COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 159
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 9 090
  • София
Не мога да повярвам, че в тази тема се цитира "Капитал" - медията, която по време на извънредното положение се скъса да тиражира призиви за отпадане на мерките, да спекулира с идеята всички да минем през бързи тестове и отрицателните - да ходят на работа, да тиражира идеята на онези от Харвард (или беше от Оксфорд) за "избирателните секции" и прочее.
Сега, за да са вечната опозиция, запяха друга песен - върнете мерките...

П.П.: "Посланието, изглежда, е "повече мерки няма, но ви чакаме в реанимацията". - очевидно това послание никой - нито Борисов, нито щабът - са го изказали.

# 9 091
Не знам за морето, но в дълбоката провинция никакви мерки не се спазват. Бях на вилата в едно малко селце, като влязох в магазина с маска продавачката (знаем се отдавна) ме гледаше като извънземен. Grinning Което ми говори че сигурно съм първият който влиза с маска там. Пита ме "какво става, добре ли си, да не си болен от новият вирус". Което ми говори че в дълбоката провинция и в малките села понеже хората масово се познават всички въобще не взимат никакви мерки, защото не вярват....
Това ще са някои наистина обезлюдени села, с жители броени на пръсти, нека си дишат чист въздух.
Живея на място, където сме около 5 хил., спазват се основни правила,  ходи се с маска на закрито. Повечето не се и познаваме, реално.

# 9 092
За ситуацията с COVID-пандемията в страната доц. Кунчев каза: "Има едно увлечение по правенето на все повече и повече проби, в което лошо няма, окей, те ни помагат да видим каква е картината, ама идеята не е да гледаме каква е картината, а да не допускаме тя да стане по-лоша. И в такъв смисъл много по-добре е да се инвестира в мерки така, че да ограничим разпространението, отколкото непрекъснато да правим скрининги на нови и нови предприятия и да виждаме нещо, което само след два дни няма да е същото".
За какво инвестиране в мерки говори Кунчев? В момента имаме точно една "задължителна" мярка и едно 70% от хората не я спазват. За дистанцията пък - въобще! Останалото пък, въобще не ми се коментира....
Трябва да се тества и още как, как иначе ще се добие представа за разпространението на вируса в България? Не им е угодно в момента, че предприятията тестват и хората сами отиват да се тестват, защото се виждат реалните цифри и така вече никой не се връзва на сладките им приказки, че се справяли със ситуацията! Вероятно, ако си държаха на казаното от самото начало и не се връзваха на думите на този и онзи, въртейки се всеки ден на 360 градуса, сега нямаше да сме на този хал..

# 9 093
  • София
85 легла интензивни за Ковид и 311 общо в София? Поне бройките ми се изясниха. Но това май са без частните? Какво стана с Ковид отделението на София мед? И някой преди време писа, че са били запълнени на 40%. Може ли пак да припомните откъде беше като информация това за 40% и дали е достоверно?

# 9 094
За какво инвестиране в мерки говори Кунчев? В момента имаме точно една "задължителна" мярка и едно 70% от хората не я спазват. За дистанцията пък - въобще! Останалото пък, въобще не ми се коментира....
"Инвестирането" е да се засили обемът на работата и хората занимаващи се с това. На всички е ясно, че държавата не може да стане пъдар и да гонят всеки неносещ маска като престъпник. Другият вариант е затваряне/отваряне/затваряне един безкраен цикъл докато масата народ не свикне, че ще има "нова нормалност" и животът няма как да продължи както си е бил преди кризата. Примерно би било една прекрасна демонстрация ако утре на мача публиката не се държи както се изисква и просто прекратят мача.

# 9 095
Не знам, но във фейсбук е пълно с всякакви статиики, че затягат мерките и ще седим в къщи за две седмици.

Това ще е супер тъпо, ако го направят, вместо да оставят мачовете без публика и да затворят дискотеките. И да се следи за маски на закрито.
Да прецакаш всички, само да не пищят запалянковци и собственици на дискотеки е малоумно.

