Ммм много сложни разкази дават на ученици за 5 клас за преразказване. Когато бях в 5 клас, ни даваха да преразказваме някаква приказва или някакъв много кратък разказ, който учителката ни е прочела в клас, и после започваме да преразказваме от това, каквото сме запомнили от прочетеното.

Авторката не споменала в кой клас е детето й. Подведох се от другите коментари, че детето е в 5 клас.

Последна редакция: чт, 23 дек 2021, 11:50 от Jennifer_w

# 613
Детето на авторката е в седми клас май.
Разказите на О Хенри не са по-прости. Не знам какво толкова неподходящо намирате в разказа. Ще ми е интересно да разбера.

# 614
  • Русе
И на мен ми изглежда неподходящ. Без да оценявам темата, която също мисля е неподходящо, но това е субективно - в оригиналния разказ има наслагване на няколко времена, които е доста сложно да се преобразуват по задачата. Предполагам за това е даден, за да онагледи преобразуването на наслагване на повече времена. Обаче друг е въпросът дали масово учениците са овладяли задачата при нормални текстове, че да скачат в дълбоки води, които очевидно не са по силите на повечето възрастни. Още по друг е въпросът, като е плясната тази задача, после някой ще им разясни ли какво точно е трябвало да постигнат и то така, че да го разберат. Опитът ми показва, че най-вероятно - не.

Общи условия

Активация на акаунт