COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 369 452
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 25 275
И аз не разбирам защо за рисковите деца не искате индивидуално обучение.
Иначе притесненията за тях ги разбирам и не ги отричам, но защо ДО с платформа, та тя е много по-неработеща.
Т.нар. индивидуално обучение означава да си купиш учебниците (дори те не са безплатни) и да си обучаваш съвсем сам детето, което после да се яви на изпити по всеки предмет в края на срока. Хем вой как не било качествено ДО за някои деца (и това наистина е така), хем защо за тези в здравен риск се иска нещо от държавата, а не се оправят самосиндикално. Егати лицемерието. Всички деца имат право на безплатно образование и безопасна среда. Като второто не е налично, трябва да се осигури алтернатива. Значи родителите на диабетик влязъл в немската,  просто да му намерят частен учител по немски и това е, така ли?

# 25 276
  • София
Само да кажа и че 58 процента от учителите са против в класната стая да има камери. Пак според пуснатото от мен проучване...

# 25 277
А те присъствено хич не преписват.
Може да се направи така, че важни класни и контролни да се правят присъствено с маски. Така се елиминира този голям страх, че ще преписват в ДО.

Освен това като няма възможност за ДО по избор, искам да питам как ще се спират децата от училище при най-малки симптоми като хрема или кашлица?
Сигурна съм, че много родители ще настояват детето да ходи, за да не изпусне материал. При нас редовно има кашлящи поради горната причина. При малките се наваксва лесно, но в прогимназията и нагоре материлът се трупа. По-трудно е и за родител да помага вкъщи, без преди това да седне да чете учебниците. При боледуване от един обикновен грип, вместо детето да остане да се стабилизира вкъщи и да гледа уроците дистанционно една допълнителна седмица, трябва веднага да се върне, за да не изпуска преподаденото.

# 25 278
А не е неравностойно положение стотици хиляди деца да бъдат затворени пред компютрите

# 25 279
  • Бургас
Само да кажа и че 58 процента от учителите са против в класната стая да има камери. Пак според пуснатото от мен проучване...
Ми много жалко за тях.

# 25 280
  • София
В много от училищата, поне в София, има видеонаблюдение и в класните стаи. Едва ли са питали учителите съгласни ли са, родителите не са питани със сигурност.

# 25 281
Досега как се оправяха тези със здравния риск? Преди Ковид?
Защо сега скочиха, че искат специално третиране? Болестите сега ли започнаха да се появяват, досега ги нямаше.
Това е чист пример за създадена изкуствена ниша от искания. Която цели привилегировано третиране на малцинствена група хора. И не ми отговаряте какво правим с децата на ДО, за които няма гаранции, че не преписват и не си подпомагат учебния процес със справки с Гугъл или пък, че мама не решава контролното от лаптопа. Какво правим с тях? Това честно ли е спрямо присъствените деца?
Дори и да са на ДО, за мен те трябва да си се явяват на изпит и да защитават знанията си в присъствена среда, както е в индивидуалното обучение. Но и за това ще се нададе вой, предполагам.

# 25 282
Няма да споря повече за Швеция, това че няколко държави са още по-зле, не е аргумент за това, че Швеция е добре. Реално повечето държави са по-добре от Швеция, с уговорката, че вече нещата в Швеция се подобриха значително.
А най-големи плодове в момента берат там, където най-бързо овладяха вируса. За пример Китай - една от най-ниската смъртност в света (27 пъти по-ниска от тази в България), запазена икономика, организират си хората пул партита баш в бившия епицентър на заразата - Ухан, на всичкото отгоре и първи започнаха да се ваксинират. Това ако не е успех, не знам какво е. И то не говорим за някакво отдалечено изолорано малко островче, а за една от най-големите държави в света.

# 25 283
Проблемът е, не че не могат, а не искат. Детето изкара  половината ДО на телефона. Какво пречи преподавателя да говори в час и във виртуалната класна стая децата на ДО да слушат. Само, че така ще стане ясно кой и в училище не става, не само при ДО. Това е проблема.

# 25 284
  • Bulgaria
И защо са против? От какво се притесняват? От качеството на обучението, което предоставят или от начина и методите им на провеждането му?

# 25 285
  • София
Скрит текст:
В много от училищата, поне в София, има видеонаблюдение и в класните стаи. Едва ли са питали учителите съгласни ли са, родителите не са питани със сигурност.

Тоест приемаме, че Синдикат "Образование" тази анкета си я е измислил? И са си съчинили, че са питали учители и че 58 процента от тях са против камери в класните стаи. Ясно...

# 25 286
А не е неравностойно положение стотици хиляди деца да бъдат затворени пред компютрите
Това ще е избор на семейството, а не наложен отвън. А да се разболеят и изобщо да не могат да учат по-добре ли ще е?

# 25 287
Проучването е с изключително манипулативни въпроси.  Сега не мога да пусна линк, но те предполагат точно такива отговори. Пример: дали учителите смятат, че средата е безопасна и двата отговора, предполагащи риск са: 1.Да, има известен риск; 2. Рискът е много голям и няма да се върна на работа. Дали ако го нямаше продължението за невръщане на работа, биха го избрали само 9%? А относно камерите 41% съгласни съвсем не е малко. За видовете обучение никъде нямаше вариант на отговор да се обособят групи за ДО, които да се поемат от отделни учители. Напротив, възможният отговор беше учителите да преподават присъствено, а после втори път дистанционно. Естествено, че при така зададени параметри,  ще са против.

# 25 288
  • В заешката дупка
Попаднах на това проучване във ФБ (публикувано от Лъчезар Томов), за честотата на хоспитализациите при деца с Ковид, според което излиза, че са по-чести в сравнение с грип. Малко странно ми се струва.

https://pesquisa.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavi … n/covidwho-291468

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3372368/

Има за какво да ти е странно. Тук има две проучавания и една хамалска сметка. Проучването за грипа е математически модел, с който се изчислява честота на хоспитализация за деца под 5 г. в някаква област в Щатите. Другото въобще не е е модел, с който да се изчислява каквато и да е честота на хоспитализция, а са сурови данни за брой регистрирани заразени от ковид и брой интензивно отделение под 18 г, според които 2%. т.е. 2 от 100 регистрирани заразаени са в интензивното, което Лъчезар е решил някак си, че е показателят “честота на хопситализация”. И си сравнява човекът съвсем различни показатели...

Ето данни от американското СДС за ковид хопситализация при децата в Щатите:

The COVID-19–associated hospitalization rate among patients identified through COVID-NET for the 4-week period ending March 28, 2020, was 4.6 per 100,000 population (Figure 1). Hospitalization rates increased with age, with a rate of 0.3 in persons aged 0–4 years, 0.1 in those aged 5–17 years, 2.5 in those aged 18–49 years, 7.4 in those aged 50–64 years, and 13.8 in those aged ≥65 years.

Честота на хопситализация 0,1 и 0,3 на 100000 деца. Много по-различно от 2 на 100.

# 25 289
  • София
Скрит текст:

Тоест приемаме, че Синдикат "Образование" тази анкета си я е измислил? И са си съчинили, че са питали учители и че 58 процента от тях са против камери в класните стаи. Ясно...
Нищо не приемаме ... Посочвам факти, камери има, дори и някои учители да са против.

Общи условия

Активация на акаунт