COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 389 503
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 10 530
Само 8 неактивни области, макар че с това прехвърляне на случаите към РЗИ по настоящ, може да се повече.

Благоевград    3
Бургас    8
Варна    16
Велико Търново    16
Добрич    2
Кюстендил    6
Пазарджик    9
Плевен    8
Пловдив    11
Разград    2
Русе    1
Сливен    11
Смолян    5
София    11
София (столица)    58
Стара Загора    4
Търговище    1
Хасково    1
Шумен     5
Ямбол    2

Изписването нали по новата заповед става и без тест.

# 10 531
Astralina и аз имам въпрос. В офисите, където хората са на работа, но няма външни посетители, маските задължителни ли са? Фирми, в които е възможен хоум-офис за част от служителите, но не се е практикувал преди пандемията, все още ли работят дистанционно?

# 10 532
По въпроса за точността на ПСР има много голямо разминаване. Кунчев казва че те дават до 5% фалшиво отрицателни. Мангъров казва че те имат чувствителност само 70% (това означава много фалшиво отрицателни резултати). А от НЦЗПБ имаше изказване че техните грешки са предимно в посока фалшиво отрицателни резултати. Фалшиво положителни е много трудно да се получат.
 https://news.bg/bulgaria/prc-testovete-mogat-da-dadat-falshivo-o … polozhitelen.html

Последна редакция: нд, 05 юли 2020, 02:38 от Анонимен

# 10 533
Astralina, маските при вас в закрити работни помещения-  офиси, библиотеки, канцеларии, рецепции задължителни ли са за служителите? А за посетителите?
( Не питам за ГТ, аптеки, бензиностанции,  магазини и лекарски кабинети с приемни)

Задължителни са и за служителите, и за посетителите. Не би могло да е само за едните, нали.

Задължителни са в офисите. Библиотеките изискват маски - ето как емблематичните лъвове пред най-старата нюйоркска библиотека, където Кари Брадшоу трябваше да омъжва са "маскирани" - https://www.cnn.com/2020/06/30/us/new-york-public-library-lion-m … s-trnd/index.html

Компанията, в която съпругът ми работи, излезе със съобщение, че служителите могат да отидат да работят от офисите, но НЕ непременно. Засега могат да работят от къщи до октомври. След това - според ситуацията. Ако даден служител е решил да отиде на работа в офис (не му е комфортно в къщи, децата му пречат и т.н.), при пристигането си ще бъде посрещнат от термокамера, която ще измери температурата му. За целта челото му трябва да е открито - без шапка, забрадка или други пречещи да се измери температурата неща. Маската, покриваща носа, е задължителна през целия ден. Ако температурата е "висока, се налага допълнителното и измерване от "жив човек". Ако отново е висока, служителят се изпраща в къщи. При пристигането си е задължен да дезинфекцира бюрото си и прилежащите повърхности - кабели, устройства. През целия ден носи маска, а при напускането на работното си място, пак дезинфекцира всичко.

# 10 534
Astralina и аз имам въпрос. В офисите, където хората са на работа, но няма външни посетители, маските задължителни ли са? Фирми, в които е възможен хоум-офис за част от служителите, но не се е практикувал преди пандемията, все още ли работят дистанционно?

Независимо дали има външни посетители или не, маските са задължителни през целия ден. На втория въпрос - не мога да отговоря категорично със 100% сигурност, но доколкото знам - работят дистанционно служителите, които имат това желание и работата им го позволява, дори и във фирмите, в които това не се е практикувало преди пандемията.

Мисля, че ще станем свидетели на голямо намаляване на офис пространствата, дори и в България, където по правило ходех болна на работа, защото шефът го иска.

# 10 535
  • Там,където се събуждам щастлива.
Много служители в Нидерландия бяха информирани, че хоум офис ще е до Коледа, с тенденция за удължаване.

# 10 536
Е то в САЩ вече има случаи някой да набие друг, защото е без маска. Очаквам и при нас да стане така скоро. Мисля, че е най-малкото лошо възпитание да се изкихаш без да се прикриеш, но не ми стана много ясно от историята как потребителката се е  навряла баш в бабата, че да попадне кихавицата върху нея...

