COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 043
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 9 015
Скрит текст:
Броят на установените случаи на COVID-19 у нас скочи рязко и смущаващо за по-малко от месец. Само в началото на юни отчитахме по около 5 случая на денонощие. През последните седмици достигнахме рекордни числа  от около 150 регистрирани за 24 часа. 
България се намира в най-лошия вариант на разпространение на COVID-19, според изчисленията на математика от БАН  проф. Николай Витанов. Той обяви, че сме изпуснали точно два пъти добрия вариант на развитието на вируса у нас.
"По Великден Гърция затвори границите си, ние не го направихме. В началото на юни, когато имахме по 5- 6 случая, отново изпуснахме добрия сценарий. Бяхме изчислили, че лошият сценарий у нас ще бъде около 18 юни да имаме над 4000 регистрирани случая на коронавирус. Сбъдна се. Днес случаите са 4831", посочи математикът пред Bulgaria ON AIR. 
Проф. Витанов отбеляза още, че се намираме във вторичен пик на първата вълна на заразата. А причината за това са разпуснатите мерки. "Лошият сценарий  очертава над шестцифрено число на общия брой  заразени. Добрият сценарий вещае намаляване на броя на заразените и леко затихване на епидемията през лятото. Пък есента ще видим", обясни ученият.
COVID-19 се разпространява по хаотичен вариант, каза още проф. Витанов. "При нас мерките бяха хлабави и излязохме по друг сценарий - вместо да сме в регулярен вариант, сме в хаотичен. Намираме се на една стълба. Броят на случаите - това са стъпалата. Бавно вървяхме надолу, но обърнахме и тръгнахме нагоре. Сега сме в хаотичен режим и доста ще поседим в него. След него е турбулентният. Той е четирицифрено число и представлява тичане нагоре по стълбите. Ситуацията се контролира засега, но има вероятност да го стигнем, ако мерките не се спазват", разясни гостът в студиото. 
София представлява вулкан по отношение на разпространението на коронавируса у нас, смята той.  "Софиянци трябва да внимават. Ако столицата изригне, ще стигнем 1000 заразени на ден.

https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/prof-vitanov-shokiras … e_news755123.html
Очаквам след щаба, проф.Витанов да бъде обвинен, че всява страх у хората.

# 9 016
  • София
Пчелната отрова и SARS-CoV-2
https://bees4peace.com/blog/pchelnata-otrova-i-covid-19/

# 9 017
  • София
Охлабиха мерките ударно не толкова под натиска на фирмите а защото Борисов видя, че кризата всъщност е в катастрофичен размер и хазната е с огромен дефицит. Решиха, че може да се работи и да има приходи ако се спязват някакви хипотетични мерки. На Мутафичийски му бе ясно, че това у нас е невъзможно и за това се изцепи "яко ще се мре".
И с какво ще се напълни хазната? От намаленото ДДС на ресторантьорите? От данъка върху печалбата на футболните клубове? Защото за работещия и печелещ бизнес нищо и никога не е било нито спирано, нито забранявано.

# 9 018
И с какво ще се напълни хазната? От намаленото ДДС на ресторантьорите? От данъка върху печалбата на футболните клубове? Защото за работещия и печелещ бизнес нищо и никога не е било нито спирано, нито забранявано.
Идеята бе да се върне потреблението, движението на хората до някакви нормални нива от преди кризата ... само че е "сметка без кръчмар" щото ако бяха слушали д-р Фаучи какво каза нямаше така да се пънат.
Относно безсимптомните заразени:
https://www.healthline.com/health-news/50-percent-of-people-with … -aware-have-virus
Цитат
Около 80 процента от хората с COVID-19 не знаят, че пренасят вируса.

# 9 019
Sparkles,на бедния и изтерзан народ най му липсват кръчмите и мачовете.
Ами не е вярно, аз не ходя по такива. Но ако на някой му се ходи и мерките се спазват не ми пречи. Радвам се, че има хора с желание за живот дето не мислят само за умиране от ковид. Така ще оцелее духа, културата, това което ни прави хора. Иначе много хора около мен загубиха работата си, а можеха да работят при спазване на мерките. Те я загубиха защото масово бизнесите спряха в целия свят, а можеше да работят с мерки. Инвеститорите в България спряха инвестиции и изчакват. Хиляди хора ще са на ръба на оцеляването. Това не е ли страшно? Само за пандемията и за камионите с трупове се пише, а хората са обезверени и на тези обезверени хора има трябва достоверна информация и финансова помощ, трябва им вяра че има добронамерена грижа за тях. Иначе ще се спасяват поединично и ще борят за оцеяването си преди да се борят с хъс с ковид пандемията.

