COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 823
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 4 815
Кой ще ти направи нещо точно тук.
То се чудят как да си оправят в ресторантите баловете и сватбите, едно вирусче ще ги заинтересува.
Малко ли ги чета тука по темите за булки и абитуриенти.

В сравнение с тукашните, чета и чужбински теми. Че те нашенките в чужбина повече им дреме за ситуацията и не искат да си идват.

Лично аз съм за диктатура в ситуацията, съжалявам. Ама няма.

# 4 816
Аз не съм в лекарските среди, но ако има някой сред тях, може да се види какви са настроенията и сред тях. Едно е ясно - трябва да се действа бързо, защото след седмица може да сме бая напреднали с цифрите.

# 4 817
Абе не знам какво и що, ама в София поне има голям брой хора, поне в района в който живея, които са с температура и болки в гърлото. Та не знам какво да си мисля честно казано. Масово се купува парацетамол и проспан и ефизол и то за деца.

# 4 818
Цитат
Хора, давайте да правим нещо. Това ще ни затрие ако продължа така. Давайте да правим списък с искане какво да се върне. За мен кпп-та и ликдауни няма смисъл, но маски на закрито, публика на стадиони, дискотеки и барове, ресторанти на закрито - трябва да бъдат спрени
Според мен трябва да поискаме връщането на задължителните маски на закрито и забраната на публика по стадионите и затварянето на дискотеки и барове. Както и да поискаме ясен критерии кога се връщат/падат мерки, дали ще е какво е репродуктивното число, дали ще е броят на починалите те да си решат. Трябва да се помисли как да се аргуентира и състави текста, ще използваме проучвания на учени за това какви мерки намаляват разпространението и какви дейности го засилват ще я публикуваме в сайта за подписки, ще я разпращаме по фейсбуци и т.н. и ще я пратим по имейлите на всички институции, министерски съвет, президент, народно събрание, до щаба и т.н.

Да, аз това имах предвид, но така съм го написала, че и сама не се разбирам. След днешните данни се разтрепетих и малко не съм адекватна. Извинявам се. Просто много хора има в рисковите групи от моите близки и се изморих да се тревожа вече

Ще изготвя някакъв първоначален вариант на текста. И ще го публикувам в темата. Вие ще го редактирате, ще давате предложения, и като го оформим ще го публикуваме на сайта петиция.ком. После всеки ще насочва близки и познати да го подписват, ще го праща по фейсбуци и т.н. Така мисля че може и да стане.
Според мен не си прави труда. Загуба на време и нерви. Правено е и друг път.
(Виж, ако намериш на Меркел телефона може и да има някакъв ефект).

# 4 819
Бибит, проблема с дистанцията у нас е много сериозен. Тука вече може да ударим на камък. Маски и дезинфекция могат някак да бъдат контролирани, но тази пуста дистанция не знам как ще се спазва. Колкото по им казваш да стоят на разстояние, те толкова по се бутат едни в други, а няма как да назначим на всеки по един пъдар с рулетка. Ееей, глупав народ сме, еййй, дебелоглав. Трудно ни увират дебелите кратуни.

# 4 820
Днес в апеката на съседната каса се нареди девойка. Дори не знам какво купуваше, но се поизкашля и аз инстинктивно я похледнах, нали съм повредена вече. Ами не беше с маска в аптеката. Никой не й направи забележка. Масово вече всичко се потъпква.  Защо сме такъв народ? 😢

# 4 821
Хората не искат да се информират, а да чуят това, което искат. Каквото и да кажат, всеки си го превежда както му е на сърце - примера с маските - казват, че не предпазват (защото и с маска можеш да се заразиш), но помагат (защото намаляват риска от заразяване). Едните чуват, че няма нужда от маски, другите, че ги лъжат и не знаят какво говорят. На мен ми бяха полезни брифингите, но на повечето хора около мен и като цяло - не.

Висок % положителни тестове при липса на драстичен скок приети в болница показва именно проследяване на клъстери + стандартното от периодичното тестване на високорисков персонал.
Аз притеснително повишаване чакам чак към края на юли, дори слредата на август, когато реално ще е видим резултат от абитуриентски, сватби, кръщенета и партита.

# 4 822
Борисов с какви очи се обръща към ЕС да връщат мерките, когато всички "големи" ще му се смеят на акъла, че за изключително кратък период от време махна всички мерки във България и отвори всичко, дори абсолютно ненужните никому дискотеки, барове, ресторанти, фитнеси, футболни мачове с хилядни публики, за които се знае много добре, че са едни от най-опасните места за разпространение на вируса. Махна и карантината на всички влизащи - тук вече сгафи жестоко... А, иначе се смеем на гърците, че ги било страх. Нека ги е страх, ама ако ние до преди няколко месеца бяхме много зад тях, отдавна вече ги задминахме по заболели и починали!

Обръщал се е към ЕС да връщат мерките?
Да, в едно от мненията по-горе, "главния" се обърнал към ЕС за въвеждане на противоепидемични мерки, валидни за целия съюз. Той о.ка нещата в България, ще чака другите да въведат мерки и в собствените си държави, заради неговата безразсъдност.

# 4 823
  • Там,където се събуждам щастлива.
Случаите се покачват навсякъде, не сме само ние. Само отложиха неизбежното със затварянето март.
В Белгия намаляват - справка в https://www.worldometers.info/coronavirus/

https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/grafieken  

В Нидерландия също.
Кипи живот навсякъде, но с мерки. Днес бяхме седнали със сестра ми на една тераса. Маси разделени, питат дали имаш оплаквания. Бях сбъркала поръчката и помолих да добавят сладолед към вече сервираното. Казаха, че нямат право да взимат така (преди беше без проблем) и ми донесоха в нови съдове. Много малко се борави с пари. Терасата пълна. Градът е туристически и има масово немци. В магазин за обувки ни спряха, защото бяха стигнали бройката позволени. Чакахме отпред.

