COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 389 561
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 24 270
Аз от колежка разбрах следното...след като и се налага да иде до ЛЛ и той е в отпуск, отива при заместващия, който от своя страна отказва да я приеме без отрицателен корона тест Open Mouth  Тя си плаща 190лв за 4 часов такъв и тогава отива.
То ако ще е така, да си беше платила 50 лв прегледа при специалист направо. Звучи ми като фейк.

# 24 271
Аз от колежка разбрах следното...след като и се налага да иде до ЛЛ и той е в отпуск, отива при заместващия, който от своя страна отказва да я приеме без отрицателен корона тест Open Mouth  Тя си плаща 190лв за 4 часов такъв и тогава отива.
То ако ще е така, да си беше платила 50 лв прегледа при специалист направо.....
И аз това си помислих...просто ще отида директно при специалист.Със сигурност ще ми излезе по-евтино от 200 лв...

# 24 272
  • София
И за специалист не е сигурно - синът на колежката ми е диабетик, наблюдаващия му лекар се пенсионира и те търсят нов специалист, който да го поеме. Двама такива поискали да си носи ПСР, ако идва при тях.

# 24 273
Истината е че вирусът не може да бъде спрян напълно, освен ако не се затвори всичко в една държава и се наложи пълна картина за всички, и то за период от 2-3м.
И в момента в който се отворят границите, понеже без внос и износ не може, заразата пак ще бъде внесена.
Като цяло мерките са с цел да не се препълват болниците, за да може всеки в нужда да получи адекватни медицински грижи. Щом отделенията не са пълни, значи всичко е под контрол. На практика това е становището около което се въртят препоръките и мерките на СЗО и РЗИ.

Принципно е така, НО препълването на болниците е само на крачка разстояние от настоящото положение. При нашата здравна система е много лесно да се препълнят. Още малко има до есента, ще видим тогава какво ще се случва наред с другите респираторни вируси.
И не само - по-широко разпространение на вируса води до повече заразяване на медицински персонал, което също трябва да се съобразява, защото този персонал далеч не е неизчерпаем.
Чудя се как така всяка година над 40 000 българи лежат в болници заради сезонния грип и усложненията свързани с него, а сега плашат, че няма да има места при положение, че влезлите в болница заради короната ще бъдат в пъти по-малко.

Последна редакция: чт, 20 авг 2020, 16:44 от Анонимен

# 24 274
Не става дума за редки единични случаи, в немското проучване процентите са доста, бих казала потресаващо високи, проф. Иво Петров каза, че не са малко хора, а и Европейската асоциация  на кардиолозите няма да препоръчва масов скрининг на всички преболедували от ковид само заради редки, единични случаи както е при други вируси.

Ето го немското проучване. От 100 човека преболедували ковид, на скенера 78 показват сърдечни изменения, 60 показват миокардит. Средна възраст 49 години. Повечето са били с леки до средно тежки симптоми или безсимптомни.

https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/fullarticle/2768916

Много се надявам тези % да са завишени, но дори и по-нататъшни проучвания да покажат по-малки бройки, тук изобщо не става дума за единични редки случаи.

Последна редакция: чт, 20 авг 2020, 16:39 от LillyM

# 24 275
А колко е това време при тях? Съизмеримо ли е с времевите мащаби, с които сме свикнали?
Една от теориите е, че през колкото повече хора преминава ще оцеляват само по-малко вирулентните щамове на вируса. Т.е. патогенните щамове ще си заминават заедно с човека. Вирусите непрекъснато мутират защото това им е естеството на съществуване, дори няма два еднакви вируса излизащи от една съща клетка. За този казаха, че трудно мутирал - т.е. основната му част на генома не се променя за разлика примерно от грипните щамове. Това дава основание да се смята, че ваксината може да бъде ефикасна, която може да донесе този "групов имунитет" (по последни изчисления за него са нужни ваксинирани 50% от населението) ... но е вероятно вирусът да мутира и в по-неблагоприятан посока, но казват било малко вероятно - нещо от рода на 10% цитирам по памет.

# 24 276
Аз бих се оплакала в здравната каса в такъв случай. Не може всеки преглед при лекар да започва с минус 120 лв ПСР, да не говорим, че има и спешни състояния. Нещо ми прилича на сговор с лабораториите тази практика.