# 9 020
Противоепидемичните мерки не са за всяка глава. Хората не вярват, това е. В институциите не вярват, какво да искаме от останалите. В магазин, театър, фитнес, бар, дискотека можеш да отидеш или не, но например данъците са неизбежни. Сигнал, който подадох вчера в общината в София (малко и като предупреждение за наложително посещаващите като мен):
"Здравейте,
В желанието си да не излагаме себе си и другите на излишен риск, с мъжа ми решихме да платим данъците на апартамента си в жк Бъкстон електронно. Оказа се, че той, като притежател на електронен подпис, успя да плати своята част, но не съществува начин, въпреки желанието му, да плати по същия начин и моята. Напомням, че на гише това не е проблем - миналата година той плати общата сума без моето присъствие. Заради това недоглеждане на електронната услуга, се наложи да отида в сградата на НАП Витоша лично, което до голяма степен обезсмисли иначе нелошо започналата инициатива.
При това посещение се почувствах по-застрашена от когато и да било от началото на извънредното положение. На входа има надписи за задължително ползване на предпазни средства и дезинфектант, но без проблем влизат хора без маски и естествено, не ползват и дезинфектант. Със същите тези хора трябваше да вляза в общ асансьор 1х1,5 (не е възможно да ползвате празен асансьор, а сградата е над 10-етажна). На етажа имаше поне 15 души, чакащи в тесен коридор - разстоянието няма как да е метър и половина, а средно човек чака 20-30 минути. Част от тях явно живееха в паралелна реалност, защото маски нямаха нито на лицата си, нито изобщо в себе си. Охраната спомена за предпазни средства, но отговорът на двамата без маски бяха "забравих" и "аз съм здрав". Явно това беше достатъчно, защото след тези декларации, бяха оставени на мира да си чакат с всички останали.
С изключение на охраната, служителите бяха без маски, шлемове или каквото и да било друго предпазно средство. Това е единственото опущение, което някак мога да разбера, защото всъщност те са без климатизация цял ден там и вероятно е ужасно дискомфортно да са с въпросните предпазни средства. Не беше лошо да слагат нещо, все пак, поне докато се промъкваха през тълпата в коридора.
Напомням, че в момента съседната сграда на Кадастъра е затворена и там тече дезинфекция заради заразен служител.
Моля, спазвайте противоепидемичните мерки. В момента в споменатия офис на НАП, те са едно проформа представление."

# 9 021
  • Варна
В България бройка тестове бройка хора ли са? Или на един се правят няколко теста и така ги включват. Направи ми впечатление, че за един месец в Нидерландия са направени над 250 000 теста и изрично казват, че са толкова човека.

Не, тестове се правят поне по два пъти на един човек - първо за диагностициране, а впоследствие и за доказателство, че се е излекувал.

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 13:22 от Не се сърди, човече

# 9 022
Поглендах стат. на България и в нея има окуражителни знаци зад които според мен стоят думите на Кантарджиев че очаква намаляване на разпространението на вируса през лятото.

Починали средно на ден по третини от месеца:
Март 11-20  0,33
21-31             0,45
Април 1-10   1,70
11-20              1,80
21-30               2,30
Май 1-10        2,50
11-20               2,50
21-31               2,18
Юни 1-10        2,70
11-20                3,20
21-29                2,66

От тази стат. прекрасно се вижда защо от щаба говореха в началото на юни че при нас репродуктивното число на вируса е 0,8, тогава за пръв път от началото на епидемията в края на Май имаме период на спад на честотата на починалите, което говори за свиване на делът на активни инфекции в о-вото което не може да стане с репродуктивно число над 1 а математика на щаба говореше по същото време че сме хванали шарана и трябва да внимаваме да не го изпуснем. (Тогава заради първият изобщо регистриран спад в честотата на починалите, в щаба са вярвали че ако се запази тази тенденция която говори за репродуктивно число под 1 вървим към победа над вируса, по това време се и спряха брифингите и се изказваха благодарности за добре свършената работа). Сега за 2-и път от началото на епидемията има спад в честотата на починалите, което говори че в началото на юни делът активни инфекции в о-вото е бил по малък отколкото в края на Май, за да се създаде този положителен тренд от 20 юни.

