COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 567
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 16 005
  • София
Не знам доколко достоверно е това, но ми се струва, че е добре да се прочете. Не владея езика и не бих могла да си ги преведа, та разчитам на резюмето.

https://www.facebook.com/662466428/posts/10157940967646429/?app=fbl

Последна редакция: сб, 18 юли 2020, 07:49 от Валенцето

# 16 006
  • София
Според мен искането на отрицателен тест за пътуване е незаконно - напълно препядства свободното движение в ЕС

Обаче ти казват "ако искаш, ние насила тук не те караме да идваш" и си искат теста. Както се видя при опроделени условия всяка държава може да реши да си затвори границите за граждани на други държави и няма кой копче да й каже. Все още държавите се суверенни и ЕС не ги лови в това отношение.

Оптимистичното ниво е на емоционална основа - лято е, птичките пеят, отиваме на море (една устискахме да си запазим малко отпуска, и ние сме хора), децата го карат леко или никак, "те" ще организират всичко, децата могат да са навън.

Ами, да, Мангъров е прав - протестите се отразяват чудесно на коронавируса - размножава си се вирусът, транспортира си се от човек на човек, какво по-добре за това симпатично вирусче!

Като гледам, в София си заковаваме около 100 бройки и толкова. И то при положение, че в петък не са се скъсали от тестване на контактни и симптоматични.

# 16 007
Абаджиева, всъщност се смята, че инхалативните кортикостероиди спомагат за по-леко протичане на ковид. И да, в Германия астмата не се брои за рисков фактор. Обикновено е и добре контролирана.
Ако имахме здравната система на Германия нямаше да има драма. Но я нямаме.
И в София не сме и детски специалисти нямаме...не е гут. Вярвай ми!
400км си ги взимаме за добър ден, за достъп до специалист Sad и до това няма да имаме достъп след месец.
 Barsa, справил се е защото не е било тежко. Хубаво е, че се е случило.
Три пъти за година със сковани крайници и посиняване без да знам следващата секунда дали ще възвърне дишането и дали ще стигна навреме в БП всеки път.Научих се да поставям сама урбазона...щом това е леко...

# 16 008
Моля, споделете какво важно е казал д-р Симидчиев.

# 16 009
Радвам се, че гърците искат тест. Така поне част от безсмъртните дебелоглави, може и да се замислят за вируса -има ли го, опасен ли е.
Лошото е, че мангъров продължава да дава интервюта, а доста хора предпочитат да вярват на него, защото така е най-лесно.
Аз съм от онези, които ги е страх да си пуснат детето на училище. Всъщност, не си мислете, че не искам то да ходи там. Искам, и то много, защото няма как вкъщи да му предложа контакт със себеподобни, само мога да го образовам. Но не мога и да го пусна на училище, където мерки няма да има, а и да има никой няма да ги спазва. Та то само 10-20% от хората вярват във вируса. Другите - не. Да, разбирам, че в Германия /май/ са започнали присъствено, и са казали, че при най-малкото неразположение детето остава в къщи. Но там хората са изпълнителни и отговорни. А тук? В Германия със сигурност дизенфекцията е на ниво. Тук всичко е толкова смехотворно...

Последна редакция: сб, 18 юли 2020, 08:27 от mmm75

# 16 010
След раждането отключих астма, започна се с лек задух, но го отдавах на напрежението. преди години като студентка от притеснение също съм имала затруднено дишане, та не му обърнах особено внимание, докато една нощ буквално не можех да дишам, мислех, че се свърша, едва стигнахме до болницата, където ми измериха сатурацията, която беше нормална, въпреки че едва дишах, биха ми урбазон и ми сложиха маска с кислород. След преглед се установи не лека астма, изписаха ми инхалатор, който ще е докато евентуално не се излекува. От тогава пристъпи не съм имала. Заради това, че сатурация та ми беше нормална по време на пристъпа, не изключвам, че астмата е възможно да не е рискова, но все пак притесненията ми не изчезват, нося маска, дезинфекция на ръцете, ограничени контакти, без барове и ресторанти, дистанция и това е... свикнах, вече ми изглежда нормално, не се натоварвам и не мрънкам, както и семейството ми, и така живеем добре. Знам, че няма гаранция, че няма да се разболеем, надявам се, ако Все пак се случи да мине леко.

