COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 378 001
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 4 395
В UK темпът на растеж се оценява между -2% и -4% на ден. Счита се, че темпът на растеж е отрицателен във всеки регион на Англия, което означава, че случаите намаляват.
Понастоящем номерът R за Обединеното кралство е между 0,7 и 0,9.
Според "системата за предупреждение Covid" официално слизаме от ниво четири до ниво три.
https://www.bbc.co.uk/news/uk-53106673

# 4 396
Разбирам, но просто искам да кажа, че това дори от икономическа гледна точка е върховна глупост. При положение, че си бил на една крачка от контрол на епидемията, да запалиш огън, който после да не можеш да контролираш и ще ти донесе един куп негативи е безумно.
Според мен това увеличение изобщо не е било планирано. Надявали са се нещата да  затихнат. Обаче сбъркаха с много неща, избързаха и сега не искат да се върнат назад, за да нямат протести, виж, че има и хора, които изобщо не вярват, че има вирус. Явно сега най-важно от всичко е "мир да има" поне за момента. Аз поне така ги виждам нещата. Само, че тази игра е доста опасна и глупава.

# 4 397
Разбра ме, надявам се да си права, и се надявам нещата да стоят точно така както ги описваш. Което значи че скоро ще сменят курса, а няма да държат тоя курс още дълго.

# 4 398
  • Под сянката на разлистените кактуси
Скрит текст:
Цитат
С риск да бъде изтрито мнението... Ще кажа , че живеем в една абсолютна пародия и цирк. Единия висш кадър снимал другия с дрона, някакви записи и снимки хвърчат, а държавата гори, но нищо няма. Всеки ден се казват някакви бройки, които дали са такива или не, вече не е ясно. Тестове я се правят, я не, вирус нямало и т.н. Вече не разбирам какво е това невежество и безхаберие от властта. И някакви измислени ПР и журналистки, изобщо тотален хаос. Като пламнем качествено, ще докараме генерал-губернатор ли? То вече изобщо не е ясно какво се случва в тая държава на автопилот!

Аз мисля че онзи на когото не бива да се споменава името ще премисли относно пътя по който сме поели. Все си мисля че това че той нарушава един базов принцип, опазването на живота и здравето, които трябва да са най важни в едно социално ангажирано о-во, а той го нарушава в името, на изграждането на имунен вал, с който да противодействаме на вируса през есента и зимата когато ще е още по силен и отсега. Все си мисля че когато по голямата част от народа осъзнае какво става и каква стратегия има държавата ще се събуди силна обществена реакция във форуми и соц. мрежи с която шефа не може да не се съобрази. Така си мисля, може и да съм наивен. Днес Кантарджиев във прав текст го е казал че ситуацията ще става само по зле. Репродуктивното число на вируса е 1,4. И то ще остане такова ако държавате не предприеме друга стратегия. Това значи само едно, все повече заразени и все повече починали. Друг вариант просто няма с такова репродуктивно число. А шефа очевидно е предприел стратегия която освен за неправилна чисто рационално като плюсове и минуси, я намирам и като нехуманна което всъщност е по важно от всичко останало. Защо щаба обаче мълчи относно тази стратегия на държавата с която дефакто шефа ще разруши всички добри резултати по справяне с вируса които бе постигнал до този момент. Ще разруши и техният труд. Защо гласно не си кажат мнението от щаба и Мутафчийски, и Кунчев и Кантарджиев за нея, дори и с риск да бъдат сменени, защото дефакто за да го направят те трябва да нападнат шефа за пътя по който е повел държавата. Това е социално-отговорната позиция, и те трябва да го направят.

Чета че шефа на Пирогов днес предупреждава че ако народа не се вземе в ръце и не спазва 3-те д, наистина яко ще се мре. И то е близко до акъла за всеки който може да осмисли какво значи репродуктивното число на вируса при нас да е 1,4. Пътят е само един, след няколко седмици по 200 заразени, след това по 300 и т.н. Което значи след това по 10 починали на ден, по 20, и т.н. няма горна граница. Вече беше обяснено ние как имаме 30 000 легла, вече ни подготвят затова. Аз съм ужасен че ние напрактика приемаме стратегия в която просто жертваме едни хора сега през лятото в името на някакво светло бъдеще напред във времето. Какво се правят всички на ударени, и никой не го казва от тия на които се дава трибуна. Какво точно се очаква да направи народа, той ли ръководи кризата, и определя дали да са задължителни маските на закрито, дали да има публика по стадионите, дали да са отворени дискотеки и барове.

