COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 379 492
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 3 510
Не мога да повярвам, че поредният футболен мач ще се играе с публика.
То пък и един футбол, ще реши човек, че са някакви световни шампиони, на които Онзи, на когото не бива да споменаваме името, не може да откаже.
Онези над 1000 теста в Пловдив кога ги отразиха в статистиката, към кой ден ги добавиха като брой тествани?

# 3 511
  • София
Ако става въпрос за проучването в Пловдив - не са отразени никъде, защото не са PCR.

# 3 512
Научно изследване, показващо възможността за зараза в инкубационния период.
Показателно е, че изследователите установяват, че вероятността носител на COVID-19 да зарази член на семейството или съквартирант е значително по-висока – 39 процента – преди да започнат да проявяват симптоми, отколкото след това.
Цялата информация:
Коронавирусът е два пъти по-заразен от SARS и три пъти от MERS

# 3 513
Аз продължавам да се тревожа за абитуриентските балове, които предстоят другата седмица. Имам близко дете, което завърша, още една близка,  която е майка на абитуриент и една,  която е класна на завършващи. Т.е. никой от тях няма избор общо взето да не отиде при положение, че балове ще има. Това наистина ми прилича на насилствено заразяване.

# 3 514
Не мога да повярвам, че поредният футболен мач ще се играе с публика.
До сряда следват три мача, които ще пръскат стадионите по шевовете от публика:
ЦСКА - Левски в събота за първенството
Левски - Локо Плд във вторник втори полуфинален мач за купата на България
ЦСКА - Ботев Плд в сряда втори полуфинален мач за купата на България

# 3 515
Скрит текст:
Манчев ако гледа кръчмите от неговия ранг, където два резена домат с парченце сирене струват 18 лева, да, там със сигурност има спад в оборотите. Но в "средния клас" заведения е фрашкано, ама фрашкано. Където и да тръгнем, запазваме маса, защото е лудница. Та отлив... не знам.
Въпросът за хронично болните е много деликатен и за съжаление започва да се използва като "А вие защо биете негрите?". Не може безразсъдно да заявиш "Ами, хронично болните да се пазят там" и да махнеш с ръка. От друга страна - носим маски, спазваме дистанция, мием си ръцете. Как още да ги предпазим? Не можем да ги заключим като прокажени, не може и всички да се заключат и да чакаме да мине (не минава).
Е, ти може да носиш маска, където трябва, и да спазваш дистанция, но въпросът е, че мнозина отказват да го правят и въобще да променят каквото и да е в поведението си, само защото някой друг бил в риск. Нали заради това са споровете какво точно значи да свикнем да живеем с вируса.

Нищо деликатно няма във въпроса с хронично болните. Дори лекарите не се интересуват от факта, че сме рискови, къде да очакваш отношение от всякакви елементи навън. Вчера ходих на ревматолог, защото се подготвям за телк. Протече така - аз с две маски и ръкавици, докторката с лигавник под брадата. Стоях права на 1 метър от бюрото й, докато ми пишеше документа, защото тя иначе работи в най-голямата болница в Пловдив и я смятам за рискова.
Отидох да си направя рентгенова снимка пак заради телк. Рентгеноложката също беше с лигавник, който покриваше половината й уста, носа й стърчи навън, без ръкавици, аз - с 2 маски. Пипа ме, да ме наглася и не си вдига маската и отгоре на всичко не е снимала каквото трябва, защото не знае за кой код каква снимка се прави, снимала е друго. Сега ще ходя пак да ме снимат и пипат, да ме облъчват втори път за 2 дни само.Това ще ми е трета снимка от началото на тази година.Много важно, че съм на имуносупресия и рискова.
Отделно телка е абсолютна проформа за нелечими болести, но не искат да ме освидетелстват пожизнено, току виж съм оздравяла, или по-вероятно да се откажа. Всички ни смятат за сухи съчки. Включително лекарите. Един си го каза в прав текст.
Искам да се пазя, не задължавам другите да го правят, но поне в условия независещи само от мен, тези отсреща да се страят малко повече. Ми....не искат.

