COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 389 554
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 10 485
Великобритания едва сега отваряла пъбове и фризьорски салони. Аматьори. За публика по стадионите нищо не чух. Някой по-запознат да каже как са там мачовете?
Тук в Ирландия отвориха в понеделник на 29 юни, когато стартира 3-та фаза от разхлабване на мерките. Пъбове, барове, ресторанти, хотели, фитнеси, фризьорски салони, салони за красота и детски градини отвориха след повече от 3 месеца и половина откакто бяха затворени. Отпадна и ограничението да пътуваме на повече от 20 км от дома. Всяка следваща фаза настъпваше 3 седмици след предходната. Така общо 6 седмици след локдауна, броят на новорегистрираните случаи спадна до едноцифрено число. Всички по- горе изброени браншове и дейности бяха предвидени да отворят едва в 4-та фаза, но ги отвориха 2 седмици по-рано, заради добрата епидемиологична обстановка. Феновете на спорта обаче ще трябва да почакат. Тук футболът не е на чак такава голяма почит, но ръгбито е религия. Така или иначе мачове, все още няма. Футболът започва едва в края на месеца, за ръгбито не съм сигурна, но мисля чак септември, те така или иначе лятото почиват. Между другото аз също съм голям фен на футбола. Въпреки това в момента не бих отишла на мач. То сега няма и къде де, но дори и да си бях в България не бих отишла на стадиона. Иначе всяко лято като се прибера ходя на всички домакински мачове на моя отбор, докато съм у дома. Тук пък в чужбина следваме отбора в участията му европейските турнири, както и националният ни отбор. Живот и здраве чакаме 18 ноември. Simple Smile

# 10 486
Синът ми тази вечер вдигна рязко близо 39 градуса. В опитите си да разбера такава висока температура симптом ли е на Ковид, попаднах на този интересен разказ на една 30 годишна девойка, чието четиричленно семейство са прекарали вируса март месец, а бащата е бил и хоспотализиран в Пирогов:
https://dversia.net/5686/moeto-semeystvo-i-covid-19/
П.п. Дадох си сметка, че към момента не ме вълнува дали е Ковид (малко вероятно) или нещо друго. Важно е състоянието на детето..

Последна редакция: сб, 04 юли 2020, 23:37 от mmm75

# 10 487
На мен брифингите много ми липсват, защото вече няма начин да разберем какво се случва по болниците, как се лекуват пациентите и дали се променя протокола на лечение на базата на нова информация за ковид.
Ето сега интервюто на др Симидчиев - дали в болниците прилагат постоянно следене на кръвните показатели и да прилагат необходимите антикоагуланти. Защото кръвните маркери се оказва имат по-голямо значение от това да ти е отрицателен PCR-a.
Покрай престоя ми по болници последните две години ми стана ясно, че изследванията и лечението е дефинирано в здравната пътека. Няма как да ти пускат изследване различно от това по пътека, защото няма да им го платят. Т.е. ако в пътеката не пише Еди колко си кръвни изследвания никой няма да ги направи. В повечето пътеки има само едно кръвно изследване при постъпване в болница и толкова. Същото е и с лекарствата. Един лекар ми каза, че няма как даже ампула витамин ц да сложат, защото я няма в пътеката.

# 10 488
Някои знае ли дали има направени други изследвания от типа на това масово в Пловдив през юни месец ( на около 1000 души, кръвни тестове)? Тогава показа, че само 2% са били заразени или към момента на проучването са болни.

# 10 489
Има, в Бургас и южното черноморие. Около 1 % са с антитела: https://www.tvevropa.com/2020/06/sled-masovo-testvane-yuzhnoto-c … o-ot-koronavirus/

# 10 490
Благодаря.
Тези данни, не знам как да ги тълкувам, от позицията си на лаик разбира се... Изглеждат ми смущаващи донякъде. Струва ми се че повече хора евентуално са го "изкарали" без да разберат, а дали е така?
Есента се чудя като почне учебна година и т.н. какво ще е.. Worried

# 10 491
Великобритания едва сега отваряла пъбове и фризьорски салони. Аматьори. За публика по стадионите нищо не чух. Някой по-запознат да каже как са там мачовете?
Тук в Ирландия отвориха в понеделник на 29 юни, когато стартира 3-та фаза от разхлабване на мерките. Пъбове, барове, ресторанти, хотели, фитнеси, фризьорски салони, салони за красота и детски градини отвориха след повече от 3 месеца и половина откакто бяха затворени. Отпадна и ограничението да пътуваме на повече от 20 км от дома. Всяка следваща фаза настъпваше 3 седмици след предходната. Така общо 6 седмици след локдауна, броят на новорегистрираните случаи спадна до едноцифрено число. Всички по- горе изброени браншове и дейности бяха предвидени да отворят едва в 4-та фаза, но ги отвориха 2 седмици по-рано, заради добрата епидемиологична обстановка. Феновете на спорта обаче ще трябва да почакат. Тук футболът не е на чак такава голяма почит, но ръгбито е религия. Така или иначе мачове, все още няма. Футболът започва едва в края на месеца, за ръгбито не съм сигурна, но мисля чак септември, те така или иначе лятото почиват. Между другото аз също съм голям фен на футбола. Въпреки това в момента не бих отишла на мач. То сега няма и къде де, но дори и да си бях в България не бих отишла на стадиона. Иначе всяко лято като се прибера ходя на всички домакински мачове на моя отбор, докато съм у дома. Тук пък в чужбина следваме отбора в участията му европейските турнири, както и националният ни отбор. Живот и здраве чакаме 18 ноември. Simple Smile

Това е разумно управление, това са мерки, както  и навременно и поетапно махане на мерки.
Да, никоя държава не е застрахована от нови случаи с отворени граници, но пък коя друга разпусна всичко от раз и си зарови главата в пясъка.
 Сезон, стадиони, кръчми, барове, дискотеки, фитнеси  спасяват( наште го наричат икономика) и ни втълпяват да се учим да си живеем с вируса, защото едва ли не ние сме виновни за разпространението.

