COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 425
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 9 105
  • София
Neko fukakai и ти мислиш, че Пепа цял ден ще обикаля болни по адреси ли. Или трябва да сложим един който да следи и Пепа. Не става така. Както вече някой написа на по-голямата част им е смешен този вирус и им е все тая какво се случва в момента защото личния им кеф е по-важен. Не сме научени на възпитание това е.

# 9 106
  • Другата България
.....Особено показателен е казусът със садионите: въпреки множеството критики и предупреждения, че те са най-рисковите за зараза места, цял месец мачове се играеха при пълни трибуни и без да бъдат спазвани мерки. Едва след резкия скок на заболеваемостта преди седмица бе решено да бъдат допускани само по 1000 души в сектор, но и това ограничение не изтрая - след негодуване на феновете и "заради важността на срещата" управляващите преди три дни решиха да допуснат 12 хил. вместо 4 хил. души на финала за Купата на България между "Локомотив" (Пловдив) и ЦСКА.

Специално за мачовете, е възможно да го отиграят по такъв начин, че хем да угодят на феновете, хем да затворят стадионите. Ще се използва мача ЦСКА - Локомотив П като оправдание за затварянето ако на него отново не се спазва дистанция. Оправданието ще е, ето удовлеторихме исканията ви, пуснахме повече хора, дистанцията обаче отново не бе спазена, повече така не можем да продължаваме, затова затваряме стадионите. Шансът ви бе даден да покажете че може да има публика и да се спазва дистанцията, вие обаче не я спазихте.
Тезата я изказа спортният журналист Т. Русев в неговото предаване. Той така ги вижда нещата. Така че ако феновете искат да има публика по стадионите поведението им в мача ЦСКА - Локомотив П може да е решаващо.
05.06.
Това е датата на заповедта, за отпадане забраната за публика на футболните мачове. Нито е месец, нито кой знае колко мачове през това време са играни, да не говорим, че твърдението за "пълните трибуни" е такъв фейк....снимки има навсякъде, всеки може да види на тях колко "много" публика има и колко са "пълни" трибуните. Не на всички мачове обаче, хората са много само на "знакови" такива, това на теб поне предполагам ти е ясно. Така написано, ще рече човек, че мач има всеки ден, дори не един - по няколко във всички градове, и публиката е толкова многобройна, че и на козирката на стадиона има хора...
/справка - дискотеки и нощни заведения работят всеки ден, седем дни в седмицата/.
15.06.
Датата на мача "Левски"-"ЦСКА". 20 000 човека публика, далеч не пълен стадион. 15 дни минаха, и да, бум вчера имаше. На случаите. Във Смолян обаче, в трудов колектив. Не омаловажавам, но и това вторачване и непрекъснато повтаряне на едно и също, през пост, как най-голямата заплаха са стадионите не прави казаното истина. Явно действа успокояващо, като един вид : "аз не ходя на мач, значи не съм застрашен/а, нека им на онези...", да, ама не. Статистиката го показва и доказва, едно и също се повтаря, а всъщност на зайчето все от друга шапка му се показват ушите. И не, не чакам да "гръмнат" случаи, тръгнали от фенове, просто си разсъждавам, за пореден път. Не разбирам хората не могат ли да мислят сами, ами се чете постоянно в нет и къде ли не, вярва се на всичко написано от всеки, независимо с каква цел и мотиви.
Що се отнася до "затварянето" на стадионите след утре, то те сами се затварят. Първенството свършва, утре е и финалът за купата на България. Нима не разбираш, че това е пореден "прах в очите", какво ще затварят....нещо, което само ще си затвори? По-интересно е какво ще стане наесен, когато трябва д азапочне новото първенство, и не само у нас. Сега и досега каквото било, било.

# 9 107
  • София
Mery an ми не си права. Колкото и “празен” да ти се е виждал стадиона на 15.06 два от секторите Б и Г с агитки имаше поне по 5000 човека всички един до друг. Така ще е утре. Пак тези два сектора ще са нагъчени един в друг. И не, футболните мачове не свършват утре. Още уикенда ЦСКА играе с Лудогорец. Мисля че Левски също има мач с тях. Също Левски има мач и с Локомотив до края, все срещи, които потенциално събират по-голяма публика. А че вече били минали 15 дена и нищо не се било случило е върха на глупостта в коментара ти.

