COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 388
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 16 035
Питам аз - кога прокуратурата ще се задейства и ще внесе обвинителни актове за ВСИЧКИ които всяваха паника в населението в началото на извънредното положение с приказките си за липсата на чували за трупове, за хладилни камиони, за невижданата ярост, за това че хиляди ще умрат и т.н. и т.н.... КОГА?"

Повечето хора сме благодарни на Щаба за действията и мерките в началото.
Въпреки, че никой не може да накара един нагъл човек, насила да бъде жив и здрав.

# 16 036
Чували още нямаме, но за сметка на това си имаме доктор Торбалан, който умишлено бута непослушните деца кэм торбите

# 16 037
Аз лично съм ОК и с двата варианта на обучение - присъствено и ДО. Не мисля, че е правилно да се плашим от ДО, само защото не се получи. Нормално беше стартирането да не е, както трябва, защото никой не беше подготвен за това - нито МОН, нито преподавателите, нито децата, а пък родителите съвсем. Сега нещата са различни - сигурна съм, че в МОН се подготвят и за този вариант, и нещата от следващата учебна година ще са много по-различни в това отношение. Не бива да бъдем крайни - нека им дадем време да се организират. ДО има своите предимства - най-малкото училетя може да заглушава децата, които обикновено пречат в час при присъственото обучение и по този начин останалите могат да чуят какво се преподава Simple Smile. Според мен за успешно ДО е много важно от МОН да обявят ясни и точни правила за провеждането, и много стриктно да следят за тяхното изпълнение, за да може несъвестните учители да не скатават. Учителите трябва да са по-изпълнителни и да следват тези правила, и всичко ще е ОК. И дебело подчертавам, че това може да се получи само при по-големите деца - 6+ клас. Така ще има достатъчно свободни стаи за по-малките, които могат да се разделитя на групи, да минат на двусменно обучение и съвсем спокойно ще има достатъчно разстояние между тях. Тъкмо и те от малки ще се научат да спазват правилата, а и учителите по-лесно ще могат да ги контролират, когато са по-малък брой

# 16 038
Май нямате ученик вкъщи. Наблюдавах внуците ми-4 и 7 клас. Майката-свободна професия. Бащата присъствено. Та работят 3 компютъра. Майката почти не може да работи докато има обучение. Остава и време късно вечер и нощем. Достатъчно образована е да помага по повечето предмети, но не по всички. А ако не беше? Абсурд децата да се справят сами. Ако има такива, те са изключение.
С ученик в 4-ти клас. В началото, докато потръгне обученитето през МТ плаформата, посекретарствах с посредничество между учителките и детето. Първо започна курсът по математика през zoom. Последва организацията в училището. Накрая и от курса по английски успяха да си организират дейността. След първия месец в много редки случаи съм се включвала. Става въпрос за дете, което е пълен противник на телефони и смарт техника. Това никак не попречи. За мен е абсурд да вися на главата на детето.
Немислимо е да не се приспособим към ситуацията. Да се научим да се пазим (азиатците след свинския грип използват маски и ръкавици превантивно) сами, но да живеем, да се движим, да учим, работим, пътуваме.
Никой не отрази и седмокласника. Чудесно се справи с НВО, влезе първо желание. Без частни уроци, без курсове-само мама и баба. Аз се включих по-късно, защото ме пазеха първите 2 месеца и не се срещахме. Да го бяхме оставили сам да се подготвя за НВО? Нямате представа в провинцията що за ДО беше. Не обобщавам, говоря само за нашето училище и някои от учителите.

# 16 039
Ще пуснат децата, за да накупим абсурдните им помагала, да понапълним джбчетата на вярните печатници и ще пратят децата вкъщи. Stuck Out Tongue Winking Eye Вбесява ме цялата тази бутафория. Особено помагалата. Няма такава олигофрения. Безумно затъпяващи сценки бяха вътре. Като за 3-годишни. Умишлено ли се прави? Аз и без ДО съм се замисляла как мога да заобиколя образователната ни система и да подготвям детето си както преценя. И да се явява на изпити. Парите, които бих дала за това, ще ми спестят много други неща в бъдеще. Учителят, в школата по английски, е англичанин. Разликата в подхода на обучение е несравнима. И резултатите също. Нашето образование, в този му вид, без допълнителна ангажираност, е обречена кауза. Може би пък моите критерии, и представи, да са завишени. Но образованието, само като училище и нищо допълнително, скоро няма да може да гарантира и социален минимум на завършващите. А може би точно това е целта, евтина работна ръка.

