COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 368 855
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 25 245
20% обаче не е малък %, който с лека ръка можеш да пренебрегнеш. Ако 20% от учителите, което представлява всеки пети, напуснат, (не казвам, че ще стане, само давам като хипотетичен пример), ще се срине системата на образование. И то говорим за сфера, в която вечно има недостиг на кадри.
Подобно нещо ще се случи и ако ДО остане като единствен вариант за всички. Това е началото на края на образованието. Ще станат излишни много учители и ще си загубят масово работата, защото ДО позволява окрупняване на класове и спестяване на разходи за заплати. Слава богу, повечето учители го разбраха това и прецениха, че е по-добре да преподават присъствено, за да ги има като гилдия.

# 25 246
  • София
Скрит текст:

Казват, че ще им е много трудно. И са против да отнема допълнително време, защото няма да им се заплати.
Иначе не целете с камъни вестоносеца. Това, че госпожа Петрова и госпожа Иванова от вашия кръг са се "отказали", нищо не значи. 80 процента - дори и да има статистическа грешка в анкетата на синдикатите - е огромен процент...

И какъв е проблемът останалите 20% да преподават дистанционно на онези 20-25%(според същите тези анкети) от учениците, чиито родители по някакви свои причини предпочитат да изберат ДО?

Защо питаш мен? Това е диалог, който трябва да се води между родителите и учителите. Аз просто цитирах днешната анкета, защото е изключително показателна за настроенията в учителските среди. Оттам нататък който родител има претенции - да търси начин за диалог.

# 25 247
  • Там,където се събуждам щастлива.
Проблемът е в поставяне на децата в неравстойно положение. Образованието трябва да е достъпно за всички. Съответно, ако има две различни форми, то трябва да има и два различни начина за предлагане. Западните училища нямат ресурс, човешки и финансов, Та какво да говорим за българските. В добавка ДО не работи за деца и пубери. За студенти по-може, въпреки че тук (а и от Търновския университет го чух) студентите са искали контакт,

# 25 248
Аз също с учителите с които съм говорила искат присъствено да учат. Родители също. ДО да бъде при нужда.
Иначе като сметне родителя защо не детето да мине на индивидуално обучение. За едно или две деца от клас със заболявания да затвориш училищата...

# 25 249
  • София
И какъв е проблемът останалите 20% да преподават дистанционно на онези 20-25%(според същите тези анкети) от учениците, чиито родители по някакви свои причини предпочитат да изберат ДО?
Проблемът според мен е най-голям в гимназиален етап, където децата учат различни неща. Няма как 20% учители да покрият целия материал, езиците се учат по 3 различни програми, има много профили, които са специфични и редки и т.н.

# 25 250
А, да това го забравих. Някои предмети пък изобщо не позволяват ДО и изискват практика на място.
Пробвайте да учите рисуване или хореография през екрана, например.
И не на последно място, кой ще гарантира, че децата на ДО действително учат, а не преписват с изключена камера?
Това са все проблеми без решение, които затлачват още повече нещата.

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 10:36 от Анонимен

# 25 251
  • Пловдив
Аз съм изпуснала явно, но какво е обяснението всъщност да не се даде избор за ДО? При вариант учителят да си преподава само присъствено, а който иска да си се готви сам вкъщи какъв точно е проблемът? Имам предвид официалното становище какво е. Защо казват, че не може?

Да се готвиш сам вкъщи не е ДО. Това е самостоятелна форма на обучение, при която детето се явява на изпити - по един на предмет за цялата година. Има право да ходи на консултации.

Не е редно да се въвежда ДО за всички. Има населени места, където на практика няма болни и никога не е имало заразени. Или такива, където бройката е била незначителна. Има училища с по десетина деца в клас, основно по малки населени места. И това са деца, които ще останат тотално ощетени от ДО поради много причини.
При ДО виждам как ще има пълни частни занимални.

