COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 420 803
  • 29 195
  •   11
Отговори
# 5 940
  • BG
Община Благоевград дава на прокурор 7-те положителни проби за Ковид в общината https://dariknews.bg/novini/bylgariia/obshtina-blagoevgrad-dade- … -covid-19-2230486

# 5 941
Здравейте, ПСР ми е готов - отрицателен е. Както и на всички контактни колеги. РЗИ чак днес следобяд са се свързали с положителния колега, след като петък ранният следобяд са информирани за положителният тест. Ще отидат утре, за да вземат тест на приятеля и и да си дадат предписанието.....

# 5 942
Майката и бащата на Николай Щерев също са приети в болница с коронавирус. Бащата не можел да свали температурата и това е наложило постъпването му в болница. Състоянието на момчето остава много тежко - интубиран и на апаратна вентилация.
https://m.dir.bg/corner/drugi/legendata-simeon-shterev-e-v-bolnitsa-s-covid-19

# 5 943
Здравейте, ПСР ми е готов - отрицателен е. Както и на всички контактни колеги. РЗИ чак днес следобяд са се свързали с положителния колега, след като петък ранният следобяд са информирани за положителният тест. Ще отидат утре, за да вземат тест на приятеля и и да си дадат предписанието.....

Браво, много се радвам за вас. Вероятно колежката не е от заразните. Дано тя и семейството й да се възстановят бързо.

Последна редакция: пн, 22 юни 2020, 21:24 от LillyM

# 5 944
  • В заешката дупка
В Норвегия и Дания може да е нямало задължително носене на маски, но съм сигурна че в тези две страни се спазва най-важната и ефективна мярка, а именно - поддържането на социална/физическа дистанция.

Публика на футболен мач в Дания
Скрит текст:

Публика на футболен мач в България
Скрит текст:

Не само в Норвегия и Дания, във всички северни страни максите не са задължителни, и не се носят масово, а спародично. Но и в Исландия, се набляга(ше) на нуждата от дистанция и несъбирането на много хора на едно място (плюс неходенето със симптоми на настинка на работа/ДГ/ училище) като най-ефективни мерки. И не само че се наблягаше, но реално се реорганизираха помещения, капацитет, човекопоток  и т.н. в ресторанти, градски транспорт, магазини, на спортни събития  и прочие, за да посрещнат тези изисквания.

Аз не съм против маските ни най-малко. Казвам си го директно, за да не бъда погрешно разбрана. И със сигурност поне в определени ситуации трябва да се носят. Имам притеснения обаче: доколко максите няма да се превърнат в заместител на останалите по-ефективни мерки, които да останат занемарени. Защото, примерно, гледайки горните снимки, гъчканицата, пък било и с маски, не е по-добрата алтернатива от другата без маски, но с физическа дистанция. Надявам се задължителното носене на макси в България да не се окажат просто замазване на положението, а да е съчетано и с други мерки.

# 5 945
  • Bulgaria
Майката и бащата на Николай Щерев също са приети в болница с коронавирус. Бащата не можел да свали температурата и това е наложило постъпването му в болница. Състоянието на момчето остава много тежко - интубиран и на апаратна вентилация.
https://m.dir.bg/corner/drugi/legendata-simeon-shterev-e-v-bolnitsa-s-covid-19
Много неприятно. Дано се възстановят и тримата. Повечето коментари под статията са отвратителни. Но един ми направи впечатление:

„не ме забравяйте, недейте
а бързо бързо навън излейте
ковидче тук и там лепнете
но после мене не търсете
аз само плямпам без да отговарям
и не искам да се заразявам
така че - дай народе ти напред
от щаба не приемай ни съвет
за мене в историята ще пишат,
че парите не миришат.”

# 5 946
Искам да споделя нещо и съвет, ако има и други в подобна ситуация..
На колежка с която работим заедно пристигнаха от Испания майка и и брат и
за да си оправят документи и други неща, които не търпят отлагане след отварянето на границите..
не казвам че са болни но е тревожно,знаем какво става в Испания..
и така - днес колежката сред нас без маска,смее се ,разказва истории,черпи с кафе..
а на нас и конкретно на мен ми е неудобно и се опитвам да спазвам дистанция..
накрая и казвам - моля те,стой по-далеч защото..остана много учудена и засегната от нашето/моето
желание, но резултат - никакъв..помолих/ме шефа да и припомни че е рискова,контактна..
и той притеснен но..нямал законово основание да я отпрати в къщи..
добре,дано няма последствие,но ако след 10 - на дни  се окаже друго,няма ли да е късно и..
безмислено реагирането на късен етап..в случая,има ли инстанция, която може да вземе решения,
защото такива случаи ще са много,почти всички имат колеги с завърнали се близки от чужбина..

