COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 179
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 9 120
Цитат
Позицията ми е "против" хората по стадионите, в дискотеките, във фитнесите, в нощните клубове, изобщо във всички затворени пространства, в които има струпване на много хора, които не спазват мерките, елементарните за превенция.
Никога, никога не съм писала, че съм "за" тези неща, особено ако хората не се съобразяват с останалите. Затова и аз, и цялото ми семейство спазвахме всичко, и все още го правим.
Цитат
Но след края на ИП, след като стана всичко, на което сме свидетели сега - навсякъде, не само по стадионите, след като действителността и реалността около мен е явна и видна, действията на ангажираните с мерки и теглилики люде са такива, каквито са - по ТВ и в нет, медии и т.н., то аз няма как да кажа на черното бяло и да соча с пръст хората, които правят и искат да правят това, което вече им е позволено. Официално, те не вършат престъпление, не нарушават закони. Да, мерките не се спазват, но това е навсякъде - и ти го виждаш, и не само ти. "Мерките" всъщност. Вече писах, а и предполагам - всички имаме, имате деца, аз поне разбирам и позицията на младите хора, които когато трябваше, правеха каквото трябваше. Сега отвсякъде всеки им казва, че може да си живеят както преди, аз ли да съм съдник за това, че хората си живеят живота? Не, няма да съм. Реалист съм, и съм съвсем наясно, че от мен нищо не зависи. Нито от някой от тук присъстващите. Можем и трябва сами да се пазим и да вземаме решения за собственото си здраве, както и за това на семействата си. Което не означава, че за сметка на това трябва да хулим, обиждаме, правим сметка на болничното лечение на "фенове, абитуриенти, посетители на барове и дискотеки"....само защото ние не ходим там.
Да, аз на мач не съм ходил от подновяването на първенството, но не това е причината да съм против публиката по стадионите. Аз съм против по същата причина по която са против хора които ходят по стадионите всяка седмица с това си  вадят хляба и са против. Защото това ускорява заразата, остави ти това че изкачали огнища в не знам си кой завод пък не изкачали по стадиони, там няма как да изскочи както и от дискотека, кръчма, бар няма как да изскочи огнище защото там просведялването е много трудно защото заразяванията най често са между непознати, като хванат някой заразен бил на дискотека, мач, бар, той няма как да насочи властите кои да тестват защото не знае всичко хора около него на стадиона кои са, нито знае посетителите в дискотеката кои са, че в медиите да цъфне новина: взрив на вируса в дискотека Х или масово зараза на стадион еди кой си, защото няма как да се проследят контактни на тия места, за разлика от работните колективи където се знаят кои са били около заразения Х. Не че след време няма да се усети и необичаен брой появили се заразени били в дискотеката Х в деня У или пък били на мача еди кой си, така че тия връзки ще се открият но става по трудно и бавно защото имаме вериги на препредаване между непознати които са по трудни за идентифициране и проследяване, отколкото заразите станали в работният колектив или семейството.

А иначе стига вече с това обвиняване на феновете, аз нито ги обвинявам, нито нещо обидно им казвам, нито искам да бъдат лишавани от мед. услуги или да подписват декларации че се отказват от болнично лечение. Аз искам да има малко заразени и починали, а не хора да се лишиват от лечение че отишли на мач или дискотека. Само че за да се постигне това, искам 2 неща или да се спазва дистанция или да няма публика по стадионите. Аз не ги обвинявам че са отишли на мач което не е забранено а че не спазват дистанция, има огромна разлика. И утре отново няма да спазят, дано да греша. След като те не спазват дистанция публика по стадионите не трябва да има, как хората по културни събития, театри, и от този сорт спазват или поне не знам да не спазвамм никой досега не е качвал снимки, само те не могат да спазват дистанция.

Неко, по икономически въпроси не разбирам, за това и не искам да влизам в спорове ама като лаик, ДДС-то което прибира държавата от ожоротите на всички дискотеки, кръчми, барове, заведения в цялата страна,  акцизите от изпитият алкохол и т.н. ден след ден, според мен печалбата за държавата е несъизмерима в сравнение с това да има публика по стадионите. Не казвам че икономиката трябва да се постави над общественото здраве но в крайна сметка и това го има в играта, ако държавата е много на зор, са и нужни приходи. Да не говоря, че от мачове без публика никой няма да си загуби работното място, докато при затворени дискотеки, барове, кръчми и т.н. не е баш така.

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 18:12 от Анонимен

# 9 121
Не виждам на морето защо да е по-опасно от София.

# 9 122
  • Варна

За малка географска справка - в момента в подпалената Аризона е над 40.а тя граничи с Мексико, където едвам се качвало до 25!

Малка синоптична справка:

Хич не е дъждовният им сезон сега, който е все едно есен, нали?

И, ако обичаш, нападките по отношение на образование си ги запази, защото аз не пиша, преди да съм проверила нещо. И, за твоя информация, имам две висши образования, завършени с отличие.

