COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 378 079
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 12 195
Харвард и Кеймбридж официално обявиха, че всички курсове през учебната 2020/2021 ще сe предлагат дистанционно. В кампусите ще се приемат до 40% от студентите, приоритетно новоприети и такива, които нямат условия да се обучават вкъщи.

# 12 196
С които се влиза в страната, щом системата не ти генерира код явно не можеш да влезеш.

# 12 197
доц. Васил Каракостов, началник на най-голямата Клиника по неврохирургия, която се намира в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" пред Bulgaria ON AIR за точността на тестовете и отварянето на дискотеките:
Скрит текст:
Беше твърде рано да се отварят дискотеките като място, което е необходимо за забавление. В повечето случаи контактът е изключително близък.

Спецификата на този вирус е, че много по-агресивно заразява околните, въпреки че смъртността от него е по-малка, обърна внимание експертът. (Мисля че не са го цитирали правилно защото има предвид спецификата на този коронавирус в сравнение с предшествениците му, че е много по заразен от предишните епидемии които не можаха да прераснат в пандемии през 2002 г. и кога беше другата, при които имаше смъртност 10% и 30% от регистрираните случаи. Това бяха по смъртоносни, но по малко заразни коронавируси и не можеха да създадат световен проблем и лесно бяха ограничени за да изчезнат.)

Той коментира и надеждността на тестовете за коронавирус, които се използват у нас.

"И едните, и другите тестове имат около 70% достоверност. В определен етап от развитието на заразата той може да е позитивен. Има редки случаи, в които клиниката е наяве, а тестът е отрицателен", допълни той.

Според него трябва един личен лекар да има правото да предписва такива тестове, независимо дали ще са бързи или PCR.

"Щабът или други ръководни органи трябва да дадат ясни послания, конкретни и кратки, какво трябва да се прави, къде да се отиде и как да се действа. Същото отношение трябва да има и към лекарите в отделните болнични заведения", категоричен бе доц. Каракостов.

https://news.bg/health/ekspert-tvarde-rano-otvoriha-diskotekite.html

# 12 198
Една кръчма в Оксфордшир е забранила вечер посетители  под 25 години, след като някои клиенти отказват да се придържат към нейните мерки за социално дистанциране.
От кръчматаThe Royal Standard в Уолингфорд заявиха, че след като са отворили отново по-младите клиенти е било "невъзможно да се контролират", което води до излагане на риск на персонал и други клиенти.
Хазяин Дейвид Хейнс каза: "Те започват добре, но след това..."
За клиенти под 25г. ще бъде разрешено в кръчмата само преди 20:00
https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-england-53314351

# 12 199
За щатите да отбележим, че нивото на зараза е много високо в определни щати, така, че не може да прилагаме директно у нас техният опит с отваряне на училища и др. Израел също не са цъфнали след като махнаха мерките пак се оказаха с висока степен на зараза и затвориха училищата. У нас все още набира скорост "първата истинска вълна" и е прекалено рано от сега да се казва какво ще става наесен.

# 12 200
Кое е неточното в заповедта – в т.4 изрично е написано, „покриващо устата и носа“, че и Приложение с инструкции за употребата им има.
http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/06/30/zapove … 69-30062020_g.pdf
Но може да спретнете една петиция, де.

Трябва да се започне от маските. Какъв е смисълът да се издава заповед за носене на маски, като маските няма да са си на мястото. Вижте Индия и още коя държава беше, как ясно са си написали "да покрива лицето", т.е., да ти се виждат само очите. Трябва една такава петиция да направим. За правилно носене на маски. Иначе файда няма. Всеки може да каже "аз нося маска, не виждаш ли". Ама къде я носиш...? На брадата си. Ми, щом не съм длъжен да я нося на конкретно място, мога да я нося и на..., с извинение. Щом нося маска, спазвам заповедтта. Т.е., това е куцаща заповед. Неточна.

А! Още по-добре. Тогава какво излиза...? Че никой не е чел заповедта от 30.06. Grinning Значи трябва във всички пощенски кутии по един екземпляр. Grinning Мале, каква страхотна идея! Почвам да принтирам! Grinning
Друга идея, която обмислям е да нося светлоотразителен елек на чиито гръб да залепя/ушия надпис "Стой на 2 метра от мен!" + преведен на турски, английски и цигански. Друг елек с надпис "Глоба ако не си носиш маската на носа и устата!" Ще ме гледат като марсианец из града, ама не съм от хората на които много им пука. Simple Smile

# 12 201
  • София
За щатите да отбележим, че нивото на зараза е много високо в определни щати, така, че не може да прилагаме директно у нас техният опит с отваряне на училища и др. Израел също не са цъфнали след като махнаха мерките пак се оказаха с висока степен на зараза и затвориха училищата. У нас все още набира скорост "първата истинска вълна" и е прекалено рано от сега да се казва какво ще става наесен.
Така е, но нима мислите, че за 2 месеца тази вълна ще е стихнала?
Спомнете си експоненциално при другите държави при калви мерки и след колко време затихват нещата. Ние в момента бааавно набираме скорост.
После предстои ударното ново набиране на скорост. Едва след това-стихване, което е мноооого бавно. Примерно- в Иран няма такова, те вече 4 месеца всеки ден са по ок 2500, имаха един пик с по около 4 хиляди за няколко дни и това е. Но колко тестват-не знаем.

