COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 286
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 9 150
  • Другата България
Цитат
И какво променя или показва тя? Какво от това не знаем? Барове, концерти, стадиони, църкви, училища, фитнес зали, закусвални, столове - да, това надали някой не го знае. Тук обаче се акцентира само върху стадиони и заведения. За мен и училищата и детските градини също са рискови. Там също вероятността от зараза е голяма. Как да се променят нещата в тази насока? Риторичен въпрос, защото отговорът е ясен.
Simple Smile Чакай сега, ние тъкмо се разбрахме по въпроса за феновете и пак не съм съгласен с теб. Има огромна разлика между тия всички места. Единственото им общо е че крият риск от разпространение на заразата. Ние не можем да затворим абсолютно всичко което крие риск за разпространение на заразата, защото държавата трябва трябва да функционира. Ти трябва да се замислиш не само тук а и защо навсякъде в о-вото се акцентира върху стадиони и заведения. Защото те са най малко важни за държавата и същевременно на тия места най не се спазват мерките. Ето ти предложи специално за стадионите (за дискотеките например е сложно и е ясно че там няма как да се спазва дистанция), как държавата да накара феновете да спазват дистанция без да им затвори кепенците. За да спре о-вото да се занимава с тях.
И аз само него коментирах в случая, нищо друго. Абсолютно нищо.Всички изброени от мен са посочени като високорискови.
В останалата ти полемика няма да навлизам, защото няма смисъл. А и защото никъде, абсолютно никъде не съм говорила за "затваряне" на каквото и да било.
Но твърдението ти, "че са най-малко важни за държавата" е просто....и не, не говоря за стадионите. А за заведенията. Не се наемам да ги категоризирам по важност, не съм такъв капацитет, но знам колко хора си вадят хляба и хранят децата си с доходи от работа в тези същите заведения. И така, както тук се "скача" за едни деца, които трябва задължително да са на училище и за които най-голямата опасност са баровете и стадионите, видиш ли, то аз пък се сещам за едни други деца, които чакат храна и обувки от тези заплати, на "простите" сервитьорки, готвачи, бармани, дисководещи, и т.н. И именно това имам предвид, че не следва да се прави разделението, което и в момента правиш ти - без едни си може, без други не може. Не, без всички не може. Трябва да се намери механизъм, с който контролът да е върху всички, за всички, не за едни - за сметка на други. Защото именно това води до всичко, което се случва, което се случи - разреши се едно, след него №2 "ревна" /защото за едни може, значи и за други следва да може/, хайде и №2, после №3...и така по веригата, до пълна абдикация на органи и отговорни лица, и пълна свобода /някъде и свободия/ на други хора. На много хора. На повечето хора всъщност.
А коментарите, че понеже най-важни са училищата, трябва всичко останало да е "затворено" са показателни за предходните мои коментари. Че всеки гледа само и единствено от собствената си камбанария. Ако работиш в заведение, мисленето ще е друго. Но понеже имаш дете в училищна възраст, то следователно всички други да затварят, за да може училището да работи и детето ти да го посещава. Не да помислиш как за всички да е добре, всички да са доволни и нахранени, а да гледаш само собствения си интерес.

# 9 151
Всичко е много хубаво и изпълнено с добри намерения, но ако затворим кръчмите, дискотеките и всички неугодни някому неща и случаите продължат да чукват 100-130 на ден заради поредния завод, какво правим? Много силно се вярва, че стадиони и заведения са в дъното на проблема, но ако не са? И те май не са...
Няма "нова и стара реалност", има една реалност и тя не позволява всеки да работи онлайн, всеки да се "преориентира" и всеки да сменя професии като кърпички. Прави ми впечатление, че хора, които говорят за "нова реалност", обикновено са от незасегнати професии и/ или смятат, че нещата са временни, тоест ще се измисли ваксина, ще се измисли лечение, само една-две години да устискаме и да преживеем, че някакви си там мизерни сервитьорки ще мизерстват. Ми да са учили, нали така?
Имаме вече много различни примери за контрол в другите страни. Да, първо трябва да се затворят именно барове, стадиони и т.н. Вече реално сме закъснели и ако не свърши работа, ще се затварят места - огнища, вкл. заводи или в цели населени места ще се връщат много строги мерки, точно както в момента се прави в Германия, там където са пламналите кланици. Ако това не помага и болниците са препълнени - ще има локдаун на региони или на цялата страна. Самите хора с ескалация на случаите, ще си променят сами поведението. Алтернатива, при която имаме издъхнали болници и много смъртни случаи, но всички си работят и нищо не е затворено, просто не е реалистична. По-бързият избор беше да държим вируса на ниско ниво с по-леки мерки и дисциплина, но не сме дорасли за това. Нова реалност има, тя е факт. Просто още сме на фаза отричане и не сме се адаптирали към нея. Единствените оптимистични варианти са вирусът наистина да мутира в посока да стане по-безвреден или да се намери специфично лекарство/ваксина. Във всички останали случаи просто няма как да продължим да си живеем, както досега. Въпросът е защо трябва да го осъзнаем, чак след като много хора загубят животите си и медиците абдикират, защото и до там ще се стигне без никакви мерки.