В Приморско наистина никой не спазва никакви мерки. Така беше и през юли. Нещо не виждам апокалиптични картини на хиляди заразени.
Но пък в Търново ми направи впечатление, че навсякъде има диспенсъри с дезинфектанти, по заведения и магазини сервитьори и продавачи си носят маските.

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 10:52 от dundi73

# 25 252
ДО за всички някакъв основен вариант ли е, че толкова много се обсъжда?

# 25 253
  • Бургас
Аз също с учителите с които съм говорила искат присъствено да учат. Родители също. ДО да бъде при нужда.
Иначе като сметне родителя защо не детето да мине на индивидуално обучение. За едно или две деца от клас със заболявания да затвориш училищата...
Значи, като ми е хронично болно детето да го засиля да учи индивидуално? Браво. Голям толеранс.
Не ми пука колко им е трудно на учителите, ще му осигурят вариант за ДО и обучение различно от индивидуално. В противен случай държавата ще отнесе “качествен” иск от много родители като мен. И ще гоним “родината” до дупка. Защото не сме малко. И никой няма да ми дискриминира детето, нито ще го излага на риск. Имаха 3 месеца да мислят, а си бъркаха по носовете.

# 25 254
За едно или две деца от клас със заболявания да затвориш училищата...

Оф, абе как не се разбра, че не става толкова въпрос за боледуването на самите деца, колкото за боледуването на  семействата им и изобщо за разрастване на заразата като цяло. 

Вие как си представяте - недай си Боже, като се разболее дете, то в някаква изолирана среда ли ще го кара тоя вирус? Нали неизбежно ще го пренесе в семейството си???
Изобщо не е никакъв вариант ДО за деца с хронични проблеми.

# 25 255
  • Mostly in my mind
Нали казаха, че децата с определени хронични заболявания няма да са присъствено. Доколкото знам се чака да излезне и списък със заболяванията.

# 25 256
Значи, като ми е хронично болно детето да го засиля да учи индивидуално? Браво. Голям толеранс.
Не ми пука колко им е трудно на учителите, ще му осигурят вариант за ДО и обучение различно от индивидуално.
В противен случай държавата ще отнесе качествен иск от много родители като мен. Защото не сме малко.

Олелее, тропнахте с крачето и казахте, искам пък. Много зряло. Държавата обаче не работи така. Съобразява решенията с мнозинството и гледа нещата глобално. И не отговаряте на въпроса откъде ще се вземат средства за вашите искания?

# 25 257
  • Бургас
Нали казаха, че децата с определени хронични заболявания няма да са присъствено. Доколкото знам се чака да излезне и списък със заболяванията.
Не знам какво мъдруват, но към момента говорят за консултации с учител и т.н , а не за пълноценен дистанционен процес.
Каквото и да измислят на този етап, нямат ни ресурс, ни време да реализират.

# 25 258
Не става дума за постоянно индивидуално обучение все пак. Говорим за времето на пандемия.

# 25 259
20% обаче не е малък %, който с лека ръка можеш да пренебрегнеш. Ако 20% от учителите, което представлява всеки пети, напуснат, (не казвам, че ще стане, само давам като хипотетичен пример), ще се срине системата на образование. И то говорим за сфера, в която вечно има недостиг на кадри.
Подобно нещо ще се случи и ако ДО остане като единствен вариант за всички. Това е началото на края на образованието. Ще станат излишни много учители и ще си загубят масово работата, защото ДО позволява окрупняване на класове и спестяване на разходи за заплати. Слава богу, повечето учители го разбраха това и прецениха, че е по-добре да преподават присъствено, за да ги има като гилдия.
Врабчо, имаш ли дете в училищна възраст, което да е било на ДО? Определено нямаш. Защото ако имаше, нямаше да твърдиш, че ДО позволява окрупняване на класове. И че ДО е началото на края на образованието! Конспирациите около този вирус не са малко, хайде да не си съчиняваме допълнителни, моля!

Общи условия

Активация на акаунт