COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 378 490
  • 29 195
  •   2
Отговори
# 4 200
Аз от материала разбрах, че на тестовете не може да се има доверие. Както в случая с другите учителки.

# 4 201
Добре, и какво трябва да се направи, според вас? Да се затворят всички отново по къщите? Да се върнат КПП-та? Да се затворят всички граници? Да бъдат задължителни маски навсякъде, вкл. и на открито? Да се затворят отново театри, стадиони, кина, заведения? Какво предлагате вие, дето не спирате да се възмущавате от свободията? Любопитно ми е, какво предлагате? И като затворим отново, ама  да кажем този път по-сериозно, какво правим след като пак се отворим? Вирусът пак ще си е тук. Него топло време не го мори. Не създавал имунитет. Ваксина няма скоро да има, ако изобщо има. Наистина, какво предлагате? И това не го питам, защото държа да се проепидемчвам, но наистина ми е твърде любопитно какво очаквате, че трябва да се случи?
Прочетох темата до тук и не можах да се въздържа да не коментирам. Това което трябва да направим е да покажем че сме социално ангажирано о-во и това че всички графи в стат. тръгнаха нагоре и най важната тази на починалите на глава от населението върви стремглаво нагоре и ние нищо да не направим по този въпрос ми се струва неправилно. Но може би имам особени разбирания и за живота и за о-вото и за политиката. Веднага ти казвам аз какво бих направил, веднага публиката от стадионите изчезва. Много съжалявам за футболните фенове, самият аз съм футболен фен бил съм и на много мачове, пък що мачове по тв съм изгледал си нямате представа, ама най големите първенства в света: висшата лига, ла лига, серия а, бундеслигата играят без публика, е какво ще им стане и на нашето първенство, ама не било същото без публика, ама икономиката, ама това онова. Абе хора умират, това е по важно от това да крепим клубове пред фалит за да плащат 5-цифрени
заплати на чужденци. Футбола е за забавление, има по важни неща от забавлението. Веднага спирам всякакви дискотека, нощни барове и заведения в които не може да се спазва дистанция. Съжалявам, знам че това ще е удар по икономиката, ама е лесно да се защитава икономиката, като починалите са ти малко, тогава и шведската стратегия изглеждаше много добра, докато не почнаха да чупят всички анти-рекорди. Това са дейности от които о-вото няма нужда сега. Светът се намира в извънредна ситуация в която не е бил от 1945 г. насам. Проблемът е че тия дейности засилват епидемията а не са жизненоважни за о-вото. Връщам и задължителните маски на закрито. Първо така ще спре това особено отношение към хората които ги носят за което чета в темата и второ това също ще забави епидемията и ще снижи най важната графа от стат. : починалите на глава от населението, това трябва да е най важното и всички решения в държавата трябва да се взимат през призмата какво отношение ще имат към тази стат. Да, има го обратните доводи, икономиката, подобни решения ще увеличат безработицата и т.н. Въпроса наистина е сложен и става въпрос за различни политически виждания кое е важно в о-вото и кое не. Аз не твърдя че моят подход е правилният. Това е сблъсъка на десният и левият подход за справяне с кризата. Държавата същевременно трябва да реагира да подпомогне хората които ще пострадат икономически от тези мерки, които работят в дискотеки, барове, заведения. Ако трябва да изтегли заем. Тука ще скочат обратните доводи, ама откъде накъде ще теглим заеми за да тушираме икономическите последици от спирането на епидемията, които после следващите поколения ще ги плащат. Да, валиден довод, ама пак става въпрос за различни виждания, за мен е важно, за мен е най важно починалите да са най малко, всичко останало е второстепенно, но вероятно много хора не са съгласни с мен. Същевременно аз не съм привърженик на тоталитарната държава тя не трябва да става всесилна и да почва изцяло да контролира живота на хората заради пандемията. Трябва да се търси баланса. Аз съм противник на мерки които са излишно строги и нямат реален ефект за спиране на епидемията като забрана на планини, паркове, кпп-та и маски на открито. Това бяха излишни неща, които изтормозиха хората и тласнаха о-вите настроения в посока, че държавата прекалява в мерките и в намесата в живота на хората. Трябва да се търси баланса.

