COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 597
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 16 020
До къде се докарахме с безотговорността си - докато сума време се пазихме от Холандия и Белгия и си внасяхме зараза от там, сега става обратното:

Нидерландия и Белгия извадиха България от списъка на безопасните за пътуване държави.
Нидерландия извади България от списъка на безопасните за пътуване държави и въведе 14-дневна карантина за пристигащите от страната ни лица.
Белгия също ни постави в оранжевата зона – на страните, до които се пътува само в краен случай. Наскоро режима затегнаха и Унгария и Австрия, като последната дори забрани всички пътнически полети до България.
https://nova.bg/amp/news/view/2020/07/18/294136/нидерландия-и-бе … -пътуване-държави

# 16 021
  • Бургас
Абаджиева, всъщност се смята, че инхалативните кортикостероиди спомагат за по-леко протичане на ковид. И да, в Германия астмата не се брои за рисков фактор. Обикновено е и добре контролирана.
Ако имахме здравната система на Германия нямаше да има драма. Но я нямаме.
И в София не сме и детски специалисти нямаме...не е гут. Вярвай ми!
400км си ги взимаме за добър ден, за достъп до специалист Sad и до това няма да имаме достъп след месец.
 Barsa, справил се е защото не е било тежко. Хубаво е, че се е случило.
Три пъти за година със сковани крайници и посиняване без да знам следващата секунда дали ще възвърне дишането и дали ще стигна навреме в БП всеки път.Научих се да поставям сама урбазона...щом това е леко...
Да, води се лек вариант, до умерен.
Когато пристъпите са чести, пресират ежедневни симптоми и т.н картината е друга.
Страшно е да си гледаш детето в такъв вид, това го знам. Още по кофти е да му подават кислород, когато не се овладее в амбулаторни условия. Има такива деца и те не са малко.
Чета описаното от теб и ми прилича повече на ларингоспазмите на малкото ми дете, а не на астмата на голямото. Никога големия не е бил скован. Чувам как хъхри на издишане, увеличава тиража и започва да забива в един момент при издишането. Вентолин решава проблема при него, не урбазон.
Обаче малкото се стяга и посинява и спира да диша. Ларингоспазми, породени от рефлукс и Сандифер бяха.

Това вече е много в страни от темата де.

Ако 3 те вида астма се окажат вън от списъка с рисковете ще е супер. И пак остава притеснението как ще третират хората с чист пристъп и дали ще съумеят да отсяват и да имат ресурс да лекуват.

Да не забравяме, че има доста хора и дечица с диабет, бронхопулмонарна дисплазия, хематологични, нефрологични заболявания, които са в пъти по - голям бич от една астма.

Мен ме ядосва много факта, че не мислят как да действат “елегантно”. За да стартират поне малките в сигурна среда. Няма за започем Септември с бройка под 300. Абсурд е. А решение дайте да пробваме е глупаво.

Последна редакция: сб, 18 юли 2020, 09:20 от MeMyselfI

# 16 022
Нека водим разговори с елементи на разсъждение, докато другите държави се затварят за нас.Да явно се справяме прекрасно, обявявам се против наложените ограничения от другите държави.Как не ги е срам да ми ограничават правото на предвижване.

# 16 023
+24 нови хоспитализирани и още 4ма починали. Докога ли ще издържат болниците с по над 20 хоспитализирани всеки ден.

Скрит текст:
Спорът за това дали хронично болните са рискови или не прилича на спорът за маските - за тях си признаха, че ни лъжат да не ги изкупим, чакам и скоро да признаят за хронично болните, че са лъгали да не се плашим.
А доколко хроничните болести са рисков фактор сутрин се вижда в статистиката на починалите. 15% от тях нямат хронични болести. Да му мислят другите 85%.
Първо ще ги убеждаваме, че няма опасност, но минат ли в статистиката - те са били “сухи съчки”.
Хронично заболяване се появява неочаквано и на най-здравия човек, много често след прекарано точно вирусно заболяване или инфекция. Някоя сутрин се събуждаш и знаеш, че нищо повече няма да е същото.
Е, те "излекуваните" са по 100 всеки ден - оздравели или не, важното е да освобождаваме легла. Ние сигурно сме една от най-бързо излекувани от коронавирус нации нищо, че вече няколко са случаите, при които "излекуван" си отива от този свят няколко дни след изписване.
Една Гърция напр. от 3964 имат 2396 активни.

# 16 024
  • София
Е те повечето излекувани на този етап вероятно са били на домашно лечение. Надявам се все още не сме стигнали до този етап да изписваме хора в лошо състояние, но и това ще стане, ако темповете са такива. Виж починалите, те вече освобождават легла Sad

# 16 025
  • При семейството си
+24 нови хоспитализирани и още 4ма починали. Докога ли ще издържат болниците с по над 20 хоспитализирани всеки ден.

