COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 909
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 12 300
Искам да попитам живеещита в чужбина, на които децата бяха на ДО, как е уредено там да не стои детето само? Също дамата, която писа, че в Германия са през ден, та този почивен ден кой стои с детето?
Здравейте и от мен, аз съм в ОК(Лондон). Няма такава организация тук, в моя случай децата са малки- на 6 и 9, та не мога да ги оставя сами, дори и да искам, но за щастие съм вкъщи, защото не работя. Плюс, че спецификите на ДО тук са такива, че трябва да си плътно до децата, защото става въпрос за наистина много учене, включително и за шестгодишния😐. А пък и в комбинация с материала по български и Околен свят, който също взимахме дистанционно, направо бях пред нервен срив, сигурна съм, че повечето хора ще ме разберат.

Иначе по въпроса за училищата- тук са отворени, а учебната година е до края на юли, вече друг е въпросът колко хора са си пуснали децата(в момента, за разлика от обикновено, няма санкции, ако решиш да не ги изпратиш на училище).

Започнаха поетапно да отварят от 01.06. след като Бо Джо даде зелена светлина да тръгнат само година 1 и 6. Децата тръгнаха в групи по 8-9, първо големите, след това малките. Моят малък син, който е 1ва година, тръгна на 15.06, като го пуснахме със свито сърце, но все пак решихме, че след три месеца вкъщи, ползите надвишават риска. Относно организацията- в неговата група са 10 деца, на училище само понеделник-четвъртък по 5 часа(в петък има основно почистване) сутрин на входа мерят Т, пръскат с гел, това се повтаря и на излизане, в самата стая са на 2 метра разстояние и нямат право да се пипат, да споделят храна, както и една група е само на един етаж и ползват само една тоалетна.
Сега в понеделник, големият ми син също тръгва за първи път от 20.03., със същата организация и ще прекара само 4 дни в училище за половин ден. Ние сме много доволни, защото училищата не са задължени да приемат други класове, освен 1 и 6, но го правят, за да може всяко дете, на което родителите са съгласни, да се социализира в училище преди края на учебната година, което си е направо за адмирации, защото организацията е много тежка.
Остава ни да се надяваме, че ще сме здрави в оставащите 10тина дни до края на учебната година и , разбира се, когато започне новата(7.09)🍀

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 21:13 от *peteto*

# 12 301
В Дания пък въвеждат сертификати за Ковид-19.
Дигиталният документ ще свидетелства дали приносителят му е с отрицателен PCR тест. Някои държави изискват от пристигащите в тях да се подлагат на такова изследване. Според министерството сертификатът ще служи и за освобождаване от задължителна карантина в чужбина. Всички лица над 18 години, които живеят в Дания, имат право да придобият такива сертификати. От средата на юли родителите ще могат да снабдяват и децата си с тях, казаха още от здравното ведомство. Тестовете за COVID-19 са безплатни в Дания от средата на май.    от ТУК
Не пишат какъв е срокът на валидност на тези сертификати, защото заразяване може да стане във всеки момент, така че не ми е много ясно какъв е смисълът.
72 часа преди влизането на територията на Дания.

# 12 302
Цитат
Олеле, гърците ще направят нашата грешка Tired Face
Няма, те ще вземат мерки и при най малкото покачване на вируса. Няма да седят като нас и нищо да не правят. В мометна те могат да си позволят да свалят мерки защото случаите са им малко. Но и при най малкият възход на вируса на вътрешна територия ще връщат мерки. Няма да чакат да минат 200 и тогава да връщат мерки, а ние да не сме сигурни дали дори и при 200 ще вземем някакви мерки. В момента се движат на нива съпоставени с нашето население 10-20 случая на ден. За които ние в момента можем само да си мечтаем.

По назад в темата се обсъждаше как ще започне новата учебна година в светлината на възхода на вируса.

В МОН обмислят частично присъствие в клас от 15 септември
Най-притеснени, че учебната година ще започне онлайн, са родителите на бъдещите първокласници
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/v-mon-obmi … septemvri-6112031

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 21:03 от Анонимен

# 12 303
Гърците ще ни направят голяма услуга с тези задължителни тестове..
 Ще хванат доста положителни, ние нали все нямаме капацитет, тестове, микробиолози...
+1 Joy Hands Ok Hand
Кунчев вчера се изказа леко пренебрежително за това в БНТ. Каза "така, ще хванете 10% от всички влизащи", сега не знам какво мисли със 100% тест, но смята, че Гърция ще пламне по някое време.

# 12 304
  • София
Другият човек, с който имах контакт е във видимо по-добро състояние в момента, с лека кашлица от време на време.
Прибрали са се от София.
А там как са го хванали? Сещат ли се да са имали контакт сък съмнителен или е неизяснено?

Знаели ли са, че са заразени като са дошли на раздумка?
Не знам подробности.
Да, знаели са, че са болни и въпреки това решиха да си поговорим. Заразили са се в София и са решили да се приберат тук да се долекуват. Човекът с по-тежко състояние е отделен в отделна сграда, но въпреки това са пътували заедно, в София живеят заедно и маски не съм видяла да носят. Ядосана съм от безхаберието им и изобщо не искам да ги виждам в скоро време. Smile
Ама как е станало? Идват да си лафите, не пазят дистанция, и в един момент ти викат - ми то ние караме короната, да знайш, тестваха ни в софето и Гайчо е зле, в съседна сграда е. Нещо такова?
А ти колко време общува с тях?