# 12 202
Няма да отворят училищата и висшите училища, защото така ще се прави в САЩ и Европа. Нали виждате, че нещата вървят в синхрон.  Това  е логиката. От два месеца в САЩ са решили, че няма да отварят поне до Коледа или ще прилагат т.нар. хибридно обучение в най-най-добрия случай.
Добре, че ние не го правим като американците. А в Европа вече имаше отворени училища.
Моето дете все още ходи на училище/Германия/. Сега класът е разделен на две групи и ходят на училище през ден. Това е и един от вариантите за започване на новата учебна година.

# 12 203
UK
Младите хора „носят тежестта“ на икономическата криза
По-късно КанцлерътРиши Сунак ще обяви спешен пакет от 2 милиарда британски лири, който ще помогне за предотвратяване на младежката безработица вследствие на коронавирусната криза.
Канцлерът ще използва своя мини-бюджет, за да определи схема за субсидирани работни места като част от „план за работни места“.
„Бързата стартираща схема“ ще създаде стотици хиляди работни места, финансирани от държавата за 16 -24-годишни, които претендират за Universal Credit и са изложени на риск от дългосрочна безработица.
Правителственото финансиране ще покрие 100% от минималната работна заплата за 25 часа седмично в схемата, която ще бъде отворена за всички работодатели в UK, като шефовете ще могат да увеличат заплатите.
Преди обявяването г-н Sunak заяви: „Младите хора носят основната тежест на повечето икономически кризи, но този път са изложени на особен риск, защото работят в секторите, несъразмерно засегнати от пандемията.
"Знаем също, че младежката безработица има дългосрочно влияние върху работните места и заплатите и не искаме да видим това да се случи с това поколение."
https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-england-53314351

# 12 204
Ох, искрено се надявам, че постовете от такъв вид са шега Close
Кое е неточното в заповедта – в т.4 изрично е написано, „покриващо устата и носа“, че и Приложение с инструкции за употребата им има.
http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/06/30/zapove … 69-30062020_g.pdf

Трябва да се започне от маските. Какъв е смисълът да се издава заповед за носене на маски, като маските няма да са си на мястото. Вижте Индия и още коя държава беше, как ясно са си написали "да покрива лицето", т.е., да ти се виждат само очите. Трябва една такава петиция да направим. За правилно носене на маски. Иначе файда няма. Всеки може да каже "аз нося маска, не виждаш ли". Ама къде я носиш...? На брадата си. Ми, щом не съм длъжен да я нося на конкретно място, мога да я нося и на..., с извинение. Щом нося маска, спазвам заповедтта. Т.е., това е куцаща заповед. Неточна.

А! Още по-добре. Тогава какво излиза...? Че никой не е чел заповедта от 30.06. Grinning Значи трябва във всички пощенски кутии по един екземпляр. Grinning Мале, каква страхотна идея! Почвам да принтирам! Grinning
Друга идея, която обмислям е да нося светлоотразителен елек на чиито гръб да залепя/ушия надпис "Стой на 2 метра от мен!" + преведен на турски, английски и цигански. Друг елек с надпис "Глоба ако не си носиш маската на носа и устата!" Ще ме гледат като марсианец из града, ама не съм от хората на които много им пука. Simple Smile

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 17:50 от Анонимен

# 12 205
Баскетболен национал в болница с коронавирус

https://www.dnes.bg/notifikacii/2020/07/08/basketbolen-nacional- … oronavirus.455959

# 12 206
Областният управител на Пловдив Каназирева прекратява отпуската си и свиква извънредно заседание на техният щаб съобщават от пресцентъра на Областната аднимистрация. Днес е пълно с новини за заразени абитуриенти, фенове и футболисти в Пловдив. Също така НОЩ са дали срок 24 часа на още една болница в Пловдив да направи отделение за Ковид. Май се очаква вълна в Пловдив.
https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Dani-Kanazireva-prekrati … eden-shtab-981786

Кмета на Пловдив пък обмисля да прекратява масовите мероприятия в града, които не са наложителни. Определя ситуацията в града като притеснителна, като уточняна че няма как да отмени вече разрешените масови мероприятия в града.

"Всеки сам си носи отговорността. Ще призовем зрителите на фестивала "Опера Оупен" да спазват дистанция един от друг" - каза Димитров.  

Ако заболелите за един ден надхвърлят 200 души, НОЩ ще обяви по-строги  мерки. Засега се изчакват решенията от София.

Сградата на общината е дезинфекцирана заради срещата с отбора на Локомотив и посрещането на Купата по футбол. В заседателната зала всички са били с маски, но са ги свалили, когато са излезли на терасата.
https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Kmetut-Otmenyame-chast-o … opriyatiya-981851

# 12 207

Ти кога оздравя, че тръгна по улиците? Нали беше болна, набута се с температура при бебетата, да ти видят снимка. Сега супер отговорна стана.

# 12 208
  • София
Някой назад писа за детска градина - това по нашенско ли? Ако е по нашенско, как така децата ще ги пускат сополиви и кашлящи, нали има филтър, сестрата гледа, няма право да ги пуска болни! Или и филтърът трая от ден до пладне, колкото да ни запишат телевизиите, че спазваме правилата. А за смесването на групите - също разпоредбата е да не се смесват.

# 12 209
  • Пловдив
Не знам за филтрите, но гледам до нас една детска градина - врата с две крила, на едното пише "група 1", на другото - "група 2".Joy  Ама това е една и съща врата, бе, хора, голяма дистанция, голямо чудо!

Общи условия

Активация на акаунт