Малкия се навря, тъй-като не ме послуша да заобиколи пейките.

Astralina, такива послания и табели трябва да има и у нас, но уви... Българският манталитет е смотан бай-ганьовски. Стикери за спазване на дистанция за по-простичките или недоразбрали хорица има само по чуждестранните вериги супери.
Но никой няма да ти напише "Без маска не влизай", защото ще си изгуби клиентите.
Единствения магазин, в който се спазва стриктно влизането с маски е ДМ. Касиерките правят забележка на клиентите. Пред мен един се сопна на касиерката и тя го помоли да напусне магазина, да си остави покупката на касата.

На вратата си имат ето това:

Ако се достигне до 300 заразени за ден, здравната система ще се претовари и нещата ще бъдат изпуснати. Това коментира в интервю за БНТ математикът проф. Николай Витанов, ръководител на екипа, който дава данни, изчислява анализи в помощ на Националния оперативен щаб.

Той описа днешната ситуация като "втория пик на първата вълна" и предположи, че през есента броят на регистрираните заразени ще достигне 10 000, а нерегистрираните ще са шестцифрено число. Той изнесе данни, според които 100 души заразяват 130. "Това означава, че все още при нас епидемията се развива относително бавно. Нараствайки бавно, ние можем с по-голяма ефективност да хващаме клъстерите и да ограничаваме. Тя не тича много бързо, може да я хващаме и да я спираме", каза математикът.

Последна редакция: нд, 05 юли 2020, 03:06 от amy_nka

# 10 537
Интересно ми е кога предполагате, че ще приключи всичко това. И дали има някакви сериозни модели. Чета- 3 години. Няма да давам линкове. В България не спите ли?

# 10 538
В последната заповед се казва, че маските са задължителни във всички закрити обществени места. В този ред на мисли още при въвеждането й се коментираше, че това не важи за места с ограничен достъп, каквито и са всички офиси, в които не се работи с клиенти. Не изключвам възможността и аз грешно да разбирам ситуацията. А относно работата от вкъщи - последно бях чела заповед, в която се казваше, че трябва да се приложи във всички фирми, в които това е възможно. Което подлежи на интерпретации. Във фирмата, в която работех до преди три седмици, ни върнаха в офиса още преди месец и нещо. Спокойно може да се работи хоум офис, но шефовете не го предпочитат. Да не говорим за тоталната липса на всякакви мерки с офиса. Което, в комбинация с още ред фактори, ме накара да обмисля работата си там и да напусна.

# 10 539
В Ню Йорк губернатор Куомо държи юздите здраво, де да имахме и ние такива управници.   

# 10 540
Скрит текст:
Е то в САЩ вече има случаи някой да набие друг, защото е без маска. Очаквам и при нас да стане така скоро. Мисля, че е най-малкото лошо възпитание да се изкихаш без да се прикриеш, но не ми стана много ясно от историята как потребителката се е  навряла баш в бабата, че да попадне кихавицата върху нея...

Малкия се навря, тъй-като не ме послуша да заобиколи пейките.

Astralina, такива послания и табели трябва да има и у нас, но уви... Българският манталитет е смотан бай-ганьовски. Стикери за спазване на дистанция за по-простичките или недоразбрали хорица има само по чуждестранните вериги супери.
Но никой няма да ти напише "Без маска не влизай", защото ще си изгуби клиентите.
Единствения магазин, в който се спазва стриктно влизането с маски е ДМ. Касиерките правят забележка на клиентите. Пред мен един се сопна на касиерката и тя го помоли да напусне магазина, да си остави покупката на касата.

На вратата си имат ето това:

Ако се достигне до 300 заразени за ден, здравната система ще се претовари и нещата ще бъдат изпуснати. Това коментира в интервю за БНТ математикът проф. Николай Витанов, ръководител на екипа, който дава данни, изчислява анализи в помощ на Националния оперативен щаб.