# 4 202
Цибалаб не е ли сертифицирана като референтна лаборатория? Вече доста лаборатории са

# 4 203
  • Другата България
Скрит текст:
Добре, и какво трябва да се направи, според вас? Да се затворят всички отново по къщите? Да се върнат КПП-та? Да се затворят всички граници? Да бъдат задължителни маски навсякъде, вкл. и на открито? Да се затворят отново театри, стадиони, кина, заведения? Какво предлагате вие, дето не спирате да се възмущавате от свободията? Любопитно ми е, какво предлагате? И като затворим отново, ама  да кажем този път по-сериозно, какво правим след като пак се отворим? Вирусът пак ще си е тук. Него топло време не го мори. Не създавал имунитет. Ваксина няма скоро да има, ако изобщо има. Наистина, какво предлагате? И това не го питам, защото държа да се проепидемчвам, но наистина ми е твърде любопитно какво очаквате, че трябва да се случи?
Прочетох темата до тук и не можах да се въздържа да не коментирам. Това което трябва да направим е да покажем че сме социално ангажирано о-во и това че всички графи в стат. тръгнаха нагоре и най важната тази на починалите на глава от населението върви стремглаво нагоре и ние нищо да не направим по този въпрос ми се струва неправилно. Но може би имам особени разбирания и за живота и за о-вото и за политиката. Веднага ти казвам аз какво бих направил, веднага публиката от стадионите изчезва. Много съжалявам за футболните фенове, самият аз съм футболен фен бил съм и на много мачове, пък що мачове по тв съм изгледал си нямате представа, ама най големите първенства в света: висшата лига, ла лига, серия а, бундеслигата играят без публика, е какво ще им стане и на нашето първенство, ама не било същото без публика, ама икономиката, ама това онова. Абе хора умират, това е по важно от това да крепим клубове пред фалит за да плащат 5-цифрени
заплати на чужденци. Футбола е за забавление, има по важни неща от забавлението. Веднага спирам всякакви дискотека, нощни барове и заведения в които не може да се спазва дистанция. Съжалявам, знам че това ще е удар по икономиката, ама е лесно да се защитава икономиката, като починалите са ти малко, тогава и шведската стратегия изглеждаше много добра, докато не почнаха да чупят всички анти-рекорди. Това са дейности от които о-вото няма нужда сега. Светът се намира в извънредна ситуация в която не е бил от 1945 г. насам. Проблемът е че тия дейности засилват епидемията а не са жизненоважни за о-вото. Връщам и задължителните маски на закрито. Първо така ще спре това особено отношение към хората които ги носят за което чета в темата и второ това също ще забави епидемията и ще снижи най важната графа от стат. : починалите на глава от населението, това трябва да е най важното и всички решения в държавата трябва да се взимат през призмата какво отношение ще имат към тази стат. Да, има го обратните доводи, икономиката, подобни решения ще увеличат безработицата и т.н. Въпроса наистина е сложен и става въпрос за различни политически виждания кое е важно в о-вото и кое не. Аз не твърдя че моят подход е правилният. Това е сблъсъка на десният и левият подход за справяне с кризата. Държавата същевременно трябва да реагира да подпомогне хората които ще пострадат икономически от тези мерки, които работят в дискотеки, барове, заведения. Ако трябва да изтегли заем. Тука ще скочат обратните доводи, ама откъде накъде ще теглим заеми за да тушираме икономическите последици от спирането на епидемията, които после следващите поколения ще ги плащат. Да, валиден довод, ама пак става въпрос за различни виждания, за мен е важно, за мен е най важно починалите да са най малко, всичко останало е второстепенно, но вероятно много хора не са съгласни с мен. Същевременно аз не съм привърженик на тоталитарната държава тя не трябва да става всесилна и да почва изцяло да контролира живота на хората заради пандемията. Трябва да се търси баланса. Аз съм противник на мерки които са излишно строги и нямат реален ефект за спиране на епидемията като забрана на планини, паркове, кпп-та и маски на открито. Това бяха излишни неща, които изтормозиха хората и тласнаха о-вите настроения в посока, че държавата прекалява в мерките и в намесата в живота на хората.
Трябва да се търси баланса.
Откога говоря аз за нюансите, че нещата не са и не следва да са само черни или бели.....