Помагалата според мен не е лошо да ги имат. В интерес на истината доста помагат, ако детето иска да научи нещо допълнително. Обаче най-много ме е яд за униформите. Масово ще се накупуват униформи /аз също купих, но само най-основните неща и пак олекнах с 250 лв./ и накрая, ако ни оставят ДО, докато се върнат на училище ще са им станали малки. А всички знем как, специално майките на първокласници и то с първо дете се мятат да купуват униформи, като луди и то по 2 - 3 бр. Да не говорим за скъпите раници, несесери и какво ли още не Simple Smile И накрая какво - ДО!

# 16 040
До септември месец въобще не сме наясно накъде ще вървят нещата.Важно е да има план А и план Б.Не е лошо, че са се замислили по тези въпроси .
Мангъров, няма да коментирам.Всеки с мнението си.Странно ми е че е против тестването.Всички се опитват да тестват максимално, да проследят и изолират.
Направо да забраним думата Ковид, не че го е казал, но ако продължава така натам отиваме.

Последна редакция: сб, 18 юли 2020, 10:24 от джуди

# 16 041
  • Индия/България
Здравейте, тези дни се замислих  и установих, че колкото и да е неприятен поводът, това е темата, която ме държи най-здраво свързана с България в момента. Оказа се, че вече ви приемам като едно  "виртуално семейство" и в тоя ред на мисли - отново благодаря на всички вас, че отделяте от времето си  да споделят инфо, наблюдения, опит,  статии, анализи, мнения  и коментари, (особено сега покрай обстановката в БГ с поредните протести)..Като се сетя какъв оптимист бях, че до лятото тоя мор ще се кротне... Сега вече мълчаливо си орязвам "крилцата" и си ги  правя на ветрило срещу жегите Sad А трябваше този месец да съм си при близките в България...

В Индия положението става плачевно. През 3дни подобряваме някакви антирекорди, болниците врят и кипят, постоянно връщат пациенти, някои от които умират направо в рикшите напът за следващата. Продължават да никнат нови огнища във вече (уж) веднъж обявени за безопасни зони и щати.  Има и повторно заразени.  Някои от частните болници обаче бяха хванати да лъжат, че нямат свободни легла за интензивна грижа, което наложи кметовете на големите градове (Делхи, Мумбай)  да им въведат задължителен мониторинг  и  призоваха останалите щати да направят същото. Гледам, че положението и в  Калкута , изобщо в Бенгал става страшно. Там има и мощни наводнения по това време на годината . Някой по-напред пък беше пуснал статия за щат Бихар, която е абсолютно обективна, че даже са спестили още по-мрачни подробности. Това е най-бедният, най-престъпният  и най-западналият щат в цяла Индия..  там на практика липсва образование и здравеопазване,  цари безобразна мизерия. .. за 20рупии са готови да убиват, пък доброволното "оковидване" и"омангърчване" за пари не го броя ..Там са бандитите, цялата  индустрия с човешки капитал, бизнес аферата с домашни прислужници + експлоататорите на детския труд  и  за мен  ситуацията им е напълно логичен изход след разпускането на мерките. От вчера обаче (явно са достигнали дъното)  Бихар отново е поставен в локдаун. Освен него още около 15щата върнаха карантината и цялата сага се започва отначало...........
Плажовете в Гоа тъкмо започнаха да набират сила с местни туристи и вчера отново всичко там беше затворено...Повторен локдаун въведе дори най-добре справящият се щат, тъй като случаите дори там последните няколко дни започнаха да ескалират . Същевременно в началото на юли Тадж Махал отвори врати след 4месечно прекъсване, при което моментално заваляха тълпи от индийски туристи . О,  да, и сватбените шествия продължават да заразяват наред ( това със сватбите/баловете сякаш е повсеместна треска...има си хас!)... Премиерът надава вой, че вече им трябвали минимум 1милион теста на ден за проследяване на веригата, а пък здравното министерство се бие в гърдите, че видиш ли,  процентът на оздравелите в Индия бил един от най-високите в световен мащаб. Дори да е така обаче (действително излекуваните според статистиката вървят нагоре), ситуацията в определени райони започва много да ми наподобява тази в Италия. В бедните региони например имаше случаи, когато умират по цели семейства, но не влизат в статистиката, защото няма кой да следи ситуацията в затънтените краища - т.нар "rural area". А вирусът вече стигна до тях и последиците се виждат. От друга страна здравеопазването в Индия е почти изцяло частно и тъй като хората в изостаналите райони не могат да си го позволят, те просто не ходят на лекар, самолекуват се,  влошават се и (евентуално) умират в неизвестност, след което съдбата им е -. ... в Ганга.... Sad  Положението се забатачва и от факта, че някои  лекари хиндуси не желаят да лекуват мюсюлмани и ги оставят на произвола на съдбата.  А уж хиндусите са много духовни, набожни, морални.. ала-бала... Тъжна картинка.....

