COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 597
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 15 885
Добре бе, хора, цитирах ви днес, че смъртните случаи от ковид на хора под 65 год. са между 0.6 и 2,6% от всички смъртни случаи. Което от починалите до момента половин милион човека, прави, в най-лошия случай, 13 000 души. За 6 месеца. Всяка година почиват над  8 милиона души от тютюнопушене, 1.2 милиона от които - пасивни пушачи. Ама никой не скача против цигарите и не спира децата си от училище, въпреки че масово пушат точно там...
Да, но когато се случи на теб или твоето дете процента е 100

# 15 886
  • Пловдив
И когато децата заразят възрастните си родители и те нямат детския късмет и това дете остане сирак. Аз не искам моето дете да расте по социални домове. Вие каквото искате правете с вашите. Хич не съм оптимист, като чета примитивното мислене, с което се оправдава липсата на дисциплина, съвест и съпричастност. Хвърлете един поглед на резултатите от матурите без ковид  и присъствено обучение. Пълна трагедия. Да пушиш и да умреш е личен избор. Да те наплюе някой лумпен, не е.

# 15 887
Както знаете тук в Швеция детските градини и училищата до 9 клас си бяха отворени без никакви промени в учебната програма - нормални часове, нормални класове, часовете по физкултура - навън. Миене на ръце след всеки учебен час. Без маски. Без смени в училище от рода на една седмица на училище, една на ДО.

Не са носили храна в училище, хранеха се в столовата. Тук вече имаше смени, за да не струпват много деца в столовата. Тук и преди короната всички деца получават безплатен обяд. От класа на дъщеря ми само две деца бяха на домашно обучение заради астма. Всички останали в клас - 30 деца. Само една от учителките на дъщеря ми беше в болничен, защото е от рисковата група заради онкологично заболяване. Всички останали учители - на линия.

Тук децата в 1-ви клас до 3-ти клас получават персонален таблет в училище. Могат да го ползват само в училище, не да го носят вкъщи.

От 3-ти клас до 6-ти клас всяко дете получава персонален лаптоп, който се ползва само в училище. Всеки лаптоп е надписан с името на детето и само то си го ползва в училище.

От 7-ти клас нагоре всяко дете получава по-мощен лаптоп, който лаптоп вече може да се носи и ползва вкъщи. Това с таблетите и лаптопите е по принцип, преди короната. Поне моят опит с двете квартални държавни училища е такъв. Т.е. тук много лесно можеше да се организира ДО, защото всяко дете от първи клас е оборудвано с таблет и лаптоп. Просто щяха да дадат възможност на децата от 1-ви до 6-ти клас да си вземат таблетите и лаптопите вкъщи. Дъщеря ми е в 7-ми клас и всеки ден си носи училищния лаптоп вкъщи, дори в момента този лаптоп е в нас, макар че са във ваканция. По едно време през март ми изпратиха да попълня анкета от училището на дъщеря ми, че евентуално ако се стигне до ДО - дали имаме домашен интернет вкъщи и ако нямаме - да ни осигурят. Но до ДО така и не се стигна.

Когато Швеция остана единствената държава с отворени училища, признавам си, че в началото се притесних. Но така и не се стигна до измиране на деца. Имаше статии за двама починали учители в различни градове над 60 години, но кой да ти каже дали тези учители са били заразени от деца в училище или на някоя семейна сбирка, в ресторанта или в поликлиниката. За България важи същото - рисковите учители дори да водят ДО и да не стъпват в училище, пак могат да се заразят ако не спазват стриктна физическа дистанция на останалите места. Затова тук се даде възможност на работещите от рисковите групи, които нямат възможност за „хоум офис“ - да си останат вкъщи със стандартното обезщетение до края на септември.

Агенцията за обществено здраве е изготвила доклад, сравнявайки Швеция и Финландия. Според доклада, затварянето на училищата има малък ефект върху броя на случаите на covid-19 сред децата. Децата не представляват рискова група за сериозно заболяване от covid-19 и вероятно играят малка роля в разпространението на инфекцията, въпреки че са необходими допълнителни проучвания за това. Следователно отрицателните ефекти от затварянето на училищата трябва да бъдат внимателно претеглени спрямо всякакви положителни ефекти за намаляване на разпространението на SARS-CoV-2 в обществото.

Докладът сравнява въздействието на различните стратегии във Финландия и Швеция по отношение на училищата върху разпространението на SARS-CoV-2. Може да се използва като база от знания, когато се решава дали закриването на училищата е уместно.

