COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 456
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 4 695
Много добро решение за Сунгурларе.
Навсякъде местната власт, вместо да реве по медиите и да разчита на РЗИ, да постъпва твърдо , защото това ще доведе до добри практики, които работят.
Малка държава сме, добре беше централната власт да се грижи регионално, за да имаме усещане за общност.
но при така създалата се ситуаия, всеки ще гледа да опази населението си здраво.
Докога ще продължава това безхаберие, думи нямам.
И аз , като Анди, от началото на ИП бях стъписана, сега си мисля, че тогава наистина с маски, мерки, забрани, се опазихме. Не че вирусът не беше тук, не допуснахме разпрстранение.
Само една седмица живях спокойно, като разпуснаха седянката и бройките намаляваха.
Сега едва ли има веселяци , повече от преди.

# 4 696
Явно е лекар, защото на края на заповедта пише д-р....
Това е много добра идея, дано повече кметове се включат,хем няма да има протести с/у правителството, хем ще има по-адекватни мерки

Дълги години Георги Кенов е общопрактикуващ лекар в община Сунгурларе, а след това акушер-гинеколог в Многопрофилна болница за активно лечение – Карнобат.[1]

# 4 697
Поредното проучване, което показва, че масовото носене на маски помага срещу ковид.

https://www.healthaffairs.org/doi/full/10.1377/hlthaff.2020.0081 … xNlZuCSNs.twitter

# 4 698
Скрит текст:
Някой гледа ли мача?
А, хубаво, че не са 20 хиляди, но резултатът е...3:3. Т.е. - шест пъти общо, до момента, агитките изригваха, никаква дистанция....
Дано не стане второ Бергамо, верно - на Аталнта - Валенсия баха 40 хиляди, под малко по-покрит стадион, но....и ние нямаме население като Италия
https://www.vbox7.com/play:c03134c2d5
Преди началото.
За после не знам, то е ясно.
Има опити за дистанция, но това е нищо.

