COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 756
  • 29 195
  •   2
Отговори
# 4 800
Голямата  цифра заразени спрямо брой тестове не бива да ни притеснява. Може да са тествали таргетно с голям шанс да засекат заразени. Повече трябва да ни притеснява броя на хора в болница и реанимация защото това е реалната оценка за силата на епидемията и мерките които ще се предприемат.

# 4 801
  • Брюксел / София
Случаите се покачват навсякъде, не сме само ние. Само отложиха неизбежното със затварянето март.
В Белгия намаляват - справка в https://www.worldometers.info/coronavirus/

# 4 802
Ние нямаме нормални болници. Чуествам се в безизходица. А аз съм от работещите вкъщи и съм сред най- защитените дето се вика. Страх ме е за близките ми 🥺

# 4 803
  • София
И какво като се покачват навсякъде! Ние не живеем навсякъде, а тук и ни е важно най-много какво става при нас.  а двамата К-та изобщо не знам как имат очи нещо да обясняват. До вчера при 40 болни рисуваха апокалиптични картини, сега всичко е наред.

# 4 804
Цитат
Хора, давайте да правим нещо. Това ще ни затрие ако продължа така. Давайте да правим списък с искане какво да се върне. За мен кпп-та и ликдауни няма смисъл, но маски на закрито, публика на стадиони, дискотеки и барове, ресторанти на закрито - трябва да бъдат спрени
Според мен трябва да поискаме връщането на задължителните маски на закрито и забраната на публика по стадионите и затварянето на дискотеки и барове. Както и да поискаме ясен критерии кога се връщат/падат мерки, дали ще е какво е репродуктивното число, дали ще е броят на починалите те да си решат. Трябва да се помисли как да се аргуентира и състави текста, ще използваме проучвания на учени за това какви мерки намаляват разпространението и какви дейности го засилват ще я публикуваме в сайта за подписки, ще я разпращаме по фейсбуци и т.н. и ще я пратим по имейлите на всички институции, министерски съвет, президент, народно събрание, до щаба и т.н.

Да, аз това имах предвид, но така съм го написала, че и сама не се разбирам. След днешните данни се разтрепетих и малко не съм адекватна. Извинявам се. Просто много хора има в рисковите групи от моите близки и се изморих да се тревожа вече

# 4 805
Случаите са предимно клъстери с ясно начало - семинари, семейни празненства, контакти с чужбина. Радвайте се, че изскачат, и то не направо в интензивно, хоспитализираните са ОК като дял, т.е. ако не ги крият, все още хващат приемлив процент случаи. Дифузно, според мен, би могло да е в някои от по-големите градове, но и там масово не вярват, че има вирус. Като дял от населението случаите в София не са толкова много - вижте Плевен с 10 пъти по-малко население си крета с по 2-3-4 дневно от началото.

# 4 806
  • При семейството си
117 случая от 1360 теста е 8,6% което е без коментар. Антирекорд.
6 починали - ужасно много.
София отново води с най-много случаи.
Утре и в понеделник очаквам по-малко случаи, другата седмица ще видим накъде вървим, но засега още катерим нагоре.

Не, не е антирекорд. Имали сме поне 5-6 пъти новозаразени/тестове над 10%.
Не че това е успокоение за сегашната ситуация.  Просто, за да сме коректни, а не само категорични:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_Bulgaria

# 4 807
ако има запознати с материята юристи, нека кажат дали има някакъв легален начин обществото да поиска от властта (коя обаче - местната, изпълнителната или законодателната?) да предприеме съответни или изобщо някакви мерки? в крайна сметка кой точно в държавата носи отговорност за опазване здравето и живота на населението и как може да му бъде търсена сметка, че е абдикирал от тази отговорност чрез нещо като престъпна небрежност или умишлено въвеждане в заблуда? защото на мен почва да ми изглежда точно такова - бодряшки изказвания, че няма необходимост от никакви мерки срещу настъпваща масова зараза

Легалният начин е парламента. Но като гледам  всички получиха амнезия за случващото се.
Аз си мисля за лекарите, ако почне претоварване на болниците, не че е легалният начин, но съдейки по хотелиери, ресторантьори и бизнесМЕНИ, лекарите са в най-голямото си право днес
да го поискат ( е разбира се, ако не ги пратят под карантина заради антитела).
Другият начин е Европа да ни отреже( там май най- ще заболи някоИ).

