COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 743
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 15 450
Днес бях при ЛЛ, която е доста предпазлива в оптимистичните прогнози. Каза, че не одобрява мерките тук ( Германия), ( няма да цитирам конкретики, за да не всявам паника), тя самата има Ковид- пациенти и очаква сериозен ръст наесен. Нейното мнение е, че абсолютно задължително трябва да носим маски, а също и учениците в училище.
Не бях стъпвала в кабинета от преди Корона- кризата. Всичко е преобразено, хората влизат по един - само след предварително записан час,  чака се отвън на стълбищната площадка, прозорците са отворени, всички са с маска, има сложен дезинфектант и предпазно стъкло на регистратурата.

# 15 451
Значи, хора без никакви симптоми решили да отидат на почивка, бал, футболен мач, заведение се сочат с пръст за безотговорни и застрашаващи човечеството, а човек със симптоми обикалящ насам натам се потупва по рамото, защото носел маска и предупреждава, че има симптоми?! Утре ако се окаже болна, колко ли контактни ще има, или те си го заслужават, защото не носят маска?! На това аз му казвам безотговорност.

Била е при ОПЛ, при пулмолог,  на рентген, правени са и изследвания, поне двама лекари са могли да съобщят в РЗИ и оттам по протокол да я изследват и евентуално карантинират.
Виновен е пациентът, така ли?

# 15 452
  • В.Търново
То че вирус има-има... Ама Е ли толкова опасен се съмняват вече хората.. В болница има малко, голяма част го карат в къщи даже само с парацетамолчето и други подобни... Реално не се следи карантина, проследяване..Та у всички вече нормално се прокрадват какви ли не съмнения, както напоследък и у мен...
Аз това го разбрах две седмици, след като ни затвориха март месец.

chockolina, може ли линк към заповедта, че ме интересува.

# 15 453
  • Варна
chockolina, може ли линк към заповедта, че ме интересува.

Заповядай:
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/07/15/zapov … 72020_uI7S3c7.pdf

# 15 454
Диян Стаматов, директор на 119 училище и бивш зам. Министър, е написал в  профила си, че е решено учебната година да започне присъствено.
Не е ли рано за подобни решения?
Учебната година в някои немски провинции започва на 12 август, а в други  на 17 август. И там започва присъствено. И там класовете от 5 клас нагоре са с по 30 ученика.

А до сега как беше? Имам информация от провинция  Рейнланд Пфалц-една седмица половината клас, другата седмица другата половина. От друга провинция, не съм сигурна коя точно- добре справящите се-веднъж седмично, другите 2 пъти.

# 15 455
До колкото прочетох, Цибалаб предлагат тестове на Roche:
https://cibalab.com/wp/%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d1%82%d0%b5%d1%81%d1% … jYFzWzDPfJFpKRsjw

# 15 456
Скрит текст:
Имам конкретен въпрос - хора идващи в България от Австрия, трябва ли да са под карантина и/или да представят отрицателен тест.
Знам, че се премахна карантината за тях и тестовете(и че Австрия въведе такива мерки за идващите от Бг), но питам към днешна дата дали има някаква промяна, че се оплетох в морето от заповеди-изменени, отменени, променени.
Доколкото разгледах заповедта на министъра на здравеопазването от 15.07.2020 на сайта https://coronavirus.bg/ няма такова ограничение, но все пак погледнете и Вие в секция "Аз съм / Завръщам се в България".

# 15 457
Има ли някакво разделение по лабораториите на опашките с пацеиенти за Covid и други тестове. Налага ми се често да си пускам кръвна картина, а не ми се бута из масовката.. Wink

# 15 458
  • София
"Стаден имунитет" означава около 95 процента ваксинирани.

Извинявай, но това как точно го измисли? Това е стадния имунитет за морбили, което с Ro около 18. За ковид стадния имунитет е някъде 60-70%.

Извинявай, но това са приказите на Мангъров.

# 15 459
Диян Стаматов, директор на 119 училище и бивш зам. Министър, е написал в  профила си, че е решено учебната година да започне присъствено.
Не е ли рано за подобни решения?
Учебната година в някои немски провинции започва на 12 август, а в други  на 17 август. И там започва присъствено. И там класовете от 5 клас нагоре са с по 30 ученика.

А до сега как беше? Имам информация от провинция  Рейнланд Пфалц-една седмица половината клас, другата седмица другата половина. От друга провинция, не съм сигурна коя точно- добре справящите се-веднъж седмично, другите 2 пъти.
Хесен е до Райнланд Пфалц. Последните 2 седмици децата от 1 до 4 клас ходеха заедно, без мерки вътре. Останалите класове на групи по максимум 15 човека 1-2 пъти седмично. Явно експеримента излезе успешен, защото от 17 август всички тръгват нормално поне засега. Тук нямаше онлайн обучение, а основно домашно такова - ето ви домашните и уроците оправяйте се вкъщи, особено 1-4 клас. Сега уж нещо за платформи се говори, ама ще си ходят децата на училище от новата учебна година.

# 15 460
от Дневник
15:57
Лаборатории не издавали касови бележки
Инспектори на Национална агенция за приходите (НАП) започват поредица от открити наблюдения и контролни покупки в лицензираните медицински лаборатории, които извършват тестове за COVID-19. Причина за това са множество сигнали, подадени от граждани през последните дни, за неиздаване на фискални бонове при заплащане на изследванията, съобщиха от агенцията. От НАП са информирали ръководителите на лабораториите за увеличаването на сигналите и ангажиментите им да отчитат продажбите с фискални бонове, както и за предвидените в законодателството санкции.

аз като казвам, че "ден година храни...", тия тестове на някой наистина ще му излязат златни, в буквалния смисъл

# 15 461
Имам конкретен въпрос - хора идващи в България от Австрия, ...питам към днешна дата дали има някаква промяна
Също търсех такава информация вчера, но попаднах само на старото решение от средата на юни, което казва, че влизащи от ЕС страни, Англия, Норвегия и Швейцария не подлежат на карантина.

За кои страни в България всъщност има карантина/ тест?

# 15 462
Ето ви заповедта, българи и граждани от страните членки на ЕС нямат карантина и тест при влизане в БГ.

# 15 463
  • София
Аз не казвам дали е правилно или не да се започне присъствено учебната година.
Смятам, че е прекалено рано за такова категорично оповестяване. Два месеца има дотогава.

# 15 464
Те сега заявяват намерение, ако има промяна, ще го съобщят.

Общи условия

Активация на акаунт