# 5 947
На Мангъров слабото му място в тезата е, понеже го мернах по тв е, че за него все едно няма починали от тоя вирус. Той приказва как трябвало всички да си живеем живота, личи си че е недоволен че се връщат маските на закрито, трябвало да спрем да си играем на стражари и апаши. От вируса трябвало да се пазят уязвимите от него (възрастните хора и хронично-болните) които не трябвало да се бутат по мачове и дискотеки и всичко ще е наред. Абе хубаво ама те не живеят във вакум, там е проблема. До колкото повече хора достигне вируса, до толкова повече уязвими хора ще достигне. И примера за това е Швеция. И не само те, а и всяка държава която допусна масово разпространение но те го направиха нарочно за разлика от другите. За да достигнат по бързо до стадният имунитет и вируса да изчезне. И какво стана, нито вируса изчезна, нито са достигнали до стадният имунитет, на светлинни години са от него, а жертвите им са толкова много че техният епидемиолог призна че са допсунали груба грешка. Ама той това не може да го разбере или се прави че не разбира. За Швеция нещо смутолеви, че то не било вярно че техният епидемиолог е казал че са допуснали груба грешка защото ако било така са щели да го уволнят. Наистина Мангъров все едно че не цени човешкият живот така излиза от приказките му. Иначе е прав че вируса не може да бъде спрян и вероятно всички ще го изкараме, но защо трябва всичко да го изкарваме сега, когато жертвите ще бъдат много защото няма лекарство, отколкото да го бавим  разпространението възможно най дълго за да може повечето хора да го изкарат в бъдещето когато ще има лекарство и жертвите ще бъдат много по малко при изкарване от всички на вируса. И си личи че той ги знае тия неща (и въпреки това си държи на тезите, които ако бъдат приложени жертвите ще са много), защото казва че то нямало скоро изобщо да има лекарство. Хубаво, ами ако има?

А дори и да няма? Да приемем че е прав, лекарство в обозримо бъдеще няма да има, т.е. от бавенето на вируса няма смисъл, той пак ще си ги вземе жертвите което е неговата теза казана направо в прав текст, излишно си тормозим живота с маски, мерки, борба срещу вируса, вместо да му се отдадем, защото каквото и да правим, вируса ще си вземе своето. Дори и да е така. Аз предпочитам да съм с чиста съвест и да съм направил каквото ми е по силите жертвите да са по малко, ако не се получи, жалко, но поне ще знам че ние като общество сме направили и положили всички усилия. И ако не успеем, искам то да е защото природата е по силна, и вируса наистина не може да бъде спрян, а не защото като о-во не ценим живота и здравето на непознати и не искаме да положим минимални и елементарни усилия за да ограничим разпространението му. Ако се провалим искам да не е по наша вина, и като общество да бъдем с чиста съвест че сме положили максимални усилия за да ограничим вируса.

Радвам се че е и властта мисли по същият начин и връща маските. Да ви кажа не знам дали това снощи което го направихме е изиграло роля. Снощи като пращах имейлите до институциите не очаквах че днес вече ще са върнали маските. Но съм доволен от това което стана. Показва че в обществото все пак има някакви ценности и няма само да седим и да гледаме как се увеличават заразените и починалите без да направим нищо по въпроса. Не съм получил отговор от институциите до които писах снощи, информирайки ги за петицията. Писали са ми от Бтв. Изпратили са ми 2 имейла, в 1-вият ме питат за подобности за подписката, а вторият който са ми изпратили следобяд, ми е писала една от репортеките на бтв-новините, че вече са върнали мерките, и ми пожелава да съм здрав. Simple Smile Но без значение дали ние имаме или нямаме пръст в това което се случи днес, аз съм много щастлив. Това са правилните действия

Направи ми впечатление и че това което пишем и обсъждаме във форума сякаш не е без значение, защото по отношение на мачовете и те сякаш са забелязали неща които и тук ги обсъждахме предните дни, че правилото пполовината стадион да е празен не работи. Защото феновете се скупчват в другата половина. И реален ефект от това няма. И сега въвеждат ново правило, вече публиката ще е разпределена равномерно по 1 000 души на сектор. Но трябва да го направят както е в скандинавските държави от които нашите съфорумки са пратили снимки. Феновете трябва да са през няколко седалки. Трябва да наложат такова изискване и клубовете сами да съблюдават за спазването му. И на който клуб агитката не го спазва, клуба се наказва с мач пред празни трибуни, по същият начин по който клубове се наказват да играят пред празни трибуни когато агитките им правят зулуми, чупят седалки, нахлуват на терена, бият се и т.н.

