COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 378 001
  • 29 195
  •   2
Отговори
# 12 210
Няма да отворят училищата и висшите училища, защото така ще се прави в САЩ и Европа. Нали виждате, че нещата вървят в синхрон.  Това  е логиката. От два месеца в САЩ са решили, че няма да отварят поне до Коледа или ще прилагат т.нар. хибридно обучение в най-най-добрия случай.
Добре, че ние не го правим като американците. А в Европа вече имаше отворени училища.
Моето дете все още ходи на училище/Германия/. Сега класът е разделен на две групи и ходят на училище през ден. Това е и един от вариантите за започване на новата учебна година.

Вероятно и при нас ще се мисли за нещо подобно.

Ня тези хора в Пловдив искрено им се чудя. То е ясно, че при нас в София е мазало, но не мога да разбера какво налагаше да се омажат и те. Толкова жизнено важно ли е да се разходи една купа, то е просто смешно, ако не беше толкова сериозно. Възрастни хора, отговорни лица, се събрали по време на пандемия не поради някакъв жизненоважен за града повод, а заради някаква спортна игра. Хем си знаят хала и болниците.
Съвсем скоро заради такова поведение на длъжностни лица ще се водят дела, както вече се прави в Европа

# 12 211
От новините на БНТ преди минути, където водещата новина е ескалацията на вируса в Пловдив. Капацитета на УМБАЛ Свети Георги вече е изчерпан, това е наложило решението да се даде срок от 24 часа на друга болница да подготви отделение за Ковид, за което писах по назад.

# 12 212
Ирис,
В провинция Хесен Германия ваканцията започна вече от понеделник. 2 седмици преди края 1-4 клас хждеха всички заедно всеки ден. Явно експериментът е успешен. От 17 август започва новата уч. година нормално, без дистанция  за всички.

# 12 213
Кое е неточното в заповедта – в т.4 изрично е написано, „покриващо устата и носа“, че и Приложение с инструкции за употребата им има.
http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/06/30/zapove … 69-30062020_g.pdf
Но може да спретнете една петиция, де.

Трябва да се започне от маските. Какъв е смисълът да се издава заповед за носене на маски, като маските няма да са си на мястото. Вижте Индия и още коя държава беше, как ясно са си написали "да покрива лицето", т.е., да ти се виждат само очите. Трябва една такава петиция да направим. За правилно носене на маски. Иначе файда няма. Всеки може да каже "аз нося маска, не виждаш ли". Ама къде я носиш...? На брадата си. Ми, щом не съм длъжен да я нося на конкретно място, мога да я нося и на..., с извинение. Щом нося маска, спазвам заповедтта. Т.е., това е куцаща заповед. Неточна.

А! Още по-добре. Тогава какво излиза...? Че никой не е чел заповедта от 30.06. Grinning Значи трябва във всички пощенски кутии по един екземпляр. Grinning Мале, каква страхотна идея! Почвам да принтирам! Grinning
Друга идея, която обмислям е да нося светлоотразителен елек на чиито гръб да залепя/ушия надпис "Стой на 2 метра от мен!" + преведен на турски, английски и цигански. Друг елек с надпис "Глоба ако не си носиш маската на носа и устата!" Ще ме гледат като марсианец из града, ама не съм от хората на които много им пука. Simple Smile
Ти кога оздравя, че тръгна по улиците? Нали беше болна, набута се с температура при бебетата, да ти видят снимка. Сега супер отговорна стана.

Охоо, аз що фермани изписах тука за състоянието си. Ти къде беше? Simple Smile
За да те успокоя, ще ти кажа, че нямаше бебета, беше обедна почивка. Simple Smile
Не станах, бе, аз съм си била отговорна винаги. Simple Smile Ето, например, утре няма да ходя да си показвам днешните резултати. Ще изчакам до петък. Wink

# 12 214
Вчера ви писах, че колега на мъжа ми е с ковид. Изследванията на всички други са отрицателни. Което малко ме озадачава. Нали уж много бил заразен вируса. Те стоят в работата си без маски. Той миналата седмица три дни бил в болничен, защото не се чувствал добре, но в четвъртък и петък е бил на работа вече. Дори човекът, с когото работи в една стая, е отрицателен.

Чудя се дали не е било рано да правят тестове и затова да са им отрицателни...

Около 80% от заразените с ковид-19 не заразяват други хора, независимо с кого общуват и независимо от тежестта на заболяването.

# 12 215
  • Където морето целува небето...
Искам да попитам живеещита в чужбина, на които децата бяха на ДО, как е уредено там да не стои детето само? Също дамата, която писа, че в Германия са през ден, та този почивен ден кой стои с детето?

Днес ми се наложи да чакам при ЛЛ. Аз с пълна екипировка, влизам и чувам страшен скандал в коридора. Имаше възрастни хора, имаше и малки деца. Скандала е провокиран от това, че мъж на средна възраст кашля на опашката и обяснил, че от 3 дни е с висока температура, ама чак сега имал време да отиде. На всичко отгоре се набутал да седне на пейката до възрастна баба без дистанция и си махал маската за да се бърше и кашля... Ами... тръгнах си и отидох на частно. Отчайващо е положението!

И последно - някой има ли информация за новите случаи в Бургас и Варна? В Бургас преди само където поименно не ги посочваха, а сега голямо замазване и криене кой от къде излиза с положителен тест. А колкото до избягалия, който не е включен в статистиката - някой мисли ли, че ако е бил без Ковид, би се впрегнал такъв ресурс за да се издири избягал от болницата "бразилец". Живея в района и наистина го търсиха усилено. Чудно защо? Имаше вчера и случай на мъж, прибран от центъра (пред РЗИ)  от линейка с екипирани за Ковид медици. И там нищо не се чу...

