COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 915
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 9 435
  • София
Скрит текст:
Появи ли се някакво официално становище на РЗИта за отрицателните повторни тестове в Благоевград и Царево? Във фейса се тиражира пореден случай на карантинират първо с положителен, после с отрицателен тест. Ако не ги адресират директно, това също създава "доказателства" как вирусът е измислен.

Доколкото четох РЗИ не считало вторите тестове за "истински" и не ги признава. Не знам какъв е редът в този случай....
Възможно ли е да има фалшиво положителен резултат или да се отчете друг вирус от короните, а не ковид?

Очевидно грешки в резултатите са възможни всякакви, но тези комплекти са с реактиви конкретно за COVID-19. Иначе щеше да стане мазало...

# 9 436
  • София
Малко суперразпространителите, дано абитуриентът не се окаже един от тях.

Има теория, че заразени от суперразпространители е по-вероятно също да станат суперразпространители. Основните неща, които знаем за тях са: имат множество социални контакти и отделят по-голям вирусен товар.

Средата на един много общителен човек е също предимно от други като него и от там са повечето му близки контактни извън семейството, мисля няма нужда от коментар.

По-големият вирусен товар при повечето заразени води до по-тежко протичане на болестта, но някои имат по-голям толеранс и или не развиват тежки симптоми, или ги развиват след по-дълго време (примерно млади хора в добра физическа форма). Големите клъстъри са обичайно контакт със суперразпространител на закрито (барманът в Ишгл, жената в южнокорейската църква, нашите пастори и т.н.). Отделянето на по-голям вирусен товар при въздушно-капковите е повече при силно говорене, викане, пеене. На по-шумни събирания е по-вероятно да се заразите, отколкото на по-тихи и спокойни. Също при по-тежко и учестено дишане. Пример - един и същ болен заразява няколко души в зумба група и нито един в група по пилатес.

Тези неща вероятно имат връзка с интензитета на епидемията в различните общности - северните нации като цяло са по-дистанцирани и доста по-тихи в сравнение с южните. Ако вземем за пример нашите роми, които са по-засегнати тук. Начинът, по който комуникират, е по-динамичен, говорят бързо и се надвикват, италианци и испанци също са много шумни.
Eто това е може би по-важно от имунната система и трябва да стигне до повече хора. Много е важно е да не се допуска голям товар от вируса да попадне в тялото, а това става чрез капков път. Затова маските са важни и ще предпазят от капкова инфекция. Дистанцията също. Частици от вируса чрез аерозолите също може да попадне в тялото, но там концентрацията му е много по-малка.

# 9 437
https://novini.bg/zdrave/bolesti/606747
Мангъров отново
Всеки си мисли, че като се окаже заразен, ще тръгне да умира. Те са заразени, не са болни. Да, сеят заразата, но на огромната част от заразените им няма нищо, сподели инфекционистът.

То хубаво ама на тия неогромна част дето им има нещо какво да правим?

# 9 438
WhatHapppenedToMonday, ковид освен въздушно-капков е и фекално-орален, като във фекалиите е много по-висок вирусния товар. Та и миенето на ръце си е от съществено значение.

При дифузно единствени лесно откриваеми клъстъри стават семейните. Те и по принцип са най-много.  От Китай имам спомен, че ги бяха подредили по брой: семейни, транспорт, търговски обекти; ресторанти и други бяха в дъното.

Покрай абитуриента от Бяла и нещо друго ми идва наум - няколко пъти повдигнах въпроса за ниските бройки в района на Русе и Силистра, почти никой не се закачи за дискусия. На мен обаче продължават да са ми интересни и се поразрових. Доколкото мога да преценя няколко са специфичните неща за там.

Въпреки, че са гранични пунктове и (поне товарния) трафик продължава да си върви, особено там е, че почти липсва туризъм. Има туристически обекти, но не са от популярните. Не е разпространен и т.нар. "здравен туризъм", Варна им е най-близо при нужда от по-качествена болница. Частна с голяма реклама май има само в Тутракан. Липсата на адекватно здравеопазване може да обясни пропускане на някои случаи, но бройките пак си остават прекалено ниски, в сравнение с останалата част от страната.
Логистични особености - София им е далече и със собствен, и с обществен транспорт. По-рядко се прибират до там и "софиянци", и турските изселници. Потребителка беше писала, че нямат цигански квартали в Силистра - имат си, просто по-голяма част от тамошните, които ние определяме като "цигани" се самоопределят като "турци".
Икономически особености - ниско развита промишленост, там основната дейност е земеделие. По-малко и по-малки колективи. И пак логистично - големи земеделски площи и по-големи разстояния между населените места.
Скрит текст:
И друго интересно и специфично за региона - основен водоизточник са подземни води. Не би трябвало да има връзка, но все се сещам за интервюто с кмета на Буковлък, където спомена, че едно от предписанията, които са му пратили е да се завишат мерките за пречистване на водата.

