COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 387 602
  • 29 195
  •   2
Отговори
# 24 765
И само гражданската авиация ли е начин на превоз? То тогава хората са водели войната с милиони участващи от вкъщи.

# 24 766
Проблемът с коронавируса е икономическата криза, много по-голяма от тази през 2008.

# 24 767
Хайде да не сравняваме движението тогава с движението сега. Няма база за сравнение.
Днес ежедневното е колкото тогава шестмесечното-годишното. И броят хора (земно население) сега е в пъти повече.

# 24 768
За испанския грип дълги години се е смятало, че е убил толкова много здрави и млади хора, защото е придизвиквал цикотинова буря. Изследване от 2007, в което е участвал доктор Фаучи, сочи че високата смъртност се е дължала по-скоро на вторична бактериална инфекция. Друго изследване от Чикаго показва ясна връзка между висока смъртност и неграмотност. Много голяма част от смъртните случаи били на крайно бедни, съответно неграмотни хора. И антибиотици не са съществували.

Последна редакция: сб, 22 авг 2020, 22:47 от Анонимен

# 24 769
Съжалявам, но да сравнявате болестите в миналото със сегашните и потенциала на науката тогава и сега , както и техниката е просто несравнимо.
През 1918 г. хората са се лекували по друг начин. Не са имали възможности за изследвания, проучвания, да не говорим за интернет връзки и обмяна, за присаждане на органи, ин витро бебета, сурогатни майки и ваксини, лекарства, апаратура и какво ли не е разликата и промяната във времето.
Съгласна съм, че населението на земята се е увеличило, че хората са много мобилни сега и разстоянията не са нищо, но при такъв вирус, дори и по-бавно, същото щеше да стане на земното кълбо (просто , заради начина на предаване и заразяване) Да се сравнява със спин и другите болести, също е неуместно, точно поради тази причина -начин на заразяване.
И въпреки напредъка на науката, техниката и какво ли не в 21 век се оказахме безсилни пред един вирус приличащ на грип уж, но убива хора и съсипва здраве, психика и икономика на всички нации по земята. Това не е малко и не може да се сравни с испанския грип за мен. Тогава времената са били други, възможностите други, но ...хората май също са били други и това ги е спасило. А сега? Всичко имаме и не можем да се справим. От ваксини и лекарства, от познания и всякакви лаборатории и нищо, а цели нации работят по въпроса от месеци. Това на мен ми говори , че този вирус е хем прост, хем умен. За мен той е изкуствено създаден и може би е точно с такава цел. Не е нужно войни да стават, може и по-елегантно да се действа.

Последна редакция: сб, 22 авг 2020, 22:01 от Анонимен

# 24 770
Съжалявам, но да сравнявате болестите в миналото със сегашните и потенциала на науката тогава и сега , както и техниката е просто несравнимо.
През 2007-2008 г. хората са се лекували по друг начин. Не са имали възможности за изследвания, проучвания, да не говорим за интернет връзки и обмяна, за присаждане на органи, ин витро бебета, сурогатни майки и ваксини, лекарства, апаратура и какво ли не е разликата и промяната във времето.
Съгласна съм, че населението на земята се е увеличило, че хората са много мобилни сега и разстоянията не са нищо, но при такъв вирус, дори и по-бавно, същото щеше да стане на земното кълбо (просто , заради начина на предаване и заразяване) Да се сравнява със спин и другите болести, също е неуместно, точно поради тази причина -начин на заразяване.
И въпреки напредъка на науката, техниката и какво ли не в 21 век се оказахме безсилни пред един вирус приличащ на грип уж, но убива хора и съсипва здраве, психика и икономика на всички нации по земята. Това не е малко и не може да се сравни с испанския грип за мен. Тогава времената са били други, възможностите други, но ...хората май също са били други и това ги е спасило. А сега? Всичко имаме и не можем да се справим. От ваксини и лекарства, от познания и всякакви лаборатории и нищо, а цели нации работят по въпроса от месеци. Това на мен ми говори , че този вирус е хем прост, хем умен. За мен той е изкуствено създаден и може би е точно с такава цел. Не е нужно войни да стават, може и по-елегантно да се действа.
Извинявай,но в цитираните години си имаше и изследвания,илекарства ...
Между другото какво става с мамчето?Има ли подобрение?