Онзи ден един експерт от здравната комисия категорично заяви, че смъртните случаи в Индия са много повече от обявените официално  именно поради гореспоменатите причини и че не бива да се успокояваме с факта за сравнително ниската смъртност, защото не е.
Експертите от индийския щаб са на мнение, че до септември /октомври  Индия ще претърпи няколко различни пика в различни части от страната по различно време и е възможно това да е едва първото стъпало. При нас обаче пуловото тестване се оказа доста успешно. Не знам в останалите щати как е било. Благодарна съм, че нашият щат засега не е червена зона. Въпреки това от четвъртък и ние влязохме в пореден локдаун...

Училищата в цяла Индия са затворени, дори и в щатите без карантина. Тече ДО за всички класове;  включително и в университетите. Министерството на образованието излезе с анонс на заповед  за подновяване на учебния процес от 27 юли, след което петиция  на разгневени родители срещу това решение  заля медиите повсеместно.
Оказва се, че и тук хората никак не са готови да пуснат децата си в клас, въпреки че министерството е одобрило цял протокол от мерки,( че дори е назначило и допълнително служители за контрол). Не помня всички мерки(повечето са за хигиена, дезинфекция, разделяне на класовете на групи и графици на влизане и излизане под строг часови режим ). Когато времето позволява, занятията следва да се провеждат в обособени за целта открити класни стаи. Това в Индия е доста разпространена практика. По селата масово учат така под сянката на някое огромно дърво, върху килимче за йога с по 1тетрадка, химикал и шише с вода. Маските в клас стават задължителни с изключение на времето за обяд и дезинфекция на ръце и лице. (има часови график за личната дезинфекция даже).  Но това, което ми направи впечатление, е че към всяка група се предвижда да има 2ма служители (тип фелдшери) , които да следят състоянието на децата през целия ден. Те трябва да водят нещо като здравен дневник и да отговарят за спазването на мерките, след което да се отчитат всекидневно пред съответния местен здравен орган. Също така се предвижда още на входа на училището, те да посрещат своята група и да поставят капки вит.Д на всяко от децата. Другото интересно нещо беше, че се въвеждат служители, които да разработват специално меню на децата в посока укрепване на имунитета. Всичко е супер оптимистично, но на практика дълбоко се съмнявам да се случи във всяко едно училище, предвид че образованието тук на 90% е частно и едва ли ще може да смогне с допълнителните разходи, без да увеличи отново таксите за обучение, което ще предизвика масови протести (както неведнъж досега)  и резултатът едва ли ще е положителен..

Маса политици, музиканти и актьори от Боливиуд са изпозаразиха последните дни след ВИП партита насам-натам.. . За тези, които знаят коя е Айшвария Рай- в момента цялото й семейство без  свекървата (съпруг, дете, свекър) са хоспитализирани. Айшвария и дъщеря й първоначално  бяха на домашно лечение, вчера бяха приети в болница и двете са със задух..Дъщеря й е на възрастта на мойта щерка - 8г. А децата го карали уж....нали...

Видях, че обсъждате ваксините. Индийската здравна комисия по лекарствата одобри 2 местни разработки (за едната бях писала в предния си пост). И двете компании се скъсаха да тръбят, че ще бъде готова до 15август (Денят на независимостта на Индия). Обачеее

индийските лекари и учени никак не са на същото мнение..алармират, че такава една ваксина е абсолютно нереалистична. И с право.

https://www-bbc-com.cdn.ampproject.org/v/s/www.bbc.com/news/amp/ … ia-india-53304576

Напредва тестването на лекарството против сепсис. Изследванията със Сепсивак навлизат в 3та финална фаза:

https://www.firstwordpharma.com/node/1734703?tsid=7

В Мумбай са излекували 14г. дете, развило синдром на Кавазаки след инфекция с Ковид. Индийските лекари планират да публикуват статия  относно редкия случай и детайлите на лечението. Пускам линка, тъй като надолу в материала има въпроси към индийски лекари относно този синдром и усложненията от Ковид при децата
https://www.timesnownews.com/health/article/indian-doctors-who-s … e-insights/620465

Времето в Индия в момента е дъждовно. Тече мусонният сезон с пълна сила. В южните щати влажността достига до 95% при температури между 25-30градуса. В северните щати е с няколко градуса по-топло (максимум 37 в щатите край пустинята),  но влажността остава висока, около 80%. Някъде имаше проучвания, че Ковид обича влага.. Защо ли си мисля, че се оказаха прави ..