Не знам как да ти го кажа, че да разбереш. Просто няма пари, едно ново частично или пълно затваряне на икономиката води до намаляване на постъпленията в държавната хазна. Безработицата води до намаляване на вноските за здравно осигуряване. Ти си говориш само за короната, обаче имай предвид, че освен нея има още минимум 1000 заболявания, които изискват незабавно лечение и това лечение струва много пари. Това също са човешки животи. И тези животи са много повече от потенциално починалите от корона. Дори и ако вземеш само онкоболните и сметнеш колко им струват химиотерапиите....

Габи, и аз не знам как да ти го кажа, че да разбереш. Ама защото не си виждала вилнееща на свобода епидемия, както и аз не бях допреди няколко дни. Ние не помним времена без ваксини и антибиотици, но трябва човек да види какво става при безконтролно рапространение на инфекциозна болест за която няма лекарство, за да повярва.
Неконтролираната зараза води до намаляване на постъпленията в държавната хазна. Няма нужда държавата да затваря нищо, хората сами си го правят. Вече писах сутринта какво става в Аризона, днес положението беше още по-зле.Какво като е отворено всичко, хората се уплашиха и пълните барове и ресторанти много внезапно се изпразниха. Хората около мен, които мислеха да отидат на почивка по други щати се отказаха, защото аризонци ще ни слагат под двуседмична карантина, както беше с нюйоркчаните (може би още е, не съм се интересувала). В момента в някои от интензивните медицинските сестри имат по 4 пациенти, вместо по 2, както е обикновено, нали си доктор, ще разбереш точно какво внимание и качество на грижи получават, поне не ги слагат още по коридорите, но скоро и дотам ще я докараме. При това положение какво мислиш става с плановите операции и химиотерапията, ако щеш? Индианците доброволно затвориха казината, мислех, че това ще се случи само ако генерал Къстър се появи с кавалерията....Седим си вчера с мъжът и си пием кафе на двора и той по едно време ми вика "Чуй!" "Е какво да чуя, нищо не се чува" "Е тъй де", каза той и като се заслушах, вярно, този многомилионен шумен град е притихнал, притаил се е, направо е зловещо...Не се чуват самолети, коли, деца да си играят по съседните дворове и в парка отсреща...Ама иначе всичко е отворено...

# 4 399
Много добро описание какво чака България ако шефа бързо не запее друга песен различна от сегашната, свиквайте да живеете с вируса, няма да се взимат никакви мерки, защото те създават паника а тя вреди на стопанският живот.

Днес шефа също така е казал че никога не е казвал че вируса си е отишъл, не трябва да се паникьосваме че расте броя на заразените, защото заедно с него расте и броя на излекуваните. Което що за логика е не мога да разбера. Simple Smile То по тая логика тогава да се стремим да имаме по 1 000 заразени на ден така ще си гарантираме възможно най голям брой излекувани хора.

Последна редакция: сб, 20 юни 2020, 02:47 от Анонимен

# 4 400
Забравих да ви се оплача. Днеска, така де, вече вчера влизам в Изипей и касиерката ми вика: "Ама свалете я тази маска, нали вече не е задължително" Е, потресох се, честно. Както влязох, така и излязох без да кажа нищо. Отидох до банкомата, върнах изтеглените пари в картата и платих онлайн.

# 4 401
България
Новозаразените по възраст:
0 - 19 - 2-ма души
20 - 29 - 5-ма души
30 - 39 - 13 души
40 - 49 - 16 души
50 - 59 - 12 души
60 - 69 - 26-ма души
70 - 79 - 4-ма
80 - 89 - 3-ма души
90+ - няма

Новозаразен медицински персонал:
лекари - 2-ма
мед. сестри - 4
санитари - 1
други - 1

Нови 25-ма души са хоспитализирани.
Нови 4-ма души са в интензивно отделение.

Последна редакция: сб, 20 юни 2020, 03:05 от Bilyana14.

# 4 402
Цитат
Забравих да ви се оплача. Днеска, така де, вече вчера влизам в Изипей и касиерката ми вика: "Ама свалете я тази маска, нали вече не е задължително" Е, потресох се, честно. Както влязох, така и излязох без да кажа нищо. Отидох до банкомата, върнах изтеглените пари в картата и платих онлайн.

Ами ето затова искам да се върнат задължителните маски на закрито и заради това, освен че ще свалят репродуктивното число на вируса което в момента в България според щаба е 1,4 а според чужди проучвания е 2,08 което ако е вярно ситуацията е изключително опасна за цялото о-во в момента. Но дори и да е 1,4 то пак това значи че през следващите седмици ни чакат още повече заразени и още повече починали. Но и заради това  особено отношение към хората носещи маски от тази част на о-вото която вярва в конспирации или неглижира вируса което допълнително ще демотивира хората да продължат да носят маски на закрито ако подобно отношение към тях абсолютно недопустимо стане норма в о-вото от неглижиращите вируса или вярващите в конспирации.