Нямате представа как разсъждава масово нашенецът, за него това е изконна цел на правителството, той да седи заключен, но за същите тези ВИРУСЪТ Е ИЗМИСЛИЦА. Та освата въпросът защо трябва да седим заключени ?!?! И за малтретирания българин ,статистиката е изкуствено завишена...

Спокойно, лятото няма да затворят нищо.
Какво му е на лятото, че да не затворят всичко.Зимата как затвориха Банско, Боровец, Пампорово, Добринище и ред други.
Зимата за зимните курорти е далече преди средата на март. Интересно е какво ще се случи тази зима с тях ?
Понеже за лятото е ясна мантрата за разпуснатите мерки, вит. Д , "спасяването на туризма" и т.н.
Днес си го казаха в прав текст, докато е "подходящо" да се натрупа имунитет в населението, на което Кантарджиев кума утвърдително и с ентусиазъм с глава.

# 9 096
  • Варна
Конкретно за Кувейт, там причината не е температурите, а мерките, които са взети.
Населението е младо, контактните се проследяват веднага и се спира разпространението.
Няма връзка с температурата на въздуха.

Не мисля, че мерките имат нещо общо, нито пък, че разпространението го спират успешно. Вирусът си се разпространява, ежедневно имат много нови бройки, при население от 4,5 милиона, имат над 46 000 случая:

И само 354 смъртни случая.

# 9 097
На предприятята няма да им помогнат тестовете, ама им се струва по-скъпо да инвестират в мерки. По-голям успех ще има парите за тестове да ги даде работодателя за заплата на дори на един човек, който да се занимава само с контрол на елементарни неща - примерно дали са си дезинфекцирали ръцете преди фас почивката и стоят ли достатъчно далече от колегите; носят ли маски правилно в служебния автобус, свалят ли ги после правилно и подобни. И на работодатели, и на общество е дадена информация какъв вирус има и какво да правят.

Аз изобщо не искам да затварят заведения и стадиони, да си ходят там да пият и да крещят, не се търпеше през ИП - денем полвината мъже с къртачи вътре, другата - с флекса и бирите пред гаража, нощем купони и скандали. Който където иска да ходи, тези, на които им липсват вътрешните спирачки, насила не можеш ги държа здрави.

# 9 098
Изобщо не съм обнадеждена, лято е, топло е, но за последните два дни разбрах за 6 контактни, които лично или задочно познавам.
Има ли някъде статистика за брой карантинирани лица в София?

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 17:06 от нова

# 9 099
Цитат
Не мога да повярвам, че в тази тема се цитира "Капитал" - медията, която по време на извънредното положение се скъса да тиражира призиви за отпадане на мерките
Не ги следя изкъсо и не мога да коментирам редакторската им политика, може и да си права че просто винаги искат да са на въпреки на решенията на властта, но някои от мерките които бяха въведени бяха груба грешка и последиците от нея ги има в о-вото днес. Та има и хора които са критикували мерките в тяхната цялост преди и сега критикуват липсата на мерки. Аз съм такъв. Според мен това прекаляване с мерките от страна на щаба и на властта (и тука заслужават много сериозни критики) като затваряне на паркове и планини, където вируса не расте по тревички и дървета, кпп-та през които само който не поиска не премина, и маски на открито от които няма смисъл, защото не можеш да се заразиш от някого докато се разминаваш по улицата, бяха напълно излишни мерки, без никакъв епидемиологичен смисъл, но това прекаляване с излишни, прекалено строги мерки с много съмнителен да не кажа никакъв епидемиологичен смисъл тласна о-веното мнение в посока диктатура, рушене на демокрацията и т.н. и съпротивата в една част от о-вото към въвеждането на каквито и да е мерки сега е продиктувана от някои откровеннно глупави мерки които въведоха тогава, които освен да изнервят о-вото и една  част от него да не иска да чуе за никакви мерки повече, и не иска да спазва и сегашните минимални мерки, тази реакция е плод на онова прекаляване с строги и абсолютно ненужни мерки.

