COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 369 942
  • 29 195
  •   2
Отговори
# 25 095
  • София
Да питам и тук.. На работните си места с маски ли сте?

Не. Аз съм в отделна стая, колегите в другата стая са повече, но също не носят. Разбира се, и аз влизам при тях, и те при мен. Преценила съм, че някъде трябва да се тегли чертата и моята е там. Във всякакви публични закрити места - супермаркети, молове, магазинчета, административни сгради и т.н. нося, и то правилно. Не ми представлява проблем. Ще продължа да го правя и септември, независимо какво решат за епидемиологичното положение.

Относно учениците, честно казано съм против носенето в клас. От една страна ми се струва неприложимо, от друга - доста неприятно. Според мен трябва да има избор между присъствено и ДО. Който, по каквито и да е причини, не иска да си пусне детето и може да си организира учебния процес вкъщи, да го остави. За останалите, потоците могат да се разделят, предметите да се преорганизират (примерно да се разделят на две за двата срока и да се ротират между половината класове), някои да минат ДО (рисуване) и т.н., с цел класовете да не се мешат и учителите да не са контактни с всички по едно и също време. Варианти има, но не знам дали има кой да ги разработи.

# 25 096
Това с карането по-леко при кръстосан имунитет е възможно, но това с незаразяването не го вярвам, има страшно много както градове в Италия и на други места, така и други затворени общности, където много голям процент, а някъде и почти всички са се заразили.
Taка е, Симидчиев твърди, че този имунитет пази до някъде само при малък вирусен товар, т.е. ако някой ти се изкашля в лицето едва ли ще ти помогне.

# 25 097
  • в страната на чудесата
Да.

Затова извънредната епидемична обстановка трябва да се продължи след първи септември.
Абсолютно сигурна съм, че ще остане. най-малкото за да реагират на проблеми в училищата.

# 25 098
А когато няма фенове, пак ли? Щото моята маска я махам като хлопне вратата. Дистанция с феновете около метър, прозорец и климатик непрекъснато, течение с другите стаи почти непрекъснато.

# 25 099
Това "на работните места с маска ли сте?" е доста относително и отговорите не дават никаква полезна информация. Зависи каква е професията... едно е да си спасител на плажа, друго - лекар. Едно е касиерка в хипермаркет, съвсем друго да си в самостоятелен офис и почти да не се срещаш с хора.

# 25 100
Да, махам я само за смяна. Не ми пречи, не я забелязвам. Не я пипам, не я смъквам, когато говоря.
Като не мога да променя нещо, решавам да го приема спокойно. Действа.

# 25 101
  • софия
Аз седя на работа по 12 часа с маска. Не ми пречи,вече съм й свикнала.

# 25 102
Оказа се, че в класа на дъщеря ми повече от половината деца ще бъдат до обяд на училище и после ще ги прибират. Това значи, че ако дъщеря ми ще посещава занималня следобяд ще е в група с друг клас и така контактите й се удвояват. Мисля и аз да я спирам и да се подготвя сама вкъщи. Надявам се като не обядва в училище и изкарва само няколко часа там да намалим риска да се разболее.
Притесняват ме обаче извънкласните занимания. Там се среща с доста други деца, които не само че не са от нейния клас, но често са и от друго училище. И тъй като са платени не очаквам да има и кой знае какъв контрол относно болни деца.

# 25 103

Относно учениците, честно казано съм против носенето в клас. От една страна ми се струва неприложимо, от друга - доста неприятно. Според мен трябва да има избор между присъствено и ДО. Който, по каквито и да е причини, не иска да си пусне детето и може да си организира учебния процес вкъщи, да го остави. За останалите, потоците могат да се разделят, предметите да се преорганизират (примерно да се разделят на две за двата срока и да се ротират между половината класове), някои да минат ДО (рисуване) и т.н., с цел класовете да не се мешат и учителите да не са контактни с всички по едно и също време. Варианти има, но не знам дали има кой да ги разработи.

Аз също съм за правото на избор, но очевидно такова няма да ни бъде дадено, освен за някои деца с определени заболявания.
И съм за маските и в класните стаи, след като присъствието там ще е със задължителен характер на голям брой лица /25-30/ с различни контакти. Разделянето на потоци не е достатъчна  мярка и не прави безопасно ежедневното присъствие в класната стая на учениците, някои от тях вече големи - бих казала мъже и жени/ на по 18г./ .
С ясното съзнание, че е трудно приложимо, но доколкото е възможно.  В противен случай рисковете са още по-големи.   Децата над 12г. реагират като възрастни относно заразата.
Аз лично не съм съгласна ежедневно да работя с още 25-30 свои колеги в една стая без маска.

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 19:04 от Hgirl

# 25 104
Живея в 30 000 община и личната ми статистика скочи главоломно за последните дни- двама близки, доста близки лекари.
Едната е 70г работи в болницата, заразила се е там, тежко го е карала, даже е имало и опасност за живота й, сега е на домашно лечение, за жалост още е позитивна.
Другата е общопрактикуващ лекар заразила се е от дете от бала в Търново, което е прегледала - тук отново да кажа, че протоколите бяха други, но никой не ги спазва, трябваше РЗИ да вършат това. Тя е заразила племенника си. Не са го карали тежко.
И един близък приятел, карал го е на крак но шефът му се е усетил и то пратил на тест ПСР е бил отрицателен, но за антителата е бил положителен.

# 25 105
Тази новина за повторно заразяване, 4 месеца по-късно с друг щам е възможно най-лошата: https://bnr.bg/post/101330486/parvi-dokazan-sluchai-na-povtorna- … ronavirus-v-sveta

Доколко ефективни ще са ваксините не е ясно, 4 месеца е и много малък период.

# 25 106
  • София
Тази новина за повторно заразяване, 4 месеца по-късно с друг щам е възможно най-лошата: https://bnr.bg/post/101330486/parvi-dokazan-sluchai-na-povtorna- … ronavirus-v-sveta

Доколко ефективни ще са ваксините не е ясно, 4 месеца е и много малък период.

Ако е мРНК - няма значение точно този имунитет.
Не беше ли на много месеци "новината", че има повторно заразени?

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 22:22 от Не се сърди, човече

# 25 107
Живея в 30 000 община и личната ми статистика скочи главоломно за последните дни- двама близки, доста близки лекари.
Едната е 70г работи в болницата, заразила се е там, тежко го е карала, даже е имало и опасност за живота й, сега е на домашно лечение, за жалост още е позитивна.
Другата е общопрактикуващ лекар заразила се е от дете от бала в Търново, което е прегледала - тук отново да кажа, че протоколите бяха други, но никой не ги спазва, трябваше РЗИ да вършат това. Тя е заразила племенника си. Не са го карали тежко.
И един близък приятел, карал го е на крак но шефът му се е усетил и то пратил на тест ПСР е бил отрицателен, но за антителата е бил положителен.
Тоест лекарката е преглеждала без предпазни средства ли?

# 25 108
Това е първият случай, в който е потвърдено с много голяма вероятност. Не че нямаше дим без огън при толкова много съобщения, но сега има доста силно доказателство за повторно заразяване.

# 25 109
  • Русе
Това е първият случай, в който е потвърдено с много голяма вероятност.
  Това си е оксиморон.

Общи условия

Активация на акаунт