Скрит текст:
Спорът за това дали хронично болните са рискови или не прилича на спорът за маските - за тях си признаха, че ни лъжат да не ги изкупим, чакам и скоро да признаят за хронично болните, че са лъгали да не се плашим.
А доколко хроничните болести са рисков фактор сутрин се вижда в статистиката на починалите. 15% от тях нямат хронични болести. Да му мислят другите 85%.
Първо ще ги убеждаваме, че няма опасност, но минат ли в статистиката - те са били “сухи съчки”.
Хронично заболяване се появява неочаквано и на най-здравия човек, много често след прекарано точно вирусно заболяване или инфекция. Някоя сутрин се събуждаш и знаеш, че нищо повече няма да е същото.
Е, те "излекуваните" са по 100 всеки ден - оздравели или не, важното е да освобождаваме легла. Ние сигурно сме една от най-бързо излекувани от коронавирус нации нищо, че вече няколко са случаите, при които "излекуван" си отива от този свят няколко дни след изписване.
Една Гърция напр. от 3964 имат 2396 активни.

Защо смятате, че т.нар. “излекувани” са били всички хоспитализирани, че да освобождават болнични легла? Поне за втори път правите подобни заключения в темата? Да, от излекуваните сигурно има и изписани от болнично лечение.

# 16 026
https://theconversation.com/coronavirus-what-a-second-wave-might-look-like-138980
 Малко е стара статията, но звучи логично. За втората вълна и как е свързана с R числото: едва ли ще я избегнем. Извод: правителствата трябва да налагат внимателно мерки, за да натискат кривата. Иначе ще стане като в Италия. При нас има ли мерки, няма ли, спазват ли се, контролират ли се ...ще разберем съвсем скоро
А есента съвсем ще цъфнем, като дойдат есенните настинки и грип

# 16 027
  • София
Отвъд всичко изписано, един истински случай на познат човек. Мъж в разцвета на силите си, здрав!  Заболява той, след него - детето и жена му. Те го изкарват сравнително леко, но при него пораженията в белия дроб са големи. Коментарът на пулмолога, след изследване е, че при него, оттук нататък, всяка вирусна инфекция, може да е фатална.
А навън, едни репортери, бутат микрофони в лицата на хора, без маски и без "грам" мисъл за Ковид-19! Няма такова нещо! Няма, ама докато не стане твой проблем!

# 16 028
Струва ми се, че Гърция не отразява точно данните си за оздравели и активни. Друга такава държава е Белгия. Невъзможно е, според мен,  да имат толкова малко излекувани.

# 16 029
Тази седмица някак остискахме да не стигнем над 300бр на ден всеки ден, другата- малко ме съмнява.
За ДО аз също не бих имала нищо против, ако се провежда адекватно.
Какво ДО провеждахме като учебниците са хартиени? Нямаме електронни, поне моето дете, нямаше електронни уроци - пуснаха безплатни за един месец и удариха теслата, даже МОН не благоволи да плати за безплатните уроци от оня сайт, да не го цитирам да му правя и реклама.
Имахме някакви тестове, които класната пращаше, правени от други учители и които решавахме - това ми допадаше и на детето също, но бяха малък % от работата.
Ако МОн иска ДО да си сядат на задника и да подготвят учебната година от сега, те не могат и го знаят и затова ще вкарат децата в класните стаи.
А това че децата които са на ДО се справят по-зле и нямат същите шансове като другите - не е вярно, но всички сме на мнение, че при ДО детето полага в пъти повече усилия, за да подготви урока си, понякога  и не успява.
С дъщеря ми имаше постоянно накъсани разговори в нета, не се чуваше лоша техника на учителя и какво ли не.
Изобщо не разбирах как отчетоха успех в проведеното ДО и на кое викаха ДО. Това си беше домашно обучение с елементи на ДО и с усилия на мами, баби и каки и батковци. При което държавата все пак се би в гърдите за чужди усилия, а не само за своите.
Друго - аз тази година не планирам да платя и едно помагало, всичките ни останаха полупразни, който иска да купува и да плаща, докато не видя октомври ноември накъде отиват нещата ще му снимам страниците от другите деца и така. По-добре да плащам за он-лайн уроците на някоя фирма, отколкото за помагала дето ще стоят за подпалки.

# 16 030
Всъщност вчера четох статии от НЙ таймс за южните щати и че подготвят хладилни камиони. Това са си нормални неща, подготвят ги, защото не знаят колко и как ще нарастне смъртността, не значи че ще ги ползват. Няма и нищо плашещо, по-добре държавата или щатът да е подготвен, отколкото да се чудят къде и как ще оставят труповете и от това да пламне заразата в пъти повече.
Мен такъв вид поведение на управляващите ме успокоява, не ме стресира.
Ами по-успокоително ли би било да се качи статия, че няма места в моргите и труповете се хвърлят в бунището или нещо друго, както е правено преди стотици години? В общи масови гробове или кой знае как?
То по същата логика да вземем да се стресираме, щото болниците си закупуват медикаменти, защото очакват нарастване на болни от еди-какво си.