Последна редакция: пн, 22 юни 2020, 21:33 от Анонимен

# 5 948
В Испания новите случаи не са ли по-малко на глава на населението, отколкото в България сега? Май колежката трябва от вас да се пази, а не вие от нея...

# 5 949
Искам да споделя нещо и съвет, ако има и други в подобна ситуация..
На колежка с която работим заедно пристигнаха от Испания майка и и брат и
за да си оправят документи и други неща, които не търпят отлагане след отварянето на границите..
не казвам че са болни но е тревожно,знаем какво става в Испания..
и така - днес колежката сред нас без маска,смее се ,разказва истории,черпи с кафе..
а на нас и конкретно на мен ми е неудобно и се опитвам да спазвам дистанция..
накрая и казвам - моля те,стой по-далеч защото..остана много учудена и засегната от нашето/моето
желание, но резултат - никакъв..помолих/ме шефа да и припомни че е рискова,контактна..
и той притеснен но..нямал законово основание да я отпрати в къщи..
добре,дано няма последствие,но ако след 10 - на дни  се окаже друго,няма ли да е късно и..
безмислено реагирането на късен етап..в случая,има ли инстанция, която може да вземе решения,
защото такива случаи ще са много,почти всички имат колеги с завърнали се близки от чужбина..
Каква инстанция и какво решение, като за пристигащите от Испания няма карантина, камо ли за техни близки? Как прецени, че е рискова контактна? Тези неща ги решава РЗИ. Освен да я гръмнете.

# 5 950
В Испания новите случаи не са ли по-малко на глава на населението, отколкото в България сега? Май колежката трябва от вас да се пази, а не вие от нея...
Защо колежката им да се пази от тях , нали и тя живее в България Grinning Просто е контактна с хора от Испания , четете по внимателно . Иначе EvaKrusteva не се филмирай напразно , според мен при нас положението е не по зле от Испания и какъвто шанс има тук някой да е заразен , такъв и там . Това филмиране и притеснение не яоди до нищо хубаво .

# 5 951
  • Bulgaria
Днес колко направени теста ще отчете според вас информационната система? След вчерашната излагация не знам какво да очаквам, а днес би трябвало да видим резултатите от неделя.

# 5 952
  • софия
Аз съм изненадана и то доста приятно- последните няколко часа и в офиса ни и в мола почти всички хора са с маски. Не знам дали не са разбрали,че маските са от утре и мислят,че са от днес,или просто са се стреснали от нарастващия брой болни,но съм очарована от резултатът.

Евче,сега ще ти пиша лс да ти разкажа нещо,защото мисля,че не е за тук.

# 5 953
от интервюто на проф.Аргирова
"По думите ѝ, в началото на есента, когато започнат настинките, ще бъде трудно да се направи диференциалната диагноза между грипа и коронавирусната инфекция и това ще бъде много голям проблем."

а, баш! тройно диференциална диагноза ще трябва - грип, Ковид или базовата настинка от обичайните коронавируси

по това трябва да се мисли още отсега - протоколи, процедури, алгоритми, иначе ще настъпи ад - който не се гътне от Вируса, може от стрес да си замине

но пък все имам надежди, че както се пазим много повече сега в сравнение с предишни години, би трябвало да даде отражение и на обичайната заболеваемост от другите вируси?

само да не стане пък като с пчелите и какво друго беше там - ако изчезне един животински вид, ще настъпи бързо екокатастрофа, перефразирано - ако не се разболяваме и от стандартните коронавируси, да вземат и те да изчезнат, и вместо тях да цъфне някоя хипер-дупер-ултра-свръх квази Ебола примерно Simple Smile