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 18:17 от chockolina

# 9 123
Не виждам на морето защо да е по-опасно от София.
В момента може би е доста по безопасно, защото няма много почиващи.

# 9 124
Скрит текст:
Цитат
Позицията ми е "против" хората по стадионите, в дискотеките, във фитнесите, в нощните клубове, изобщо във всички затворени пространства, в които има струпване на много хора, които не спазват мерките, елементарните за превенция.
Никога, никога не съм писала, че съм "за" тези неща, особено ако хората не се съобразяват с останалите. Затова и аз, и цялото ми семейство спазвахме всичко, и все още го правим.
Цитат
Но след края на ИП, след като стана всичко, на което сме свидетели сега - навсякъде, не само по стадионите, след като действителността и реалността около мен е явна и видна, действията на ангажираните с мерки и теглилики люде са такива, каквито са - по ТВ и в нет, медии и т.н., то аз няма как да кажа на черното бяло и да соча с пръст хората, които правят и искат да правят това, което вече им е позволено. Официално, те не вършат престъпление, не нарушават закони. Да, мерките не се спазват, но това е навсякъде - и ти го виждаш, и не само ти. "Мерките" всъщност. Вече писах, а и предполагам - всички имаме, имате деца, аз поне разбирам и позицията на младите хора, които когато трябваше, правеха каквото трябваше. Сега отвсякъде всеки им казва, че може да си живеят както преди, аз ли да съм съдник за това, че хората си живеят живота? Не, няма да съм. Реалист съм, и съм съвсем наясно, че от мен нищо не зависи. Нито от някой от тук присъстващите. Можем и трябва сами да се пазим и да вземаме решения за собственото си здраве, както и за това на семействата си. Което не означава, че за сметка на това трябва да хулим, обиждаме, правим сметка на болничното лечение на "фенове, абитуриенти, посетители на барове и дискотеки"....само защото ние не ходим там.
Да, аз на мач не съм ходил от подновяването на първенството, но не това е причината да съм против публиката по стадионите. Аз съм против по същата причина по която са против хора които ходят по стадионите всяка седмица с това си  вадят хляба и са против. Защото това ускорява заразата, остави ти това че изкачали огнища в не знам си кой завод пък не изкачали по стадиони, там няма как да изскочи както и от дискотека, кръчма, бар няма как да изскочи огнище защото там просведялването е много трудно защото заразяванията най често са между непознати, като хванат някой заразен бил на дискотека, мач, бар, той няма как да насочи властите кои да тестват защото не знае всичко хора около него на стадиона кои са, нито знае посетителите в дискотеката кои са, че в медиите да цъфне новина: взрив на вируса в дискотека Х или масово зараза на стадион еди кой си, защото няма как да се проследят контактни на тия места, за разлика от работните колективи където се знаят кои са били около заразения Х. Не че след време няма да се усети и необичаен брой появили се заразени били в дискотеката Х в деня У или пък били на мача еди кой си, така че тия връзки ще се открият но става по трудно и бавно защото имаме вериги на препредаване между непознати които са по трудни за идентифициране и проследяване, отколкото заразите станали в работният колектив или семейството.

А иначе стига вече с това обвиняване на феновете, аз нито ги обвинявам, нито нещо обидно им казвам, нито искам да бъдат лишавани от мед. услуги или да подписват декларации че се отказват от болнично лечение. Аз искам да има малко заразени и починали, а не хора да се лишиват от лечение че отишли на мач или дискотека. Само че за да се постигне това, искам 2 неща или да се спазва дистанция или да няма публика по стадионите. Аз не ги обвинявам че са отишли на мач което не е забранено а че не спазват дистанция, има огромна разлика. И утре отново няма да спазят, дано да греша. След като те не спазват дистанция публика по стадионите не трябва да има, как хората по културни събития, театри, и от този сорт спазват или поне не знам да не спазвамм никой досега не е качвал снимки, само те не могат да спазват дистанция.
Неко, по икономически въпроси не разбирам, за това и не искам да влизам в спорове ама като лаик, ДДС-то което прибира държавата от ожоротите на всички дискотеки, кръчми, барове, заведения всекдневно, акцизите от изпитият алкохол и т.н. според мен печалбата за държавата е несъизмерима в сравнение с това да има публика по стадионите. Не казвам че икономиката трябва да се постави над здравето но в крайна сметка и това го има в играта ако държавата е много зор, са и нужни приходи. Да не говоря, че от мачове без публика никой няма да си загуби работното място, докато при затворени дискотеки, барове, кръчми и т.н. не е баш така.
Ако всички тези неща се плащат "на бяло", да несъразмерно повече са.
Но нека не се лъжем. 95% от работещите в тези заведения или работят "на черно", или са на минимална.
Акцизи за алкохол плащат на много малко от продукцията, другото влиза по втория начин.
Пишат се дневни печалби, колкото да не е без хич, води се двойно счетоводство, не се плаща данък печалба, просто защото повече от 50% от нещата минава нелегално. Не се въвежда на касов апарат, или има втори, които не е свързан въобще с НАП.
Ако имаше власти в България наистина, половината заведения щяха да са затворени заради данъчни измами. За съжаление, корупцията е от най-ниското до най-високото ниво.
Като работила в не един магазин мога да ви кажа, че контрол няма дори там, където е критичен - при хранителните стоки. За проверките от институциите се съобщава веднага, независимо дали са по сигнал или не. Има достатъчно време да се реагира и да се спокрие всичко. За заведения е още по-лесно, защото собствениците плащат където трябва и не ги закача никой.
Помните ли миналата година скандала със битите работнички по морето? Да не би да са взети някакви мерки?