# 16 031
Май нямате ученик вкъщи. Наблюдавах внуците ми-4 и 7 клас. Майката-свободна професия. Бащата присъствено. Та работят 3 компютъра. Майката почти не може да работи докато има обучение. Остава и време късно вечер и нощем. Достатъчно образована е да помага по повечето предмети, но не по всички. А ако не беше? Абсурд децата да се справят сами. Ако има такива, те са изключение.
С ученик в 4-ти клас. В началото, докато потръгне обученитето през МТ плаформата, посекретарствах с посредничество между учителките и детето. Първо започна курсът по математика през zoom. Последва организацията в училището. Накрая и от курса по английски успяха да си организират дейността. След първия месец в много редки случаи съм се включвала. Става въпрос за дете, което е пълен противник на телефони и смарт техника. Това никак не попречи. За мен е абсурд да вися на главата на детето.
Немислимо е да не се приспособим към ситуацията. Да се научим да се пазим (азиатците след свинския грип използват маски и ръкавици превантивно) сами, но да живеем, да се движим, да учим, работим, пътуваме.

# 16 032
България
Новозаразените по възраст:
0 - 19 - 30 души (846 общо)
20 - 29 - 44-ма души (1116)
30 - 39 - 67 души (1425)
40 - 49 - 55-ма души (1507)
50 - 59 - 55-ма души (1558)
60 - 69 - 25-ма души (1173)
70 - 79 - 16 души (605)
80 - 89 - 6-ма души (187)
90+ - няма (25)

24 активни - 4 неактивни области

# 16 033
  • Пловдив
Ще пуснат децата, за да накупим абсурдните им помагала, да понапълним джбчетата на вярните печатници и ще пратят децата вкъщи. Stuck Out Tongue Winking Eye Вбесява ме цялата тази бутафория. Особено помагалата. Няма такава олигофрения. Безумно затъпяващи сценки бяха вътре. Като за 3-годишни. Умишлено ли се прави? Аз и без ДО съм се замисляла как мога да заобиколя образователната ни система и да подготвям детето си както преценя. И да се явява на изпити. Парите, които бих дала за това, ще ми спестят много други неща в бъдеще. Учителят, в школата по английски, е англичанин. Разликата в подхода на обучение е несравнима. И резултатите също. Нашето образование, в този му вид, без допълнителна ангажираност, е обречена кауза. Може би пък моите критерии, и представи, да са завишени. Но образованието, само като училище и нищо допълнително, скоро няма да може да гарантира и социален минимум на завършващите. А може би точно това е целта, евтина работна ръка.

# 16 034
10 страници разправии за училището? По каква причина? В образованието действа същия принцип като в обществото: пари нЕма, действайте! Та, значи ще бъде : децата присъствено. Което се разболее- вкъщи. Учителите ще бутат, който не иска- да напуска. Който възрастен учител се разболее- ще го заменят с млад, дето да фигурира там....Ще се чуват тук-там оплаквания, че децата не научават нищо от младите учители без никакъв опит, но бързо ще затихнат пред опасността единият родител да седи вкъщи заради детето.
За хронично болните деца ще дадат възможност на родителите да решават дали да бъдат присъствено, или да учат вкъщи. За да си измият ръцете, даже може родителите на такива деца да подписват декларации, ако децата им ще бъдат в калабалъка. За най- тежко болните деца-инвалиди ще наложат сигурно домашното образование. Не знам какво ще стане с ресурсните учители, че те работят често с деца с множество заболявания, а гаранция, че не носят зараза няма....
За болните деца и сега има отделен прием в елитните училища. Носят документи от ТЕЛК и се класират без изпити. Включително и в най-елитните училища, където надпреварата е жестока.
Като си помисля за родителите на болни деца направо ми призлява. Как да обясниш на детето ,че пак трябва да се чувства като чумаво....Sad Боли ме и за децата, дето не им стигат болестите, ами и това сега, отделени от всички, натирени да учат от вкъщи. Имаше някакъв напредък, ходеха като нормални хора сред другите, ресурсни учители си имаха...сега всичко отича пак в канала. Sad На децата им е криво, когато ги отделят по някакъв признак от останалите. Те си знаят ,че са болни, но все пак предпочитат да не им се напомня по такъв начин. Заради болните деца и възрастните учители обаче няма да се въведе ДО за всички.
ПП. Освен стряскащата бройка деца с астма, не по-малко стряскаща е и бройката на децата с диабет, много са на инсулин. Точно с тях ще е драмата с ДО, така си мисля.

Общи условия

Активация на акаунт