COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 379 295
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 13 035
Аз не очаквам никакви нови мерки.Дори и тези явно едвам Го убедиха да въведе.Също и не очаквам спад в случаите.Прекалено късно се въведоха вчерашните заповеди.Явно вече има доста широко и разнообразно разпространение на заразата.Ако в този момент вдигнат двойно броя на тестваните и карантинираните лица,може и да се постигне нещо.Не съм за много твърди мерки,но все пак трябва да отбележа,че Молове,фитнес и,кина,магазини,банки,аптеки,хотели,ресторанти и пр. работят.Доста хора вече се върнаха и към нормалния режим на работа.И сега като си направя сметката,ако да кажем Витанов е  прав с тези цифри от 50 000 неоткрити носители,колко още потенциални места има,където може да се предава заразата?Не виждам вече бърз и щадящ изход от ситуацията.

# 13 036
Въпреки забраната - нощните заведения във Варна работят. Засилват проверките и контрола
https://bntnews.bg/news/vapreki-zabranata-noshtnite-zavedeniya-v … -1064441news.html
"Варна, Бургас и Добрич са най-натоварените области, защото сме в летния сезон и всички са на черно море. Заведенията са пълни, въпреки че снощи от 00:00ч. влезе забраната, пак имаше заведения, които работеха. Тук е ролята на държавата, всички институции са впрегнати в тези проверки, така че това е различното от другите области", заяви областният управител Стоян Пасев.
Да, ама във Варна заведенията са открити. Нали заповедта е за заведения на закрито. Работят си в  пълно съответствие с новите мерки. Е, разбира се, всички са гъз до гъз.

# 13 037
Много показателно. В света са заразени вече 12 милиона, изследванията са правени на 143 и 57 човека.

Ти на колко очакваш да се направят? Медицинските проучвания са с подобни извадки.

# 13 038
Скрит текст:
Точно в демократична Европа спират на границата и искат отрицателен тест за коронавирус, преди да пуснат някого да влезе в страната. И вирусоносителите са под карантина. Защо ли?
Защото трябва да се взимат мерки позволени от законите заради епидемията, но не трябва да се прекрачва границата към диктатура и ограничаване ненужно на свободите на хората за обслужване на интереси.
Мерките са насочени към слободията и безотговорността на хората. Свободата не е да правиш каквото си искаш, без да те интересува какво ще стане, като заобикаляш закона, мислейки че не се отнася за теб. Така, че не е лошо да се направи разлика между свобода и слободия.
Закон се заобикаля защо е написан така, че дава възможност това  да се случи? Кой е виновен за всичко това?
Заобикаля се защото тези, които контролират произтичащото от закона си затварят очите, а не че закона е лош.

# 13 039
Смъртни случаи не са непременно от интубираните мисля, че е ясно.
Даже да не казвам лоша дума, но сякаш са от скоротечно влошаване на състоянието.

# 13 040
  • София
Любопитна статия на американска психоложка: Провалът с КОВИД-19 не е на хората, а на техните лидери
Премахването на ограниченията предизвика пълен хаос. Днес всеки трябва сам да реши какви рискове да поеме, но десетки години изследване на човешките възможности показват, че човекът не се справя с преценяване на риска в сложни ситуации. По време на пандемия като сегашната, отсъствието на лидерство и неясните норми на поведение ще доведат до изключително погрешни решения. Ако един бизнес е отворен, но ще бъде опасно да го посещаваш, това е провал на управлението.
...Известна е човешката склонност да неглижира предотвратимите вреди от природно естество и да проявява свръхреакция към вредите, които произхождат от човешката дейност. Науката предсказва, че хората се успокояват, когато един смъртен случай от коронавирус се отдава на "съпътстващи заболявания" и напреднала възраст - обстоятелства, които липсват в техния собствен случай. Също толкова очакван е стремежът да хвърляш вина към хората, които не спазват социална изолация - това ни осигурява прилив на допамин, хормона на удоволствието.
В пандемията е твърде лесно да хвърляш гнева си върху хората, които правят грешен избор. Вместо това държавните институции трябва да предложат ясни норми на поведение и правила, които да позволят човек да взема решения от общ интерес. Ясните указания в такива сложни времена ни помагат да вземаме по-лесно решения.

Странно ми е да чета подобни неща, написани от американка, но не мога да не се съглася с авторката.

# 13 041
  • София
Много се говори в този форум за тези "трайни уврждания" шест месеца след началото на пандемията. Има ли научни  доказателства за трайни увреждания?

