COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 371 062
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 25 335
  • Там,където се събуждам щастлива.
Калинка, понеже виждам, че си писала преди малко, пак да си задам въпроса - има ли някакви алтернативни решения и какви за деца с рискови заболявания и за такива от семейства с рисков възрастен в Холандия?

Aз имам класове с деца чийто родители са рискови (рак, диабет, сърдечни заболявания). Децата са в училище.
Същото е и с ученици със заболяване. По принцип е възможно да поискат да не идват присъствено, но образованието тук не е изпяване на урока от мен, за да гледат през камера, а е базирано на работа в групи, упражнения и т.н. Та, ако поискат не могат да очакват, че ще давам онлайн часове за тях. Частни уроци няма. Има само минимална помощ от наши ученици от по-горните класове.

Мисля, че основното, което играе роля да не ги е страх родителите е, че виждат, че има старание от наша страна да спазваме мерки и ясна комуникация защо ДО не би било удачно.

Имам и колега с хронично заболяване. Миналата седмица беше вкъщи, но тази е тук.

# 25 336
  • Mostly in my mind
Калинка,  вярно ли е, че учениците в Холандия не е задължително да са с маски?

# 25 337
Цитат
Вече казаха, че няма да се затварят цели училища, а ще се карантинира за 1-2 седмици (към онзи момент още обмисляха колко точно да бъде) само класа, в който има болен ученик. По време на карантината, кладът ще е на ДО,  а след изтичането, ще се връщат присъствено...до следващ случай в класа. Под карантина ще бъдат и учителите на съотв.клас, ако децата са 1-4 клас, но не и учителите на 5-12 клас, тъй като те преподават и на други класове.
Пропуснал съм го, добри стъпки са това, но бих препоръчал и да се тества целият клас когато има болен ученик, за сметка на държавата разбира се, да не се карат родителите да вадят пари при всеки такъв случай, защото е малко вероятно там където има 1 болен ученик, да няма и други, и същевременно понеже децата са в най нерисковата група при тях вируса остава най скрит, огромна част го карат безсимптомно, и това че в даден клас само 1 дете има симптоми не значи че вируса не е в още Х деца от класа скрит, които докато са си вкъщи ще си заразят евентуално родителите, те своите колеги, близки, приятели и оттам нататък става това излизане на вируса извън у-щната с-ма за което говоря, защото това е проблема с учебната година. У-щата където на големи групи ще прекава ежедневието си значителен процент от населението да не станат ускорители на вируса.

# 25 338
  • Mostly in my mind
Няма пари за тестове. Карантина, както са писали вече.

# 25 339
  • София
И аз тръгнах това тъкмо да пиша. Няма пари за тестове и не им се дават пари за тестове. Дори и в болниците започват да ги пестят. Което хич не говори добре за държавата.

# 25 340
Няма пари за тестове или няма тестове или видяха, че смисъл няма много и от тестване? То каква полза като нито карантинират вече, нито лечението е различно от това за пневмония. Не знам, тъжно и объркващо е.

# 25 341
  • Варна
И аз тръгнах това тъкмо да пиша. Няма пари за тестове и не им се дават пари за тестове. Дори и в болниците започват да ги пестят. Което хич не говори добре за държавата.

И освен, че не им се плащат тестове, нямат и интерес да тестват още, защото ще станат много заразените. Няма тестове - няма проблеми, това им е стратегията явно.

# 25 342
Калинка, понеже виждам, че си писала преди малко, пак да си задам въпроса - има ли някакви алтернативни решения и какви за деца с рискови заболявания и за такива от семейства с рисков възрастен в Холандия?

Aз имам класове с деца чийто родители са рискови (рак, диабет, сърдечни заболявания). Децата са в училище.
Същото е и с ученици със заболяване. По принцип е възможно да поискат да не идват присъствено, но образованието тук не е изпяване на урока от мен, за да гледат през камера, а е базирано на работа в групи, упражнения и т.н. Та, ако поискат не могат да очакват, че ще давам онлайн часове за тях. Частни уроци няма. Има само минимална помощ от наши ученици от по-горните класове.

Мисля, че основното, което играе роля да не ги е страх родителите е, че виждат, че има старание от наша страна да спазваме мерки и ясна комуникация защо ДО не би било удачно.

Имам и колега с хронично заболяване. Миналата седмица беше вкъщи, но тази е тук.
Калинка, какво на практика става, ако дете не идва присъствено на училище? Доколкото разбирам, училището не му предоставя консултации, уроци. Какво се очаква тогава от него и родителите?  Самоподготовка и изпити или нещо друго?

# 25 343
Taftaf,

В нашата немска провинция децата от рискови групи или с рисков член на семейството са освободени от присъствено обучение с бележка от лекар. НО те трябва да учат сами в къщи. Получават материалите през училищната платформа и толкова. Няма онлайн / видеообучение. В момента съм подписала декларации, че разрешавам видеоконференции и обучение на децата, само в случай, че се наложи такова за цялото училище. Моите деца ходят присъствено, защото не са в рискова група.