Едит: Нашето семейство сме фенове, от най-запалените. Футболът ни е в кръвта. Синът ми на 09.02. беше на "Джузепе Меаца", на Милан-Интер, 80 000 човека публика. Тесла сигурно помни, коментирахме тогава. По онова време в Италия тъкмо растяха лавинообразно случаите. Не можах да го спра да отиде, толкова треперих после. Сега е на "Васил Левски", на 11.07 беше на "Армията" на мача с Берое, ЦСКА му е ...не знам, феновете ще разберат. Повечето пишещи тук обаче предполагам не, защото футболните фенове за повечето хора олицетворяват "гамени, хулигани, орки" и какво ли още не. Не се сърдя на никого, както вече многократно писах, не можеш да промениш хорското мнение и възприятия за нещо, особено когато е базирано на друго нещо, което чувстват като заплаха. Както писах също, и аз достатъчно съм била по стадионите и знам какви хора ходят на мачове, не само "орки". Сега да, и аз бях против да се ходи предвид ситуацията, но както през февруари, така и сега никой не ме послуша, и няма какво друго да направя освен да се надявам всичко да е наред.
Но от друга страна, като гледам какво се случва навсякъде, заведения пълни, барове, дискотеки, ГТ и метро бутаница и маските са мираж, разбирам и него. Той през двата месеца ИП си седя стриктно вкъщи, носеше маска, 5 месеца не се беше прибирал при нас, защото се притесняваше да не "донесе нещо", а и КПП-та имаше, дистанция, дезинфекция....на фона на това, което се случва сега на национално ниво дори и на мен ми е ...не мога да намеря точната дума, странно може би, да го карам да гледа мача по ТВ.
Не е само Аталанта - Валенсия, също и мача Ливърпул - Атлетико от началото на март е допринесъл за 41 смъртни случаи. Фен съм на Ливърпул от трети клас, ходил съм на доста мачове в Англия и в Копа съм стоял, но в момента не е време за футболни мачове с публика. Мача ЦСКА-Левски от днес е потенциална биологична бомба, както се беше изказал един италиански епидемиолог за мача Аталанта - Валенсия. На предния мач на ЦСКА една от групите от сектора беше издигнала транспарант на който пишеше - "КОВИД-19 - Част от новия световен ред." Такива хора са с авторитет измежду мнозина от феновете и думата им се взима за истина. Тези хора ще бъдат виновни, ако има заразени и починали заради мача. Вчера четох изказване на една жена от Флорида, която казва, че месеци наред спазвала мерките, но в деня в който щата отворил се изсипали 15 души компания в бар. Резултата е 16 заразени клиенти и 7 от персонала. Казва, че защото щата отворил и заведенията можело да се посещават, те се възползвали от това. Това, че нещо е разрешено не значи, че трябва да се прави. Тези, които са го разрешили не могат да закарат човек на сила на дадено място. Според мен това, че нещо е позволено не е извинение. Всеки има глава на раменете да осмисли опасността и да не излага други хора на риск, а от футболен мач във времена на пандемия като сегашната, опасността е огромна.
Не казвам, че не съм съгласна с написаното - напротив.
Казвам само, че сега не е време не само за футболни мачове с публика, а и за събирания и препълнени дискотеки и барове на закрито, сватби, годежи, кръщенета, абитуриентски балове и последващите събирания на родата във връзка с тях, които са повсеместни. На територията на цялата страна. Те не са ли биологични бомби? Каква е разликата? Навсякъде е едно струпване на хора, много хора, които не спазват нищо, защото по една или друга причина не вярват в реалната опасност за здравето си. Направих сравнение само защото всички футболни фенове се олицетворяват с "орките" /ето, и ти даваш пример с агитка/, но това не значи, че всички, намиращи се по трибуните вярват в написаното. Има и такива, които вярват, разбира се. Не съм във възторг от видяното, мога само да се надявам детето ми да не е поразено от предполагаемата "биологична бомба".
И във връзка с горното, причиних си да гледам новините на НОВА.
САЩ - протести. На открито, много хора, скандиране, лозунги, транспаранти....всички хора с маски, и то обхващащи и носа.
Франция - протести, замеря се с боя Здравното министерство. На открито, отново хора с маски.
Италия - среща на папа Франциск с лекари и медицински сестри, на закрито. Хората седят на дистанция един от друг, всички с маски, без изключения.
Англия - мач от Висшата лига, на празни трибуни, които дори са покрити с покривала.
България - някакво политическо мероприятие на ПП ГЕРБ, на закрито, в залата маски тука има, тука нема, хората един до друг, на "трибуната" "елита" плътно насядали един до друг, нито един с маска, а ако е с такава, то тя е като лигавник.
Кадри от въпросното дерби на "Васил Левски", да, дистанция, но явно за нас дистанцията се изразява в това в двата сектора зад двете врати хората да са един върху друг, плътно, а по средата секторите да са рехави или полупълни. Полиция, треньори, журналисти, интервюта след мача - никой с маска, никаква дистанция, кадри пред стадиона - картинката е същата.
Една европейска държава въвежда задължителна карантина за пристигащите от България, а друга отменя полетите си с туристи заради голям брой заразени у нас.
И на този фон министър Ананиев с изявление, че "на този етап у нас не се налага удължаване на извънредната епидемиологична обстановка". Каква обстановка? Може би се имаше предвид ПРОепидемиологична? Е, съжалих, че си го причиних. Дори не знам как да коментирам всичко това. Затова ми е странно, меко казано, когато тук чета постове за "репресия, диктатура, затваряне" и т.н. Това, което се случва, няма нищо общо с изредените, нищо.

Да, разбира се. МК_ беше пуснала графика на която различни доктори казват, че спортни стадиони и барове крият най-голям риск. Доста от нормалните фенове се влияят от фракциите в сектора и искат да бъдат където е шоуто, и ходят там където е пеенето, където са димките и факлите.  Щом е спазвало мерки момчето и не е от хората за които вирус няма, значи може да е стоял на дистанция от други хора, но най-добре е било да послуша майка си.

# 4 699
  • Където морето целува небето...
Все още ли някой ще ни говори за клъстери? Не остана незасегнато населено място, гърми отвсякъде. Сега област Бургас ще си развалят реномето на „чиста от коронавирус” зона и сигурна туристическа дестинация със Сунгурларе. На тях не им ли бяха осигурили бързи тестове да правят в населените места в областта?

Сигурно ще ме изтрият, но в бургаската болница има затворено отделение, за което никой не споменава никъде... Пазим реномето и чакаме чартърите, които обаче не идват.