# 24 771
Е имало е лекарства и добре са се справяли хората мисля тогава за това с което са разполагали. Но не е като сега с техника, лекарства и напредъка на науката никой не отрича -дори само придвижването, както го пишете е видно какво е станало с времето.
Мама е все така. Борим се. Благодаря. Малко има лъч надежда със стомаха да се справим, но не смея да се зарадвам още. Блъскам лекарства, чета по нета, тук много съфорумки ми писаха и дадоха съвети, насоки, благодаря на всички!

# 24 772
  • При семейството си
Тесла, момче, ние сме едва 20-та година на  този век. Дано си прав и децата ни не преживяват нещо по-страшно, ако се разминат само с Ковид, може и да е добре.

# 24 773
За мен пък става дума освен за болест, която не е най-смъртоносната на земята, за много пари и власт. Което е още повече пари. Аз отдавна вече спазвам мерките колкото да не ме глобят. Страхувам се единствено майка ми да не се разболее, защото докато успея да реагирам може да се окаже в българска болница.

Е имало е лекарства и добре са се справяли хората мисля тогава за това с което са разполагали.

Ако наистина говориш за 2007-2008 година е меко казано странно. Аз мислех, че е грешка на клавиатурата. Бързо оздравяване на майка ти, от каквото и да е болна.

# 24 774
  • София
През 2007- 2008 си имаше всичко. И интернет връзки, чичко Гугъл си работеше на макс както и сега.
А инвитро бебета е имало много преди това.
Някой хора все едно падат от Марс или сега са открили нета.

# 24 775
Испанкия грип е убивал основно млади хора, като предзвиква свръхреакция на имунната система. Кое лекарство/апаратура/химия би се справило с този вирус според Вас? Избил е между 3-8% от населението тогава(жертвите са повече от жертвите на войната). Ковид за 9м уби 0.01%... Изводите са за Вас. Иначе транспорт и пътувания си е имало по онова време,което доста си е спомагало за разпространението.

# 24 776
Испанкия грип е убивал основно млади хора, като предзвиква свръхреакция на имунната система.

Това е само една от теориите, доста стара.

# 24 777
Добре де, не разбирам как може да се сравнява испанския грип с ковид. Та испанския грип се е появил след първата световна война. Голяма част от хората предполагам са били в ужасно здравословно състояние. Глад най-вероятно е имало на много места заради войната. Не смятам, че могат да се сравняват.

Войната сигурно допълнително е утежнила положението, но самият щам е бил доста агресивен и смъртоносен. Всъщност испанският грип е възстановен, направено е негово копие в лаборатория от извлечени фрагменти от замразени останки от Аляска и други. Много се е спорило дали това да се прави от гледна точка на сигурността, но в крайна сметка са го направили. Изпробвали са го върху мишки и са установили, че е 39 хиляди пъти по-вирулентен от обикновения сезонен грип при мишките. Всички заразени мишки също така починали. Разбира се, това са мишки, но все пак е показателно. Освен това най-честите му жертви са били млади хора между 20 и 40 години в перфектно здраве - цитокинна буря.

Ето една интересна статия по въпроса:

https://www.theguardian.com/society/2005/oct/06/health.medicineandhealth2

Всъщност този коронавирус малко ни изненада, всички очакваха подобна тежка пандемия да е с грипен вирус. А и ние за грип по принцип сме много по-подготвени - ваксини, лекарства, тестове, имаме всичко и щяхме много по-бързо да се организираме.

# 24 778
Shatzi, прав си за годината))
Ами аз не се замислих, извинявам се.
Визирам годината за испанския грип, просто я преписах от предишния пост и не се замислих.
Става въпрос за 1918г , нали го сравнявахме със сегашния вирус по смъртност и заплаха.
Редактирах си предишният пост, наистина смешно се е получило и се чудя що така Барса ми пише, че било имало лекарства и какво ли не, ама...не съм наред нещо.

# 24 779
Според мен светът изобщо не е очаквал пандемия от такива мащаби. Хвана ни супер неподготвени. Всеки гледаше Китай и си мислеше,то е далеч.

Общи условия

Активация на акаунт