# 9 439
Той ББ хубаво праща шефа тази вечер на трибуната ама освен да го настанят под някоя сянка друго не виждам.Какво следене бе моля ви се, ти  фен на мач може ли да
контролираш.
Какъв е тоя прах дето ни хвърлят в очите? И въобще каква е ползата да е там? Още от сега знам каква безредица неконтролируема ще е след няколко часа.

# 9 440
  • София
crow въздушно-капковия път със сигурност следва да е най-честия при предаване на вируси, не че твърдя, че е единствения. Относно Силистра и региона, сигурно има резон в споменатото от теб, но мисля, че е въпрос на време случаите да се покачат и там. Не сме толкова голяма страна, хората пътуват, с тях и заразата. Може би там не е имало толкова завърнали се от чужбина, защото е ясно, че вируса дойде отвън.

# 9 441
Е те нашите управници си направиха избора и ни хвърлиха на кучетата да се спасяваме кой както може.
Като стана дума за спасяване, какви са вашите лични противоепидемични мерки, които спазвате? Аз имам нужда да преразгледам моите, тъй като ситуацията изглежда няма да приключи скоро.

Все още не се събирам с приятели, не ходя по ресторанти и заведения, не ходя на спорт, въпреки, че груповите занимания се провеждат, не ходя на театър и концерти. Мисля си евентуално да се виждам с приятелки навън, но не знам как да стане безопасно.

Да си призная трия със спирт опаковките на продуктите от магазина или ги махам директно. И по този въпрос не съм много наясно, може ли да се заразиш от повърхност или не. Може ли да се заразиш например от някоя шунка или салам, произведен в германските кланици Тьонис?

# 9 442
  • София
Той ББ хубаво праща шефа тази вечер на трибуната ама освен да го настанят под някоя сянка друго не виждам.Какво следене бе моля ви се, ти  фен на мач може ли да
контролираш.
Какъв е тоя прах дето ни хвърлят в очите? И въобще каква е ползата да е там? Още от сега знам каква безредица неконтролируема ще е след няколко часа.
Е много ясно, това го знаят и те, но трябва да сме добри и угаждаме на всички, нищо, че миналата седмица същите тези фенове на цска му пяха на бойко п*рас п*рас.

# 9 443
  • Другата България
По-притеснителното е, че всеки който има някакви симптоми е склонен да ги отдава на нещо безобидно и си продължава с нормалните дейности. При съпруга ми има трима с кашлица и хрема, един от тях ако е с вируса, ще стане мазало. Но не ги пращат на лекар или освобождават от работа.
Според мен може и да е нерентабилно всеки със симптоми да отсъства, но ако пък не го направи, тогава няма ли целия персонал да се наложи да отсъства за много по-дълго време? А някои са и от рискова група.
Поне видимо болните трябва да пазят леглото. 
В стремежа да се намалят загубите, май ще загубим много повече.
Кой да ги прати на лекар? Всеки, който има симптоми трябва сам да се свърже с лекар, или да отиде.
Няма как да ги освободят от работа без болничен. А болничния ще издаде именно лекарят, ако има основание за това.

# 9 444
Мернах това мнение на момиче във фб и ми се стори любопитно .

# 9 445
  • Там,където се събуждам щастлива.
Абитуриентът с COVID-19 имал само главоболие преди бала
Абитуриентът с COVID-19 от град Бяла, който бе приет за лечение в русенската болница „Медика“, е имал само главоболие в навечерието на бала си във Велико Търново на 27 юни. Момчето не е предполагало, че може да се е заразило с опасния вирус и смятало, че главоболието му е в резултат на вълненението от предстоящото събитие, затова медиците определиха като некоректни и грозни обвиненията срещу младия човек. В деня след бала абитуриентът се почувствал отпаднал, което пък си обяснил с безсънната нощ заради тържеството. Едва в понеделник - на 29 юни, получил болки в гърлото, суха кашлица и висока температура. „Неговата сестра, която е студентка по медицина в Германия, го посъветвала да си направи тест за коронавирус, който се оказал положителен“, обясни доц. д-р Маринова.
 Момчето нямало предположения къде се е заразило. През последния месец бил само в град Бяла, където живее семейството му, а до Велико Търново отишъл заради матурите.