Той описа днешната ситуация като "втория пик на първата вълна" и предположи, че през есента броят на регистрираните заразени ще достигне 10 000, а нерегистрираните ще са шестцифрено число. Той изнесе данни, според които 100 души заразяват 130. "Това означава, че все още при нас епидемията се развива относително бавно. Нараствайки бавно, ние можем с по-голяма ефективност да хващаме клъстерите и да ограничаваме. Тя не тича много бързо, може да я хващаме и да я спираме", каза математикът.

amy_nka, Не мога да се ангажирам с мнение дали ако се сложи подобен надпис на магазините, то те ще загубят клиентите си. Ако 100 души заразяват 130, това все пак си е заразяване, не бих казала че R 1.3 e малък коефициент, при положение, че в Ню Йорк стигнахме до 0.79 (сега мисля, че е по-висок). Вярно, в Източна Европа числата е много по-ниски и това тепърва ще се изучава защо е така.

По въпроса с маските, как да кажа, който иска да си намери вратичка, винаги ще си намери. Аз предпочитам да не търся.

# 10 541
Astralina - в България махнаха всички мерки рязко и от веднъж. Поздравиха се с добре свършената работа, народа се втурна да купонясва и според проучване голяма част от населението даже не вярва, че съществува вирус.
Има препоръчителен хоум офис, но препоръки не се спазват. Препоръчителният хоум офис даже мисля ще отпадне с отпадането на противоепидемичната обстановка на 15ти юли . Аз работя в немска фирма и въпреки, че те също дават хоум офис, за тези които се притесняват да работят в офиса, българските шефове вече чакат на нисък старт да изтече епидемиологочната обстановка за да ни върнат ( немските разрешават работа от къщи до края на годината).

Мен лично нарастването на броя на заразените много ме стресира - имах планирано лечение в Англия, което поради въвеждане на карантинните мерки към нашата страна няма как да се осъществи. Сега водя разговори с клиника в Германия, но докато го планирам и оттам ще ни баннат. На всичко това и двамата с мъжа ми сме от най-рисковата група - работоспособни сме, плащаме си не малки данъци, обаче държавата абдикира и вече не я е грижа кой ще оцелее и кой не.

# 10 542
Трябват брифинги отново и някакъв анализ и коментар на тези цифри, които хвърлят всеки ден. Не знам кой се стресира от тях, но ако трябва да ги сложат във време, когато страхопъзльовците спят. Срам ги е да носят маски да не ги мислят за страхливци (то така им го и казаха де някои хора), а ги е страх от брифинги.

Последна редакция: нд, 05 юли 2020, 06:34 от Cygnus

# 10 543
  • София
Като говорим за табелите в магазините, виждала съм табелка - Ние не вярваме в коронавируса, но вярваме в РЗИ, носете си маски. Какво послание отправя това - лъжат ни за тоя вирус, ама за да не ни гкобят айде носете маски.

Някой беше писал, че само в ДМ задължително искат маска и гонят хората без такава. Аз още преди месец и нещо ви разказвах как продавачка в ДМ ми се развика, че нося маска и не ме чувала какво я питам, затова да си сваля маската. Та хора всякакви, служители всякакви

# 10 544
Очаквам да направят брифинг вече. Преди се притеснявах за приятелите си в чужбина, сега те се притесняват да се върнат тука за лятото. А винаги са се връщали юли или август. Приятелка в Канада ми каза, че там мерките са по провинции. И имат само 121 нови случаи в провинция Онтарио при 20 000 теста в петък. При 14 милиона жители. Въпреки това, не могат да пътуват за България, защото до 31 август имат карантина за идващи от чужбина. А границата със САЩ напълно затворена.
Никога няма да забравя 8 март, когато обявиха у нас първите 2 случая. Веднага влязох да прочета в италианската тема тука, за да знам какво ни очаква. И направо изтръпнах като прочетох, "Момичета, затварят Ломбардия", и че само вой на линейки се чувал по улиците.
Прави сте, че от 15 юни, след дискотеките стана много зле тука положението.
Липсва много, много ген Мутафчийски.

Последна редакция: нд, 05 юли 2020, 06:58 от kristinia

Общи условия

Активация на акаунт