# 25 344
Няма да тестват ученици масово, това е ясно от досега изявените намерения. Както и до сега това ще е само за симптоматични съмнителни случаи. И доколкото ставя ясно РЗИ въобще няма да се занимават целенасочено с училищата а родителите ще трябва сами да се оправят ... т.е. очакваме да се получи една "манджа с грозде" с новата учебна година.

# 25 345
Добра новина от СЗО. Повторното заразяване е рядко събитие и няма да е съществен проблем за овладяването на вируса.
https://eurocom.bg/new/szo-ne-izklyuchva-novi-sluchai-na-povtorn … ane-s-koronavirus
Интересно че СЗО казват че засега такива случаи са 1 на 23 000 000, (колкото са болните в световен план)  т.е. едва сега регистрират 1-ви случай на повторно заразяване в света в Хонг Конг. А само в последните дни има още такива случаи от Холандия, Белгия и още 1 страна която я забравих по същият начин с различни щамове, което е доказано повторно заразяване, но явно не са ги проучили още тия случаи. Но като цяло новините за повторни заразявания са много малко с оглед огромният брой доказани случаи в световен план. Което дори при нетраен имунитет срещу вируса си мисля че трябва да са малко повече ако повторните заразяване в кратки срокове, е възможно да са често срещано събитие за в бъдеще.

Така че изглежда повторните заразявания в краткосрочен план са рядко срещано събитие и със сигурност се изгражда поне силен краткосрочен имунитет.

# 25 346
  • София
Пропуснал съм го, добри стъпки са това,
 но бих препоръчал и да се тества целият клас когато има болен ученик, за сметка на държавата разбира се, да не се карат родителите да вадят пари при всеки такъв случай, защото е малко вероятно там където има 1 болен ученик, да няма и други, и същевременно понеже децата са в най нерисковата група при тях вируса остава най скрит, огромна част го карат безсимптомно, и това че в даден клас само 1 дете има симптоми не значи че вируса не е в още Х деца от класа скрит, които докато са си вкъщи ще си заразят евентуално родителите, те своите колеги, близки, приятели и оттам нататък става това излизане на вируса извън у-щната с-ма за което говоря, защото това е проблема с учебната година. У-щата където на големи групи ще прекава ежедневието си значителен процент от населението да не станат ускорители на вируса.

Да, казаха и че АКО се правят тестове на контактни ученици, то те ще са за дметка на държавата.

Звучи добре, но само на пръв поглед.
За мен има много въпроси в тази връзка, на които не съм срещнала още отговор.
Какво става при болен учител? Ако е в начален етап, най-вероятно целият клас ще излезе в карантина, както при болен ученик. Но ако е учител в 5-12 клас, който преподава на много паралелки, респ.стотици ученици, те всички ще бъдат ли  карантинирани, след като отговарят на условието за >15 мин.в затворено помещение?
А за всеки карантиниран ученик, ще се полага ли болничен на родител, така както се полага по принцип за глефане на дете до 18 год.? И ако да,  то колко такива 2-седмични болнични може да понесе НОИ или работодателите, за чиято сметка са първите 3 дни?
И тези деца като освен на училище, ще ходят и на спорт, танци, школи по езици, подготвителни курсове за матури и т.н., то всичко това важи ли и за всички деца от тези групи?
Твърде много неясноти за процес, който докато мигнем и ще започне...

# 25 347
Новината е добра, но при положение, че едва 0.2% у нас са се заразили страхът от заразяване все още е първичен.

# 25 348
Няма да тестват ученици масово, това е ясно от досега изявените намерения. Както и до сега това ще е само за симптоматични съмнителни случаи. И доколкото ставя ясно РЗИ въобще няма да се занимават целенасочено с училищата а родителите ще трябва сами да се оправят ... т.е. очакваме да се получи една "манджа с грозде" с новата учебна година.

Къде по света тестват целенасочено ученици масово? Не се заяждам. Имаше и такива въпроси и при нас в Германия. Официалният отговор на училището беше:  Ако се появи случай, здравната служба определя, кой да се тества и как ще се процедира. Като  съучениците и учителите не бяха посочени като първи ред контактни.

# 25 349
На мен тези изявления на СЗО ми звучат крайно нелогично. Ако имунитетът трае няколко месеца, тепърва ще има такива заразявания. Също така, дори и в най-засегнатите райони, относително малка част от населението е прекарала Ковид, а и тези региони сега са най-стриктни в спазването на мерки, съответно заразяването е ниско. Освен това, секвениране на вируса също е правено рядко, а именно така ще се доказва дали инфекцията е нова или неизчистена. За мен, щом вече има открити случаи, значи имунитетът най-вероятно е краткосрочен като цяло.

Общи условия

Активация на акаунт