Отговори
# 660
  • София
Здравейте,
Имаме нужда от помощ за няколко въпроса

# 661
Обясних защо не я качих, верният отговор е даден- "Г" , в "Б" е очевидна грешката. Въпросът ми беше къде е грешката в "А" и "В', това исках да разбера за тези две изречения.

И след снимката имаше различни отговори за верния, ама верният е ясен," Г".
Жалко, че в темата не пишат учители по БЕЛ, синът ми като пита в училище, ще пиша какво е казала госпожата.

Пишат, пишат Bowtie

Относно въпроса над моя пост-
Зад. 9- отговор В

Примерно "Госпожо, Вие сте били поканена на събието".

Зад. 13- отговор Б
Деепричастието изразява действие, което протича едновременно с основното действие, вършителите и на двете действия трябва да съвпадат. В този случай авторът описва, а героят преминава през изпитания и съответно има двусмислица.

Последна редакция: нд, 09 яну 2022, 12:50 от Елиас

# 662
Здравейте,
Имаме нужда от помощ за няколко въпроса

9. В) миналите деятелни причастия са в множествено число

13. Според мен е Б), но не съм сигурна.

# 663
Sunny bunny, може ли да напишеш продължението на второто изречение?
Valeria, в) и б) са верните отговори.

П.П. Luthien ме е изпреварила.

# 664
  • София
Благодаря, Luthien и Ditto! Heart
Аз съм не съм добра по БЕЛ, а детето се готви за класна работа. Дано да нямам повече въпроси, но силно се съмнявам Confused

# 665
  • София
И все пак кое е правилното - когото ли?
Sunny bunny, може ли да напишеш продължението на второто изречение?
Ето: Не му пречи сянката на баща му - (голям) актьор Ицхак Финци.

Последна редакция: нд, 09 яну 2022, 14:16 от Sunny bunny

# 666
Когото.
Замествайте с Той и с Него и няма да има грешки ( освен за пълен/ кратък член, тази проверка работи и при падежите на местоименията, защото в именителен падеж са само подлогът и местоименията, които се отнасят за него).

Последна редакция: нд, 09 яну 2022, 14:34 от Елиас

# 667
  • София
Обясних защо не я качих, верният отговор е даден- "Г" , в "Б" е очевидна грешката. Въпросът ми беше къде е грешката в "А" и "В', това исках да разбера за тези две изречения.

И след снимката имаше различни отговори за верния, ама верният е ясен," Г".
Жалко, че в темата не пишат учители по БЕЛ, синът ми като пита в училище, ще пиша какво е казала госпожата.
Аз пък се зачудих дали не е възможно грешката да е в условието на задачата? Правихме подобен седмокласен тест, който намерих после на друго място с въпрос, зададен без “НЕ”-то.
ЖизнеЛЮБИВ не е синоним на витален (жизнен, бодър).

# 668
  • София
Mateah, Елиас, благодаря за включването. Правилото уж го знаем, ама е малко объркващо във въпросното изречение.

Имам още въпроси.
В кое изречение НЕ е допусната граматическа грешка /като трябва да се посочи грешката в другите/.
Остана да се чудим между 2 изречения:
1. Английският е най-важният чужд език в норвежките училища, изпреварващ немския и френския.
2. Гражданите, присъстващи на събитието, изслушаха и се възмутиха от грубите думи на оратора.

И пак от същата серия - В кое изречение НЕ е допусната граматическа грешка /като трябва да се посочи грешката в другите/.:
Открихме вярното изречение, но остана да посочим грешките в другите.
В изречението "Изборът за победител във всяка от 12-те категории прави широка творческа общност - актьори, режисьори, сценографи и др." - какво точно е грешката?
Аз бих го поправила така: "Изборът за победител във всяка от 12-те категории се прави  от широка творческа общност - ...."
Или по друг начин трябва? Търсим граматическа грешка.

Последна редакция: нд, 09 яну 2022, 15:06 от Sunny bunny

# 669
Sunny bunny, аз бих избрала "големия", защото е пояснение към "неговия". Точно тази част от правилото като че ли не е обяснена никъде, затова според мен е въпрос на тълкуване, но аз бих написала "големия".

В първите 2 изречения не виждам грешка. Ако има други, би ли написала и тях?

Във второто изречение трябва да е "избора", защото е допълнение, нищо че се намира в началото на изречението.

# 670
  • София
Ditto, благодаря за отговора! Уж се имам за грамотна, а ме затрудниха упражненията на детето Sad.

По другия ми въпрос - давам цялото упражнениe.
В кое изречение НЕ е допусната граматическа грешка:
1. Трудейки се упорито, успехът на учениците от последния гимназиален клас дойде закономерно.
2. Английският е най-важният чужд език в норвежките училища, изпреварващ немския и френския.
3. Трябва да се открият правописните и пунктуационни грешки, допуснати в изпитния тест.
2. Гражданите, присъстващи на събитието, изслушаха и се възмутиха от грубите думи на оратора.

# 671
  • волно калдъръмче
Ditto, благодаря за отговора! Уж се имам за грамотна, а ме затрудниха упражненията на детето Sad.

По другия ми въпрос - давам цялото упражнениe.
В кое изречение НЕ е допусната граматическа грешка:
1. Трудейки се упорито, успехът на учениците от последния гимназиален клас дойде закономерно.
2. Английският е най-важният чужд език в норвежките училища, изпреварващ немския и френския.
3. Трябва да се открият правописните и пунктуационни грешки, допуснати в изпитния тест.
Не знам дали е грешно, но по спомен мога да кажа, че обособената част, въведена с причастието, трябва да стои точно до думата, за която се отнася. Не го броя за граматическа грешка, но е възможно да е и това.

Английският, изпреварващ немския и френския , е най-важният чужд език в норвежките училища.
Но и така не ми е ОК.

# 672
  • Sofia
Аз в първото изречение виждам проблем. Излиза, че успехът се труди, а не учениците.

# 673
Аз виждам в първите две, ама в 3 и 4?
Може би “ правописните и пунктуационните”?

# 674
  • Б
Може ли малко помощ?
 Защо Я се променя в Е в думите:
всякога- всекиго
спряна - спрени

Общи условия

Активация на акаунт