COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 567
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 15 990
  • София
Аз не съм "за" протестите в момента, в условията на  пандемия, но това, което българското правителство прави по отношение на всички нас точно сега, е абсолютно национално предателство и е капакът на всичките им останали простотии.

# 15 991
Не, че нещо, но астмата вече няколко пъти беше давана като придружаващо заболяване при починали пациенти у нас.  В един от случаите беше на съвсем млада жена.

При деца не знам какво се води, но при възрастни явно е рисков фактор.

За астмата на български, който се интересува.
https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8598091

https://inspiro-bg.com/nekontrolirana-astma-v-diagnostika-i-tera … itchno-povedenie/

# 15 992
По отношение на това, какво следва да,се прави есента, времето за правене на стратегии е сега. Надявам се да не започнат от септември да се подготвят, както стана с болниците. Имахме още от февруари щаб, да се подготвя, а накрая хората стояха затворени по къщите за,да привеждали болници е готовност...

# 15 993
Италианците не отчитат повече хоспитализации или повишена смъртност при пациенти с астма(дори и при такива с неконтролирана астма).

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/all.14426

"Although our knowledge on COVID‐19 pathogenesis and risk factors is “work in progress” and currently mainly based on preliminary data, it is striking to us that there is currently no evidence of an increased risk of poor/fatal outcome in asthmatics and particularly in severe/uncontrolled patients. Like other respiratory viral infections, coronaviruses might exacerbate asthma symptoms, particularly in severe or uncontrolled patients but we suggest that a Th2‐skewed immunity may be protective against severe COVID‐19 disease, owing to the cross‐regulation between allergic and interferon‐mediated immune responses (Figure 2)."

# 15 994
Нищо не ги правим. Астмата не е рисков фактор.
Да бе, не е рисков фактор, само с 48% увеличава риска от тежка инфекция
За пореден път пишеш неверни неща в темата.

# 15 995
Класната на детето /в Германия/ лично ми каза, че има астма от дете, но не е в рисковите групи и продължава да работи. Други "рискови" учители можеха по желание да не ходят на работа. Тя не е спирала да преподава. И на децата беше казвала, че не носи маска извън задължителните места, защото трудно диша с нея.

# 15 996
Скрит текст:

Вече постнах достатъчно линкове. Ама хайде, щом германците не знаят, италианците и те, да видим американците какво казват по въпроса:
https://community.aafa.org/blog/coronavirus-2019-ncov-flu-what-p … thma-need-to-know
Упс, същото и те твърдят! Сигурно са пропуснали да ти прочетат линка.

И само за твое инфо: децата страдат предимно от алергична астма. Дори и в твоя линк пише, че тя не е рисков фактор.

Dreamer, да, знам, че не се водят рискова група в Германия, но нали виждаш, че някои хора все си намират повод да се заяжда, все едно аз съм виновна, че така са решили германците.

# 15 997
Добре де, не беше ли точно Мангъров който още в началото
настояваше за масово тестване,когато Мутафчийски казваше че още не е нужно
и няма да позволи, да се похарчат едни милиони  от бизнес интереси,
сега пък било безумие ..този човек наистина се забавлява на наш гръб..
Цитат
„Заради това безумно правене на тестове,
 нас вече започнаха да ни гледат като мръсни и болни източноевропейци.."

# 15 998
Вече постнах достатъчно линкове. Ама хайде, щом германците не знаят, италианците и те, да видим американците какво казват по въпроса:
https://community.aafa.org/blog/coronavirus-2019-ncov-flu-what-p … thma-need-to-know

Да си беше прочела линка и да беше погледнала референциите в него, може би?
Защо sample size от 140 е неадекватен, за да се преценява ефекта върху релативния риск от дадено събитие, когато базовия такъв е <1%, нямам намерение да обяснявам.

# 15 999
Скрит текст:

И само за твое инфо: децата страдат предимно от алергична астма. Дори и в твоя линк пише, че тя не е рисков фактор.

