COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 389 851
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 20 685
Скрит текст:
Мисля, че по-скоро трупаме някакъв имунитет за зимата......
Gabito1504, колко пъти вече се коментира, че НЯМА траен имунитет?
Ама, като си я подхванала тази песен и няма спирка..

За протокола, чета темата по диагонал и пак това е едно от нещата, които са ми се набили в съзнанието.

Траен имунитет може и да няма, но до края на зимата все ще има. Омръзна ми да се обясняваме за едно и също нещо по 1000 пъти. Няма начин да има имунитет от другите корони към новата корона, а от него да няма.

Никола, ако няма някакъв замисъл, значи е просто глупаво.

Хеликаза, именно!

# 20 686
Габито, съгласен съм. Дискотеките са много по ефективен метод за проепидемчване от протестите, просто защото са на закрито, аз затова не знам дали и нарочно не се прави така, нарочно не правим нищо че вируса максимално да се разпространи, както описах в малко филмарският си пост, понеже аз самият се чудя дали не си въобразявам че е възможно, да има скрит мотив зад това нищоправене.
На стадионите място за фенове няма, както и в дискотеки и протести. Началството обаче тотално е абдикирало от задълженията си и изглежда просто гледа как хептен да забатачи нещата, преди да си бие камшика.
Да заповядат модераторите да трият. Друго изглежда не им е известно, и за това сме на 111 място.

# 20 687
  • София
Яренце, зимата е след някакви си 3-4 месеца. Имунитетът със сигурност е поне толкова траен, даже бих казала от 6 месеца нагоре. И със сигурност се кара по-леко, в огромната част от случаите. Говорите неща, с нелепа категоричност, при положение, че материята изобщо не ви е ясно. Излагате се.
С категоричност мога да твърдя само, че зимата започва след 3-4 месеца.. Та, поне до март...

# 20 688
Не съм влизала в темата от няколко дни, прегледах последните няколко страници и какво да видя! -доста съфорумци са прогледнали, че:

Вече няма спиране на пандемията.

Бройката на починалите в България съответства на много по-голям брой заразени.

Мерките в България винаги са били и в момента са нелепи.

Капитанът на лодката е кьор кютук пиян, никой не ще да гребе и всички се караме за посоката.
Затова пък вярващите, че ако сега изкарат вируса /естествено, безсимптомно/, придобиват имунитет и зимата ще си свирукат безгрижно, са си константа. Естествено, продължават да  го предлагат за другите, не смеят да пробват лично.

# 20 689
Яренце, зимата е след някакви си 3-4 месеца. Имунитетът със сигурност е поне толкова траен, даже бих казала от 6 месеца нагоре. И със сигурност се кара по-леко, в огромната част от случаите. Говорите неща, с нелепа категоричност, при положение, че материята изобщо не ви е ясно. Излагате се.
Хеликаза И ти говориш с категоричност, каквато все още няма в нито едно изследване (ако знаеш за такова - дай линк).
Аз съм напълно съгласна с теб за пияния капитан и глупостта, съответно, ако стадният имунитет е целен резултат в други държави с по-умни управници, защо все пак се взимат мерки за натискане на кривите надолу сега през лятото? Една Германия е доста под капацитета на здравната си система, която с лекота би поела бройките от април.
Gabito, шведите защо харчат луди пари за тестове и карантиниране вкъщи на всеки с леки симптоми с доплащане от държавата? Каква е причината да не оставят пандевията да си се развива свободно с евентуални строги правила само в старческите домове?
Относно САЩ - дневните им случаи се въртят около 47 000 - 50 000.

Последна редакция: вт, 04 авг 2020, 23:54 от TafTaf

# 20 690
Аааа, моля, аз не съм.привърженик на гоненето на стаден имунитет. Изказвам се категорично, понеже имам подходящо за целта образование и тия работи ги поназнайвам. Ако имунната система, работеше както вие предполагате, нямаше да просъществуваме и сто години като биологичен вид.