# 9 108
Парковете бяха затворени не защото ще се заразиш от листенца и тревички, а защото стана ясно, че се ползваха основно за събиране на големи групи, пиене на бира и т.н. А и мрънкането за тяхното отваряне отново не беше от любов към спорта и самотните разходки, най-важни бяха пейките, за тях специално що мрънкане падна дори в тази тема.
Маските на открито бяха презастраховане заради Великден.
Като цяло в България бяха едни от най-либералните мерки. Да се твърди, че мерките били прекалено строги и с това да се оправдава нежеланието за тяхното спазване е подло и не отговаря на истината.
Просто някои хора още от началото политизираха пандемията дори с цената на живота и здравето на хората.
И обикновено не съм съгласна със Съншайн Реге, но в случая тя е права. Медия, която доскоро пишеше против мерките и канеше всякакви хора от мангъровата групичка, сега го играе много загрижена за здравето на хората. Докато всъщност май е по-важно да сме на контра, отколкото някакви други принципи.

# 9 109
Всъщност аз не виждам медия или политическа партия в момента, които са загрижени за здравето на хората. Всички които се изказват в момента се хранят от скандала....

# 9 110
  • София
На морето сме, точно хотел с изхранване. Още няколко дни ще сме тук, и ако и след седмица две продължавам да се вясвам тук-добре, ако ли не....
Да разбирам ли, че от хотела са почитатели на теорията на Мангъров по-скоро.....Шегата настрана, пожелавам приятно изкарване на почивката.
Благодаря:))
Мисля, че не са почитатели на Мангъров:))), ние със сигурност не сме.
Ronald като се върнете от морето ще се самокарантинирате ли? Че тук бая се писа как за единия кеф, можеш да се сдобиеш с бонус подарък и после да заразиш роднини, приятели и тн. ... Това не те ли възпря от почивката по време на пандемия? Питам, защото ме изненадва, как най - притеснените от вируса предприемате тези рискове. И да уточня, че не се заяждам, просто ми е интересно. Приятна почивка.
Зверино, привет. Именно защото сме притеснени, спазваме мерки. Отделно тук също се спазват мерки. Ще действаме според ситуацията. Ако работодателят прецени може да ме остави хоум. Колеги също ще годят по морета, така че не е ясно на какъв принцип и дали ще сме хоум. Със сигурност няма да виждаме бабите и дядовците, но с тях така или иначе се виждаме през 5 м два пъти месечно и така от март....
Хотела предприел ли е някакви мерки?

# 9 111
  • Другата България
Парковете бяха затворени не защото ще се заразиш от листенца и тревички, а защото стана ясно, че се ползваха основно за събиране на големи групи, пиене на бира и т.н. А и мрънкането за тяхното отваряне отново не беше от любов към спорта и самотните разходки, най-важни бяха пейките, за тях специално що мрънкане падна дори в тази тема.
Маските на открито бяха презастраховане заради Великден.
Като цяло в България бяха едни от най-либералните мерки. Да се твърди, че мерките били прекалено строги и с това да се оправдава нежеланието за тяхното спазване е подло и не отговаря на истината.
Просто някои хора още от началото политизираха пандемията дори с цената на живота и здравето на хората.
И обикновено не съм съгласна със Съншайн Реге, но в случая тя е права. Медия, която доскоро пишеше против мерките и канеше всякакви хора от мангъровата групичка, сега го играе много загрижена за здравето на хората. Докато всъщност май е по-важно да сме на контра, отколкото някакви други принципи.
Аз също обикновено не съм съгласна /съвсем/ с теб, но с горното съм съвсем съгласна.
Що се отнася до медии, а и до едни други хора. За принципи няма да отварям дума....

# 9 112
От 2 до 4 седмици се чака казаха експертите. Това, че все още нямаме бум не означава нищо защото вече у нас тече дифузна зараза. Достатъчно е един суперзаразител да се появи някъде и ще имаме бум като примерно на сбирката в Перущица. Все още у нас нивото на зараза е в ниска нива затова и няма толкова много заразени.

# 9 113
Мери Ан, аз наистина не мога да ти разбера позицията в защита на феновете. Разбирам тука да пише някой ултрас от сектор Г, или Б или от който и да е отбор да му е такава позицията. Прави ми впечатления че хора ангажирани със спорта и футбола с кариери зад гърба си, са против да има хора по стадионите. Б.Касабов, коментирал най великите мачове на България през 94-та е против да има публика по стадионите. А е върл фен на Левски, от това да няма публика на стадионите най много губи Левски, аз като Цесекар не съм кон с капаци и не мога да отрека цифрите че средната посещаемост на стадиона на Левски е най високата у нас през този сезон. Защото знаеме къде живеем и как се спазват мерките. Ако те се спазваха никой нямаше да е против публиката по стадионите. А това че в заведенията също не се спазват не е никакъв аргумент. Аз по тази причина подписах петицията която постнах по назад а не го използвам като аргумент понеже има едно нарушение да си затвориме очите и за други нарушения. Нали всички искаме по малко заразени и починали. Айде футбола да не е по важен от това защото не е, като фен ти го казвам, който гледаме мачове.