Така ли е било или не - няма как да знаем, но е факт, че заради един вирусоносител мнозина контактували с него сега горчиво съжаляват за това - Карантина за над 100 души заради заразен абитуриент
Разбира се, не е решение на проблема да хвърляме камъни по нещастника, оказал се в това положение - реално всеки може да попадне в такова. А решението е съвсем просто - даже не на национално, а само на регионално ниво. Но защо ли не се прилага? Ами избори идват, никой не иска непопулярни мерки. Някои все пак се престрашават: Забраниха масовите събирания във Велинград
Другите чакат какво ще кажат "отгоре" - от София. Има да си чакат...

Ако нямаха в Търново кмет, който на всяка цена трябваше да организира за малкия си син преминаваме по червения килим (съученик е на това момче), нямаше да се стига до тук. Интересно сега как ще работи цяла Община, след като е контактен (Всъщност с Царевец и малко дисциплина, можеха да измислят хубаво тържество. Простор, колкото искаш..).

# 9 446
Излязоха ли резултатите от детската градина в Дружба?

# 9 447
  • София
Добре де , как едни искат да има положителни тестове, други пък ги преправят на отрицателни. Хайде по-сериозно с подобни обвинения.

# 9 448
Цитат
Eто това е може би по-важно от имунната система и трябва да стигне до повече хора. Много е важно е да не се допуска голям товар от вируса да попадне в тялото, а това става чрез капков път. Затова маските са важни и ще предпазят от капкова инфекция. Дистанцията също. Частици от вируса чрез аерозолите също може да попадне в тялото, но там концентрацията му е много по-малка.
https://btvnovinite.bg/svetut/dokazano-maskite-sa-efikasni-sresh … -na-covid-19.html
Точно това го обясняваше преди време Кантарджиев. Че маските работят на 2 фронта.
А) Забавят разпространението на вируса в о-вото
Б) Помагат за по лекото каране на заболяването, заради по малкият вирусен товар с който стават заразяванията които не успяват да спрат маските.

18.06.: 0 - 19 - 8,9%; 20 - 29 - 4,5%
19.06.: 0 -19 - 9,1%; 20 - 29 - 12,9%
20.06.: 0 - 19 - 2,5%; 20 - 29 - 6,2%
21.06.: 0 - 19 - 11,2%; 20 - 29 - 6%
22.06.: 0 - 19 - 6%; 20 - 29 - 6%
23.06.: 0 - 19 - 1,3%; 20 - 29 - 14%
24.06.: 0 - 19 - 6%; 20 - 29 - 9,2%
25.06.: 0 - 19 - 4,7%; 20 - 29 - 16,4%
26.06.: 0 - 19 - 10,2%; 20 - 29 - 15%
27.06.: 0 - 19 - 9,5%; 20 - 29 - 14,3%
28.06.: 0 - 19 - 2,7%; 20 - 29 - 24,1%
29.06.: 0 - 19 - 1,5%; 20 - 29 - 9,1%
30.06.: 0 - 19 - 4,3%; 20 - 29 - 10,1%
01.07: 0 - 19 - 7%; 20 - 29 - 14%

Вчера Чоколина искаше да видим има ли устойчив тренд на заразени млади, след отварянето на дискотеки, кръчми, барове. Понеже 1 ден не е достатъчен за изводи, права е. Забележете какво става. 23 юни точно 8 дена след отварянето им когато започва да се проявява ефекта няма нито 1 ден, ама нито 1 ден Grinning в който групата 20-29 да е под 7% а това е общият процент от тази възрастова група в стат. Е как досега сме откривали по 7%, а след отварянето на дискотеки, барове, кръчми техният процент мистериозни се удвои. 
На какво друго може да се дължи този тренд започнал 8 дни след датата 15 юни, когато бяха отворени.

# 9 449
  • Пловдив
Мернах това мнение на момиче във фб и ми се стори любопитно .

И един мармот завиваше шоколада в станиол.

Общи условия

Активация на акаунт