COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 389 224
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 20 940
Лейка, поради поредната фалшива новина на роудшоу лекаря за 11 починали новородени от вътреболнична инфекция бях търсила повече информация за случая от Тина Киркова. Единствен Кантарджиев е защитил пострадалите родители тогава, издигна ми се в очите...
https://blitz.bg/article/24411

# 20 941
  • София
Реакцията на директора е интересна, но и класика - нападение.

Сега видях, че има още от статията. Ужасно, горките родители! Не стига, че са изгубили детето си, а и толкова унижения са изтърпяли. Дори на погребението не са ги пощадили, а това те ще го помнят цял живот и ще страдат.

Последна редакция: ср, 05 авг 2020, 22:44 от Andariel

# 20 942
За Испания да вметна, че от тези 5600 обявени случаи, 1178 са от ПСР тестове, другите са с антитела.
Не разбирам, т.е. - нямат 5760 новозаразени, а само 1 178, другите са преболедували или как?

Вероятно отдавна някой е отговорил, но да. Новозаразените, доказани с ПСР тест са 1178, останалите са преболедували.

Последна редакция: ср, 05 авг 2020, 22:45 от stasha_s

# 20 943
Прочетох епикризата, само дето липсва минимум една страница и не мога да разбера каква е била първоначалната находка в белия дроб. Както и не мога да разбера цялата история от-до заради липсващата средна част от епикризата. Но гледайки първите изследвания, вече е имало завишени показатели на черния дроб. Може да е от трите антибиотика, които е приемал първоначално, не знам.
Има ли някъде средната част на епикризата?

# 20 944
  • Bulgaria

Няма нищо по-мъчително за един родител от това да надживее детето си. Ужасно е, че се е заразил на бала...

# 20 945
  • в страната на чудесата
Едва ли Габи.
Аз мисля, че отношенията лекар-пациент с призив за съд са тотално сбъркани. Това само повишава защитната позиция на лекарите. И с право. Един ординатор какво може да направи срещу ВБИ. Нищо.
В цяла Европа действията са на мбого нива. И целят подобряване на грижата на първо място. Тук се търсят виновни. Ако се намерят се разчекват. Всички останали се покриват.
Не смятам, че съдилищата ще решат проблемите. Смятам, че ще ги задълбочат. И лекарите ще се пазят още повече, което дългосрочно ще влоши грижата.
Не говоря само за този случай.

# 20 946

Коронавирус в стъкларските заводи в Търговище, досега градът беше с най-малко заразени в страната.
Тази публикация хвърля светлина какво реално се случва у нас. Трите случая са установени, защото хората го карат тежко и са имали нужда от медицинска помощ. Контактните са поставени под карантина, но явно не са тествани.  Не се съобщава да се правят тестове на техни колеги.  Най-вероятно РЗИ ще чака работодателят да  предприеме нещо. Затова при никакви мерки бройките са устойчиви - защото се тестват само случаи с поне среднотежко протичане, когато са потърсили помощ в болница.

# 20 947
  • Другата България
Кое е подсъдно? Ако е подписано съгласие на какво основание ще е подсъдно? На никакво.
Цитат
Вероятно е проведено абсолютно неправилно лечение със забранени и експериментални медикаменти, за които нито сме давали съгласие, нито някой ни е информирал, нито пък той е подписвал. Предполагам, че някой е взел пари, за да се извършват експерименти и на това на практика е сринало имунната му система и го е убило по най-жестокия начин.
Това са думи на бащата. Юрист. Много мъчно ми стана. Особено в частта за това какво се е писало и казало за това момче, и аз четох....и му вярвам, то и в съседната тема за сблъсъка с коронавируса какви неща имаше написани по повода, от майки....
Но като прочетох епикризата ми стана зле. Не съм медицинско лице, с такова образование, но съм почти в системата. Това са толкова много медикаменти - на пръв прочит преброих общо 37, от най-различно естество, толкова антибиотици наведнъж - преброих 6 или 7, кортикостероиди два или три вида, антикоагуланти отново няколко  вида,  и същевременно Витамин С, дори и хлофазолин, хлороквин.....всеки със страничните си ефекти, за експерименталното лекарство не искам да коментирам, пак казвам, не съм специалист. Но някак съм склонна да вярвам повече на бащата, при цялото ми уважение към медицинското съсловие. Да, съкрушен и ядосан е, търси виновни и още не осъзнава случилото се, но всъщност в такива моменти човек е най-искрен.
Дано истината излезе наяве. Но за да публикува публично епикризата на сина си и да иска есхумация.....явно е решен да стигне докрай.

# 20 948
Без да защитавам никой, но в епикризата никъде не е описано по колко време и какво количество е давано от всяко едно от лекарствата.
Средният прием на антибиотик е 7 дни. Но при алергична реакция е нормално да бъде заменен с друг. Дали това е станало, трябва да го прецени медицински надзор.
Но все пак момчето е било в болница 18 дни. Със сигурност са направили всичко по силите си, за да го спасят.
За ковчега, за хлорната вар и другите неща е изискване на закона за устройство и управление на гробищните паркове.
Всички силно заразни болести - туберкулоза, хепатит, Ковид- се третират по този начин.
Измислено е с цел да не попадне патоген в почвата, а оттам и в подпочвените води. Въпреки записаните отстояния от жилищна територия, водата това не я интересува.
Дали добавянето на Ковид към този списък не е прекалено не знам. Като помня, че в Китай задължително ги горяха, а мисля че и в по-голямата част на Европа, може и да не е просто "презастраховане".