Да приемем, че някой някъде/на държавно ниво/ иска умишлено здрави хора да са "болни".
Предвид всички последствия, които следват от това, и понеже съм руса, та може ли някой да ми обясни каква би била целта на занятието?
А отделно от него не веднъж съм писала колко неадекватно поведение имат някои РЗИ-та.

# 4 204
Не съм съгласна с всички изказвания на Мангъров, но според мен е притеснително как хората скачат срещу това човек да си изрази позицията, че даже и съд се желае. Неслучайно сме в дъното на класацията по свобода на словото. Не можем с ограничаване на свободата на словото да се противопоставим на това, че много хора са гламави и нямат капацитет да анализират и отсяват информация.

Твърдението на Мангъров, че няма сериозен медицински проблем, а нещата са политически, финансови, икономически /изказано буквално по този начин в интервюто му в Оn Air/ и приравняването на новия вирус с грипа попада право в насоките на ЕС за борба с дезинформацията и разграничаването на измислиците от фактите. Горе-долу го поставя на едно ниво с "хибридчиците",  с които уж трябва да се борим.

Порових се да намеря тия насоки, намерих тази страница. Неговите изказвания според мен могат да попаднат по-скоро в графата "да не се ограничава свободата на словото", отколко дезинформация. Тия примери дето дават за нея не са  ли малко по-различни от неговите думи (не го следя какво говори да уточня). Освен това, като инфекционист той застава  зад тях като лекар и може да се оправдае с неяснотата около вируса в световен мащаб. 
https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus … formation_bg#---3

# 4 205
  • София
Скрит текст:
Добре, и какво трябва да се направи, според вас? Да се затворят всички отново по къщите? Да се върнат КПП-та? Да се затворят всички граници? Да бъдат задължителни маски навсякъде, вкл. и на открито? Да се затворят отново театри, стадиони, кина, заведения? Какво предлагате вие, дето не спирате да се възмущавате от свободията? Любопитно ми е, какво предлагате? И като затворим отново, ама  да кажем този път по-сериозно, какво правим след като пак се отворим? Вирусът пак ще си е тук. Него топло време не го мори. Не създавал имунитет. Ваксина няма скоро да има, ако изобщо има. Наистина, какво предлагате? И това не го питам, защото държа да се проепидемчвам, но наистина ми е твърде любопитно какво очаквате, че трябва да се случи?
заплати на чужденци. Футбола е за забавление, има по важни неща от забавлението. Веднага спирам всякакви дискотека, нощни барове и заведения в които не може да се спазва дистанция. Съжалявам, знам че това ще е удар по икономиката, ама е лесно да се защитава икономиката, като починалите са ти малко, тогава и шведската стратегия изглеждаше много добра, докато не почнаха да чупят всички анти-рекорди. Това са дейности от които о-вото няма нужда сега. Светът се намира в извънредна ситуация в която не е бил от 1945 г. насам. Проблемът е че тия дейности засилват епидемията а не са жизненоважни за о-вото. Връщам и задължителните маски на закрито. Първо така ще спре това особено отношение към хората които ги носят за което чета в темата и второ това също ще забави епидемията и ще снижи най важната графа от стат. : починалите на глава от населението, това трябва да е най важното и всички решения в държавата трябва да се взимат през призмата какво отношение ще имат към тази стат. Да, има го обратните доводи, икономиката, подобни решения ще увеличат безработицата и т.н. Въпроса наистина е сложен и става въпрос за различни политически виждания кое е важно в о-вото и кое не. Аз не твърдя че моят подход е правилният. Това е сблъсъка на десният и левият подход за справяне с кризата. Държавата същевременно трябва да реагира да подпомогне хората които ще пострадат икономически от тези мерки, които работят в дискотеки, барове, заведения. Ако трябва да изтегли заем. Тука ще скочат обратните доводи, ама откъде накъде ще теглим заеми за да тушираме икономическите последици от спирането на епидемията, които после следващите поколения ще ги плащат. Да, валиден довод, ама пак става въпрос за различни виждания, за мен е важно, за мен е най важно починалите да са най малко, всичко останало е второстепенно, но вероятно много хора не са съгласни с мен. Същевременно аз не съм привърженик на тоталитарната държава тя не трябва да става всесилна и да почва изцяло да контролира живота на хората заради пандемията. Трябва да се търси баланса. Аз съм противник на мерки които са излишно строги и нямат реален ефект за спиране на епидемията като забрана на планини, паркове, кпп-та и маски на открито. Това бяха излишни неща, които изтормозиха хората и тласнаха о-вите настроения в посока, че държавата прекалява в мерките и в намесата в живота на хората.
Трябва да се търси баланса.
Откога говоря аз за нюансите, че нещата не са и не следва да са само черни или бели.....

