COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 390 023
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 10 455
Скрит текст:
Здравейте, днес разбрах, че вуйна ми е в Инфекциозна болница от 01.07. Вчера е излязъл тестът й - положителен. Най-вероятно се е заразила от братовчед ми, който 3 дена е бил с много висока температура и нищо друго. Тя е ходила да се грижи за него. На 4 ден на него му спада температурата, но пък тя вдига висока температура, и никакви други симптоми. Обажда се на ЛЛ, тя и казва да вика линейка, те отначало не да искали да дойдат, но накрая са дошли и в болницата се оказва с положителен тест. Братовчед ми е под карантина в къщи, добре е, не са му правили тест. Но другият ми братовчед се е виждал с тях на 20.06. Няма никакви симптоми, вчера е бил на лекар, като е разбрал, че майка му е с положителен тест, а брат му е под карантина, но той е казал, че няма нужда да му правят тест, защото са минали 14 дена, откакто ги е виждал, че след като няма симптоми и явно не е болен. Ние бяхме със здравия братовчед заедно миналата неделя и днес също, когато разбрах за вуйна ми и брат му. Ние също нямаме никакви симптоми, и дано да не проимаме. Но, въпросът ми е следният: Аз в понеделник съм на работа, а се оказва, че съм контактна на контактен на болен. Какво трябва да направя аз сега? Трябва ли да предупредя в работата, трябва ли да се обадя на ЛЛ или на някой друг? Въпреки,че нямам никакви симптоми, може ли  евентуално да заразявам, защото не искам случайно и по невнимание да заразя колегите си или някой друг. Затова моля за съвет и какъв е редът в такъв случай?
Щом искаш да си защитиш колегите от евентуална зараза, носи маска и спазвай дистанция от тях, кажи им за да не се тикат и те поне тази седмица.
Аз бих споделила с началството - може би ще предпочетат да те изпратят и да платят за тест, пред перспективата да плъзне зараза на работното ви място. ЛЛ без да имаш симптоми, едва ли ще направи нещо.

Последна редакция: сб, 04 юли 2020, 22:12 от Анонимен

# 10 456
Е то в САЩ вече има случаи някой да набие друг, защото е без маска. Очаквам и при нас да стане така скоро. Мисля, че е най-малкото лошо възпитание да се изкихаш без да се прикриеш, но не ми стана много ясно от историята как потребителката се е  навряла баш в бабата, че да попадне кихавицата върху нея...

# 10 457
Контактен на контактен, който си е изкарал карантината е точно нищо.
+1, чак сега видях, че контактният е изкарал 14 дни карантина, така, че да не се притеснява питащата.
А по въпроса с менталното здраве не само у нас е така, хората полудяват всеки по негов си начин.

Не е изкарал 14 дневна карантина, а е в карантина от 01.07. А на майка му вчера излезе теста, който е положителен и тя в момента е в Инфекциозна болница.

# 10 458
  • Варна
Хеликаза, надявам се да е отрицателен теста. Представям си, колко ти е притеснено в момента, така че - виртуална прегръдка от мен!

gabidi, кажи на работодателя си, ако имаш възможност, работи от вкъщи следващите 2 седмици.

Последна редакция: сб, 04 юли 2020, 22:13 от Не се сърди, човече

# 10 459
  • Bulgaria
Във фейсбук бях попаднала на разказ на една майка от Пловдив, която описва как докато се е прибирала с двете си деца, някаква жена я е спряла да ѝ поиска пари. Отказала ѝ е, а въпросната жена я е наплюла. И за капак, двама мъже - свидетели на случката, се смеели подиграватвлно.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=188438672706362& … d=107511720799058

# 10 460
Щом е в карантина от 01.07 значи сте се срещали преди това, но колко преди не стана ясно. Значи както предложих или най-добре питай РЗИ.

# 10 461
Здравейте! Чета темата от самото начало, но явно се наложи и да пиша.. има ли информация относно вируса и температура- веднага ли е висока или може да бъде и афебрилна? Мерки не съм спирала са спазвам- маска на закрито, не съм ходила на места, на които има много хора, не се возя в ГТ. Днес дали от слънцето, топлото или от нещо друго след мерене на Т беше 37,5, според вас има ли място за притеснение..

# 10 462
  • София
Скрит текст:
Контактен на контактен, който си е изкарал карантината е точно нищо.
+1, чак сега видях, че контактният е изкарал 14 дни карантина, така, че да не се притеснява питащата.
А по въпроса с менталното здраве не само у нас е така, хората полудяват всеки по негов си начин.
Не е изкарал 14 дневна карантина, а е в карантина от 01.07. А на майка му вчера излезе теста, който е положителен и тя в момента е в Инфекциозна болница.
На твое място бих се обадила в понеделник в РЗИ и бих поискала инструкции какво да правя. В случая това си е точно тяхна работа и не би трябвало хората сами да си блъскат главите как е правилно да постъпят. Скандално е, че след толкова месеци няма нищо черно на бяло написано, а е ясно, че тепърва все повече хора ще попадат в това положение.

# 10 463
Кантарджиев:Изведнъж нещата се изпуснаха, ръстът е там, където с … ушат самозванците
Koи са тези самозванци и какво се разпореждат е въпросът? Аз лично се сещам за един цял и двама половинести.

# 10 464
gabidi, наистина ако имаш възможност работи от вкъщи и си направи тест. Много работодатели правят тестове за своя сметка или възстановяват разходите на служителите. РЗИ ще те отсвирят.

# 10 465
Щом е в карантина от 01.07 значи сте се срещали преди това, но колко преди не стана ясно. Значи както предложих или най-добре питай РЗИ.

Аз с него и с майка му не съм се виждала. Виждала съм се с брат му миналата неделя и днес. А той се е виждал с тях на 20 юни, когато те евентуално още не са били заразени😕🤗

# 10 466
  • София
Габи, остани още няколко дена у вас. Аз така правя в подобна ситуация, остават ми още четири дена. Не гушкам детето и мъжа ми, спя в друга стая.

# 10 467
...чак сега видях, че контактният е изкарал 14 дни карантина, така, че да не се притеснява питащата.

Вие нали не сте имали контакт с двамата, а само с другия брат, който пък е бил в контакт с тях двамата последно на 20.06.???

Другият брат, с когото сте имали контакт също няма симптоми, така че има голяма вероятност да не сте заразени. Ако отидете на работа - спазвайте дистанция, носете маски и се самонаблюдавайте за симптоми.

Последна редакция: сб, 04 юли 2020, 22:03 от Анонимен

# 10 468
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/todor-kantardzhiev-izvednazh-nesh … hat-samozvantsite
Изведнъж нещата се изпуснаха. По религиозни, по спортни причини. И дискотеките на закрито. Не съм за тези мерки", смята проф. Кантарджиев.

Защо позволихте религиозни, спортни, дискотечни причини да надделеят над професионалното ви мнение или просто мълчаливо приехте.

# 10 469
  • Germany
В карантина се поставят само лица, контактни от първа линия (които са имали пряк контакт със заразен). Поне в Германия е така.
Аз вчера се задавих  в едно заведение, мъжът ми ме изгледа супер стреснато 😆 Но сервитьора любезно ми донесе вода.
С този Ковид сякаш вече е странно да кихнеш или да се изкашляш навън. Даже рядко чувам някой да го прави.

Общи условия

Активация на акаунт