Ето и малко статистика от брифинга на здравния министър вчера:
по-малко от  2% са пациентите с Ковид в интензивните отделения; от тях 0.35% на респиратор ; на 2.81% им е подаван кислород в някакъв етап от лечението ; 63.33% са излекуваните; 99 медицински лица са починали, над1300 са заразените лекари към момента.

@Тесла, яяяяя  се завръщай бързо! Може и нищо да не разбирам от статистика, но коментарите и разсъжденията ти са ми безкрайно интересни и полезни.

Пожелавам на съфорумките/ците с каквито и да било Ковидо-подобни симптоми спокойствие и преминаване на неразположението  по възможно най-лекия начин!

На всички останали: по-малко нерви и повече позитивни мисли! Пазете се!

Последна редакция: сб, 18 юли 2020, 10:31 от Bandit Queen

# 16 042
Скрит текст:
Май нямате ученик вкъщи. Наблюдавах внуците ми-4 и 7 клас. Майката-свободна професия. Бащата присъствено. Та работят 3 компютъра. Майката почти не може да работи докато има обучение. Остава и време късно вечер и нощем. Достатъчно образована е да помага по повечето предмети, но не по всички. А ако не беше? Абсурд децата да се справят сами. Ако има такива, те са изключение.
С ученик в 4-ти клас. В началото, докато потръгне обученитето през МТ плаформата, посекретарствах с посредничество между учителките и детето. Първо започна курсът по математика през zoom. Последва организацията в училището. Накрая и от курса по английски успяха да си организират дейността. След първия месец в много редки случаи съм се включвала. Става въпрос за дете, което е пълен противник на телефони и смарт техника. Това никак не попречи. За мен е абсурд да вися на главата на детето.
Немислимо е да не се приспособим към ситуацията. Да се научим да се пазим (азиатците след свинския грип използват маски и ръкавици превантивно) сами, но да живеем, да се движим, да учим, работим, пътуваме.
Никой не отрази и седмокласника. Чудесно се справи с НВО, влезе първо желание. Без частни уроци, без курсове-само мама и баба. Аз се включих по-късно, защото ме пазеха първите 2 месеца и не се срещахме. Да го бяхме оставили сам да се подготвя за НВО? Нямате представа в провинцията що за ДО беше. Не обобщавам, говоря само за нашето училище и някои от учителите.
Поздровления за големия ученик, но при описаната от вас ситуация и при присъствено обучение нещата биха били такива.
Нашата баба, която е неразделна част от живота на детето ми и между двете има страхотна емоционална близост, беше в изолация и това нанесе страшно тежки последици при нея.  Този път се справи за два месеца, но при следващо "затваряне" няма да бъде толкова бързо и успешно.

# 16 043
Bandit Queen,много благодаря за обстойния пост.Много хубаво сте обяснила с подробности ситуацията при вас.Надявам се вие и семейството ви да сте добре🙂

# 16 044
Банди, радвам се да те видя та макар и виртуално Blush
Пази се !

# 16 045
Банди страхотен пост. Пазете се!

Наистина е рано за училище, но все пак би било разумна държавата да ни даде два варианта - примерно при еди каква си заболеваемост - ДО, при еди каква си - присъствено. Колко време би било ДО? Как ще става? Ще има ли електронни учебници? Кой ще ги прави, как ще се доставят? По какъв ред ще учат децата - он-лайн и кои класове ще са изцяло он-лайн
Като родител смятам, че имам право да знам поне някъде в края на август за вариантите  и реда.
Но както казах, като са обмислили ДО са видяли че изобщо нямат начин да им се получи ДО и то масово, особено в малките населени места и затова сега казват присъствено.
Сигурно са напечатали и учебниците и как пък сега да правим електронни.
Октомври може изведнъж нещо да им хрумне айде юруш пак ДО и така ще измият и ръцете си, ами то ние си се готвихме за присъствено, ама виж каква стана пак не сме готови за ДО, пак си купихте учебници дето я ви трябват я не, пак си взехте помагала почти ненужни и т.н.
Ние примерно три месеца от март насетне имаше предмети по които класната каза няма да ви давам от тях нищо - това за първи клас.
Тъй че който иска да купува каквото ще, не могат да ме накарат, да си пишат забележки в ел.дневници, аз ще обяснявам ако ще и на МОН. Даже и в ел.дневник ще пиша защо не съм купила нещо да го четат всички.