Да приемем, че някой някъде/на държавно ниво/ иска умишлено здрави хора да са "болни".
Предвид всички последствия, които следват от това, и понеже съм руса, та може ли някой да ми обясни каква би била целта на занятието?
А отделно от него не веднъж съм писала колко неадекватно поведение имат някои РЗИ-та.
И аз не вярвам на тези конспирации.
Апропо, един сигурно глупав въпрос  - но, стана ясно, че в края на годината ще се раздават онези пари от ЕС. Някой запознат ли е с принципа, механизма, брой болни на 1 милион или няма никакво значение  - на пропорционален принцип е, и 1 случай да си имал, пак взимаш толкова пари, колкото ако си имал 10 хиляди и един случаи?

# 4 206
Теглиш  заем, но този заем трябва  да се връща... При тази безработица как точно ще се правят обороти, дето да покриват разходи, че и за банката..

# 4 207
Агенцията за обществено здраве вчера изнесе данните от последните две проучвания - за активна инфекция и за антитела при кръводарители.

Изследване на кръвни проби от кръводарители за антитела от седмица 17 до седмица 22

Първите предварителни резултати показват, че делът на кръводарителите с антитела е бил 1,6% през 17 седмица и се е променил на 5,0% през 22 седмица.

От събрани кръвни проби
Антителата продължават да са най-ниски сред възрастните 65-95 години с 3,9%; и по-високи сред възрастните 20-64 години със 7,6%; и сред децата 0-19 години със 7,5%.

Данните на регионално ниво са представени само за Стокхолм, Вестра Йоталанд и Сконе, тъй като броят на пробите, събрани за останалите региони, е под 100 и следователно не може да даде надеждни резултати. В регион Стокхолм, през 21 седмица имаше най-висок дял на положителните за антитела с 10,0%, следван от Сконе с 4,5% и Вестра Йоталанд с 2,7%.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarki … 9-hos-blodgivare/

В края на май около 0,3 процента от населението в Швеция е имало активна инфекция с covid-19. Съответният дял в Стокхолм през същото време е 0,7 процента.

Резултатите от второто национално проучване за продължаваща инфекция с общо 2933 участници вече са ясни. Те показват, че приблизително 0,3 процента от населението е имало активна инфекция с covid-19, като пробите са  събрани през периода 25-28 май.

Резултатът може да се сравни с този от предишното национално проучване, проведено в края на април, което показа, че около 0,9% са имали продължаваща инфекция с covid-19 .

Резултатите на 760 участници в проучването, които са базирани в Стокхолм, показват, че общо 0,7 процента от населението там е имало активна инфекция с covid-19 през периода 25-28 май. В предишното проучване в края на април съответната цифра за Стокхолм беше 2,3 процента.

560 деца на възраст 0-15 години са участвали в проучването и нито едно от тях не е имало активна инфекция с covid-19.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarki … vid-19-i-sverige/

Последна редакция: пт, 19 юни 2020, 18:53 от Анонимен

# 4 208
Порових се да намеря тия насоки, намерих тази страница. Неговите изказвания според мен могат да попаднат по-скоро в графата "да не се ограничава свободата на словото", отколко дезинформация. Тия примери дето дават за нея не са  ли малко по-различни от неговите думи (не го следя какво говори да уточня). Освен това, като инфекционист той застава  зад тях като лекар и може да се оправдае с неяснотата около вируса в световен мащаб.  
https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus … disinformation_bg

Скрит текст:
"Спазването на мерките за социално дистанциране и следването на противоепидемичните процедури спасяват човешки животи и са най-добрият начин да се спре разпространението на коронавируса. Тези мерки се основават на най-новите налични научни данни, с които разполагат отговорните лица във всяка държава от ЕС.
....