За съжаление днескашната стат. реално е по лоша от вчерашната защото хората в рисковите групи 60+ години са повече. Вчера при абсолютният антирекорд бяха 29, днес са 33.

Последна редакция: сб, 20 юни 2020, 03:10 от Анонимен

# 4 403
Аз имам две подобни случки с маски от последните дни. Влизам в H&M, за първи път от ИП насам, взимам две блузки, отивам на касата. Там надписи навсякъде - Спазвайте дистанция. Аз съм с маска, никой друг на опашката няма такава. Но сме на дистанция. Идват две лели и се завират точно във врата на момичето зад мен. Аз им казвам да спазват дистанция. Те -"Оооо, медицинската инспекция. То нали вече дистанцията е само за аптеките??!".
Втора случка в плод и зеленчук. Чакам си отвън, излизат хората и аз влизам с маска. След мен веднага нахлува един чичо и почва да си приказва с продавача, който явно познава :" Абе тука да не е аптека? Нали уж само за аптеки са вече маските?!". Без коментар.

# 4 404
Абсолютно никой не е посмял да ме попита защо нося маска, още повече с укорителен тон. То само да посмее... Предполагам, че реакцията ми ще варира, в зависимост от тона на коментара. Не изключвам възможността и да заявя, че точно ми е минала карантината, ама нещо не се чувствам съвсем добре. Улавям се, че особено наглите типове ме карат да си правя груби експерименти с тях. Иначе днес ми направи добро впечатление, че в Т маркет почти всички бяха с маски, а в аптеката - всички.

Днес говорих с близка, която живее в Созопол и тя спомена за заразената жена в града им. Доколкото разбрах не я познават. А там всички се познават Simple Smile Това ме кара да мисля, че може би не е имала много контакти - ако не поддържа връзка с много хора от града. Сподели и че няма почти никакви туристи. При тях обикновено в средата на Април стартира сезона и по това време вече е фул. А сега няма никакви хора.

# 4 405
Чета ви от доста отдавна...днес в работата имаше 2 потвърдени случая с PCR. Единият е моя близка приятелка и колежка. Утре и аз ще отида на PCR и бърз тест за антитела като контактна с нея! Тя за момента е с леки симптоми- температура 37.2-3 от понеделник, родителите и с 39 , на възраст... Тя е човек, който буквално не сваля маската, аз пък такъв който стриктно спазва изолация! Немога да кажа , че не съм притеснена за себе си, мъжа си и двете си малки деца! Вирус има, но дано го караме леко и без загуби около нас!
Размишлявах аз по този въпрос с маските, механизма на заразяването, "интимния" контакт, който Чорбанов проповядва ... "Докторката" като е влезнала в кърджалийската болница, сигурно също е носела маска, като мед. работник. Как, за Бога, е успяла да зарази толкова народ, ако на практика "интимен" контакт не е имала? Или може би с влизането си в стаята си е махнала маската и после е прегръщала и целувала бъдещата си свекърва и е стояла на приказка два часа? Колко може да продължи едно свиждане с пациент като свекървата с нейното основно заболяване? Много е важно да разберем точния механизъм на заразяване. Нали уж "докторката" е нямала изявени симптоми като задух, кашлица... ? Само някаква температура дни преди свиждането. Как е предала вируса? През маска или без маска? Възможно ли е да е от тези т. нар. "супер-разпространители"? А тия супер-разпространители какви супер сили имат по принцип? Смеят се и кихат гръмогласно ли? Има ли някъде някакъв анализ на супер-разпространител?
Ако човек с маска заразява, то тогава проблемът е в "интимния" контакт. Чорбанов го е страх да каже колко см разстояние е това. Но аз си мисля, че точно ако се прегръщаш с човек не се спазва никаква дистанция. Обаче пък като цяло тезата за "интимния" контакт не се връзва с анализите на случаите в Китай, където, конкретно за един от тях си спомням, на едно събиране с 15 кръгли маси, на една от които е седял заразителя, успява да зарази не само седещи около него, но и седещи на 15 метра от него в същото помещение. Обяснението беше, че помещението няма вентилация и че климатика е въртял през цялото време въздуха. Значи болен човек със симптоми не би отишъл на събиране, което значи, че заразителят или не е имал никакви симптоми или просто си е кашлял дискретно. Как може един климатик да завърти въздуха и да зарази хора, които не са били в близост дори до заразителя? Това значи, че ние буквално се заразяваме не от пръски при смях или кихане, ами от въздуха, който заразения издиша. Звучи страшно!

