COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 370 228
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 25 110
Живея в 30 000 община и личната ми статистика скочи главоломно за последните дни- двама близки, доста близки лекари.
Едната е 70г работи в болницата, заразила се е там, тежко го е карала, даже е имало и опасност за живота й, сега е на домашно лечение, за жалост още е позитивна.
Другата е общопрактикуващ лекар заразила се е от дете от бала в Търново, което е прегледала - тук отново да кажа, че протоколите бяха други, но никой не ги спазва, трябваше РЗИ да вършат това. Тя е заразила племенника си. Не са го карали тежко.
И един близък приятел, карал го е на крак но шефът му се е усетил и то пратил на тест ПСР е бил отрицателен, но за антителата е бил положителен.
Тоест лекарката е преглеждала без предпазни средства ли?
Вероятно с маска от обикновените, докато РЗИ щяха да са с костюми. Важното е че все пак го е изкарала леко.
Детето беше контактно със симптоми и негативен първи ПСР, после чак излезе с позитивен.
Другата лекарка в болницата не вярвам да не е ползвала предпазни средства, не смея да ги питам, но тя е в обикновено отделение, не в инфекциозно, а там мерките не са така засилени. Имаше заразен и друг лекар от отделението.

# 25 111
Не, това е езикът, на който говорят учените. Понеже тук има хора, които правят забележки, въпреки че да, това създава само объркване. Спокойно можем да го приемем за потвърдено.

Скрит текст:
New precision in measuring extragalactic distances using supernovae has confirmed with high probability an accelerating increase in redshift with distance.
https://www.researchgate.net/publication/1797401_Observational_E … tracting_Universe

За ваксината, все още е рано да се каже. Съвременните ваксини не са почти 100%-това имитация на естествената инфекция, прицелват се различни протеини и има много други трикове. Ще видим, но дори година да трае ще е някакъв успех.

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 19:32 от LillyM

# 25 112
Със секвениране винаги може да се докаже дали е повторно заразяване.

Въпроса е, че трябва генома на вируса от даден човек да е секвениран при първото разболяване, после по случайност човека да се разболее пак, и  да секвенират и втория път.

# 25 113
Не, това е езикът, на който говорят учените. Понеже тук има хора, които правят забележки, въпреки че да, това създава само объркване. Спокойно можем да го приемем за потвърдено.

Скрит текст:
New precision in measuring extragalactic distances using supernovae has confirmed with high probability an accelerating increase in redshift with distance.
https://www.researchgate.net/publication/1797401_Observational_E … tracting_Universe

За ваксината, все още е рано да се каже. Съвременните ваксини не са почти 100%-това имитация на естествената инфекция, прицелват се различни протеини и има много други трикове. Ще видим, но дори година да трае ще е някакъв успех.

Само че термина WHP се използва в математиката и компютърните науки за анализиране на алгоритми, а не се подхвърля просто ей така, като буквален превод за щяло и нещяло.

# 25 114
При изолирани два различни щама си е напълно потвърдено, че става въпрос за ново заразяване.
В предишните съобщения за повторно боледуващи също споменаваха, че втория път е по-тежко.

# 25 115
  • София
Скрит текст:

Относно учениците, честно казано съм против носенето в клас. От една страна ми се струва неприложимо, от друга - доста неприятно. Според мен трябва да има избор между присъствено и ДО. Който, по каквито и да е причини, не иска да си пусне детето и може да си организира учебния процес вкъщи, да го остави. За останалите, потоците могат да се разделят, предметите да се преорганизират (примерно да се разделят на две за двата срока и да се ротират между половината класове), някои да минат ДО (рисуване) и т.н., с цел класовете да не се мешат и учителите да не са контактни с всички по едно и също време. Варианти има, но не знам дали има кой да ги разработи.

Аз също съм за правото на избор, но очевидно такова няма да ни бъде дадено, освен за някои деца с определени заболявания.
И съм за маските и в класните стаи, след като присъствието там ще е със задължителен характер на голям брой лица /25-30/ с различни контакти. Разделянето на потоци не е достатъчна  мярка и не прави безопасно ежедневното присъствие в класната стая на учениците, някои от тях вече големи - бих казала мъже и жени/ на по 18г./ .
С ясното съзнание, че е трудно приложимо, но доколкото е възможно.  В противен случай рисковете са още по-големи.   Децата над 12г. реагират като възрастни относно заразата.
Аз лично не съм съгласна ежедневно да работя с още 25-30 свои колеги в една стая без маска.

Точно за да няма маски трябва да има избор. Ще отпаднат част от учениците и ще намалее броят в класовете. От там вече гъвкавото организиране става много по-лесно. Маските не ги виждам като вариант, защото много родители ще са против, от там спазването граничи с невъзможното. Не знам и колко ефективни ще са в такава среда, ако почне да се трупа вирусния товар, а спазването е далеч от изрядно. Затова изборът ми се струва като оптимален вариант. Ама както върви... май ни маски ще има, ни избор, ни мерки.

Иначе нещо забавно по темата:
Скрит текст:

# 25 116
Аз нося маска на работа по 8ч и е ужас. За магазина, аптеката, автобуса или работа с клиенти разбирам, но в моята работа най-близкият човек е на 10м от мен, не работя с клиенти в пряк контакт, нямаме вентилация(пак заради Ковид) и цял ден ходя напред назад. Еми не е много приятно, но такива са изискванията, щом е затворено трябва маска.

# 25 117
  • Германия
Да питам и тук.. На работните си места с маски ли сте?
Аз да, и на двете места. Работя с клиенти, на влизане и излизане от сградите има задължително дезинфекция. Между два различни клиента, респективно документите им, също.

# 25 118
  • Mostly in my mind
Възрастните не носят маските както е правилно, ние очакваме от децата това. Право на избор? Пази боже. Не ми се мисли какъв хаос ще настане. Нещо в стил ваксинирането и правото на избор веднага ми изникна в главата.

# 25 119
# 25 120
  • София
Аз също съм 8 часа с маска, и определено не е приятно да. Но при мен е по собствен избор, почти всички колеги са без, шефовете също не държат на спазването на правилата.

# 25 121
  • София
Моето лично дете припадна заради маска пред очите ми. Случаят е следния, преди около месец излязохме в двора на близкото училище да поиграят и единият от инат отказа да си свали маската. Докато играеше и тичаше с топката между баскетболните кошове му прималя и го видях проснат на асфалта. Никога преди или след това не е припадал. Аз съм против маските в клас и за всички останали разумни  предпазни мерки.

# 25 122
Мислите, че някой ще кара децата да играят баскетбол с маски ли?

# 25 123
  • София
А кой е казал да тича с маска? Макар че съм виждала клипчета, естествено чужди, на деца в балетни студиа, спортни зали, които тренират с маски. Клипчетата бяха американски, ако трябва да съм точна.

# 25 124
  • София
Мислите, че някой ще кара децата да играят баскетбол с маски ли?

Не, но децата са активни тичат, играят и може да не усетят липсата на достатъчно кислород навреме, както в случая.

Общи условия

Активация на акаунт