Има, да. 87% от хоспитализираните и изписани пациенти не са се възстановили 2 месеца по-късно:
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2768351

75% от изписаните от болница пациенти имат проблеми с белите дробове 1 месец след изписване:
https://respiratory-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/ … 12931-020-01429-6

Има и други, но тези са достатъчно показателни. Повече - наесен.

Много показателно. В света са заразени вече 12 милиона, изследванията са правени на 143 и 57 човека.

За България: увеличението в активните случаи е + 264.
Според мен за да говорим за трайни увреждания е необходимо да  мине повече време.

Много преди вируса, хората са боледували от пневмония и също не се възстановяваха на 100 % месец след това. На някои им е било необходимо повече време, всичко е индивидуално и зависи от много други фактори

Аз под трайно увреждане разбирам, някакъв проблем който остава за много дълго време, да не кажа до края на живота.

При условие, че ние се сблъскахме с вируса преди 6 месеца, няма как да се твърди, че уврежданията са трайни- лично мнение. Като минат две години и хората от първата вълна все още имат проблеми останали от прекараната болест бих приела, че може да говорим за трайно  увреждане.

Много световни светила изказват свои наблюдения които са актуални за времето през което са направени, но както виждаме обстановката е много динамична и нищо не може да се твърди със сигурност.

# 13 042
Лош късмет ли е това, не знам. Баш след протестите и драмите с президента да има такъв скок. Сега любителите на тезата, че ни лъжат, за да отвлекат вниманието на хората, съвсем ще им се подкрепи тезата. Чак аз се замислих... Вече няма шанс някой конспиратор и отричащ вируса да повярва, че тези бройки са реални. Не че преди е имало шанс, но сега е просто невъзможно.

# 13 043
Цитат
Аз не очаквам никакви нови мерки.Дори и тези явно едвам Го убедиха да въведе.Също и не очаквам спад в случаите.Прекалено късно се въведоха вчерашните заповеди.Явно вече има доста широко и разнообразно разпространение на заразата.Ако в този момент вдигнат двойно броя на тестваните и карантинираните лица,може и да се постигне нещо.Не съм за много твърди мерки,но все пак трябва да отбележа,че Молове,фитнес и,кина,магазини,банки,аптеки,хотели,ресторанти и пр. работят.Доста хора вече се върнаха и към нормалния режим на работа.И сега като си направя сметката,ако да кажем Витанов е  прав с тези цифри от 50 000 неоткрити носители,колко още потенциални места има,където може да се предава заразата?Не виждам вече бърз и щадящ изход от ситуацията.
Той Витанов мисля че имаше предвид че в България са се срещнали с Ковид 50 000. Но в момента неоткритите носители са по малко, може би около 20, най много 25 000 активни инфекции има в момента в страната. Така че все още има шансове да се овладее положението но и аз не съм оптимист. Просто както Фаучи предупреждава че глобалната пандемия едва сега започва с неконтролируемото нарастване на заразата в САЩ, Бразилия, Азия и Южна Африка. Така бих казал и че епидемията в България тепърва започва. Вируса ще си разкрие възможностите, досега успешно му пречехме да го направи но изпуснахме нещата от контрол.
https://www.marica.bg/tema-v-razvitie/covid-19/d-r-fauchi-predup … apochva-edva-sega

Последна редакция: пт, 10 юли 2020, 08:33 от Анонимен

# 13 044
Основния проблем се оказаха ритнитопковците, баловете и дискотеките. Не заведенията, не нещо друго. Кому бяха нужни и заради тях сега плащаме с опасност от изолация, не знам. Всъщност знам кому. Слънцето разчита на тях за елвкторат, за това и стадионите се отвориха, а училището така и няма да заработи.

Писах кой има интерес миналия уикенд, но ме изтриха, преди 2 дни същото написа и Тео Ушев (номинираният за Оскар)