Това е постулат в имунологията, която макар да е една от най-мътните области в науката, си има своите закони.

# 20 691
Не знам за Швеция дали само заради мерките са им надолу кривите. Но в Стокхолм като цяло май поне 20% са изкарали ковид. Поне това число помня от постовете на Pure. На САЩ бройките не ги следя честно казано, така че изобщо не съм наясно какво се случва там. А ако ме питаш ние защо не тестваме, то мисля, че всички знаем защо: струва пари.

Заради мерките е, Тенгелето дори благодари на мъдрите шведи, които следват препоръките. От април месец, когато препълнихме моргите, всеки ден ни се набиваше в главите, че трябва да натискаме кривите. А кривите без мерки не се свалят.

Ето го Тенгелето и днес от пресконференцията:

Предупреждението на Тегнел преди есента: „Никога не можеш да се отпуснеш и да си помислиш, че е свършило“

В Швеция броят на новопотвърдените случаи на covid-19 рязко се забави през последния месец.

Но когато хората сега се върнат в училищата и работните места, мнозина се опасяват, че разпространението на инфекцията отново ще набере скорост.

- Урокът от Европа е, че никога не можете да седнете и да мислите, че това е приключило, казва Андерс Тегнел пред Aftonbladet Daily.

Онзи ден беше измерен нов световен рекорд за новопотвърдени случаи с 228 000 нови инфекции. Засега Северна и Южна Америка не виждат спиране на напредъка на пандемията. В Европа няколко държави стават свидетели на начална втора вълна.

Дори в съседните ни страни, които са с ниски нива на инфекция от миналата пролет, разпространението сега нараства на няколко места. Миналата седмица Дания измери най-високата си цифра от началото на май, а в Норвегия няколко местни огнища предизвикаха безпокойство, последно на кораб Hurtigruten.

От друга страна, Швеция наблюдава спад в процентите на инфекция през месец юли. Но по този въпрос няма причина шведите да се отпуснат и да смятат, че всичко е приключило и пандемията е зад гърба ни, подчертава държавният епидемиолог Андерс Тегнел в днешния епизод на „Афтонбладет“.

Въпреки положителното развитие в Швеция, Тегнел настоятелно призовава всички, особено тези от рисковите групи, да продължат да се придържат към препоръките. Затова съветът е да продължите да работите от къщи тази есен.

Очаква се това да намали натиска върху обществения транспорт.

- Урокът от Европа е, че никога не можете да седнете и да мислите, че това е приключило. Ще трябва да живеем с това дълго време и това, което виждаме в Европа, е доказателство за това, казва той.

Когато летовниците и летните почиващи постепенно се връщат към ежедневните си дейности, затова препоръката е да продължат да работят в домашни условия за тези, които имат тази възможност

- Вероятно ще трябва да се приспособим да работим по този начин поне през останалата част от годината.
Сега е важно да следим внимателно промените, които се появяват, за да можем бързо да намерим и прекъснем нови вериги на инфекция, казва Андерс Тегнел.

Морган Олофсон, директор на комуникациите, Шведската агенция за граждански извънредни ситуации.

Морган Олофсон говори за мащабно проучване, проведено за отношението на шведите към пандемията на короната.

- По-голямата част, 8 от 10 шведите, продължават да следват препоръките, казва Олофсон.

Тегнел отговаря дали ограничението от 50 човека може да бъде отпуснато в бъдеще.

- В момента, предвид несигурността на есента, смятаме, че е много важно да продължим да ограничаваме големите събирания. Ограничението до 50 души остава в сила.

# 20 692
Хубаво де, нали още не се знае за имунитета, следователно както не може да се твърди със сигурност, че имунитет има, така и не може да се твърди, че няма. Те хората още не са направили проучванията за Т клетките, пък тук много често се заключава категорично, че имунитетът бил само 3 месеца.