# 4 406
Цитат
Аз имам две подобни случки с маски от последните дни. Влизам в H&M, за първи път от ИП насам, взимам две блузки, отивам на касата. Там надписи навсякъде - Спазвайте дистанция. Аз съм с маска, никой друг на опашката няма такава. Но сме на дистанция. Идват две лели и се завират точно във врата на момичето зад мен. Аз им казвам да спазват дистанция. Те -"Оооо, медицинската инспекция. То нали вече дистанцията е само за аптеките??!".
Втора случка в плод и зеленчук. Чакам си отвън, излизат хората и аз влизам с маска. След мен веднага нахлува един чичо и почва да си приказва с продавача, който явно познава :" Абе тука да не е аптека? Нали уж само за аптеки са вече маските?!". Без коментар.

Ами това е българската простотия, ще ме извиняват тука патриотично настроените що така говоря. Ма значи право на всеки човек е да носи маска, първо това е неуважение към личното пространство и личното желание на всеки човек да носи маска, 2-о това е признак на ниско възпитание че и на нисък интелект, защото такива индивиди не осъзнават че ти реално пазиш тях, и откъде накъде подобни индивиди и като твоите примери и като предният пример ще дават акъли кой къде да носи маска и къде да спазва дистанция. Ето тука и шефа носи вина с неговият призив да носят маски тези които ги е страх, а правилният призив беше да носят маска тези които ги е грижа за околните, това е правилният призив.

Последна редакция: сб, 20 юни 2020, 03:35 от Анонимен

# 4 407
Ами да, има доста изследвания точно за това, че дори и при дишане и говорене се отделят аерозоли с дози от вируса. Т.е. не е нужно някой да ти кашля в лицето, понякога е достатъчно само да сте в една стая без вентилация продължително време. А ако и стоите близо един до друг... Зависи и в коя част от дихателната система на заразения се намира в момента вируса, както и каква е възприемчивостта на останалите присъстващи.

# 4 408
Едно социологическо проучване:
https://news.bg/society/63-ot-balgarite-vizhdat-razdelenie-na-na … -ot-covid-19.html

Това проуване ме хвърля в джаза по много причини.

Първо изглежда че хората въобще не се впечатляват от това че всички стат. тръгнаха мощно нагоре, дори тази за починалите не ги впечатлява и за повечето най лошото е минало. 2-о изглежда аз съм част от малцинството което не одобрява сегашното сваляне на мерките, и което пък най ме учудва че хората с леви политически разбирания са били основно против мерките а тези с десни повече са ги подкрепяли, което означава че хората в България по отношение на политиката си играят на Левски и ЦСКА а не осъзнават какво представляват идеите които стоят зад дясната политика и зад лявата, не е нормално хората гласували за опозоцията да са били повече против мерките от тези подкпрепящи управлението. А те са били против защото опозицията не е на власт, и ги прилага управлението, ама истински ляв човек, защото такива хора би трябвало да са гласували за опозицията, просто няма как да е против мерки които предпазват живота и здравето на уязвими групи в о-вото. Това изследване показва изключително странни и необясними за мен неща за българският народ. Против мерките би трябвало да са били повече хората подпрепящи управлението които за да гласуват за дясна и за крайно дясна партия би трябвало да са били повече против тях с доводи че заради тях се съсипва икономиката, безработицата расте. Това изследване за мен е невероятно странно и нелогично и показва колко е странен и понякога необясним българският народ със своите странни разбирания и виждания и за живота и за политиката.

Последна редакция: сб, 20 юни 2020, 04:13 от Анонимен

# 4 409
Аз днес ходих до Кауфа да се запасявам. 80% от хората бяха с маски, което ме зарадва. Но само докато не дойде момента с касата. Как ли пък един мухльо без маска не ми се залепи на гърба докато нареждах покупката си на лентата. Застана и ми се опули. Изгледах го с пренебрежение и му казах да мръдне назад от мен, направо "на ти". "Стой далече от мен, спазвай дистанция". Няма, не се помръдна. Не стига че без маска ами и ми се отговори "аз нямам коронавирус". Като чух това побеснях и вдигнах скандал. Кво ме интересува мен дали имаш или нямаш, мръдни назад!! Той бил на обозначена точка. Викам "абе ей, ти не ме ли виждаш, че аз съм тук" посочвайки края на лентата и същата точка. И така го насъсках, че си глътна граматиката. Ама не се помръдна, бе! Наложи се аз да минавам напред скъсявайки дистанция с жената пред мен.

Общи условия

Активация на акаунт