линк към доклада на английски

Covid-19 in schoolchildren - A comparison between Finland and Sweden
https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/c1b78bffbfde4a … aged-children.pdf

Затворените училища имат предимно негативни ефекти

Децата и подрастващите представляват малка част от случаите с covid-19. Повечето случаи са заразени от възрастен и имат леки симптоми. Освен това децата заразяват другите в по-малка степен, отколкото възрастните, а училището като арена не се оказа движеща сила в разпространението на инфекцията. Персоналът, работещ в предучилищна и училищна възраст, също не е диагностициран с covid-19 в по-голяма степен от другите професионални групи. Проучванията показват също, че закриването на училищата по време на продължаващата пандемия не е играло решаваща роля за контролиране на разпространението на инфекцията. Затворените училища обаче имат и други негативни последици за децата и младежите.

Настоящите знания означават, че детските градини и училища в Швеция ще продължат да бъдат отворени и през есента.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikat … ssammanstallning/

# 15 888
Добре бе, хора, цитирах ви днес, че смъртните случаи от ковид на хора под 65 год. са между 0.6 и 2,6% от всички смъртни случаи. Което от починалите до момента половин милион човека, прави, в най-лошия случай, 13 000 души. За 6 месеца. Всяка година почиват над  8 милиона души от тютюнопушене, 1.2 милиона от които - пасивни пушачи. Ама никой не скача против цигарите и не спира децата си от училище, въпреки че масово пушат точно там...

Да, така е. Но не е правилно да се разсъждава така. По този начин не трябва и да ваксинираме децата си, защото и там винаги има риск. Не трябва да ги подлагаме на пълна упойка, и още, и още...

# 15 889
  • София
Колко пък да се травмират тия деца? Все едно ваканцията са супер травмирани и после едвам дочакват да се върнат в училищата... По-скоро ще пострадат възпитанието и дисциплината. Виж, травмирните родители, това вече е друга тема...

Но е факт, че липсата на училище ще доведе до сериозни неудобства. Не всички родители могат да си позволят да гледат или да намерят друг да гледа децата. А и натоварването не е за пренебрегване - трябва да работят, да преподават, да озъптяват децата... каквото и да си говорим, не е лесно, изисква много енергия и това на фона на доста стресираща здравна и икономическа ситуация.

Съответно, трябва да се търси решение. Тука вече се споменаха няколко добри идеи. Паравани за учителите, избор за тези, които могат да си организират децата да останат вкъщи, алтернатива за останалите... Трябва да се продължи да се мисли в тази посока, да се предлагат конкретни идеи и решения за преструктуриране на процеса и адекватни мерки за хигиена и дистанция. Само да се оплакваме от едното или другото не става.

# 15 890
Стойностите на R0, които изчислихме, имат важно значение за прогнозиране на ефекта от фармацевтичните и нефармацевтичните интервенции. Например, прагът за комбинирана ефикасност на ваксината и стаден имунитет, необходим за изчезване на заболяването, се изчислява като 1 - 1 / R0. При R0 = 2,2 този праг е само 55%. Но при R0 = 5.7 този праг се повишава до 82% (т.е.> 82% от населението трябва да бъде имунизирано, или чрез ваксинация, или предишна инфекция, за да се постигне стаден имунитет за спиране на предаването).

След това оценихме ефективността на нефармацевтичните интервенции, като проследяване на контакти, карантина и социално дистанциране, използвайки рамката от Lipsitch et al. (19) (Приложение 2). Разширихме рамката, за да разгледаме част от предаването, възникнало от заразени лица, които не биха били идентифицирани чрез наблюдение и могат да предават ефективно (15). Тази част се определя от частта от действителните асимптоматични лица, степента на усилия за наблюдение и идентифициране на тези лица и лица с леки до умерени симптоми. Резултатите показват, че карантината и контактното проследяване на симптоматични лица могат да бъдат ефективни, когато частта от неидентифицираните лица е ниска. Въпреки това, когато 20% от предаването се управлява от неидентифицирани заразени лица, ще бъдат необходими високи усилия за социално дистанциране, за да се овладее вирусът (Фигура 6), подчертавайки значението на ранното и ефективно наблюдение, проследяване на контакти и карантина.

https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/7/20-0282_article?deliveryN … USCDC_333-DM25287

# 15 891
  • Пловдив
Нищо подобно. Ваксини съм слагала когато детето е било напълно здраво. Така елиминирам риска. Генетична обремененост не мога да елиминирам напълно, но доколкото познавам рода си и този на съпруга ми, бях спокойна. Пълната упойка какъв точно риск крие, освен некадърен анестезиолог. Стига с неадекватни примери. Когато зависи от мен да преценя риска и да нося сама отговорност, е едно. Но как да се пазя от стадото с претенции.