И на мен ми е много мъчно за родителите. Не е честно. Не стига, че са загубили детето си, но и не са могли да се сбогуват. Но все пак, никъде не пише в епикризата, че е дал отрицателен тест. Без такъв няма как да разрешат други нещо.

# 20 949
  • При семейството си
Като гледах епикризата, това момче е било отровено от лекарства - 7 антибиотика, още толкова кортикостероиди, хлороквин, допълнително парацетамол и какво още не и за гарнитура - експериментално лекарство!

Когато загубиш някой близък по такъв нелеп начин, често се опитваш да намериш алтернативни обяснения, в опит да облекчиш болката. Търси се вина другаде, защото вътрешно обвиняваш себе си, което е непоносимо. Склонна съм да смятам, е случаят е такъв, и няма да бъде единствения. Съмнява ме да са му давали лекарства за кеф, вероятно нищо не е помагало и са продължавали да опитват. Ако толкова бяха сбъркали, нямаше да го изтипосат в епикризата. Разбира се, не съм лекат и може да греша. Затова нека се направи проверка на случая. А родителите дано намерят покой някакси след такава трагедия.

А отношението на лекарите към родителите, него с какво ще го “обясним”?
Не съм никакъв специалист, не мога и не коментирам лечението, но подобно отношение съм виждала, за съжаление, нееднократно.

# 20 950
  • Пловдив
Според мен е твърде вероятно да са дадени толкова лекарства поради неповлияване/влошаване. Не си представяйте "а, положителен тест за корона, давайте веднага 30 лекарства!"...
Иначе то е ясно, че от цялата помия в държавата единствено лекарите ще излязат виновни, не съм си помислила друго...

# 20 951
И на мен ми направиха впечатление липсващите страници в епикризата - сложено е само това, което илюстрира статията, за основните неща - ход на болестта ( за тези 17 дни има поне 17 кръвни, ако не и двойно; образни изследвания) - нищо.

# 20 952
  • При семейството си
Лекарите са не по-малко жертви на същата тази помия и все пак, ако упражняваш най-хуманната професия, някак си се очаква да имаш и някакво хуманно отношение.

# 20 953
  • Другата България
Аз друго исках да кажа, отново по повода.
Пак прочетох статията. Въпрос към директора на болницата:
Цитат
Запитан откъде е доставен в болницата медикаментът “РоАктемра”, с който е лекуван младежът и това експериментално лечение ли е, д-р Филев заяви:
Отговор от директора на болницата:
Цитат
Аз не участвам в лечебния процес, нито пък вие журналистите сте хората, които трябва да се бъркате в медицинските дейности. Сезирал съм Медицинския надзор, ще дойдат проверяващи и ще установят”.
Два пъти го прочетох, и не мога да си обясня написаното.
Значи понеже директорът на болницата не участва в лечебния процес, той няма абсолютно никаква представа с какво се лекуват пациентите по време на същия този лечебен процес, какво им се дава, какво приемат, какво им включват...ами да питаме Пешо санитаря тогава. Щом в едно здравно заведение човекът, от когото следва да зависят нещата няма никаква представа за терапии и медикаменти за лечение на хора, и ще чака да "дойдат проверяващи да го установят", това същото нещо, да питаме Пешо. Да питаме Мара готвачката, или портиера на болницата, може да е видял кой какво внася или изнася?
Ами междувременно не се ли лекуват още хора в тази болница? Някой изобщо има ли представа с какво ги лекуват, освен тези, които участват в лечебния процес? Че те може да си внесат каквото пожелаят тогава като лекарство и да си го прилагат върху пациентите....
Ето това са проблеми, сериозни, истински и за жалост, не са само в тази областна болница.

# 20 954
"Докато синът ми бе в болница, никой не ми се е обаждал, за да ме информира за състоянието му. Дори бяхме унизявани като кучета да се молим за информация. Всеки ден от 12 до 13 часа да седим пред вратата на интензивното отделение, докато на другите чакащи им връчваха съобщения за смърт. Това беше почти всеки ден. Към нас имаше високомерно и надменно отношение. Казваше ни се, че не разбираме от медицина и медицинска терминология, че това не се обсъжда с нас, защото не ни касае, че си вършели работата, знаели какво правят, също били родители. Това се отнася и за д-р Сибила Маринова, която търсехме като началник на отделението. Никой не ни информира за хода на лечението, за перспективите."

Ето това обаче го вярвам на 10000%. Изключително отвратително и грозно отношение. Сибила Маринова май ще си има проблеми(това беше тази, която даде Мангъров на ЕК май?). А ако са използвали тоцилизумаба без съгласие от пациент или родител, много е вероятно също да имат проблеми лекарите. Тъпо решение, но както и да е. Така или иначе съм сигурна, че медицински погледнато са направили всичко, което са могли. Обаче ми се искаше да видя цялата епикриза и да разбера кой медикамент кога точно е бил включен в лечението.

Общи условия

Активация на акаунт