Градинарство - моето хоби 25

• 33 430
  • 751
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Зълва ми купи тример, но не се справя много добре с него, а и трябва да се купува много дълъг кабел, за да стигне догоре.
Имам тример и върши много добра работа.
Особено на наклонени терени.  Ползвам го с 25 метров удължител за предния двор.
За задния, първо размотавам 50 метровия, после към него включвам 25 метровия.
Не е трудно, но ако има мъж в къщата съвета ми е да не му се показва как може и жена да се справя.

# 241
  • Norge
Флокс, мерси, разбрах за камъните....никога не съм се замисляла. Така е, всяко място със своите си особености и пригоден към тях живот.

Диорелка, жалко, че няма възможност за ток, би било нелошо решение.
Тримерите Expressionless... Ние имаме голям, с диск, бензинов, но той си е доста тежък за работа, вкл. като тегло. Може би все пак от малките, на батерия?
Ръчна съм ползвала в чужд двор, от едното любопитство, но убий ме, нямам спомен. Свърших работа, но пък дворът - равен и райграс. Високи треви биха били проблем
Бензиновата е най-доброто, поне според мен. Една тубичка бензин отива доста време. Но пък там цената вече е в друга зона. Confused

# 242
Червенолистната смрадлика не е ли тетра? Или са различни?
Ако е същата, Ени,по нашия край е пълно,особено на силно каменисти места. Наскоро с ММ обикаляхме с мотора на разходка и я гледах нацъфтяла по едни високи склонове.

# 243
Благодаря ви момичета!
Както споменах, трябва да е лека, че да може да се катери по няколко стълби - в къщата, различните нива на двора, да може и жена да я вдигне и качи.
Тримерът на зълва ми е малък, мисля, но май не е много женски инструмент.
Идеята е като се махне голямата трева, после на 2-3 седмици да се поддържа малка.

Планинско село, не са останали млади хора и бабите нямат такива екстри като тримери, косачки, самоходи.  То и косачи не останаха. Няма от къде да се вземе, за да се пробва.

# 244
  • София
Червенолистната смрадлика не е ли тетра? Или са различни?
Ако е същата, Ени,по нашия край е пълно,особено на силно каменисти места. Наскоро с ММ обикаляхме с мотора на разходка и я гледах нацъфтяла по едни високи склонове.

Червеноцъфтяща- по- тъмно и по- ссветло, има по цялото протежение на пътя от "Български извор" до Севлиево. В момента цъфти е красота. Отдавна искам да си откопая и все не намирам ентусиаст да ме отмени.
При нас, по- навътре в Балкана, няма.

# 245
absurT, смрадликата била с много дълбок корен. Но пише, че се размножава със семена и зрели и зелени резници.
Може да пробваш по този начин.
https://www.bgfermer.bg/Article/7431465

# 246
Същото е,Хрис. И тук видях,но не знам дали е такова. За това ще покажа,ама и направо ще си откопая едно. Пак е с червени листа,а аз мноого ги обичам. Японския клен ми е вече зелен,от слънцето. 🥺 Нямам сянка,а така да ми харесва червен.

# 247
  • Бургас
Здравейте, група! За първи път пиша тук и ще помоля за малко помощ. Малък двор имам, откровено казано много занемарен. Реших да засадя малко подправки, лавандула и райграс. Имам дива лоза, която е плъзнала по цялата ограда. Също и смокиня в средата на двора. За съжаление смокинята ражда плодове, които не успяват да узреят и падат на земята сухи. Не искам да я режа, защото е в двора още откакто взехме къщата (преди повече от 20 години) Не дава плодове, но ми е така да се каже сантиментална. Бихте ли ми дали насоки за посева на райграс? Към момента съм прекипала двора, обърнах почвата и внесох известно количество нова почва.  Приемам и съвети за цветя и друго полезно, което бихте ми дали като съвет, дворът е сенчест. Предварително благодаря!

От опит: Моят двор също е сенчест и понеже не живеем там постоянно, садя предимно многогодишни цветя. Оцеляват хости, хойхери, а през пролетта купувам в кошнички от 10 бройки разсад от циганче. В малкото слънчева част садя пак от тези, но и малко рози и клематиси. За първи път влизам тук. Ще постна и снимки някой ден.
Относно смокинята: Предполагам, че тя е "мъжка" и затова плодовете изсъхват и падат. От такава смокиня можеш да правиш сладко докато плодчетата са малки и семенцата вътре са само загатнати. Сладкото обикновено е въртелива работа, но има начин да се направи и доста по-бързо от стандартните рецепти. Разбира се, ароматът е особен и много хора не го харесват. Но пък с тези, които го обичат, можеш да правиш бартер. В моя двор има смокиня, заварена, но тя всяка зима измръзва /мястото е ниско до реката и до късно падат студове, а сланите започват също рано/До сега само една зима клонките не измръзнаха, родиха, но плодовете не успяха да доузреят, и от есенните дъждове се напукаха. Години наред използвах листата като правех буркани с краставички- едно листо на дъното, и то играе ролята на синапа-стяга. Но придава и аромат, който отново не всички долюбват.
За тревата: Възможно е да се справиш с райграса, но винаги ще се вмъкват и "местни " треви. Ако не те дразнят, те ще превземат райграса, но пък ще имаш устойчива морава. Важното е да косите често, да поливате и щом не е постоянен припек, ще имаш мек килим. Бялата детелина е доста агресивна и покрива плътно и бързо. Попрочети и се въоръжи с търпение, косачка и хубаво кафе за почивките.