# 9 114
Тесла, ти си разумен човек и си умен.
Моля те сметни сам ДДС-то и данък печалба от мач със 12 000 души. Това е една от причините да се проведе мача.
Да доста по малко са от парите нужни за лечение, ако се изпозаразят хората там, но са пари сега, на момента.
Отделно, че успокоява по този начин една, за съжаление голяма група хора, които ок съвместимост са и фенове и тулупи.
С извинение към феновете, които не правят зулуми и са там заради футбола като такъв.
Мери-ан, майка ми беше голям фен на футбола. До последно следеше всичко, което се случва на терена и в любимият ѝ отбор- Левски.
Но никога не ме е завела на мач. Не че не ѝ се ходеше. Виждах го още като дете, че иска да е там. Никога не ме заведе и никога не ме пусна да ида, заради тази група(за съжаление прекалено голяма) вандали.
Приемете, че една голяма част "фенове" избират този спорт, за да могат да се бият, да трошат и да агресират. Това са хора, които не са психически стабилни, нямат задръжки относно поведението си и най-често са ниско интелигентни.
Такива хора са неуправляеми и непредвидими. Една такава група от само 20-30 човека е способна да потроши магазини, спирки, автобуси и какво ли още не за норматив. И ще смятат, че са прави. Не може да се допусне недоволство сред тях, защото щетите, които могат да нанесат, случайните минувачи, които ще пострадат и полицаите, които се наложи да се намесят, ще доведат до много по-големи проблеми.
Със всичкото напрежение сред обществото в момента, 20-30-50 вилнеещи лумпени са достатъчни да предизвикат размирици, които да прерастнат в по-голямо недоволство, дори и протести. Бити случайни минувачи, попаднали не където трябва могат да запалят големи протести срещу полицията, която и без това не е популярна, а по-скоро осмивана и подигравана. Ако правителството е виновно, затова че вандалите безчинстват, то правителството ще го отнесе от всички засегнати чрез критика и преки действия.
За съжаление, нищо не може да повлияе на тази група хора. Дори и да изкарат жандармерията срещу тях, най-много да ги направят мъченици. Начина е просто да им се отстъпи малко, а после ако е нужно ще се вземат мерки за другите мачове. Няма верен ход общо взето.

# 9 115
  • Другата България
Отдавна у нас "тече" дифузна зараза.
Мери Ан, аз наистина не мога да ти разбера позицията в защита на феновете. Разбирам тука да пише някой ултрас от сектор Г, или Б или от който и да е отбор да му е такава позицията. Прави ми впечатления че хора ангажирани със спорта и футбола с кариери зад гърба си, са против да има хора по стадионите. Б.Касабов, коментирал най великите мачове на България през 94-та е против да има публика по стадионите. А е върл фен на Левски, от това да няма публика на стадионите най много губи Левски, аз като Цесекар не съм кон с капаци и не мога да отрека цифрите че средната посещаемост на стадиона на Левски е най високата у нас през този сезон. Защото знаеме къде живеем и как се спазват мерките. Ако те се спазваха никой нямаше да е против публиката по стадионите. А това че в заведенията също не се спазват не е никакъв аргумент. Аз по тази причина подписах петицията която постнах по назад а не го използвам като аргумент понеже има едно нарушение да си затвориме очите и за други нарушения. Нали всички искаме по малко заразени и починали. Айде футбола да не е по важен от това защото не е, като фен ти го казвам, който гледаме мачове.
Нека не разводняваме.
Позицията ми не е само в защита на феновете. Всъщност аз никого не защитавам, Тесла, не мога да повярвам как наистина не може да се разбере чуждото мнение, когато не съвпада с нашето.
Позицията ми е "против" хората по стадионите, в дискотеките, във фитнесите, в нощните клубове, изобщо във всички затворени пространства, в които има струпване на много хора, които не спазват мерките, елементарните за превенция. Ако има дистанция, ако хората са дисциплинирани, отговорни, нямам проблем с нито едно от всички неща. Всеки трябва да има избор.
Никога, никога не съм писала, че съм "за" тези неща, ако хората не се съобразяват с останалите. Затова и аз, и цялото ми семейство спазвахме всичко, и все още го правим.
Но след края на ИП, след като стана всичко, на което сме свидетели сега - навсякъде, не само по стадионите, след като действителността и реалността около мен е явна и видна, действията на ангажираните с мерки и теглилики люде са такива, каквито са - по ТВ и в нет, медии и т.н., то аз няма как да кажа на черното бяло и да соча с пръст хората, които правят и искат да правят това, което вече им е позволено. Официално, те не вършат престъпление, не нарушават закони. Да, мерките не се спазват, но това е навсякъде - и ти го виждаш, и не само ти. "Мерките" всъщност. Вече писах, а и предполагам - всички имаме, имате деца, аз поне разбирам и позицията на младите хора, които когато трябваше, правеха каквото трябваше. Сега отвсякъде всеки им казва, че може да си живеят както преди, аз ли да съм съдник за това, че хората си живеят живота? Не, няма да съм. Реалист съм, и съм съвсем наясно, че от мен нищо не зависи. Нито от някой от тук присъстващите. Можем и трябва сами да се пазим и да вземаме решения за собственото си здраве, както и за това на семействата си. Което не означава, че за сметка на това трябва да хулим, обиждаме, правим сметка на болничното лечение на "фенове, абитуриенти, посетители на барове и дискотеки"....само защото ние не ходим там. Да, ама ние не ходим защото ние самите не искаме, а не защото не може. Тези, които искат, посещават всички места именно защото може. И някак ми е грозно, и обидно и неморално да се прави разделението, което се прави, съчетано с епитети и характеристики за непознати хора, обикновени хора като мен и теб, да ги обвиняваме тях за всичките си беди, несгоди и несполуки, свързани с коронавируса. Защото всъщност вината не е на никой, у никой от тях.
За пореден път пиша тези неща, и ще е за последен. И наистина е крайно досадно да се вменяват мисли и думи на човека отсреща само защото ние самите не можем да разберем казано и написано.