# 15 892
  • Варна

Което важи за всяко нещо, което носи някакъв риск, за съжаление. Оня ден шестима загинаха на магистралата заради тир, навлязъл в насрещното, дете на 2 години все още бере душа в болницата (дано се оправи!). Не трябва да се разсъждава така, ако започнем постоянно да мислим за смърт и нещастия, ще се побъркаме.

dazel, а пасивните пушачи имат ли избор? Децата в семейства на пушачи?

Нищо подобно. Ваксини съм слагала когато детето е било напълно здраво. Така елиминирам риска.

Не го елиминираш, намаляваш го. Риск от усложнения винаги има, но е по-малък от това да не ваксинираш детето. И все пак, има доста деца пострадали от ваксини. И пълните упойки крият повече рискове от това да попаднеш на некадърен анестезиолог. Но никой не тръби от шест месеца като луд за тези рискове, никой не брои случаи и смъртност. Ако светът се вторачи със същата маниакалност в друго събитие или заболяване, или дори в тютюнопушенето, ще се получи същата медийна и политическа истерия, която цари напоследък.

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 21:30 от chockolina

# 15 893
  • София
Пюр, ами то всичко живо като е с еднакви мерки (поправям, защото не е като да е без  мерки) как точно щеше да  се разбере дали училищата и градините са източник? Не може да се докаже дали учителката се е заразила в клас или в магазина, или вкъщи. Това е като да имаш контролна група - нищо не пипаш, правиш някакви мерки и гледаш. Обаче нямаш експериментална група, в която да има различни мерки в същата държава.

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 21:33 от Andariel

# 15 894
  • Пловдив
Имат избор. Рядко ходех на ресторант, когато се пушеше. И избягвам компанията на пушачи. А който пуши в присъствието на детето си изобщо не искам да го коментирам. Пак опираме до мебелировката на горните етажи.

# 15 895
Сериозно ли сравнихте заболяване от ковид с ваксиниране от каквото и да било? :О

# 15 896
Нищо подобно. Ваксини съм слагала когато детето е било напълно здраво. Така елиминирам риска. Генетична обремененост не мога да елиминирам напълно, но доколкото познавам рода си и този на съпруга ми, бях спокойна. Пълната упойка какъв точно риск крие, освен некадърен анестезиолог. Стига с неадекватни примери. Когато зависи от мен да преценя риска и да нося сама отговорност, е едно. Но как да се пазя от стадото с претенции.

Нищо неадвектно няма със сравнението ми. Ваксината за морбили е жива и нищо не ти гарантира, че детето ти няма да влезе в малкия процент фатални усложения от нея. Ако ще и най-здравото да е. Същото е и с упойките. Ако ще най-добрия анестезиолог на света да я сложи, ако нещо има да се обърква ще се обърка. Затова и подписваш съгласие. Нищо не контролираш в случая.

# 15 897
Pure много полезно е това за Швеция и училищата. Мерси!
Да кажа днес на работа аз ходя с маска от март, не я свалям от къщи до къщи, мой избор е. В офиса съм осигурила гел, има хора които го ползват и видимо са по-спокойни. Никой не ми плаща за тия допълнителни разходи.
Та днес един клиент на излизане подигравателно: с тая маска не ти е леко горещо?
Бях уморена но реших да не споря. Казах мой личен избор.
Сега питам на него какво му пречи моята маска и това че се потя в нея?
Просто заядливост от която няма смисъл и да се покажем по-безстрашни. Ами аз не съм демонстрирала че съм нещо повече от него, бях мила и дори го изпратих до вратата.
Та хора всякакви.
Но да има доста които носят и го правят осъзнато.

# 15 898
Сериозно ли сравнихте заболяване от ковид с ваксиниране от каквото и да било? :О
Сравнявам риска  от усложнения, който при децата с Ковид е малък. Не сравнявам Ковид с ваксиниране.

# 15 899
Как може да кажете, че при анестезия рискът е само, ако анестезиологът е некадърен? А и така да е, как точно ще разберете  вашият анестезиолог дали е кадърен или не е? Дори и да е най-кадърният в света, винаги съществува риск от усложнения.
Преувеличавате с ковид и децата. Има доста други инфекциозни болести, които представляват доста по-голяма опасност за тях, отколкото ковид. Това, че вас ви е страх, не значи, че трябва да ги превръщате в някакви зомбита, които да не смеят да се доближат до другарчето, защото то представлява уж риск за тях.
Честно казано надявам се да е задължително присъствието в училище, защото децата не са длъжни да страдат заради грешните преценки на родителите.

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 22:59 от Gabito1504

Общи условия

Активация на акаунт