COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 609
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 15 900
  • София
Имат избор. Рядко ходех на ресторант, когато се пушеше. И избягвам компанията на пушачи. А който пуши в присъствието на детето си изобщо не искам да го коментирам. Пак опираме до мебелировката на горните етажи.

Тоест, като сегашния избор. Ти да се лишиш от сума неща, защото някой не желае да се съобразява и е решил да си натрапва вредните навици и да си прави каквото му е кеф за сметка на другите. Чудно.

# 15 901
Пюр, ами то всичко живо като е без мерки как точно щеше да  се разбере дали училищата и градините са източник? Не може да се докаже дали учителката се е заразила в клас или в магазина, или вкъщи. Това е като да имаш контролна група - нищо не пипаш, правиш някакви мерки и гледаш. Обаче нямаш експериментална група, в която да има различни мерки в същата държава.

Не разбирам тези двойни стандарти - да не би само сред учителите да има рискови групи?! Значи само рисковите учители да си стоят вкъщи, а всички рискови хора от останалите професионални групи - на пангара.

В доклада, за който дадох линк пише: Персоналът, работещ в предучилищна и училищна възраст, също не е диагностициран с covid-19 в по-голяма степен от другите професионални групи.

T.e. няма свръх заразяване сред тази професионална категория.

Майка ми е начална учителка в България, има две години до пенсия. С добра компютърна грамотност и успя с ДО, но на 15 септември има неистовото желание да се върне в училище. С високо кръвно е, няма други заболявания, но си иска в училището. Оплака ми се, че с това ДО е качила 5 кг, от седенето пред компютъра е получила болки в кръста и вече мрази мобилния си телефон. Каза ми, че толкова разговори е провела с родители по телефона за последните месеци, че за цял живот допреди пандемията не ѝ се събира толкова говорене по телефона. Изгубила е тотално контрол върху ромчетата от нейния клас, преди ходеше в междучасията да ги търси по къщите ако не са дошли до първия час на училище. Сега с ДО тотално не е могла да ги обучава и контролира.

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 21:49 от Анонимен

# 15 902
Здравната система в Бихар, Индия се е сринала.

Здравните власти са видяни да изхвърлят трупове в свещената река Ганг. Десетки болни пациенти с Ковид-19 чакат да бъдат прегледани, но няма лекари, които да ги прегледат. Изгнилите трупове на мъртви са оставени при други пациенти с Ковид-19. Линейките пренасят няколко пациенти с Ковид-19 наведнъж. Карантина в няколко щата до края на месеца.

https://twitter.com/shana2727/status/1283846218804649984

Опашки от хора.

https://twitter.com/sanjuydv/status/1283796384399781888

Кислород не се предлага дори в най-голямата болница в Бихар. Хората са гневни на правителството.

https://twitter.com/DrMadanMohanJha/status/1283991758238437377

# 15 903
  • Пловдив
Нищо подобно. Ваксини съм слагала когато детето е било напълно здраво. Така елиминирам риска. Генетична обремененост не мога да елиминирам напълно, но доколкото познавам рода си и този на съпруга ми, бях спокойна. Пълната упойка какъв точно риск крие, освен некадърен анестезиолог. Стига с неадекватни примери. Когато зависи от мен да преценя риска и да нося сама отговорност, е едно. Но как да се пазя от стадото с претенции.

Нищо неадвектно няма със сравнението ми. Ваксината за морбили е жива и нищо не ти гарантира, че детето ти няма да влезе в малкия процент фатални усложения от нея. Ако ще и най-здравото да е. Същото е и с упойките. Ако ще най-добрия анестезиолог на света да я сложи, ако нещо има да се обърква ще се обърка. Затова и подписваш съгласие. Нищо не контролираш в случая.

Напротив. Всичко зависи от твоя контрол и преценка. С подписа си декларирам, че съм запозната с риска. И отговорността е само моя. С този мой избор не застрашавам друг. Ваксините за морбили се слагат, когато имунната система на детето е неразвита и незряла. Защо ли? Наистина ли се налага да го обяснявам, като не правите разлика за нещо, което касае само вас и с него не застрашавате никой друг.

# 15 904
  • София
Скрит текст:
Пюр, ами то всичко живо като е без мерки как точно щеше да  се разбере дали училищата и градините са източник? Не може да се докаже дали учителката се е заразила в клас или в магазина, или вкъщи. Това е като да имаш контролна група - нищо не пипаш, правиш някакви мерки и гледаш. Обаче нямаш експериментална група, в която да има различни мерки в същата държава.

Не разбирам тези двойни стандарти - да не би само сред учителите да има рискови групи?! Значи само рисковите учители да си стоят вкъщи, а всички рискови хора от останалите професионални групи - на пангара.

В доклада, за който дадох линк пише: Персоналът, работещ в предучилищна и училищна възраст, също не е диагностициран с covid-19 в по-голяма степен от другите професионални групи.

