COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 054
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 120
Куба казва, че вирусът е "под контрол" след осем дни без смърт от Covid-19.
Следващата седмица страната планира да обяви как постепенно ще облекчи своето блокиране. По-малко от 250 активни случая са останали от около 2200 общи инфекции. Смъртта на 83 души е свързана с вируса.
Правителството обаче предупреди, че хората не трябва да се самодоволстват. Училищата и границите остават затворени, градският транспорт е спрян и задължително се носят маски навън.
https://www.bbc.co.uk/news/live/world-52960189/page/2

# 121
Нищо официално никой не може да напише, ако не го пуснат някъде. От фейсбук е и не мога да гарантирам за достоверност наистина. Не знам за кой ден е. Няма да пускам пак, защото явно не трябва. Но не ми харесва това, че не се изнася всичко и трябва да се ориентераме по фейсбук и други ненадеждни начини, където нищо доказано няма.

# 122
https://rodopi24.blogspot.com/2020/06/COVID-19-ot-Pirogov-v-Kardzhali.html

Младата лекарка от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н.И. Пирогов“, която е доказан с PCR тест носител на COVID-19, най-вероятно е пристигнала в родния край със симптоми на коронавирус. - Кърджали е това.

Тука се коригирах.

Последна редакция: пн, 08 юни 2020, 09:51 от stasha_s

# 123
  • София
Виждате, че по градове никой не може да каже кой къде се намира и къде боледува, какво остава по квартали. И системата има вина за това, но и хората, които от по 20 години живеят в София, но не се регистрират дори по настоящ адрес там, а по родно място.

# 124
Докато ежедневните смъртни случаи в Италия - една от най-тежко засегнатите страни в Европа - са спаднали до 53, новите инфекции в Русия продължават да се покачват рязко - с почти 9 000 нови случая през последния ден.
    Инфекциите в Саудитска Арабия са над 100 000, съобщи здравното министерство в неделя.

# 125
  • София
Оказва се, че персоналът на фабриката в Доспат не е изолиран - чакат резултатите от тестовете. При 17 положителни теста още се чудят какво да правят - цеха ли да затворят или само смяната да изолират. ooooh!
Това на свой ред провокира ръководството на общината да поиска допълнителни превантивни мерки за спиране достъпа на жители от Сърница до фирмите, в които те работят.
"Приехме да ограничим малко достъпа, за да не се разпространява коронавируса. Жените, които работят във фабриката, не са поставени под карантина. Взети са още 170 проби и тогава ще вземем решение дали да изолираме само смяната, дали да се затвори целия цех", поясни Радев.
По думите му много от жените, които са идвали от Сърница, сутринта преди да минат през термометрите в предприятието в Доспат, са взимали по едно аналгинче, за да не отчитат термометрите и да бъдат допускани до работа.
   от ТУК

# 126
  • София
Докато ежедневните смъртни случаи в Италия - една от най-тежко засегнатите страни в Европа - са спаднали до 53, новите инфекции в Русия продължават да се покачват рязко - с почти 9 000 нови случая през последния ден.
    Инфекциите в Саудитска Арабия са над 100 000, съобщи здравното министерство в неделя.
Просто не е коректно написано/преведено.
В Русия бройката нови инфекции спада (преди бяха по над 10, че дори и над 11 хиляди нови на ден), а последните 2 седмици константно са си ок. 8 800-9 500. Т.е. - в Русия няма никакво рязко покачване на новите бройки последния месец.
Източник: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/russia/

# 127
  • София
Изводът е, че нямаме реална представа какво се случва в  страната.

Кой няма представа? Ние, мисирките, или хората на които това им е работата?

# 128
Идеята ми е, че тези хора са съобщени от лабораторията в бройките за някой от дните така или иначе, ако приемем, че поста е достоверен. Единственото, което се научава от него е, че са от студентски град, а не от надежда, например.

# 129
Бройката е по место откриване, а не по постоянен адрес. Ако с постоянен адрес във Варна дойда в София в болница и тестът ми е положителен ще ме пишат в София. 4ма, които се водят в обл Русе са всъщност от Разград, но са приети за лечение и са диагностицирали в Русе. Те дефакто са си в Русе, независимо къде живеят постоянно.
Случай диагностицирали в София на човек с постоянен адрес в Горно нанадолнище  си се води в София
Май ги водят както им падне. Имаше два случая преди време, мисля от Ясенково и ги водеха към Русе. Но обявените последни два случая за Разград, са всъщност в русенската "Медика".