Цитат:
Ситуацията с вируса в България изглежда тотално изпусната. (то във всичко изглежда изпусната, но това е дълъг разговор) Още от самото начало хаоса беше пълен, но поне имаше една авторитетна фигура, която всяваше респект. Не всичко беше идеално, но имаше добро желание.
После се появи един жаден за медийно внимание антивирус, който направи най-лошото - пося недоверие в научните принципи, в дисциплината, в смисъла на НИЕ. Българинът е недисциплиниран, противоречив. Кажи му, че е прецакан и го лъжат, и той веднага се хваща за всяка идея за световна конспирация срещу семето му. И така, вече имаме истинско начало на Първа вълна. Тя дойде от популизма на управляващите, които решиха да угодят на спонсорите си от сивата икономика - барове, ресторанти, туризъм. Да не бъдем наивни - приходите в българския туризъм не идват от услуги. Туристическите олигарси не ги интересуват шезлонгите и чистотата, нито имиджа на държавата. Хотелите не са нищо друго, освен перални.
Туристическите могули ги интересуват само потребителите на дрога и безакцизен алкохол. Барове, ресторанти, чалготеки, бардаци, футболни мачове
. Цялата корупция в България (и по света) се върти през тези канали.
Нали оттам идват пачките в шкафчетата...  Местата, където се върти наркобизнеса, мръсните пари, хазарта,  са най-важните за правителството. Оттам идва и бетона по морето.
И така, в името на несекващия поток от "данък шкафче", хората бяха пожертвани. Следвайки експоненциалната крива, до 15 дни ще има поне 500 заразени на ден ( и повече) Смъртните случаи ще нарастват, но не защото вирусът е по-силен - а защото лекарите ще бъдат заразени, ще умират, опитвайки се да спасяват посетителите на чалготеки, футболните босове. (Всъщност, един от проблемите е, както ми довери познат лекар, е че масово се крият симптоми - което води до огромно количество непредвидени заразени). Това ще доведе до блокиране на държавата и истински колапс на автентичната икономика. Много ми се иска да съм лош пророк... Но надали.
Какво ни остава ли? Носете си маските.
И ходете на протести, спазвайки дистанция. Така изглеждате повече - а власта се страхува от много хора по улиците. Особено когато са с маски, и не може да ги разпознае. Това е шанс в нещастието ни. Скоро едва ли ще ни се удаде друг.

# 13 045
  • София
Вижте, докато мерките се спазват само защото трябва, маските се носят само защото трябва, никога няма да тръгнем надолу. Просто всичко това е един отбиване на номер, едно досадно нещо, с което хората са задължени. Докато не разберат, че това “трябва” е защото така ще се спре заразата, ще има прескачане на мерките, маски под брадичките и тн. Вие представяте ли си какво е на контролиращите. Ми те във всеки магазин и всяка фирма ще трябва да пишат актове за неспазване. Разбирам да търсиш и контролираш единични случаи, друго е да се сблъскаш с масови нарушения. Това общество не подлежи на контрол. И в това се превърнахме, защото всеки е човек ма всеки, и при провинение остава безнаказан. Това чувство за беЗнаказаност ясно си проличава и тук. И за съжаление то е на всички етажи.

# 13 046
Прави ми впечатление, че постовете на невярващите из фейсбук са основно в определени страници - на МЗ, както и на разни жълти вестници.
За мен повечето от тези хора са пряко засегнати от ограниченията или платени тролове. Политическите партии си служат с такива за да внасят смут или постигат определена цел. И успяват да повлияят на голяма част от лековерното население. Имаше един клип, който за кратко се въртя за миене на ръцете, но изчезна - няма воля в правителството да образова по какъвто и да е начин населението. Вижда се, че сам Бойко нищо не спазва. Чакам днес реакциите на властта за новите случаи, но най-много отново да дават поредното гъсто наблъскано събитие.

# 13 047
Сега по Нова казаха, че чакат включване от извънреден брифинг. Май ще има реакция.

# 13 048
Видях следния пост в Фейсбук и ми се струва много хитър начин да се разбере размерът на заразяването, ако наистина данните са точно такива

Цитат
Значи гърците с масово тестване на българи на граничния пункт Промахон от над 31 000 теста за 6 дни са намерили 100 положителни , или 0.3 %.
Вътре в страната ни са далеч повече...
Вируса само като наближи гръцката граница и бЕга назад.
Такива ми ти работи... Grinning
Може ли някъде да се разбере колко заразени наистина хващат на гръцката граница. Хората, запътили се натам, са много и представляват представителна извадка на обществото. Някой знае ли дали се изнасят такива данни?

# 13 049
Цитат
Значи гърците с масово тестване на българи на граничния пункт Промахон от над 31 000 теста за 6 дни са намерили 100 положителни , или 0.3 %.
Simple Smile Точно колкото ви казвам са в момента активните инфекции в страната, около 20, 25 000.

Цитат
Може ли някъде да се разбере колко заразени наистина хващат на гръцката граница. Хората, запътили се натам, са много и представляват представителна извадка на обществото. Някой знае ли дали се изнасят такива данни?
Тези данни наистина са много полезни за оценка на истинската ситуация с вируса. Качват ли се някъде официално.

Общи условия

Активация на акаунт