Последна редакция: сб, 04 юли 2020, 23:57 от CasaDelSol

# 10 492
Ако не знаеш какъв е % грешка на теста, нищо не можеш да тълкуваш със сигурност. Тези проценти са толкова малки, че могат и изцяло да попадат в грешката. Единственото, което може да се каже е, че нищожен брой хора са се срещали с вируса. Досега. От сега нататък вече може и да е различно.

# 10 493
О, със сигурност ще има и тук леко покачване на новите случаи след разпускане на мерките, но мисля, че лесно ще се държи положението под контрол.

# 10 494
Иран прави маските задължителни на закрито.
https://news.bg/world/v-iran-zadalzhavat-nosene-na-maski.html
Иран ще задължи носене на маски в закрити пространства и ще отказва обществени услуги на тези, които нарушават правилото. Правителството на Ислямската република обяви нови мерки в борбата с коронавируса, информират медии.

Президентът на страната Хасан Рохани разкри новите мерки в обръщение към нацията.

"Държавните служители не трябва да обслужват хора, които не носят маски и работниците, които не носят маски, трябва да се считат за отсъстващи и да се връщат вкъщи", каза той.

Заразените имат "религиозното задължение" да уведомят другите, смята Рохани и добави, че ако някой скрие, че е заразен с коронавриус, той нарушава правата на останалите граждани.

Правителството се опитва да убеди обществото да приеме маските. От седмица държавната телевизия провежда кампания, с която предупреждава, че "коронавирусът не е шега".

# 10 495
Къде е безплатно лечението? Няма безплатно, ако за някого е безплатно, значи някой друг е платил за него.
А тези, които пишат безумни обиди към починалия медик от спешна помощ, заслужават наистина всичко да стане on-line. От хоумофиса да засеят житото, ориза, доматите. Да се закрият болниците, денталните клиники. Време е за естествен подбор.

Дамата може би имаше предвид при хоспитализация.
Ако това е имала предвид - да, лечението за пациентите е безплатно (говоря за София държавни и частни болници, предполагам и в страната също е така).

Приятел лежа в ч.болница (една от най-скъпите в Сф). Нищо не е плащал - нито доплащания по пътеката, нито престой или адм. такси.
Също така на случаен принцип попадна там след обаждане на Бърза помощ. Те го закараха там.
Не можах да разбера тогава принципа на разпределяне на пациентите по болници. Може би е ротационно. (Сега уж нали нямат право да пренасочват)

# 10 496
  • София
Чехите се сбогуваха с вируса на грандиозно парти, но и те са вдигнали бройката. И реакцията не закъснява.
Словения, Естония, Латвия и Кипър ограничиха влизането на територията си на жители от Чехия. Причината е силното нарастване в тази страна на заразените с новия коронавирус, съобщи днес Чешкото радио.
Словения от днес допуска на територията си жители на Чехия само със справка за отрицателен тест за коронавирус. При липсва на такъв документ, те ще трябва да бъдат подложени на двуседмична самоизолация.

от ТУК
При нас, разбира се, чешките туристи са добре дошли.
Ангелкова припомни и, че от 20 юни на територията на България за туристически цели и без да преминат през 14-дневна карантина могат да влизат през всички гранични контролно-пропускателни пунктове граждани, пристигащи от 35 държави, включително и Чехия.
от ТУК

# 10 497
https://pik.bg/%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82-%D1%87%D1%83%D0%BA%D0%B0 … 5-news941658.html
При сърбите леглата не стигат, та отвориха
залите.

# 10 498
Размишлявам си аз днес цял ден за бъдещето. От вторник сме вкъщи, в класа на детето имаха съмнения за случай на коронавирус. Едва днес излезе резултат-положителен. Казаха, че в близките ден два ще дойдат да изследват детето, за късмет минаха още днес. Чакаме резултат тези дни, хайде да речем до вторник ще е готов....
И чуденето ми е, наесен, като почнат сополите и другите вируси, при всяко сополиво дете от класа ли ще седим всички родители вкъщи? Колко учебни седмици ще докарат децата?

В интерес на истината родителите не ни изследваха, само при настояване. Ако децата са положителни тогава. И още по-странното е, че не сме под карантина, даже ако искаме можем да ходим на работа !

ДО е възможен сценарий.
Университетът на щерката публикува таксите за новата уч.година.
Написали са си “редовно обучение, дистанционно”.
Със запетайка. Демек редовно ще учат, ама дай да се застраховаме и дистанционно ще добавим.

# 10 499
Вижте какво става в щата Флорида:

население 3Х нашето така, че може да се каже, че сме добре. Да припомня за месец юни има толкова новозаразени в света колкото в предишния период от януари - май. Така, че с основание може да се притесняваме за следващите месеци.

Общи условия

Активация на акаунт