# 130
Абе, тези хора вярно си правят майтап с нас - 427 теста и 16 нови случая. А Кантарджиев ми разтяга локуми днес, че трябвало да тестват усилено. С тези неработещи лаборатории не виждам какво тестват..Пълна излагация.
Всяка седмица е така в почивните дни, и не само в България Thinking
Да, но хората биват заблудени, че имаме "голям спад на заразените", както и видях преди малко заглавието на новината в един голям новинарски сайт, а вероятно и по тв новините ще го съобщят така. Поне да кажат, че има ЕДВА 400 направени теста.
Оказва се, че персоналът на фабриката в Доспат не е изолиран - чакат резултатите от тестовете. При 17 положителни теста още се чудят какво да правят - цеха ли да затворят или само смяната да изолират. ooooh!
Това на свой ред провокира ръководството на общината да поиска допълнителни превантивни мерки за спиране достъпа на жители от Сърница до фирмите, в които те работят.
"Приехме да ограничим малко достъпа, за да не се разпространява коронавируса. Жените, които работят във фабриката, не са поставени под карантина. Взети са още 170 проби и тогава ще вземем решение дали да изолираме само смяната, дали да се затвори целия цех", поясни Радев.
По думите му много от жените, които са идвали от Сърница, сутринта преди да минат през термометрите в предприятието в Доспат, са взимали по едно аналгинче, за да не отчитат термометрите и да бъдат допускани до работа.
   от ТУК

Чакат още да се поомажем по-добре, пък тогава може и да го затворят. По-важно е работата да не спира....

# 131
Аз не разбрах това за Студентски град официална информация ли е или някой е написал пост във фб?

Не, не е официална информация и затова най-вероятно е изтрито.
Аз започвам да се плаша какво замърсяване причинява тази истерия, а по принцип не съм от Грета-Тунберг-феновете. Навсякъде има нахвърляни маски и ръкавици, употребата на пластмасови прибори и чаши скочи до небето... Тоя вирус все някак си ще мине, но ей тая кочина и правнуците ни няма да могат да я изчистят.

Драмата с цялата еднократна пластмаса тепърва предстои. Тамън бе тръгнала тенденция хората да се вълнуват от това каква планета ще остават на децата си и сега от три месеца всичко е в индивидуална опаковка и всичко се хвърля след едно ползване.

Едно търсене на "coronavirus plastic waste" в Гугъл е достатъчно да те натъжи...

# 132
Относно анкетата:
Аз съм "За" маските да останата на места, за които човек няма избор и му се налага да ползва - градски транспорт, медицински и болнични заведения, хранителни магазини, банки и институции (ако нямат прегради).
Като най- "За" съм за градския транспорт - просто няма как да се спазва дистанция нито в софийското метро, нито в автобуса за село Кириево.
За работните места - по преценка според естеството на работа.
Всичко друго е по желание. В крайна сметка никой не те кара на сила нито да ходиш по ресторанти, нито да се шматкаш из мола.

И малко лични наблюдения:
Скрит текст:
Моето дете ходи на детска градина от 1 юни (частна; първият ден, в който ни разрешиха). Групата ни е от 7 деца (няма отсъстващи). Уведомихме учителките, че не сме в паника и каквото преценят относно личните им предпазни средства - ние ще се съобразим. Първите 2 дни мериха температура и ходеха с шлемове. Видя се че няма особен смисъл. След това посрещаха децата с маски и след като дойдат всички деца махат маските. Преди имахме свободен достъп до вътре, сега се реши докато мине ситуацията, да оставяме децата на вратата или при нужда да влизаме с маска. (Супер е да не влизаме, по-бързо става всичко). От 9 до 12ч са навън.

В градския транспорт на пълен автобус има макс 1-2 без маски и 90% с маски под носа. Мин седмица колата беше на ремонт и съм ползвала градския ежедневно. Млада жена кихна сигурно 10 пъти (видимо алергична кихавица) и нито един път не си вдигна маската на носа или не си сложи ръката отпред. Егати гнусотията и без Ковид. Ползвах и такси - слагат маски (и аз също). Взех си колата в петък и предпочитам да ползвам нея, въпреки че градския транспорт ми е по-удобен за местата, които обикалям ежедневно.

Снощи ходихме до Раднево да закараме познат до там. Амииии нямаше нито един човек с маска. Нито един! Само ние, вкупом с детето, си сложихме маска за да си купим джънк от малък хранителен магазин. Гледаха ни все едно сме суперзаразители.

В мол - видях доста изпразнени магазини. Тъжното е, че повечето бяха на български марки и малки бизнеси. Разбира се, големите вериги си седят. Нямаше много хора, но пък почти всички носеха покупки. Не ходиш на разходка, а за конкретни покупки.

# 133
Да, но хората биват заблудени, че имаме "голям спад на заразените", както и видях преди малко заглавието на новината в един голям новинарски сайт, а вероятно и по тв новините ще го съобщят така. Поне да кажат, че има ЕДВА 400 направени теста.
Ако тенденцията продължи както досега и не решат да прецакат тестването, след 2-3 дни ще се види дали имаме ръст или спад категорично. Много бизнеси искат всичко да е 6 и нормално всяка позитивна новина да се прекспонира.

Интересно какво ще реши да прави правителството ако/когато се докаже ръст. Вече трябва да има планове за насочено, прецизно затваряне, а не както първия път или аз поне така се надявам. Само тези разчитащи на детски градини и училища май няма да има начин да бъдат пожалени.

# 134
По отношение на здравните мерки, как мислите, вторник и четвъртък ще останалат ли само за имунизации, или и тази добра практика отива на кино?

Общи условия

Активация на акаунт