# 20 693
  • София
Коментирахме ли руската ваксина? За, против?

# 20 694
Скрит текст:
Днес новините за вируса са от лоши, по лоши. Ето как се движи стат. на починалите по 3-тини на месеца от края на Май насам: (когато бяха най добрите ни дни в борбата с вируса, и в общественото пространство се усещаше атмосфера на победа и успешно справяне с епидемията).
Починали средно на ден:
Май
21-31               2,18
Юни
1-10                 2,70
11-20               3,20
21-30               3,10
Юли
1-10                 3,70
11-20               4.10
21-31               6,81
Август
1-3                   7,00

Ако се вгледаме в стат. за първите 3 дни на Август въпреки стряскащият брой починали вчера, починалите през първите 3 дни на Август са средно по 7 на ден и покачването спрямо края на юли, е малко. Това е единственото позитивно в стат. Но е много стряскащ броя на починалите вчера. А има и нещо друго което ми прави впечатление в стат. на починалите. Вече минахме 400 а минахме 300 само преди 2 седмици на 19 юли. Вируса е официално в България от 6 март, това са почти 5 месеца. Минаваме 100 на 15 май (повече от 2 месеца след официалното му пристигане, заради големият отпор който му дадохме в началото, даже бих казал прекомерна реакция направихме срещу вируса в началото, което доведе до други проблеми о-вени настроения сега спрямо вируса които много силно спъват битката срещу него в момента, но да не се връщам към стари теми които вече няма смисъл да се дискутират). Минаваме 200 на 22 юни, само малко повече от месец (двойно по бързо) като причина затова бяха грешните сигнали които се подаваха към о-вото в края на май и началото на юни в стил "ура, победихме вируса, поздравления за всички, благодарности за работата на щаба, от пресконференции вече няма нужда". Минаваме 300 на 19 юли (вече за по малко от месец), като в периода от края на юни до средата на юли станахме свидетели на редица от антирекорди във всички аспекти на българската статистика, върнаха се някои мерки, и минахме 400 на 3 август, само за малко повече от 2 седмици.

Кунчев днес предупреждава, че ако продължаваме така е напълно възможно да се случат възможно най черните сценарии за развитието на епидемията в България. 1-вите ваксини срещу вируса няма да достигнат до България, определи броя починали през последното денонощие като повече от стряскащ. Освен всичко заразяванията стават вече по лесно. Спомням си че още преди месец коментирахме мутациите на вируса които са улеснили препредаването му между хората. Единственото хубаво е че мощният възход на вируса става през лятото, когато по принцип заразяванията са по трудни. Хората прекарват по малко време в закрити помещения, и повече на открито, а немското изследване за препредаване на вируса показва че е много важно за препредаване на вируса натрупването на вирусен товар във въздуха, което силно зависи от кубатурата на помещенията, честотата на обмяната на въздуха, броя хора вътре и т.н. все фактори които заради лятото пречат на вируса да се препредава максимално ефективно, и които ще изчезнат през есента и особено зимата. Когато концентрацията на хора в закрити помещения ще се увеличи а обмяната на въздуха в тях ще се намили, заради студа който не позволява достатъчно често проветряване в затворените помещения което е от съществена важност и най ефективното оръжие срещу вируса както каза Дростен, по ефективно е проветряването за спиране на вируса от дезинфекцията. Според мен през есента и зимата, когато ще намаляват отворени прозорци, а струпването на хора в закрити помещения ще се увеличава, ще са нужни много повече мерки за да предотвратим катастрофа, защото сегашният комплекс от мерки не са достатъчни да спрат вируса дори през лятото, когато има допълнителни фактори в наша полза. Към описаните прибавям и ниското разпространение в о-вото с което влязохме в лятото (което сега е над 3 пъти по голямо от края на Май ако се влгедаме в честотата на починалите) което ниско разпространение с което вляхохме в лятото, все още ни помага да се движим относително добре (макар и с много лоша тенденция). Но и то ще е изчезнало също тогава, наред с всички фактори в наша полза които бавят вируса, и ще изчезнат през есента и зимата. Казвам това защото през есента и зимата наред с намаляващата обмяна на въздуха в затворените помещения, увеличаващата се концентрация на хора в тях, увеличаващото се време което ще прекарват в тях заради застудяването, наред с всичко това ще се увеличи и концентрацията на заразени в затворените пространства. Това ще доведе до взрив на вируса. И това че няма да имаме ваксина тогава, ме кара да се опасявам че България може да се изправи пред най сериозната здравна криза в нейната история, през зимните месеци, ако през есента не бъдат въведени допълнителни мерки за спиране на вируса, като затваряне на заведенията, и отсега трябва да се мисли и за работещите в затворени пространства, как да  се ограничи заразата тогава.
Доскоро се възмущавахме когато починалите стигнеха 7-8 като бройка, сега вече са ни ок, щото поне задържаме на тези цифри... Дано зимата обществото някакси да осъзнае колко е важно да кихаш, кашляш и говориш с маска. Тогава проблемът със затворените пространства ще се минимизира. Не беше прекомерна реакцията ни. А настроенията на немислещите от обществото бяха провокирани от Мангъров, и онзи русИнския лаборант. Ако сигналите не бяха разнопосочни, със сигурност бунтарите щяха да са по-малко. Вчера една от тия ми разправя, че маската не можела да я предпази, щото нали, била като решетка за комарите. Тия хора за половин година не можаха да вдЕнат, че техните маски предпазват другите. Трябва яка информационна кампания до есента да има, пък дано им влезе нещо в главите.