# 9 152
Училищата на есен няма да отворят нормално и ще има и ДО ако въобще се стигне до отваряне ако продължават да вървят така нещата през цялото лято.

# 9 153
Simple Smile Мери Ан, не, нямам дете и нямам никакъв личен интерес. Значи стигаме до консенсус по отношение на стадионите,
Цитат
Но твърдението ти, "че са най-малко важни за държавата" е просто....и не, не говоря за стадионите. А за заведенията.
И след като публиката на тях не спазва мерките за разлика от да речем театралната публика, а те не са от първостепенна важност за държавата и след като никой няма да си загуби работата от тяхното затваряне значи или публиката на тях трябва да започне да спазва дистанция като всяка друга публика посещаваща обществени мероприятия или да се затворят. Ама няма защо те, ама защо се съсредоточаме върху тях след като много други места крият риск за разпространение на заразата. Първо на тия други места се спазват мерките и второ това е наистина на дъното по важни неща за държавата да има публика по мачове. Важни са само за феновете и за клубовете да не се лишават от приходи, ама след като клубовете не могат да си накарат собствените фенове с чиито фен-организации са в ефедневен контакт, да спазват дистанция какво да направим, да продължаваме да си затваряме очите защото и в дискотеките не се спазва дистанция ли. Аз те питах за начина по който държавата да ги накара да спазват дистанция, ти не ми отговори.

А за заведенията не ме четеш, а ме упрекна че аз не те чета: Ето какво написах в същият пост в който ти отговарям и на теб:

Скрит текст:
Цитат
Неко, по икономически въпроси не разбирам, за това и не искам да влизам в спорове ама като лаик, ДДС-то което прибира държавата от ожоротите на всички дискотеки, кръчми, барове, заведения в цялата страна,  акцизите от изпитият алкохол и т.н. ден след ден, според мен печалбата за държавата е несъизмерима в сравнение с това да има публика по стадионите. Не казвам че икономиката трябва да се постави над общественото здраве но в крайна сметка и това го има в играта, ако държавата е много на зор, са и нужни приходи. Да не говоря, че от мачове без публика никой няма да си загуби работното място, докато при затворени дискотеки, барове, кръчми и т.н. не е баш така.

# 9 154
Тесла, ти си разумен човек и си умен.
Моля те сметни сам ДДС-то и данък печалба от мач със 12 000 души. Това е една от причините да се проведе мача.
Да доста по малко са от парите нужни за лечение, ако се изпозаразят хората там, но са пари сега, на момента.
Отделно, че успокоява по този начин една, за съжаление голяма група хора, които ок съвместимост са и фенове и тулупи.
С извинение към феновете, които не правят зулуми и са там заради футбола като такъв.
Мери-ан, майка ми беше голям фен на футбола. До последно следеше всичко, което се случва на терена и в любимият ѝ отбор- Левски.
Но никога не ме е завела на мач. Не че не ѝ се ходеше. Виждах го още като дете, че иска да е там. Никога не ме заведе и никога не ме пусна да ида, заради тази група(за съжаление прекалено голяма) вандали.
Приемете, че една голяма част "фенове" избират този спорт, за да могат да се бият, да трошат и да агресират. Това са хора, които не са психически стабилни, нямат задръжки относно поведението си и най-често са ниско интелигентни.
Такива хора са неуправляеми и непредвидими. Една такава група от само 20-30 човека е способна да потроши магазини, спирки, автобуси и какво ли още не за норматив. И ще смятат, че са прави. Не може да се допусне недоволство сред тях, защото щетите, които могат да нанесат, случайните минувачи, които ще пострадат и полицаите, които се наложи да се намесят, ще доведат до много по-големи проблеми.
Със всичкото напрежение сред обществото в момента, 20-30-50 вилнеещи лумпени са достатъчни да предизвикат размирици, които да прерастнат в по-голямо недоволство, дори и протести. Бити случайни минувачи, попаднали не където трябва могат да запалят големи протести срещу полицията, която и без това не е популярна, а по-скоро осмивана и подигравана. Ако правителството е виновно, затова че вандалите безчинстват, то правителството ще го отнесе от всички засегнати чрез критика и преки действия.
За съжаление, нищо не може да повлияе на тази група хора. Дори и да изкарат жандармерията срещу тях, най-много да ги направят мъченици. Начина е просто да им се отстъпи малко, а после ако е нужно ще се вземат мерки за другите мачове. Няма верен ход общо взето.