# 4 808
В Европа епидемията на повечето места е под контрол, с изключение на няколко "черни овце", към която група вече се присъедини и България.
Отложили били неизбежното друг път. Просто някои хора изкопаха вселената от държава за пример в пандемията,  да я тикнат към катастрофа.
Процентът положителни е нещо, което трябва да ни притеснява. Над 10% според СЗО, значи не правиш достатъчно тестове. И колкото по-голям е този процент дори в таргетните групи, толкова по-малко от случаите разкриваш.

# 4 809
Борисов с какви очи се обръща към ЕС да връщат мерките, когато всички "големи" ще му се смеят на акъла, че за изключително кратък период от време махна всички мерки във България и отвори всичко, дори абсолютно ненужните никому дискотеки, барове, ресторанти, фитнеси, футболни мачове с хилядни публики, за които се знае много добре, че са едни от най-опасните места за разпространение на вируса. Махна и карантината на всички влизащи - тук вече сгафи жестоко... А, иначе се смеем на гърците, че ги било страх. Нека ги е страх, ама ако ние до преди няколко месеца бяхме много зад тях, отдавна вече ги задминахме по заболели и починали!

# 4 810
Ако бях кмет или областен управител честно казано всеки ден бих правил брифинги най малкото за да информирам хората, те имат такова право. В противен случай се роят конспирации и по-лошото се предприемат рискови дейности без официална позиция на властите. Един единствен кмет на Сунгурларе само защото е лекар ги отсрами всички тези мишоци.

# 4 811
Цитат
Хора, давайте да правим нещо. Това ще ни затрие ако продължа така. Давайте да правим списък с искане какво да се върне. За мен кпп-та и ликдауни няма смисъл, но маски на закрито, публика на стадиони, дискотеки и барове, ресторанти на закрито - трябва да бъдат спрени
Според мен трябва да поискаме връщането на задължителните маски на закрито и забраната на публика по стадионите и затварянето на дискотеки и барове. Както и да поискаме ясен критерии кога се връщат/падат мерки, дали ще е какво е репродуктивното число, дали ще е броят на починалите те да си решат. Трябва да се помисли как да се аргуентира и състави текста, ще използваме проучвания на учени за това какви мерки намаляват разпространението и какви дейности го засилват ще я публикуваме в сайта за подписки, ще я разпращаме по фейсбуци и т.н. и ще я пратим по имейлите на всички институции, министерски съвет, президент, народно събрание, до щаба и т.н.

Да, аз това имах предвид, но така съм го написала, че и сама не се разбирам. След днешните данни се разтрепетих и малко не съм адекватна. Извинявам се. Просто много хора има в рисковите групи от моите близки и се изморих да се тревожа вече

Ще изготвя някакъв първоначален вариант на текста. И ще го публикувам в темата. Вие ще го редактирате, ще давате предложения, и като го оформим ще го публикуваме на сайта петиция.ком. После всеки ще насочва близки и познати да го подписват, ще го праща по фейсбуци и т.н. Така мисля че може и да стане.

# 4 812
  • Немция
В Германия винаги се е повтаряло колко е важна дистанцията. По-важна е от маските. После идва дезинфекцията, миене на ръце . Маските са следващата крачка за защита от вируса.

# 4 813

Легалният начин е парламента. Но като гледам  всички получиха амнезия за случващото се.
Аз си мисля за лекарите, ако почне претоварване на болниците, не че е легалният начин, но съдейки по хотелиери, ресторантьори и бизнесМЕНИ, лекарите са в най-голямото си право днес
да го поискат ( е разбира се, ако не ги пратят под карантина заради антитела).
Другият начин е Европа да ни отреже( там май най- ще заболи някоИ).

и аз за това си помислих - Лекарският съюз няма ли мнение по въпроса и защо не изразяват някаква позиция, с тях никой ли не се консултира?

# 4 814
Борисов с какви очи се обръща към ЕС да връщат мерките, когато всички "големи" ще му се смеят на акъла, че за изключително кратък период от време махна всички мерки във България и отвори всичко, дори абсолютно ненужните никому дискотеки, барове, ресторанти, фитнеси, футболни мачове с хилядни публики, за които се знае много добре, че са едни от най-опасните места за разпространение на вируса. Махна и карантината на всички влизащи - тук вече сгафи жестоко... А, иначе се смеем на гърците, че ги било страх. Нека ги е страх, ама ако ние до преди няколко месеца бяхме много зад тях, отдавна вече ги задминахме по заболели и починали!

Обръщал се е към ЕС да връщат мерките?

Общи условия

Активация на акаунт