# 24 277
  • софия
По този повод да ви разкажа: моята колежка миналата седмица много кашляше и й беше лошо на работа,та си тръгна. Отишла при личния за болничен,но той й казал,че понеже са симптоми,които може да са и от настинка и от корона и от обикновен вирус няма да й даде болничен преди да си направи pcr тест. Въпросният pcr тест обаче трябва тя да си го плати. Тоест ако си болен имаш два избора-или плащаш 120 лв за тест,за да получиш после болничен,или си ходиш болен на работа. И си мисля,че доста хора ще изберат второто. И кой може да ги вини ако нямат едни излишни 120 лв в джоба...

# 24 278
  • Бургас
Всъщност сега се замислих, че ще е много трудно установяването на положителен случай в клас в училище, тъй като към момента личните лекари не могат да дават направление за тест, т.е. ако родителите не платят за тест при симптоми, няма как да се докаже, а много малко родители ще го направят. Другия вариант, при който ще се разбере, е ако се стигне до пневмония и/или хоспитализация на ученик. В останалите случаи болни/здрави ще си ходят и ще се омешват успешно.
Описа 90% от бъдещите намерени ученици.
Ще има и хора, които умишлено няма да си тестват децата, за да не ги оставят в карантина.
В едно изречение: ще бъде пълен цирк.
Вероятно голямото ми дете ще е в прословутия списък за ДО, но не ми се мисли какво следва за децата в училищата и техните семейства.
Може би когато се понатрупа опит от другите държави в Европа ще стане ясно на къде ще продължим.

Последна редакция: чт, 20 авг 2020, 16:31 от MeMyselfI

# 24 279
Дариела, никой не може да ги вини разбира се. Но не пречи това да е безобразие.

# 24 280
Добре де нали министерството уж разпореди ЛЛ да дават направления за тест по НЗОК? И такава е логиката като за всички останали инфекциозни заболявания, от къде на къде ще е изключение? Или пък искат първо направление от специалист инфекционист?

# 24 281
  • софия
В случая на мота колежка нищо не са й дали,а директно й е казал лекарят че без резултат от тест болничен няма да получи.

# 24 282
Това е безобразие, веднага бих сменил джипито с някой по-нормален.
Ако не знае как да даде направление или не иска да си търси други пациенти. 

# 24 283
  • софия
Дано само този лекар е така,да не е практика. Аз като чета и слушам от познати как им се казва да си платят те тестовете направо се чудя как преди няколко месеца ме тестваха безплатно във Вма макар да имах доста малко симптоми.

# 24 284
Скрит текст:
Истината е че вирусът не може да бъде спрян напълно, освен ако не се затвори всичко в една държава и се наложи пълна картина за всички, и то за период от 2-3м.
И в момента в който се отворят границите, понеже без внос и износ не може, заразата пак ще бъде внесена.
Като цяло мерките са с цел да не се препълват болниците, за да може всеки в нужда да получи адекватни медицински грижи. Щом отделенията не са пълни, значи всичко е под контрол. На практика това е становището около което се въртят препоръките и мерките на СЗО и РЗИ.

Принципно е така, НО препълването на болниците е само на крачка разстояние от настоящото положение. При нашата здравна система е много лесно да се препълнят. Още малко има до есента, ще видим тогава какво ще се случва наред с другите респираторни вируси.
И не само - по-широко разпространение на вируса води до повече заразяване на медицински персонал, което също трябва да се съобразява, защото този персонал далеч не е неизчерпаем.
Чудя се как така всяка година над 40 000 българи лежат в болници заради сезонния грип и усложненията свързани с него, а сега пашат, че няма да има места при положение, че влезлите в болница заради короната ще бъдат в пъти по-малко.
[/quote]

Спрете да сравнявате ковид с грип!
Няма нищо общо!
Освен това тук говорим за специално създадени отделения за ковид, в които следва да се спазват специални мерки. Говорим за оредяващ медицински персонал поради заразяване с ковид или поставяне под карантина.
В болниците, разбира се, продължават да се лекуват всички останали болести. Нали трябва да има място за всякакви болни? Ето затова има опасност да се получи претоварване на системата.
Не помните ли в пика в Италия извозваха пациенти с ковид за лечение в Германия, защото нямаше къде да ги настанят?

Общи условия

Активация на акаунт