T.e. няма свръх заразяване сред тази професионална категория.

Майка ми е начална учителка в България, има две години до пенсия. С добра компютърна грамотност и успя с ДО, но на 15 септември има неистовото желание да се върне в училище. С високо кръвно е, няма други заболявания, но си иска в училището. Оплака ми се, че с това ДО е качила 5 кг, от седенето пред компютъра е получила болки в кръста и вече мрази мобилния си телефон. Каза ми, че толкова разговори е провела с родители по телефона за последните месеци, че за цял живот до преди пандемията не ѝ се събира толкова говорене по телефона. Изгубила е тотално контрол върху ромчетата от нейния клас, преди ходеше в междучасията да ги търси по къщите ако не са дошли до първия час на училище. Сега с ДО тотално не е могла да ги обучава и контролира.

Абе то всички имаме неистово желание да се върнем към стария си начин на живот. Вече не помня какво беше да влезеш в магазин без маска. С учителите, не мисля че въпросът е колко от тях ще бъдат заразени, а колко заразени ще генерират те самите. Професии със струпване на много хора на едно място са видно по-рискови. Единствено можем да се надяваме на това, че децата не заразяват и го карат по-леко, но все още не виждам достатъчно сигурни резултати в това отношение. Прекалено много неща, за които се хващахме, се доказаха неверни.

# 15 905
  • София
Ако се прецака здравната система при нас, а тя отсега тръгва, познайте на кого и колко ще му е до присъствено училище!  Просто в момента котвата е на оптимистично ниво.

Пюр, честно, чудя й се на майка ти, но щом така й харесва.

А все още дори не всички офиси са се напълнили с хора.

# 15 906
Аха.
Затова е добре все пак да направят някакви планове и за друг вариант, защото нулева година вече ще бъде ужасно.

# 15 907
Сериозно ли сравнихте заболяване от ковид с ваксиниране от каквото и да било? :О
Сравнявам риска  от усложнения, който при децата с Ковид е малък. Не сравнявам Ковид с ваксиниране.

Фатални усложнения от МПР не знам да има, има тежки усложнения с честота по-рядко от 1 на милион. Общо взето сравняваш несравними неща, да не говорим, че ваксинирането с МПР не е заразно, а дори и да беше, не е фатално, докато същото не може да се каже за ковид.
При ковид пазенето е групово, а не индивидуално, защото почти никой не живее изолиран от останалите, дори риска за някой да е по-малък, то за друг може да е по-висок.

# 15 908
  • София

E-V13, потресаваща и изключително тъжна информация Sad

# 15 909
Надявам се съфорумката ни в Индия да пише скоро.

# 15 910
  • Пловдив
Защо разглеждате децата като самостоятелни единици от най-невръстна възраст. Пак да попитам, ако едно дете зарази родителите си и те изтеглят късата клечка и това дете остане сирак. Дали такъв живот искате за децата си.

# 15 911
  • Варна

Брюкселският коренспондент на Гардиън: Винаги има някой, който не носи маската си както трябва - премиерът на България Бойко Борисов

https://twitter.com/JenniferMerode/status/1284044502165008384

Tази снимка не показва само конкретната ситуация, която се е състояла между Меркел и Борисов в Брюксел, а показва цялостната ситуация на пандемията в България и как българина се отнася към нея, докато в същото време Европа ни сочи с пръст, че не се справяме добре и държави ни вкарват в черни списъци. Жалко, че стигнахме до там от това да бъдем давани за пример.
Давани за антипример. Това е отношението на властимащите. Населението да се спасява, без конкретни правила. В дискотеките на Зл.Пясъци купона тече. Но само немските власти са разтревожени. Гледахте ли репортажа?

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 22:20 от Viviana91

# 15 912
  • София
После си е взел бележка, обаче частично - показаха го с една от белите маски с филтър, ама пак му беше на косъм почти да е под носа.

# 15 913
Защо разглеждате децата като самостоятелни единици от най-невръстна възраст. Пак да попитам, ако едно дете зарази родителите си и те изтеглят късата клечка и това дете остане сирак. Дали такъв живот искате за децата си.
какъв живот да искаме, дазел?  От привържениците на мерките съм, но и против безкрайна решетка. То е и невъзможна е, против живота е. Какво правим?

# 15 914
Как може да кажете, че при анестезия рискът е само, ако анестезиологът е некадърен? А и така да е, как точно ще разберете точно вашият анестезиология дали е кадърен или не е? Дори и да е най-кадърният в света, винаги съществува риск от усложнения.

Усеща се бе Габи - влиза в операционната в "настроение", разказва вицове и  както си на масата - се  навежда над тебе и изведнъж ти лъхва в лицето упойващо на водка - анестезиран е солидарно с пациента.
Драмата е само няколко секунди -  ставаш и бягаш или го оставяш да забие иглата за спинална упойка.
Аз останах, че даже и извадих късмет - улучи мястото.

Общи условия

Активация на акаунт