Бързо увеличаващият се брой на жертвите в Европа доказва, че COVID-19 е нова и опасна болест, причинявана от коронавируса, а не просто сезонен грип, предизвикан от повтарящ се щам.

Всяко поколение европейци се е изправяло пред голямо предизвикателство или заплаха – за нашето поколение това е COVID-19. Това, че COVID-19 е такава заплаха, се дължи на силната заразност на болестта и на начина, по който поразява най-уязвимите – възрастните хора и хората със здравословни проблеми. Хората по целия свят признават изключителния характер на този вирус, а Световната здравна организация обяви пандемия. ЕС реагира, като постави здравето и сигурността на гражданите на първо място – той работи в тясно сътрудничество с държавите членки с цел координация и обмен на информация и използва всеки инструмент на свое разположение, за да забави разпространението и да намери решения. Сред примерите за предприетите действия са организирането на общоевропейски обществени поръчки за лични предпазни средства за болниците и медицинските специалисти, предоставянето на финансова подкрепа на изследователи и предприятия за търсене на ваксина и подпомагането на държавите да се подготвят за икономическите последици от мерките за ограничаване на разпространението на болестта."

+ разнообразни линкове за ползата от различните противоепидемични мерки, начинът, по който трябва да става отпадането им и пр.  Това към момента са фактите, а дезинформацията/измислиците са омаловажаването на вируса, твърдението, че става дума за инфекция, която не представлява особен медицински проблем, а реакцията към нея се дължи на политически и икономически причини.

Последна редакция: пт, 19 юни 2020, 19:13 от Vapor

# 4 209
Съгласна съм с Тесла. Маски-задължителни  в закрити пространства, забрана на дискотеки,нощни барове. За мачовете не зная.Не съм въобще любител, но поне са на открито. И при нашата посещаемост...
Това,което в момента правят/по-скоро не правят/ нашите управляващи е недопустимо,да не кажа по-силна дума.

# 4 210
Съгласна съм с Тесла. Маски-задължителни  в закрити пространства, забрана на дискотеки,нощни барове. За мачовете не зная.Не съм въобще любител, но поне са на открито. И при нашата посещаемост...

Проблемът на стадионите е, че там много се крещи, пее и хвърчат слюнки. Ако някой такъв заразен крещи на седалката до теб в продължение на часове, си има сериозен риск от заразяване.

# 4 211
  • София
По отношение на "казуса" с детската градина в Перник. Потърпевши сме в смисъл на карантинирано дете.
А госпожата ни е без симптоми, с направени вече и два теста от РЗИ. И според последната ни информация, и втория тест, направен в НРЛ е отрицателен.
Сега какво ще стане от тук на сетне с карантината - нямам никаква представа.

# 4 212
Мен ми е много интересно какви мерки се спазват от списващите в темата и какво работят и ако някой им каже няма да работиш това, търси си друго, каква ли песен ще запеят.
Щото на чужд гръб и 100 тояги са малко....

# 4 213
По отношение на "казуса" с детската градина в Перник. Потърпевши сме в смисъл на карантинирано дете.
А госпожата ни е без симптоми, с направени вече и два теста от РЗИ. И според последната ни информация, и втория тест, направен в НРЛ е отрицателен.
Сега какво ще стане от тук на сетне с карантината - нямам никаква представа.

Изкарва си я и приключвате. Или директора на РЗИ ви отменя карантината. Обърнете се към него.

Ако някой ми каже "няма да работиш това, търси си друго" веднага ще се ориентирам към онлайн бизнес. Спазвам авболютно всички мерки. Дори и майка ми от Испания, която ще идва в края на месеца, ще я карантинирам две седмици, да не се вижда с никой, за нейна и наша безопасност. Ако ще да се сърди като пенсионерка.

# 4 214
  • София
Имам неприятното усещане, че през последната седмица настана модата с клетъчния имунитет, нещо като даване на надежда, че ще излезем сухи от водата.

Общи условия

Активация на акаунт