# 16 011
  • София
Канал 1, д-р Симидчиев, сега!

# 16 012
Казва Симидчиев че легла в болниците има,персонала е проблема...Маските да се носят е много важно.

# 16 013
Позволявам си да копирам тук линка, който е дала Валенцето, за да могат повече хора да го прочетат:

Даниела Горчева:
Малко новини във връзка с последните изследвания, свързани с ковид-19 по информация от холандските медии

1. Учените са изследвали над 4942 пциенти,  починали в Италия от ковид-19. Установено е, че при 89% от случаите коронавирусът е причината за смъртта, а не съпътсващите заболявания. В останалите 11% се приема, че ковид-19 е влошил още повече здравословното състояние  и е ускорил края, но не е основната причина за смъртта.
Италианските учени специално подчератват, че ковид-19 се е оказал фатален и за немалко хора без придружаващи заболявания, при това млади или сравнително млади.
Изследването е на италианския здравен иснтитут ISS.
Изчисленията са направени от тяхното бюро по статистика 
ISTAT.
Така че още една от теориите на Мангъров рухна с гръм и трясък.

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Buitenland/covid-19-doodsoorzaa … -5gBV0kGOKxZOdecs

https://www.rd.nl/vandaag/buitenland/covid-19-doodsoorzaak-bij-m … t-virus-1.1680569

2. Много от пациентите с коронавирус, които са имали сравнително леки оплаквания и не са били хоспитализирани, седмици наред след прекарването на заболяването имат различни здравословни проблеми - трудно дишат, изпитват задух и силна умора - до степен, че не могат да вършат съвсем леки ежедневни неща, защото енергията им се изчерпва след кратък разговор по телефона или опит да приготвят нещо в кухнята.
Повечето са млади, здрави и активни хора, които сега се чувстват отпаднали до степен, че не могат да ходят и спят през по-голямата част от денонощието.
Така или иначе, в Нидерландия домашните лекари са претрупани с работа във връзка с пациенти, боледували вкъщи от ковид-19, уж леко, а не могат и не могат да се възстановят, защото болестта сякаш се връща непрекъснато с различни симптоми.
ФБ групата на тези пациенти вече наброяв анад 13 хиляди души.

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/herstellen-van-milde-c … st-ook-veel-tijd/

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/honderden-coronapatienten-me … s-soms-al-te-vee/

https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2021/veel-nederlanders … e-corona-klachten

3. Установено е, че за жалост антителата, които болестта създава траят само няколко месеца, което не изключва повторно разболяване. Учените се надяват то да е сравнително по-леко, но никой не може да предвиди как ще реагира имунната система на отделния човек.

# 16 014
  • София
Айдеее, и Симидчиев започна много да внимава и да е политкоректен! Хън-мън, има легла, има протоколи, колегите бързо могат да се настроят... Ама и на него хич вече не му хващам вяра. Нещо са решили да внимават в картинката, че шефовете може и да се сменят, а ако не се смемят, трябва пак да внимават.

# 16 015
Шведски учени твърдят, че 40% от хората в Стокхолм могат да са имунни към ковид19. Норвежки учени се съмняват и мислят, че шведите преувеличават. От Ню Йорк и райони в Северна Италия, които са били много засегнати, се вижда, че до 20% може би, но шведските учени слагат още 20% хипотетично за притежаващи Т-клетки. Обаче норвежките учени споменават нарастващ брой изследвания, според които и нормални вируси, причиняващи настинки, могат да доведат да произвеждането на тези Т-клетки, както и че Т-клетките не дават непременно имунитет към ковид19 и не са непременно заради прекаран ковид19. А шведските учени се позовават на собствено малко проучване с малко участници, което е слаб аргумент. Норвежците сочат към множество изследвания, според които са открити много хора с Т-клетки и без да са имали ковид19, както и че е изключително трудно да се мери имунитет на Т-клетките, отколкото с антивеществата. Норвежците не разбират защо шведите преувеличават така. (Те не разбират, ама аз разбирам - въпрос на политика да се представи шведския модел като успешен. Да, ама не)
Преразказ от тук:

# 16 016
Скрит текст:
quote author=derivative link=topic=1223364.msg41085106#msg41085106 date=1595031286]
Вече постнах достатъчно линкове. Ама хайде, щом германците не знаят, италианците и те, да видим американците какво казват по въпроса:
https://community.aafa.org/blog/coronavirus-2019-ncov-flu-what-p … thma-need-to-know
Упс, същото и те твърдят! Сигурно са пропуснали да ти прочетат линка.

Да си беше прочела линка и да беше погледнала референциите в него, може би?
Защо sample size от 140 е неадекватен, за да се преценява ефекта върху релативния риск от дадено събитие, когато базовия такъв е <1%, нямам намерение да обяснявам.
[/quote]

Аз разбрах, че ти си най-великият и умният. И щом ти казваш, че астмата е рисков фактор, значи е така. И че само ти разбираш от статистика. Сега остава  да убедиш германците и тогава наистина ще се съглася с теб. Иначе съм изчела както твоите, така и моите линкове.
Fenris, то обаче и тези с реактивните Т-лимфоцити от другите коронки имат имунитет към ковид с голяма вероятност.  А пък, че не трябва да си ги изпляскаш ей така, факт. Само че на шведите вече им се забавя епидемията и то със сравнително леки мерки на фона на Италия, Испания, Франция.

Последна редакция: сб, 18 юли 2020, 12:53 от Gabito1504

# 16 017
Снощи си писах с един приятел австриец. Каза, че в Австрия удря втора вълна. Преди при тях нямаше почти заразени, но каза, че сега в тяхната провинция има много. Причината - имало някакви езера и всички се юрнали сега лятото да ги посещават и разнесли вируса. Също каза, че в началото правителството се е справяло, но после отпуснали мерките и вируса се разпространил пак. Цитирам „Хората са много недисциплинирани”. Негов непряк колега хърватин е ходил на гости в Хърватия при родата и се е върнал с корона. Но е ходил на работа и е трябвало да карантинират цял отдел и да ги тестват. Австриецът със сигурност не одобрява това безумно обикаляне, защото негов познат почина преди 2 месеца от вируса(млад, но със сърдечни проблеми).

Последна редакция: сб, 18 юли 2020, 09:19 от Ели-Мели

# 16 018
  • София
Отпимистична прогноза от турски лекар ....по-скоро за Турция.
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/lekar-obia … 15-20-dni-6112432

На тези, дето все твърдят процента положителни спрямо броя тестове, ето последния абзац:
За трети пореден ден вчера Турция регистрира под хиляда нови случая на инфектирани с коронавирус. При направени 42 411 теста, положителните бяха 933.

А ние? Отново загонихме 300, утре и другиден сякаш ще са по-малко, по традиция. Тестовете вчера са били значително по-малко от онзи ден, тъй като петък и уикенда туристите за Гърция вече са там и не се тестват толкова масово.

# 16 019
Днешната статистика за ВТ е зле, като изключим Варна и Пловдив, както и София сме след тях, а нашата област е къде къде по-малка. И пак нищо от къде и как са тия бройки. Едва ли всички са от ПИБ.
Снощи мъжът ми каза, че в болницата в ГО пациентите са 6, дотук с 5-те ни легла, но няма тежко протичащи случаи, то и да има - едва ли ще ги оставят в нашата болница.
Дано все пак не е пламнало някое по-голямо предприятие, че и това очаквам.

Общи условия

Активация на акаунт