Как точно ще вандалстват и ще трошат, като просто няма да са там. Обявява се от самото начало, че мачовете се играят без публика, както във всички нормални страни и хората си знаят, че се играят без публика. С 30 души откачени отвън все може да се справи полицията, другите са си по родните места и гледат по телевизията, а не да дойдат с автобуси, да си викат в лицата и да се върнат да разнесат зараза.

Тази невероятна глупост, която извърши вие знаете кой със събирането на десетки хиляди и поведението полегнала е Тодора за всички които помрънкат за нещо, ще има дълготрайни последици и ще се помни дълго и ще му изяде главата.
За съжаление обикновените хора са тези, които ще пострадат за моментния кеф на шефа и подобните му.

# 9 155
  • Другата България
Стадионите ще затворят сами, вече го писах. До края на първенството има три кръга мисля, шампионът е ясен вече и интересът ще е значително спаднал. Утре след финала за купата и този интерес ще секне.
Но това няма да промени нищо в общата картинка. Защото всички останали мероприятия и събития продължават.
Утре е Джулай. Вече се писа за концерта на плажа в Бургас, предполагам не само там ще има струпване на хора и емоции, а навсякъде по морския бряг. Днес е Петровден. В църквата в моя град имаше хора, много хора - и вън, и вътре. Маски имаше ли - не. Полиция имаше ли - не. На 15.08. е Богородица - друг голям християнски празник, светъл, почитан. Манастири, храмове - всичко ще е пълно. В момента навън свирят клаксони на автомобили с абитуриенти, поредните деца, които отиват да празнуват бал в ресторант, после в заведение.
Наистина ли не става ясно защо не само едни стадиони са проблема?
Мери Ан, не, нямам дете и нямам никакъв личен интерес. Значи стигаме до консенсус по отношение на стадионите,
.......
А за заведенията .....
Чакай сега, ти съвсем се омота. Аз написах за заведенията, ти пак ми отговаряш за стадиони и фенове, стига вече, стана ясно за тях. Репликирах ето това твое твърдение, което прочетох, и то два пъти, само него единствено, дори го упоменах:
Ти трябва да се замислиш не само тук а и защо навсякъде в о-вото се акцентира върху стадиони и заведения. Защото те са най малко важни за държавата
Нека се четем, разваления телефон е досадна работа.

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 19:59 от Merri_An

# 9 156
  • Под сянката на разлистените кактуси
В Аризона губернатора вчера затвори барове, фитнеси, кина и водни паркове, въпреки че преди няколко дни каза, че нищо няма да затваря. Но цифрите били "брутални", та те така...

# 9 157
Скрит текст:
Моля те сметни сам ДДС-то и данък печалба от мач със 12 000 души. Това е една от причините да се проведе мача.
Да доста по малко са от парите нужни за лечение, ако се изпозаразят хората там, но са пари сега, на момента.
Отделно, че успокоява по този начин една, за съжаление голяма група хора, които ок съвместимост са и фенове и тулупи.
С извинение към феновете, които не правят зулуми и са там заради футбола като такъв.
Мери-ан, майка ми беше голям фен на футбола. До последно следеше всичко, което се случва на терена и в любимият ѝ отбор- Левски.
Но никога не ме е завела на мач. Не че не ѝ се ходеше. Виждах го още като дете, че иска да е там. Никога не ме заведе и никога не ме пусна да ида, заради тази група(за съжаление прекалено голяма) вандали.
Приемете, че една голяма част "фенове" избират този спорт, за да могат да се бият, да трошат и да агресират. Това са хора, които не са психически стабилни, нямат задръжки относно поведението си и най-често са ниско интелигентни.
Такива хора са неуправляеми и непредвидими. Една такава група от само 20-30 човека е способна да потроши магазини, спирки, автобуси и какво ли още не за норматив. И ще смятат, че са прави. Не може да се допусне недоволство сред тях, защото щетите, които могат да нанесат, случайните минувачи, които ще пострадат и полицаите, които се наложи да се намесят, ще доведат до много по-големи проблеми.
Със всичкото напрежение сред обществото в момента, 20-30-50 вилнеещи лумпени са достатъчни да предизвикат размирици, които да прерастнат в по-голямо недоволство, дори и протести. Бити случайни минувачи, попаднали не където трябва могат да запалят големи протести срещу полицията, която и без това не е популярна, а по-скоро осмивана и подигравана. Ако правителството е виновно, затова че вандалите безчинстват, то правителството ще го отнесе от всички засегнати чрез критика и преки действия.
За съжаление, нищо не може да повлияе на тази група хора. Дори и да изкарат жандармерията срещу тях, най-много да ги направят мъченици. Начина е просто да им се отстъпи малко, а после ако е нужно ще се вземат мерки за другите мачове. Няма верен ход общо взето.