# 9 116
  • София
Масово младите до 30, особено тези до 20, не спазваха никакви мерки и по-рано. Не знам какво точно си гледала.

# 9 117
  • София
На морето сме, точно хотел с изхранване. Още няколко дни ще сме тук, и ако и след седмица две продължавам да се вясвам тук-добре, ако ли не....
Да разбирам ли, че от хотела са почитатели на теорията на Мангъров по-скоро.....Шегата настрана, пожелавам приятно изкарване на почивката.
Благодаря:))
Мисля, че не са почитатели на Мангъров:))), ние със сигурност не сме.
Ronald като се върнете от морето ще се самокарантинирате ли? Че тук бая се писа как за единия кеф, можеш да се сдобиеш с бонус подарък и после да заразиш роднини, приятели и тн. ... Това не те ли възпря от почивката по време на пандемия? Питам, защото ме изненадва, как най - притеснените от вируса предприемате тези рискове. И да уточня, че не се заяждам, просто ми е интересно. Приятна почивка.
Зверино, привет. Именно защото сме притеснени, спазваме мерки. Отделно тук също се спазват мерки. Ще действаме според ситуацията. Ако работодателят прецени може да ме остави хоум. Колеги също ще годят по морета, така че не е ясно на какъв принцип и дали ще сме хоум. Със сигурност няма да виждаме бабите и дядовците, но с тях така или иначе се виждаме през 5 м два пъти месечно и така от март....
Хотела предприел ли е някакви мерки?
Предприел е доста мерки. Разчита се обаче и на туристите да спазват.

# 9 118
Мексико, Бразилия и ред други страни с горещ климат силно страдат от заразата. Това не е сезонен вирус, да - може да се ограничи леко с топлото време, но не е съществено. Във Флорида имат гигантски ръст на случаите а за 4 юли затварят плажовете.

В Бразилия и Мексико в момента е есен, температурите са между 15 и 25 градуса. За Щатите - там хората и през лятото седят на студено, климатиците масово са настроени на 15 градуса (минала година, септември, във Вашингтон навън беше над 30 градуса, навсякъде в помещенията, вкл. офиси, магазини, заведения, ми тракаха зъбите).

никакъв шанс топлото време да повлияе на вируса,  държавите с най-голям процент заразени са: Катар, Бахрейн, Чили и Кувейт

Имат много позитивни, защото тестват сериозно. Но и невероятно ниска смъртност. Дали пък високите температури не са причината?!
Ааааа, че ще ме изтрият почти веднага, е ясно. Но наистина образованието в последните години е пълна скръб! Откога Мексико успя да се премести в южното полукълбо, че там са бъде есен (по-точно зима, защото тя настана по южната част на планетата). Да не говорим, че понятие зима и лято има от полюсите до субтропика. От там до екватора няма четири сезона. Там дънели климатици, и за това се заразявали, въпреки че на много места е над 40 и въздухът е много сух.
А как ще е у нас след още няколко горещи и сухи дни? Всички ще са изключили климатика? Включително и в модерните офисни хамбари, където и отварящи се прозорци няма?
За малка географска справка - в момента в подпалената Аризона е над 40.а тя граничи с Мексико, където едвам се качвало до 25!

# 9 119
Тесла, ти си разумен човек и си умен.
Моля те сметни сам ДДС-то и данък печалба от мач със 12 000 души. Това е една от причините да се проведе мача.

Аз съм почти убедена, че не става въпрос за икономика, а за електората на ББ. Всичките фенове реваха срещу ББ, като затвори стадионите, а Бойко мрази да губи големи групи електорат...Цялата текуща политика в момента е базирана на популистки опити да се задоволят едни или други групи.

Общи условия

Активация на акаунт