# 12 305
  • София
В Дания пък въвеждат сертификати за Ковид-19.
Дигиталният документ ще свидетелства дали приносителят му е с отрицателен PCR тест. Някои държави изискват от пристигащите в тях да се подлагат на такова изследване. Според министерството сертификатът ще служи и за освобождаване от задължителна карантина в чужбина. Всички лица над 18 години, които живеят в Дания, имат право да придобият такива сертификати. От средата на юли родителите ще могат да снабдяват и децата си с тях, казаха още от здравното ведомство. Тестовете за COVID-19 са безплатни в Дания от средата на май.    от ТУК
Не пишат какъв е срокът на валидност на тези сертификати, защото заразяване може да стане във всеки момент, така че не ми е много ясно какъв е смисълът.
72 часа преди влизането на територията на Дания.
Сертификатите са за датски граждани, които излизат в чужбина, а не за влизащи там.

# 12 306
А в Локо Пловдив има поне 10 заразени футболисти, значи стартираме от днес с тях, може и да прескочим вчерашният рекорд.

# 12 307
  • София
Футболната среща от предпоследния кръг на първата шестица на Първа лига между "Локомотив" Пловдив и ЦСКА ще се играе пред празни трибуни. Това заявиха от Областния кризисен щаб.
"Решението взехме след проведен разговор с всички членове на Областния щаб, включително с директорите на МВР и РЗИ, както и със собственика на клуба г-н Крушарски. Категорично считам, че в тази обстановка не трябва да поемаме, какъвто и да е допълнителен риск и да нагнетяваме общественото напрежение. Надявам се, че феновете на двата футболни отбора разбират ситуацията, съпричастни са към случващото се и ще подкрепят своите отбори дистанционно", заяви областният управител Дани Каназирева.
  от ТУК
Това беше идеята - хората да се затварят сами по места, а централната власт - цялата в бяло.

# 12 308
Най-накрая разум след един месец футбол без никакви мерки - утре ще се играе мач между Локо Пловдив и ЦСКА София без публика, решението е на местния щаб. Дано и други градове ги последват.

# 12 309
  • Bulgaria
Другият човек, с който имах контакт е във видимо по-добро състояние в момента, с лека кашлица от време на време.
Прибрали са се от София.
А там как са го хванали? Сещат ли се да са имали контакт сък съмнителен или е неизяснено?

Знаели ли са, че са заразени като са дошли на раздумка?
Не знам подробности.
Да, знаели са, че са болни и въпреки това решиха да си поговорим. Заразили са се в София и са решили да се приберат тук да се долекуват. Човекът с по-тежко състояние е отделен в отделна сграда, но въпреки това са пътували заедно, в София живеят заедно и маски не съм видяла да носят. Ядосана съм от безхаберието им и изобщо не искам да ги виждам в скоро време. Smile
Ама как е станало? Идват да си лафите, не пазят дистанция, и в един момент ти викат - ми то ние караме короната, да знайш, тестваха ни в софето и Гайчо е зле, в съседна сграда е. Нещо такова?
А ти колко време общува с тях?
Делим един двор. Хванаха ме навън и нямах възможност за дистанция. Заговори ме човекът с по-леките симптоми, може би около 3-4 минути някъде. Не знаех, че са болни от ковид-19. Днес научих, че са им правени PCR тестове и другата седмица човекът в по-тежко състояние е на изследвания и контролен преглед. Иначе него го видях от разстояние, когато се прибираха и наистина изглеждаше много зле. Явно са решили тук да си карат карантината.

# 12 310
  • Пловдив
Локомотив Пловдив - ЦСКА ще се играе без публика
Решението е на областния щаб
Ще има драма с феновете, които вече са си купили билети

# 12 311
Дали Лудогорец ще обикалят Разград с шампионската купа и после празненства до сутринта по заведенията с феновете.

# 12 312
А в Локо Пловдив има поне 10 заразени футболисти, значи стартираме от днес с тях, може и да прескочим вчерашният рекорд.
Колкото - толкова, да ги карантинират и да им спрат кръчмите.

МК, това пенсионери ли са?  Нали уж трябва да стоят на един адрес, не да обикалят....

# 12 313
  • София
нали официално отрекоха да са 10, били 4.

Гърците да не се полакомят и те като нашите и да им хвръкнат бройките.

# 12 314
Цитат
Най-накрая разум след един месец футбол без никакви мерки - утре ще се играе мач между Локо Пловдив и ЦСКА София без публика, решението е на местния щаб. Дано и други градове ги последват.

Тука трябва да се поздрави областният управител на Пловдив Каназирева. Това става благодарение на нея. Тя си прекрати отпуската, свика извънредно заседание на щаба, оцени сериозността на ситуацията в Пловдив и е взето мъдро решение. Ето такива управленци искам.

Общи условия

Активация на акаунт