# 9 125
# 9 126
Много е прав.

# 9 127
  • София
Всичко е много хубаво и изпълнено с добри намерения, но ако затворим кръчмите, дискотеките и всички неугодни някому неща и случаите продължат да чукват 100-130 на ден заради поредния завод, какво правим? Много силно се вярва, че стадиони и заведения са в дъното на проблема, но ако не са? И те май не са...
Няма "нова и стара реалност", има една реалност и тя не позволява всеки да работи онлайн, всеки да се "преориентира" и всеки да сменя професии като кърпички. Прави ми впечатление, че хора, които говорят за "нова реалност", обикновено са от незасегнати професии и/ или смятат, че нещата са временни, тоест ще се измисли ваксина, ще се измисли лечение, само една-две години да устискаме и да преживеем, че някакви си там мизерни сервитьорки ще мизерстват. Ми да са учили, нали така?

# 9 128
Седнал ми изглежда.
Лиричен и критичен към финансовите мерки от министър Ананиев.

# 9 129
Неко, съгласявам се че от тази гледна точка аргумента за приходите които има държавата от отворените дискотеки кръчки и т.н. издиша.

За да не ми е съвсем спам поста. Сръбските медии се оливат и бълват какви ли не глупости по адрес на Григор заради пропадналият турнир на Джокович.
https://fakti.bg/sport/488407-srabskite-medii-eto-kak-grigor-dim … chi-s-koronavirus

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 18:59 от Анонимен

# 9 130
Ново 20 Astonished Още този не сме преборили и вече се задава друг.
Открити в Китай нови видове свински грип с пандемичен потенциал
https://www.berliner-zeitung.de/gesundheit-oekologie/neue-art-de … entdeckt-li.90562

# 9 131
Ще има ли удължаване на срока за задължителните маски?

# 9 132
ще се измисли ваксина, ще се измисли лечение, само една-две години да устискаме и да преживеем

Според теб ако не се "измисли ваксина и лечение", какво точно ще стане с тези бизнеси?
Нито ресторанти, нито дискотеки, нито масови събития ще могат да функционират при циркулиращ в популацията ендемичен вирус (който може да реинфектира след 12-18 месеца средно) със смъртност ~1% и вероятно 3-5% хора с трайни увреждания.
Стане ли ковид ендемичен без ефективна ваксина, точно в нова реалност ще живеем, защото всички бизнеси, разчитащи на събирането на много хора на едно място, ще спрат да бъдат функциониращи.

# 9 133
  • София
Всичко е много хубаво и изпълнено с добри намерения, но ако затворим кръчмите, дискотеките и всички неугодни някому неща и случаите продължат да чукват 100-130 на ден заради поредния завод, какво правим? Много силно се вярва, че стадиони и заведения са в дъното на проблема, но ако не са? И те май не са...
Няма "нова и стара реалност", има една реалност и тя не позволява всеки да работи онлайн, всеки да се "преориентира" и всеки да сменя професии като кърпички. Прави ми впечатление, че хора, които говорят за "нова реалност", обикновено са от незасегнати професии и/ или смятат, че нещата са временни, тоест ще се измисли ваксина, ще се измисли лечение, само една-две години да устискаме и да преживеем, че някакви си там мизерни сервитьорки ще мизерстват. Ми да са учили, нали така?
Въобще не е въпрос на вяра. Известно е кои са най-рисковите места за заразяване, има изследвания по въпроса, статии, таблици с оценка на риска - и здравият разум, плюс всичко друго, също подсказва, че е така. И да, когато трябва да се предприеме нещо за ограничаване разпространението на заразата - явно е, че от там трябва да се почне, от най-рисковите места.
А каква е алтернативата? Да се затворят заводите, но да останат дискотеките? Или всичко да работи - и Арена Армеец също?

# 9 134
  • Другата България
Разбира се, че не са.
И аз това казвам, или поне се опитвам.
Толкова много са проблемите, навсякъде, но трябва да има виновен, някой да се сочи с пръст и да се концентрира върху него вина и отговорност, за чужди грешки и безотговорност. И адресатът периодично се сменя, според зависи. От това, което се случва реално, от това, което ни се иска да се случи евентуално, но най-вече - от собственото ни житие и битие. Което автоматично води до втория болднат цитат от поста ти. Аз разбирам всички, и тези, и онези, не разбирам само липсата на съпричастност и емпатия при положение, че днес може да си от тези, но утре от "онези"....

Общи условия

Активация на акаунт