Dreamer, да, знам, че не се водят рискова група в Германия, но нали виждаш, че някои хора все си намират повод да се заяжда, все едно аз съм виновна, че така са решили германците.
И аз прочетох в испански сайтове, че астматиците нямат повишен риск от вируса. Изводът е на база на различни и актуални проучвания по света. Една съфорумка ти  пусна опровергаващи линкове от месец май,  а оттогава палачинката с открития се завъртя многократно. Няма да търся линкове, защото очевидно колкото и да доказваш, ще ти донесат вода от десет кладенеца да го отрекат. Изчела съм стоически всичко в този форум и ако все още го чета, то е заради твоите, Габи,  и на още няколко списващи тук, които пускат ценни зрънца от информация, която аз старателно си записвам, за да си изградя логична представа за ситуацията.
Та, за Испания, чистя в болница в провинция Барселона - от поне два месеца бройката на хоспитализираните корони се върти около 2-3. Изписват ги сравнително бързо, идват други 2-3... Казват, че в болниците в самата Барселона пациентите с корона изобилстват. Ама фактът е, че починалите за цяла Испания са 3-ма, за мен е показателен, че не са толкова тежки. В медиите се признава, че тревожното увеличаване на бройката на ЗАРАЗЕНИТЕ може би се дължи на повечето тестове и признават, че болшинството от положителните са млади и асинтоматични. Въпреки това, отново затягат мерките. Напарили са се, или както казваме "страх лозе пази".

# 16 000
Ако се прецака здравната система при нас, а тя отсега тръгва, познайте на кого и колко ще му е до присъствено училище!  Просто в момента котвата е на оптимистично ниво.

А на какво отгоре е на оптимистично ниво?
Някаква положителна тенденция да се забелязва в ежедневието?
Два месеца много бързо ще минат, готови ли сме - имаме ли капацитет за промяна в учебния процес, откъм големина на паралелките, откъм превенция, или условията ще са старите, ще пробваме, а пък "каквото стане"...
Как с лека ръка се поднася такова решение. Правилно съфорумка го нарече руска рулетка.
Методът на проба-грешка, но залогът е твърде висок.  И примери  доста. Включително и тук нашите балове.
...."Децата го били карали леко". Гаранция има ли, освен това някои от тези деца са на прага да станат възрастни, други са с хронични заболявания.
И да не би тези деца да живеят сами, без контакти с възрастни?
Трябва да се подходи  разумно и предпазливо, и всеки да има право на избор.

# 16 001
+24 нови хоспитализирани и още 4ма починали. Докога ли ще издържат болниците с по над 20 хоспитализирани всеки ден.

Скрит текст:
Спорът за това дали хронично болните са рискови или не прилича на спорът за маските - за тях си признаха, че ни лъжат да не ги изкупим, чакам и скоро да признаят за хронично болните, че са лъгали да не се плашим.
А доколко хроничните болести са рисков фактор сутрин се вижда в статистиката на починалите. 15% от тях нямат хронични болести. Да му мислят другите 85%.
Първо ще ги убеждаваме, че няма опасност, но минат ли в статистиката - те са били “сухи съчки”.
Хронично заболяване се появява неочаквано и на най-здравия човек, много често след прекарано точно вирусно заболяване или инфекция. Някоя сутрин се събуждаш и знаеш, че нищо повече няма да е същото.

# 16 002
Според мен искането на отрицателен тест за пътуване е незаконно - напълно препядства свободното движение в ЕС
Аз обратното мисля. Много добре, че се изисква. Така възпрепятства разпространението на болестта. По-добре е от 14 дни карантина. Много българи почиват в Гърция и нямаме достатъчно лаборатории, затова има проблем с опашките.

# 16 003
Днес от 7"55 по БНТ - "Денят започва" при Г. Любенов ще е пулмологът д-р Александър Симидчиев 

# 16 004
Абаджиева, всъщност се смята, че инхалативните кортикостероиди спомагат за по-леко протичане на ковид. И да, в Германия астмата не се брои за рисков фактор. Обикновено е и добре контролирана.
Починалата жена, която познавам, макар и бегло я обявиха с придружаващо заболяване астма. На 51г. беше.

Общи условия

Активация на акаунт