След това ходих до супермаркета. Ученици от нашето училище почистваха количките.

Всички туристически организации си промениха програмите и се ориентираха към тукашния пазар.  Даже има една много приятна реклама за Коста дел Холанда (Оригиналната е Коста дел Сол). Масово се купуват каравани и лодки. Всички се обединяват и по някакъв начин подпомагат тукашната икономика. С помощта на много положителна реклама, разбира се. От моите 230 ученика към 30 ще отидат в чужбина. Всички други остават тук. Повечето ще работят във ферми,магазини, парници и т.н.

С една дума: и в пандемия може да има да работеща икономика. С план, мерки и будно общество (по телевизията постоянно вървят репортажи, ако има отпускане на хора или фирми. И се повтаря, че хората  трябва да са наясно, че трябва да са отговорни.)

Брифингите са два пъти в месеца. Няма маски. Няма дискотеки и барове до 1 септември. Всички големи събирания, като празници на градове, фестивали ги отмениха за тази  година.

Последна редакция: нд, 21 юни 2020, 01:28 от Kalinka

# 4 824
Борисов е в ролята на едно хленчещо детенце в ЕС. Никога не е имал думата колкото и да се хвали и тупа в гърдите. Щял да експортира спирт за Хърватия, костюми за Австрия, едва ли не спасяваме Европа в кризата... поредната смехория. Никой не го бръсне за слива, приемат го за шута с бицепсите от балканите, нищо повече.

# 4 825
В Германия винаги се е повтаряло колко е важна дистанцията. По-важна е от маските. После идва дезинфекцията, миене на ръце . Маските са следващата крачка за защита от вируса.
В UK също е така. В момента са големи дебатите дали да останат 2м или да се намали дистанцията. Специалистите казват, че ако се намали от 2м дистанцията на 1м, то опасноста се увеличава 10 пъти.
Маските са задължителни само за обществения транспорт.

# 4 826
Цитат
Хора, давайте да правим нещо. Това ще ни затрие ако продължа така. Давайте да правим списък с искане какво да се върне. За мен кпп-та и ликдауни няма смисъл, но маски на закрито, публика на стадиони, дискотеки и барове, ресторанти на закрито - трябва да бъдат спрени
Според мен трябва да поискаме връщането на задължителните маски на закрито и забраната на публика по стадионите и затварянето на дискотеки и барове. Както и да поискаме ясен критерии кога се връщат/падат мерки, дали ще е какво е репродуктивното число, дали ще е броят на починалите те да си решат. Трябва да се помисли как да се аргуентира и състави текста, ще използваме проучвания на учени за това какви мерки намаляват разпространението и какви дейности го засилват ще я публикуваме в сайта за подписки, ще я разпращаме по фейсбуци и т.н. и ще я пратим по имейлите на всички институции, министерски съвет, президент, народно събрание, до щаба и т.н.

Да, аз това имах предвид, но така съм го написала, че и сама не се разбирам. След днешните данни се разтрепетих и малко не съм адекватна. Извинявам се. Просто много хора има в рисковите групи от моите близки и се изморих да се тревожа вече

Ще изготвя някакъв първоначален вариант на текста. И ще го публикувам в темата. Вие ще го редактирате, ще давате предложения, и като го оформим ще го публикуваме на сайта петиция.ком. После всеки ще насочва близки и познати да го подписват, ще го праща по фейсбуци и т.н. Така мисля че може и да стане.
Според мен не си прави труда. Загуба на време и нерви. Правено е и друг път.
(Виж, ако намериш на Меркел телефона може и да има някакъв ефект).
Викаш да не се захващам. Абе и на мен не ми се занимава а и сега го отворих сайта петиция.ком колко много подписки има с какви ли не искания и малко от тях държавата ги е удовлетворявала. И вероятно няма да се получи, ще се съберат малко подписи ако съдя и от онова проучване за настроенията в народа и колко се радват че са махнали мерките. Ама хора умират, и тепърва ще умират все повече и повече, а е нужно малко усилие за да се намали тяхната бройка, ясно е че не може напълно да изчезне вируса. Ще ги обмисля нещата и как могат да станат пък ако не станат здраве да е. Поне ще сме опитали нещо.

# 4 827
Липса на драстичен скок приети в болници?
322 са днес, преди 10 дена са били 187. Това ако не е драстичен скок, не знам какво е.
При интензивните също има нови попълнения, но тъй като през ден има рекорден брой починали, изглежда сякаш стоят на едно място.

# 4 828
,@Тесла това са сметки бе кръчмар. Нищо няма да забранят или въведат без да се изпокарат лекари с политици. А това май се случи май месец и вече няма никакъв диалог.

# 4 829
  • Немция
В Германия в началото течаха реклами по телевизията за дистанцията.
Където и да се отиде, има табелки, обозначения, че трябва да се спазва дистанция.
Има и големи плакати на тази тема из градовете.
Дистанция от 1,5 метра е желателната. Мен, ако ме пита човек, 2 метра е по-добре. Grinning
Не знам как е в България в това отношение.

С маските дълго време се мотаха дали са нужни или не. Сега си мисля, че е добро решение в закрити пространства. Едно допълнително препятствие за вируса от човек на човек.
Неслучайно по болници, в зъболеkaрски кабинети се ползват маски. Ама хайде да не се почва вечната тема за маските. Stuck Out Tongue Winking Eye

Последна редакция: нд, 21 юни 2020, 01:56 от Бибит

Общи условия

Активация на акаунт