За обучение изцяло от къщи е възможно и допустимо, индивидуално мисля се нарича аз проверявах още март месец.
Но не е лесно, правиш някакъв план как ще се обучава детето ти и го даваш /май на МОН/ мога да проверя, сега ясно че аз като родител не мога да го направя тоя план, ще трябва да платя на начален учител да ми го изготви. После ходи на изпити и класът се води взет.
Ние имаме познати, които взеха къща в село до ВТ, но се пътува и няма транспорт а децата ще са първи клас. Майката каза, че ще ги обучава от къщи сама, когато го чух март месец и аз се замислих дали пък да не го правя.
Но не съм толкова подготвена и не мисля че ще мога, а и ходя на работа.

Има и още нещо важно нали знаете, че всяко дете носи пари на едно училище, ако повече родители се обединят от тази идея, а защо не - държавата ще изгуби доста пари. Аз лично даже факта, че никое училище няма да взема парите от сина ми би ме мотивирало да го уча у дома с помощта на познат учител, особено за втори клас смятам ще се справим, но пък ми е жал за детето - ще го лиша от приятели и контакти и не смятам, че бих била права.

# 16 046
  • При семейството си
Информацията, включително за починалите, от Министерство на здравеопазването:
https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/298-sa-novodiagn … id-19-lica-prez-/

# 16 047
Рони, не би било така. Много учители присъствено се справяха добре, но по време на ДО.... И що за обучение. Имаха 2 часа на ден. И разни инструкции и задания в Школо. После сам или с помощ. Извинявам се за спама. Прекратявам.

# 16 048
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 12; Бургас - 1; Варна - 35; Велико Търново - 15;  Враца - 6; Добрич - 14; Кърджали - 2; Кюстендил - 12; Ловеч - 1; Пазарджик - 6; Перник - 4; Плевен - 4; Пловдив - 38; Разград - 2; Русе - 9; Силистра - 2; Сливен - 8; Смолян - 6; София област - 13; София град - 92; Стара Загора - 8; Търговище - 2; Хасково - 4; Шумен - 2.
Хахахахах-има и Дядо Коледа и феята на зъбките.....Отврат-няма да спрат да крият.....

Скрит текст:
Куре, ще ме баннат, но пък ако успея да отворя нечии очи си заслужава. От няколко месеца сме свидетели на безпрецедентен апокалипсис в медийното пространство. Защото на фона на невиждана в близките 100 години пандемия, с доказана ярост по цял свят, един "специалист" продължава да обикаля медиите и да насажда мнение, отричащо опасността. Развива си своите теорийки, нищо, че в цял свят умряха хиляди хора. Да, някои възрастни, но и много млади. С хронични или без такива заболявания, това са хора, които са водили пълноценен живот. Няма ден, в който да не водя разговори с хора не вярващи във вируса или такива, които считат, че са пресилени нещата. 90% от тях ми цитират въпросния специалист. За мен той е убиец. И превръща хората, които му вярват в такива. Убийци са и тези, които му дават трибуна. И съм убедена, че ако в медийното пространство не бяха допускани подобни елементи, хората щяха да бъдат много по-единни в усилията да спрат разпространението на вируса. И аз питам КОГА! Кога ще се задейства прокуратурата!  
Аз не съм забравила мъжа, който отиде да се лекува на Каваци, и после почина. Казват, че и Щерев късно е потърсил лекарска помощ. Никой не може да ме убеди, че тези хора нямаше да бъдат по-отговорни в поведението си, а след като са се заразили да постъпят по-отговорно и към своето здраве, ако не се появяваше през ден черната станция да обяснява, че болестта не е страшна, особено за младите, те трябва да го изкарат, ако имат симптоми да се лекуват вкъщи с чай и парацетамол, защото другите, дето са в болницата са там от страх.
И продължавам да питам КОГА!
+ 1 и аз това питам.

Bandit Queen -много изчерпателно-бъдете здрави!

# 16 049
За началните класове един учител ще си намерите да ви обучава детето, ще си платите.. Ами горните класове децата-10 Тина учителя как да наемем....

Общи условия

Активация на акаунт