Последна редакция: ср, 05 авг 2020, 02:52 от Не се сърди, човече

# 20 695
Според Чорбанов много повече от 50% от българите имали имунитет срещу ковид. Имало кросимунитет от среща с подобни вируси и затова хората боледували безсимптомно и заразата пълзяла бавно у нас. Смята, че ако няма такъв то ще имаме пандмичен взрив. За руската ваксина изгледайте видеото по-назад, според Чорбанов няма как да се докаже, че е безопасна без дълъг период на тест, иначе смята руснаците правели добри ваксини.

# 20 696
Греша ли или Тенгеле в началото се държеше като Мангъров? Ако да как смени позицията?

# 20 697
Когато срещнете някой познат на улицата и се заприказвате слагате ли маската?
Аз по улиците си ходя с маска.

# 20 698
Хубаво де, нали още не се знае за имунитета, следователно както не може да се твърди със сигурност, че имунитет има, така и не може да се твърди, че няма. Те хората още не са направили проучванията за Т клетките, пък тук много често се заключава категорично, че имунитетът бил само 3 месеца.
Ами след като има случаи на повторно заразяване на хора вече прекарали точно този вирус, не някакъв друг подобен на него някога в миналото, според теб има ли имунитет. По лошото е че даже второто изкарване е било по тежко от 1-вото и американските лекари дават за пример че Ковид може да е като някаква друга болест при която всяко следващо изкарване е по тежко от първото, забравих коя беше болестта, това са първите данни за повторно заразяване. То все още няма и как да има много данни за такива защото вируса е от твърде скоро тук, но факта че вече има такива данни е много притеснителен относно имунитета.

# 20 699
Според Чорбанов много повече от 50% от българите имали имунитет срещу ковид. Имало кросимунитет от среща с подобни вируси и затова хората боледували безсимптомно и заразата пълзяла бавно у нас. Смята, че ако няма такъв то ще имаме пандмичен взрив. За руската ваксина изгледайте видеото по-назад, според Чорбанов няма как да се докаже, че е безопасна без дълъг период на тест, иначе смята руснаците правели добри ваксини.
Мда, ние сме Оникални, никой няма нашия имунитет, но пък незнайно защо починалите вече са ни повече от средното за света към брой открити заразени и средната им възраст също е значително по-ниска. Все знаци, че ракията, киселото мляко, БЦЖ и българските прилепи ни пазят.

Общи условия

Активация на акаунт