Скрит текст:
Цитат
За втори път пиша положително мнение за Мутафчийски и бива изтрито. Нито е политичесно, нито нищо. Във форума съм от създаването му, не помня такава цензура!!
Напълно те разбирам, и на мен са ми трити мнения в полза на щаба, а съм забелязал че такива в които ги критикувам не се трият, което е странно. Абсолютният рекорд за изтрито мнение (за няма и минута) на който съм попадал беше едно мнение което написах преди вече доста отдавна в полза на Мутафчийски че беше правилна стратегия да се плаши народа, (защото това беше умишлена стратегия), защото по този начин се мотивираше целият народ да съдейства за спазване на мерките. Аз тогава преди да се видят добрите резултати от тази стратегия, (бяхме 4-и в ЕС по най малко починали на глава от населението, сега сме 7-и и след още няколко починали ще станем 8-и) го критикувах Мутафчийски че мотивира хората чрез страх, вместо чрез добри и окуражителни думи че се справят добре, че спазват мерките, и ясни и недвумислени обяснения защо трябва да се спазват мерките, защото широкото разпространение е заплаха за функционирането на здравната с-ма, защото не могат да се опазят уязвимите групи в о-вото при широко разпространение, а за да не се допуска трябва всички да спазват мерките и т.н. а това са нашите родители и баби и дядовци, но сега от позицията на времето, виждам колко е прав бил Мутафчийски и щаба да изберат тази стратегия на изказ: невижданата ярост, чувалите с трупове и т.н. защото аз надцених интелектуалното ниво на о-вото, и днес се убеждавам в това, нямаше да стане чрез добри и окуражителни думи, на голяма част от о-вото не му пука за възрастните и хронично болните, нито пък ще издържи ли здравната с-ма при евентуално широко разпространение, ако се наблягаше на това, а не че може да не ни стигнат чувалите за трупове, нямаше да имаме толкова добър старт в битката с вируса. Сега го виждам много ясно че за да се мотивира целият народ да работи заедно, за спиране на вируса, беше точно чрез страх. Но когато ги критикувах щаба и Мутафчийски, че плашат хората и трябва и да им се пази крехката психика, освен да се борим с вируса не ме триеха, но когато напиша някоя добра дума за него и щаба, изчезва за отрицателно време.

Сега да се надяваме че топлото време ще удари едно рамо и надеждките на Кантарджиев че лятото е наш съюзник и ще намали разрпстранението, ще се оправдаят. Има такива слаби изгледи в стат., защото за мен няма никаква разлика между края на Май и началото на Юни откъм мерки, която да доведе до този положителен тренд в честотата на починалите, които показват как се движи делът активни инфекции в о-вото, увеличава ли се или намалява 3 седмици назад, а разликата между Май и Юни дала този положителен тренд е възможно наистина да се дължи на климата, и по топлото време, и затова от щаба изведнъж отново възлагат надежди на лятото, въпреки че само преди седмица, две, Кунчев каза че е сбъркал в прогнозата си че лятото ще спре вируса. Има още дълъг път да се извърви докато честотата на починалите бъде върната на нивата през Април когато делът активни инфекции в о-вото е бил много по малък, а пък до тези от Март когато вируса са го носили малцина за да има по 0,3 , 0,4 починали на ден пътят в момента ми се вижда невъзможен за извървяване, с оглед нагласите в о-вото но все пак имаме една положителна тенденция. Дай Боже да се запази.

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 13:21 от Анонимен

# 9 023
  • на морето
Аз не разбирам защо се вменява вина на хората, че нямали воля да спазват мерки (Мутафчийски). Кучето скача според тоягата. Ако не бяха отворили стадионите за публика, ако не бяха разрешавали масовите мероприятия, как щяха да се събират хората. Откъде накъде се вменява вина на хората за провала на  управлението на кризата. То така е много лесно. Вие сте виновни, защото искате да се събирате, а ние сме толкова добри, че не можем да ви откажем. Защо не затвориха границите? Защо не затвориха София? Не им вярвам.

# 9 024
Очаквам след щаба, проф.Витанов да бъде обвинен, че всява страх у хората.
Смешен ми е Витанов, гастролира от март по ТВ - та, явно продължава.
За Великден потриваше ръце за нещо от сорта на 30 000 заразени, после за Гергьовден, ей, сега какво ще видим.
Умори се от студиа тоз човек.

# 9 025
  • София
За горния пост с данъците - защо изобщо сте ходили в гъстонаселена сграда като НАП, като местните данъци могат да се плащат на всяко гише на Easy pay? Ако не се пазим сами, няма кой.

# 9 026
Да, студиата и медийният интерес не понасят на много хора, ангажирани с кризата. Впрочем и той сподели, че е заплашван многократно във връзка с мерките....

# 9 027
@Тесла т.нар. "заслабване" се дължи и на факта, че сега се заразяват предимно млади хора а знаем, че те карат по-леко заболяването. Нали не очакваш обаче ако се увеличи драстично броят на заразените и броят на починалите да е в старите нива?

# 9 028
  • София
За МДТ София е малко преувеличено - данъците за имоти във  всички райони могат да се платят на "Гурко" - с отделен вход и е празно помещението, а за малка община като Дряново не е нужен ел. подпис,  могат да се платят с дебитна карта от портал IMEON /може би е единен за всички общини, не съм се интересувала/

# 9 029
За горния пост с данъците - защо изобщо сте ходили в гъстонаселена сграда като НАП, като местните данъци могат да се плащат на всяко гише на Easy pay? Ако не се пазим сами, няма кой.
НАП е институция, очаквах по-стриктно спазване на мерките. Мисля, че гражданите имат право поне на сигурност и спазване на ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ в цялата държава мерки, когато я посещават.

Общи условия

Активация на акаунт