# 4 700
Някой гледа ли мача?
А, хубаво, че не са 20 хиляди, но резултатът е...3:3. Т.е. - шест пъти общо, до момента, агитките изригваха, никаква дистанция....
Дано не стане второ Бергамо, верно - на Аталнта - Валенсия баха 40 хиляди, под малко по-покрит стадион, но....и ние нямаме население като Италия
https://www.vbox7.com/play:c03134c2d5
Преди началото.
За после не знам, то е ясно.
Има опити за дистанция, но това е нищо.

Едит: Нашето семейство сме фенове, от най-запалените. Футболът ни е в кръвта. Синът ми на 09.02. беше на "Джузепе Меаца", на Милан-Интер, 80 000 човека публика. Тесла сигурно помни, коментирахме тогава. По онова време в Италия тъкмо растяха лавинообразно случаите. Не можах да го спра да отиде, толкова треперих после.

Simple Smile Спомням си, аз също съм фен на ЦСКА. Не можах да гледам мача защото имах друга работа, но преди малко гледах репортаж, и изказвания след мача. Много интересен и вълниващ мач е бил 3-3 с обрати, драми, греди, гол в последните минути, такова интересно вечно дерби не е имало от години. Което от епидемиологична гледна точка не е добре, както е казал Кантарджиев. Simple Smile Който е казал перифразирам го че не е добре феновете да са близо един до друг и не е добре мачовете да са много вълнуващи което води до интензивни социални контакти между феновете. Grinning Аз лично не бих отишал сега на мач заради епидемиологичната обстановка, и то най вече защото има опасност да го предам на други хора, при които риска е доста висок, при мене е много нисък защото аз съм в най нерисковата група, но заради мой близки на които мога да го предам. Но не виня хората които са отишли на мач защото те са си в правото след като не е забранено и всеки си преценява каква му е личната ситуация. Тука проблема е в държавата и нейната нова стратегия за вируса, поведението на хората е следствие от решенията, вижданията и стратегията на държавата.

Цитат
Според мен футболистите колкото и да се пазят, няма как да не се омешат при единоборства, където хвърчат пот и секрети. Публиката е по-големият проблем, защото това са много на брой хора, които ще разнесат във всякакви посоки. Ама докато не се опарим както си му е редът, на някои хора просто няма шанс да им дойде акълът у главата. А на други дори и тогава.

След мача спортният директор на ЦСКА Ст. Стоилов съобщи че има съмнения за 2-ма играчи, Белтраме и Юрич че имат Коронавирус. Вдигнали са температура от 38 градуса и са им направени тестове. Чакат се резултатите. Ако се окаже че е Ковид това значи че трябва целият отбор на ЦСКА да бъде поставен под карантина и следващите мачове да играят юноши  които са нямали никакви контакти с представителният отбор (тренирали са отделно и т.н.) Същото важи и за Левски, които може да са се заразили от играчи на ЦСКА по време на самият мач и те вероятно също ще бъдат поставени под карантина. Ако се окаже че Белтраме и Юрич са с Ковид предстоят големи циркове във футбола, защото 2-та отбора вероятно ще трябва да играят с юноши докато им тече карантината а те имат да играят за купата борят се за Европа и това ще ги постави в неравностойна ситуация с останалите отбори. Ама това е отделна тема, просто го споменавам като любопитна подробност. Иначе на самият мач освен че сред публиката може да е имало и даже със сигурност е имало инфектирани няма начин, вероятно са били около 10 в най оптимистичният сценарий и на колко хора са го предали не се знае но със сигурност след мача е имало повече инфектирани отколкото преди мача, а в най песимистичният сценарии от сорта на 1% процент активна инфекция в София може да са били и над стотина човека макар че не ми се вярва, по скоро са били няколко десетки или десетина в оптимистичният сценарии. За младите не е опасен Ковид, смъртността е хилядни от процента според изследванията, но за о-вото е проблем защото ще разнасят заразата и т.н. Но тука проблема е в държавата а не в хората отишли на мач които не извършват престъпление защото това не е забранено. И не бива да се обвиняват при положение че и дискотеките например също са отворени. Това е стратегията на държавата и народа е следва. Всичко което не е забранено е позволено.