# 248
Направих бордюри от лавандула до къщата, от едната страна котки са изпочупили 2 от храстчетата. Ще пробвам с лют пипер да ги прогоня от там, да видим дали ще се справя. Искам над лавандулата да сложа декоративна трева, която също като тях да издържа на суша и пек. Знаете ли дали тази стипа (коило) ще е подходяща?

# 249
  • Бургас
absurT, смрадликата била с много дълбок корен. Но пише, че се размножава със семена и зрели и зелени резници.
Може да пробваш по този начин.
https://www.bgfermer.bg/Article/7431465
Смрадликата сигурно е с дълбок корен, ако може да си го позволи. В горите в Странджа има много от най-обикновената на цвят, но ниско пълзят едни безкрайни храсталаци от нея. Сигурно като й е сенчесто и тясно, не може да се оформи като дръвче. Така че, ако видите някъде повечко дръвчета, може да се огледате и за по-ниски растения, които да отскубнете лесно.

# 250
  • София
Здравейте на всички градинарки Simple Smile Вмъквам се в темата за съвет, който не успях да получа от Гугъл.
В двора имам едни алеи, които по средата са засадени с рози от външната страна трева, а от вътрешната божури. Обаче божурите  са огромни и много душат розите и искам да ги сменя с нещо което да оформя като жив плет. И тук идва проблемам ми - с какво?
Изикванията ми (по-скоро желанията) са много.
- от едната страна на алеята е слънце по цял ден, а от другата лека сянка (трябва да вирее и на двете)
- не искам туи, някак си не ми се връзват до розите
- иска ми се плет около метър висок и ако може да израсне за година ще е идеално
- лигустурума ще израсне бавно и това ме спира от него
- да е вечно зелено по възможност ( без значение дали цъфти или не)
Мислех за градиски хибискус или вайгела, но хибискуса е листоопаден, а вайгелата е много переста и не се оправям с оформянето ѝ, пък и тя също е листоопадна...
Знам, че претенциите са ми много, но ще съм благодарна на всякакви съвети и идеи Relaxed
Благодаря предварително Flowers Hibiscus

# 251
  • Варна
Направих бордюри от лавандула до къщата, от едната страна котки са изпочупили 2 от храстчетата. Ще пробвам с лют пипер да ги прогоня от там, да видим дали ще се справя. Искам над лавандулата да сложа декоративна трева, която също като тях да издържа на суша и пек. Знаете ли дали тази стипа (коило) ще е подходяща?
И аз имам такава идея, но чисто от естетическа гледна точка, си мисля, че след лавандулата, която е доста рошава, ще бъде по-добре нещо по-прибрано да се сложи, което да даде височина. Мислех си за ириси - те май са устойчиви на засушаване...
А тази трева ми е интересно как ще пасне не лавандулата....  Ако все пак решите да сложите, моля да направите снимка Simple Smile Интересно ще ми е да видя как ще изглежда.

# 252
вещица, на мен ми се струва, че лавандулата ще стои твърде подредена, аз съм я сложила в една линия и искам нещо, с което да изглежда по-рошаво. ето в комбинация на няколко места
https://www.google.com/search?q=lavender+stipa&sxsrf=ALeKk00 … rc=1Nv84Vbqpg_Z3M
иначе мислех и няколко топки чемшир да има, само че за него още се колебая. аз имам един, който държа в кашпа, тая година не видях гъсеници да има, периодично пръскам с разни домашни отвари, както ги нарича мъжът ми от ушна кал Simple Smile, но се притеснявам от нападения на вредители, а също и не знам на пълно слънце и суша дали ще му е добре.
някой има ли опит в отглеждането на декоративни треви от семена? ще се справя ли сама или става трудно?

Последна редакция: вт, 23 юни 2020, 16:13 от bflmp

# 253
Ина,
Той божурът като прецъфти може да се изреже,някак не си о представям да задуши розите😳. Розите какви са? Ако са храстовидни, стават доста огромни храсти и аз не бих сложила нищо до тях, което да им пречи на растежа.
Лигуструмът расте доста бързо,от изброените за мен най-пасва. Предлагам фотиния също.

# 254
*Ина*, не разбрах много от обясненията ти за розите.
Аз също гледам рози.
Ако сложиш жив плет край тях, няма ли и той да пречи и да ги засенчва?! Специално моите съм ги оставила сами да си правят жив плет - т.е. жив плет от рози.

bflmp, харесва ми тази тревичка край лавандулите. За съжаление нямам опит. Аз имам само синя трева /фестука/ на места, но съм я садила от разсад. Тя също е интересна, но цветът й се доближава до лавандулата и няма да има контраст. Иначе сега се сещам, че на Албена съм виждала много хубави комбинации с различни треви - има едни като зебра, на ивици. /в Албена имат страхотно озеленяване/.

https://www.google.com/search?q=%D0%B7%D0%B5%D0%B1%D1%80%D0%B8%D … GCEU_bgBG819BG820

Също и една червена трева съм виждала там.

https://www.google.com/search?q=%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D … GCEU_bgBG819BG820

Последна редакция: вт, 23 юни 2020, 16:25 от utro77

Общи условия

Активация на акаунт