# 9 100
Попринцип има ли желание, начини има.
И веднага се сещам за един, които, колкото и да звучи безумно, може да е от полза.
Хората останали без работа да им се предложи една горе-долу добра заплата, за да проследяват карантинираните.
Какво имам предвид.
Сервитьорката Пепа е осигурена на минимална заплата. Ясно е на всички, че тя взима поне двойно, за да работи. Затваря заведението, тя ако остане на бюрото ще взима едни, честно казано подаяния.
също не и се предложи заплата от да кажем чисти 700 лв. от държавата, за да наобикаля 5-6 адреса (в нормален за ходене периметър) и да следи за спазването на карантината, може да помага с пазаруването на карантинираните (без да има контакт с тях, а да им оставя покупките пред вратата).
Може да се назначат хора, ако има желаещи, да обслужват отделна телефонна линия за сигнали, които да се препращат към отговорните агенции, а не хората да се чудят сега на полицията ли, на РЗИ ли, на кой да се обадят.
Да, това ще натовари бюджета, но не толкова, колкото масово разпространение, спад в производството и данъците и съкращения на засегнатите.
Може да им се предложи на тези хора (отново на прилична заплата) да участват във дезинфекцията(без досег с болни) и контрола в болници, на станциите на метрото(няма как двама охрана да обхванат всеки в час пик) на гари, автогари.
Трябва да се даде възможност на шофьори и ватмани да отказват да возят пътници без маски. Също така могат да бъдат заети е градски транспорт (отново финансирано от държавата) за почистване и дезинфекция, продажба на билети на място, контрол дали се спазват мерките( най-вече маски, защото за дистанция няма как да се говори).
Могат да се назначат като помощен персонал към куриерите, които разнасят пенсии, т.е. повече като охрана, а не като МОЛ за парите.
Така хем вълка сит(хората не са без заплата, макар че са затворени определени заведения), хем агнето цяло( с повече контрол мерките ще започват да се спазват все повече).
За мен лично беше голяма грешка, че се обърна гръб на толкова хора, останали без работа. Нищо не се направи за тях. Това е една от причините народа да се обърне срещу мерките.
И тук в темата се вижда, че повечето хора са против тях, заради това. И това е най-големият довод, че "трябва да живеем както преди".
Ако имаше такива опции от самото начало, много малко реално щяха да са засегнати пряко икономически и мерките щяха да са по-добре приети.

# 9 101
  • София
На морето сме, точно хотел с изхранване. Още няколко дни ще сме тук, и ако и след седмица две продължавам да се вясвам тук-добре, ако ли не....
Да разбирам ли, че от хотела са почитатели на теорията на Мангъров по-скоро.....Шегата настрана, пожелавам приятно изкарване на почивката.
Благодаря:))
Мисля, че не са почитатели на Мангъров:))), ние със сигурност не сме.
Ronald като се върнете от морето ще се самокарантинирате ли? Че тук бая се писа как за единия кеф, можеш да се сдобиеш с бонус подарък и после да заразиш роднини, приятели и тн. ... Това не те ли възпря от почивката по време на пандемия? Питам, защото ме изненадва, как най - притеснените от вируса предприемате тези рискове. И да уточня, че не се заяждам, просто ми е интересно. Приятна почивка.
Зверино, привет. Именно защото сме притеснени, спазваме мерки. Отделно тук също се спазват мерки. Ще действаме според ситуацията. Ако работодателят прецени може да ме остави хоум. Колеги също ще годят по морета, така че не е ясно на какъв принцип и дали ще сме хоум. Със сигурност няма да виждаме бабите и дядовците, но с тях така или иначе се виждаме през 5 м два пъти месечно и така от март....

# 9 102
Какво стана с Григор Димитров, някой да е чувал? Нали каза че е болен от коронавирус. Болен ли е още или като другите известни хора които признаха, че имат коронавирус, оздравя за 5 дни?

# 9 103
Вече има фирми които се занимават с дейност за организация на социално дистанциране във фирмите. Това в момента си е печеливш бизнес.

# 9 104
  • София
Какво стана с Григор Димитров, някой да е чувал? Нали каза че е болен от коронавирус. Болен ли е още или като другите известни хора които признаха, че имат коронавирус, оздравя за 5 дни?
Оздравя и забрави, пък и никой не бил заразил. Много шум за нищо.

Общи условия

Активация на акаунт