А иначе за бликият контакт между футболистите при единоборства при които наистина хвърчат във всички посоки телесни течности Grinning наистина също крие риск за разпространение между самите футболисти. В класацията на учените за рискови дейности си спомням че бяха споменати и различни видове спортове и например при тениса заради това че няма близки контакти между играчите беше определен като много ниско рискова дейност докато игрането на Баскектбол като много рискова дейност (В НБА много играчи излязоха позитивни), Футбола или сокъра по американски го нямаше в класацията, понеже там не е много популярен но той е малко под баслетбола близките контакти са малко по малко заради характера на различните спортове но е близко до него. А след мача май е имало активни контакти и между играчи и фенове, чух че нашите фенове са се разправяли с Малинов че си разменил фанелката след мача с Горанов (от Левски). Което за феновете играч да взима фанелка на вечният враг е нещо недопустимо. Което аз не харесвам във футбола единственото което не харесвам, тази омраза между агитките но това е друга тема. Та не е изключено да е имало предаване и в посока футболисти - фенове заразата или обратно. На мача Аталанта - Валенсия определян като биологичната бомба взривила Бергамо, играчи от Аталанта после се оказа че за заразени като се преполага че е от контактите с феновете след мача.

# 4 701
  • в страната на чудесата
Защо да те трият. Болниците масово не докладват... да беше само бургаската...

# 4 702
Все още ли някой ще ни говори за клъстери? Не остана незасегнато населено място, гърми отвсякъде. Сега област Бургас ще си развалят реномето на „чиста от коронавирус” зона и сигурна туристическа дестинация със Сунгурларе. На тях не им ли бяха осигурили бързи тестове да правят в населените места в областта?

Сигурно ще ме изтрият, но в бургаската болница има затворено отделение, за което никой не споменава никъде... Пазим реномето и чакаме чартърите, които обаче не идват.

От кога е информацията Ви?

# 4 703
Защо да те трият. Болниците масово не докладват... да беше само бургаската...
Това е меко казано... страшно.

# 4 704
Така се действа! И в Чирпан също. Имам, обаче опасения, че може да го "скастрят" отгоре, понеже затваря всичко за "само" 3 случая Rolling Eyes

# 4 705
  • Където морето целува небето...
Скрит текст:

От кога е информацията Ви?

Разбрах днес, свързано е с последната регистрирана пациентка. Не знам от кога и до кога ще е карантината. Интересно е, че никъде не намирам информация, а в това отделение все пак се предполага, че има и много други хора.

# 4 706
Ами то всичко беше заради сезона и гладните ресторантори и хотелиери.
Вместо да се преценят загубите и да се поемат , сега нито сезон, нито здраве.
Трябваше и да се проепидемичим, и хем болни, хем бедни.

За футблистите се моля да са добре. Млади момчета, спортисти. Цял живот пред тях.
Да си публика на стадиона е избор, там съм доста критична в сегашната ситуация.
Ама кой ли ти гледа цифри, щом властта е казАла, че всичко е наред.

# 4 707
UK
тестове 230 550, позитивни 1 295, починали 128
За първи път, от началото на кризата,  в Северна Ирландия е регистриран пълен 24-часов период без нови случаи на Covid-19. Направени 995 теста  и нито един не даде положителен резултат. 1 починал.
Шотландия - 26 позитивни, 2 починали.
Уелс 25 позитивни, 1 починал.

# 4 708
Ох, пиша-трия, направо без думи останах, да знаете! През февруари ми се струваше нереално, ама сега съвсем ми е като някаква паралелна вселена. Случаите рестат, а всичко било наред, не се налага промяна на липсата на мерки.
И аз започнах сериозно да се плаша.
Вирусът си разиграва коня, ние се ерчим, че сме първенци и вече сме се изучили как да противодействаме,
а спортисти и млади хора приклещени от тази проклетия. Подминават ни вече като несигурна страна.
Не ми се ще "Първите да паднат в кърви" - тогава някой ще признае ли, че сбъркахме?
Не, че някакво признание ще ме стопли.

# 4 709
Пълна идиотщина е с тия мачове, особено щом сред играчите има съмнения за заразени и контактните с тях го съобщават след мача, като дотогава си се смесват с другите, с хора по трибуните, с журналисти...  Защо не ги съобщиха преди това,  а след мача.
И не само държавата е виновна, а самите хора, които прехвърлят върху нея отговорността за личните си решения.  Държавата не ги е накарала с пистолет на челото да разнасят бацилите и да ги занесат в къщи на близките си заради моментния си кеф да се нареват като животни.
Всеки носи лична отговорност за изборите си  и за последиците от тях.

Общи условия

Активация на акаунт