# 3 516
  • Пловдив
Аз продължавам да се тревожа за абитуриентските балове, които предстоят другата седмица. Имам близко дете, което завърша, още една близка,  която е майка на абитуриент и една,  която е класна на завършващи. Т.е. никой от тях няма избор общо взето да не отиде при положение, че балове ще има. Това наистина ми прилича на насилствено заразяване.

Човек винаги има избор да НЕ отиде на бал. Това важи и за абитуриентие, и за учителите.
И официално раздаване на дипломи ще има. На открито, в двора на училището.

# 3 517
сп. Nature: Колко смъртоносен е новият коронавирус?

Учените все повече се приближават до отговора, който се движи в диапазона 0,5%-1%.

https://www.nature.com/articles/d41586-020-01738-2

# 3 518
Ън, напълно те разбирам и точно за това става дума. Спазване на дистанция и маски е някакъв разумен минимум, но щом от лекари не се спазва, какво остава за всички други.

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 10:28 от TafTaf

# 3 519
  • Бургас
момичета, има ли някъде статистика за колко дни  се преболедува ковида обикновено, че член на моето семейство е болен в чужбина и сме на тръни кога  да очакваме евентуалното подобрение и излекуване

# 3 520
  • София
момичета, има ли някъде статистика за колко дни  се преболедува ковида обикновено, че член на моето семейство е болен в чужбина и сме на тръни кога  да очакваме евентуалното подобрение и излекуване

По информация на СЗО - ако е с леки симптоми: около две седмици, ако е с тежки симптоми: три до шест седмици.

# 3 521
Ън, напълно те разбирам и точно затова става дума. Спазване на дистанция и маски е някакъв разумен минимум, но щом от лекари не се спазва, какво остава за всички други.
Вчера и аз за ситуация в Съдебната палата.
Делото е за убийство, имахме изслушване на трима лекари- вещи лица, патоанатоми. Ми седнаха точно дуп до дуп, при цяла свободна зала, дамата в средата и свалиха маските , за да си чуруликат весело, явно отдавна не са се виждали. Прокурорката и тя без маската преди заседанието, накипрена, напудрена, колежката и тя седна до мене да си говорим и като говори , си дърпа маската на ластика, че да си общуваме. Да не казвам, че момичетата, останали сирачета , са в един дом, попечителят и едното били в карантина, ама хич и не питах по какъв повод. Другите , от същия дом , в залата.
Аз лично това видях. И не зная кога ще се съобщи за някоя съдебна сграда, защото вече никой не спазва нищо, а дезинфектант има . Добре, че още не е отменена заповедта на админитративния рръководител за задължителните маски.

# 3 522
Ън, напълно те разбирам и точно затова става дума. Спазване на дистанция и маски е някакъв разумен минимум, но щом от лекари не се спазва, какво остава за всички други.

Става въпрос за мърлящина според мен. Зъболекарите са съвсем други и се питам защо едни могат, а други не?
Синът ми ходи онзи ден да му махат брикети от зъбите. Там така: влязъли сестрата веднага му пръснала ръцете с дезинфектант. Седнал без маска, естествено и дошла зъболекарката - с маска, ръкавици и шлем, косата прибрана под хирургическа кърпа. Напръскала си си дизенфектант на ръкавиците и почнала да работи. След като свършила, веднага дицзенфекцирли всичко.
После отиде да си прави пломба при друг зъболекар. Тя пък била направо с хазмат костюм. И същите мерки за дезинфекция. Какво е по-различно в работата на едните и другите. Работят по цял ден с хора, потенциално заразни. Ама зъболекар едва ли ще те зарази, докато докторите...мани, мани....

# 3 523
Ън, на щерката също й снимаха дроба по навик, щото явно по цял ден това правят. няма да коментирам на какви случаи. Връщахме се за да снимат ръцете, отново. Маски и дезинфекция не видях, а коментар за снимката "Какво толкова, голяма работа".

# 3 524
Какво е по-различно в работата на едните и другите. Работят по цял ден с хора, потенциално заразни.

Зъболекарите не само бъркат в устите на хората, но и машинките, с които пилят създават много фини аерозоли, които се реят навсякъде във въздуха. Та от тази гледна точка работата на зъболекарите е доста опасна. Това не е причина останалите да са мърлячи, не само лекари, но и всеки, който работи с много хора.

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 11:13 от LillyM

Общи условия

Активация на акаунт