# 12 216
Ми ЛЛ къде дремят, ми не създават организация да няма такива конфликти?

# 12 217
Вчера ви писах, че колега на мъжа ми е с ковид. Изследванията на всички други са отрицателни. Което малко ме озадачава. Нали уж много бил заразен вируса. Те стоят в работата си без маски. Той миналата седмица три дни бил в болничен, защото не се чувствал добре, но в четвъртък и петък е бил на работа вече. Дори човекът, с когото работи в една стая, е отрицателен.

Чудя се дали не е било рано да правят тестове и затова да са им отрицателни...

Около 80% от заразените с ковид-19 не заразяват други хора, независимо с кого общуват и независимо от тежестта на заболяването.

Остава да намерим начин да идентифицираме останалите 20%.

# 12 218
Има нещо гнило..... в UK и Италия. Гледах данните от вчера, и за двете страни са меко казано странни.
Обединеното кралство - 581  новозаразени и 155  починали.
Италия - 137  новозаразени и 30  починали.
В същото време в Испания  341 - 4
И в двете страни не е имало голям пик преди няколко седмици, което ме навежда на лошата мисъл, че са спрели да тестват и тестват само тежките случаи, попадащи в болница.
И още нещо неприятно - заразените по света вече минаха 12 милиона.... Да му се не види и гадния вирус.
https://www.worldometers.info/coronavirus/

# 12 219
ЛЛ са си вътре в кабинета  и преглеждат. Аз досега не съм видяла ЛЛ да въдворява ред по опашките, ако ще да се избият. Някои дават часове, но въпреки това винаги има  граждани, които идват без час и се предреждат. Трябва да си бдителен като орел по опашките, за да си защитиш реда, особено ако водиш възрастен човек.

Въобще, при нас и без корона положението с лекарската помощ е трагично, а сега не знам на какво се надяват хората, които упорито неглижират епидемията. Дори да са убедени, че лично на тях ще им се размине, все пак едва ли разчитат цяла зима да не им се наложи да посетят лекар, а видяхме, че при безконтролно заразяване това става невъзможно.

Явно живеем сред хора които упорито не желаят да обмислят дори краткосрочните последствия от поведението си.

# 12 220
Искам да попитам живеещита в чужбина, на които децата бяха на ДО, как е уредено там да не стои детето само? Също дамата, която писа, че в Германия са през ден, та този почивен ден кой стои с детето?
Аз съм си вкъщи, не работя по принцип. С двете деца, в това населено място - трудно. Иначе работещи майки - германки - на съучениците на детето, напуснаха работа още през март - април. И ходенето през ден не си е работа - едната седмица ходят 3 дни, другата - два. А вкъщи няма вариант да се оставят сами, до 12 годишни, мисля. Сега разшириха групите в училището за деца на работещи родители. До преди два месеца всеки ден ходеха в училище деца на лекари, полицаи,пожарникари.., сега могат да кандидатстват за място и двама работещи.

# 12 221
Аз се чудя в Пловдив кога успяха да изчерпат капацитета на едната болница а от друга на която почти е изчерпан да молят за помощ и да търсят доброволци че не им достига вече персоналът. (от новините преди малко). Усеща ли се колко ни е крехка здравната с-ма. А в Пловдив досега не ми изгледждаше толкова сериозно положението, макар че всички днескашни новини за положителни празнуващи по дискотеки, фенове и футболисти да са сигнал че омазването в града в момента започва. Но това което днес става в Пловдив е само съвсем лека прелюдия на това което предстои в много по тежки размери, не само в града, но и в останалата част от държавата, ако шефа продължава да дрънка глупости как ново затваряне ще има тежки удари и последствия върху психиката на хората. (Пак от новините преди малко). Тоя човек що се прави на ударен не мога да разбера. В момента ВСЕ ОЩЕ, не е наложително, ново затваряне, и да се уврежда психиката на хората, но ако не се вземат превантивни мерки като затваряне на нощните заведения, мачове без публика, забрана на масови събития над някаква цифра хора, увреждането на психиката на хората предстои. Защо продължава тоя човек да говори за затваряне не мога да разбера. В момента това все още не е нужно, но скоро ще стане ако не се вземат превантивни мерки за спиране на възхода на вируса.

# 12 222
Знаете ли как стои въпросът с транзитно преминаващите през Австрия? Какви ограничения може да има? Ще се обадя във външно министерство, но и тук да питам, ако някой има опит с подобна ситуация

# 12 223
Някой назад писа за детска градина - това по нашенско ли? Ако е по нашенско, как така децата ще ги пускат сополиви и кашлящи, нали има филтър, сестрата гледа, няма право да ги пуска болни! Или и филтърът трая от ден до пладне, колкото да ни запишат телевизиите, че спазваме правилата. А за смесването на групите - също разпоредбата е да не се смесват.
Аз писах за България е и напълно достоверно. Групите са пет в тази градина, но сега са три. Под смесени казвам че са деца от други групи но ходят винаги в тази група откакто отвориха градината.
Всичко е за медиите, не знам как ходят със сополи и кашлица и как се допуска, сигурно ги водят алергични. Най-добрата ми приятелка е учител там, не съм я виждала от март по нейно желание.

# 12 224
  • Където морето целува небето...
Аз друго се замислих днес. Ако с това поведение на някои индивиди започнат есента масово да се заразяват ЛЛ или да се карантинират, то техните пациенти за 14 дни трябва някой да ги поеме. Съответно това ще води до още по-големи опашки от чакащи. Трябва да се мисли нещо в тази насока предварително, а не като започне да има недостиг на ЛЛ. Надявам се ЛЛ да е взела всички мерки, тъй като не съм я виждала от началото на ИП.

Общи условия

Активация на акаунт