Как точно ще вандалстват и ще трошат, като просто няма да са там. Обявява се от самото начало, че мачовете се играят без публика, както във всички нормални страни и хората си знаят, че се играят без публика. С 30 души откачени отвън все може да се справи полицията, другите са си по родните места и гледат по телевизията, а не да дойдат с автобуси, да си викат в лицата и да се върнат да разнесат зараза.

Тази невероятна глупост, която извърши вие знаете кой със събирането на десетки хиляди и поведението полегнала е Тодора за всички които помрънкат за нещо, ще има дълготрайни последици и ще се помни дълго и ще му изяде главата.
За съжаление обикновените хора са тези, които ще пострадат за моментния кеф на шефа и подобните му.
Ирис, това ми е ясно, но видя реакцията, когато се обяви решението.
Не отговарят за действията. Това си е чиста заплаха, поне за мен.
Но няма воля в управляващите да се справят с това. Никога не са имали "топки" , че да се справят.
Няма никаква сигурност, че след като бяха пуснали публика, тези на които се забранява в момента няма да дойдат от другите градове и пак да станат зулуми. Знаете как се организират тези неща по интернет.

# 9 158
Ще има ли удължаване на срока за задължителните маски?
В Италия и Испания дори и навън почти всички са с маски. Не знам, питат ли кога ще отпаднат.

# 9 159
В Аризона губернатора вчера затвори барове, фитнеси, кина и водни паркове, въпреки че преди няколко дни каза, че нищо няма да затваря. Но цифрите били "брутални", та те така...

То и тук, като станат брутални, народът сам ще се изпокрие, но до тогава масово няма да вярва и да се пази.

# 9 160
Стадионите ще затворят сами, вече го писах. До края на първенството има три кръга мисля, шампионът е ясен вече и интересът ще е значително спаднал. Утре след финала за купата и този интерес ще секне.
Изглежда не разбираш, че "плодовете" на тия стадионни сбирки ще ги берем на по-късен етап и вече дали ще са се самозатворили или не няма да има никакво значение. Сега сме в етап на "набиране на скорост". Математикът ясно го каза това, че "хаотично протичане" е най-дългият етап, до "турбото" има време, просто добре  си "постиламе" за целта.

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 20:04 от pehoko

# 9 161
Пандемията от новия коронавирус далеч не е приключила и дори набира сила, предупреди генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Франс прес.

"Всички ние искаме това да приключи, но суровата действителност е, че то далече не е свършило", каза Гебрейесус. Той призова правителствата да "тестват, проследяват, изолират и поставят под карантина".

Кунчев да спре да дрънка глупости. Сериозно тестване, бързо проследяване, навременно изолиране и поставяне под карантина - това е разковничето.

# 9 162
Ще има ли удължаване на срока за задължителните маски?
В Италия и Испания дори и навън почти всички са с маски. Не знам, питат ли кога ще отпаднат.

Това не е вярно.

# 9 163
Скрит текст:

Ирис, това ми е ясно, но видя реакцията, когато се обяви решението.
Не отговарят за действията. Това си е чиста заплаха, поне за мен.
Но няма воля в управляващите да се справят с това. Никога не са имали "топки" , че да се справят.
Няма никаква сигурност, че след като бяха пуснали публика, тези на които се забранява в момента няма да дойдат от другите градове и пак да станат зулуми. Знаете как се организират тези неща по интернет.

Егати властта, да я е страх и да не може да се справи със заплахите на хиляда фена.

Нека тогава да стане нарицателно като мачовете в Италия,  да си имаме и ние.

# 9 164
Кунчев да спре да дрънка глупости. Сериозно тестване, бързо проследяване, навременно изолиране и поставяне под карантина - това е разковничето.
За съжаление това вече е почти невъзможно. Работи само когато имаме клъстъри в противен случай трябва да се анганжира огромен състав в системата на РЗИ и полицията. Тая шефка на РЗИ Смолян вчера просто "изби рибата" с мнението си че заразени работници трябва да работят. С такова мислене какво ли ограничаване на заразата очакваме?

Общи условия

Активация на акаунт