# 5 954
  • София
Скрит текст:
На Мангъров слабото му място в тезата е, понеже го мернах по тв е, че за него все едно няма починали от тоя вирус. Той приказва как трябвало всички да си живеем живота, личи си че е недоволен че се връщат маските на закрито, трябвало да спрем да си играем на стражари и апаши. От вируса трябвало да се пазят уязвимите от него (възрастните хора и хронично-болните) които не трябвало да се бутат по мачове и дискотеки и всичко ще е наред. Абе хубаво ама те не живеят във вакум, там е проблема. До колкото повече хора достигне вируса, до толкова повече уязвими хора ще достигне. И примера за това е Швеция. И не само те, а и всяка държава която допусна масово разпространение но те го направиха нарочно за разлика от другите. За да достигнат по бързо до стадният имунитет и вируса да изчезне. И какво стана, нито вируса изчезна, нито са достигнали до стадният имунитет, на светлинни години са от него, а жертвите им са толкова много че техният епидемиолог призна че са допсунали груба грешка. Ама той това не може да го разбере или се прави че не разбира. За Швеция нещо смутолеви, че то не било вярно че техният епидемиолог е казал че са допуснали груба грешка защото ако било така са щели да го уволнят. Наистина Мангъров все едно че не цени човешкият живот така излиза от приказките му. Иначе е прав че вируса не може да бъде спрян и вероятно всички ще го изкараме, но защо трябва всичко да го изкарваме сега, когато жертвите ще бъдат много защото няма лекарство, отколкото да го бавим разпространението възможно най дълго за да може повечето хора да изкарат в бъдещето когато ще има лекарство и жертвите ще бъдат много по малко при изкарване от всички на вируса. И си личи че той ги знае тия неща (и въпреки това си държи на тезите, които ако бъдат приложени жертвите ще са много), защото казва че то нямало скоро изобщо да има лекарство. Хубаво, ами ако има?

А дори и да няма? Да приемем че е прав, лекарство в обозримо бъдеще няма да има, т.е. от бавенето на вируса няма смисъл, той пак ще си ги вземе жертвите което е неговата теза казана направо в прав текст, излишно си тормозим живота с маски, мерки, борба срещу вируса, вместо да му се отдадем, защото какво и да правим, вируса ще си вземе своето. Дори и да е така. Аз предпочитам да съм с чиста съвест и да съм направил каквото ми е по силите жертвите да са по малко, ако не се получи, жалко, но поне ще знам че ние като общество сме направили и положили всички усилия. И ако не успеем, искам то да е защото природата е по силна, и вируса наистина не може да бъде спрян, а не защото като о-во не ценим живота и здравето на непознати и не искаме да положим минимални и елементарни усилия за да ограничим разпространението му. Ако се провалим искам да не е по наша вина, и като общество да бъдем с чиста съвест че сме положили максимални усилия за да ограничим вируса.

Радвам се че е и властта мисли по същият начин и връща маските. Да ви кажа не знам дали това снощи което го направихме е изиграло роля. Снощи като пращах имейлите до институциите не очаквах че днес вече ще са върнали маските. Но съм доволен от това което стана. Показва че в обществото все пак има някакви ценности и няма само да седим и да гледаме как се увеличават заразените и починалите без да направим нищо по въпроса. Не съм получил отговор от институциите до които писах снощи, имформирайки ги за петицията. Писали са ми от БТВ. Изпратили са ми 2 имейла, в 1-вият ме питат за подобности за подписката, а вторият който са ми изпратили следобяд, ми е писала една от репортеките на бтв-новините, че вече са върнали мерките, и ми пожелава да съм здрав. Simple Smile Но без значение дали ние имаме или нямаме пръст в това което се случи днес, аз съм много щастлив. Това са правилните действия

Направи ми впечатление и че това което пишем и обсъждаме във форума сякаш не е без значение, защото по отношение на мачовете и те сякаш са забелязали неща които и тук ги обсъждахме предните дни, че правилото пполовината стадион да е празен не работи. Защото феновете се скупчват в другата половина. И реален ефект от това няма. И сега въвеждат ново правило, вече публиката ще е разпределена равномерно по 1 000 души на сектор. Но трябва да го направят както е в скандинавските държави от които нашите съфорумки са пратили снимки. Феновете трябва да са през няколко седалки. Трябва да наложат такова изискване и клубовете сами да съблюдават за спазването му. И на който клуб агитката не го спазва, клуба се наказва с мач пред празни трибуни, по същият начин по който клубове се наказват да играят пред празни трибуни когато агитките им правят зулуми, чупят седалки, нахлуват на терена, бият се и т.н.

А косвените жертви на всичко това Тесла? Или ще кажеш, че няма, тях пък кой ще ги брои... Сам виждаш, че явно мерките не спират вируса. Като дойде зимата, ще се разбере, кой е бил крив и кой прав.

Общи условия

Активация на акаунт