COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 378 290
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 12 525
Аз искам да чуя мнението на ген. Мутафчийски. Убедена съм, че екипът му има реалистичен поглед върху ситуацията, който вероятно максимално се покрива с нашия.
Кое мнение? Политкоректното като шеф на НОЩ /съставен и назначен от.../, политкоректното като шеф на болница /назначен от.../, мнението му на специалист - хирург, или личното му мнение като човек?

# 12 526
Ще ни затворят, но не сега. Сега има сезон за спасяване. Дойде ли есента, затварянето ще е неминуемо и ще е много, много по строго от март месец. Но докато март месец все още имахме някакви средства, есента съвсем ще ни е изтънял джоба. Народа ще е хем гладен, хем болен, хем наистина изплашен. Когато болниците почнат да връщат пациенти, когато хората почнат да умират по домовете си, вече ще е късно за всичко. Никакви мерки няма да успеят да укротят приливната вълна. Сега вълната се отдръпва, но след отръпването идва заливане. А може да не става така, вярвам, че още може и то без затваряне. Но докато говореха за затягане на мерки при 200 случая, сега започна да се говори за 300 случая, после за 400, после за 500 и така дотогава докогато.

Последна редакция: чт, 09 юли 2020, 11:17 от Джаста Праста

# 12 527
Ох, като чуя "Трябва да свикваме" и как да свикваме? Със смъртта ли?С трайните последици

Да, точно така. Със смъртта и с трайните последици. Очевидно болестта е тук и ще остане, колкото и да е трудно да го приемете.Също е очевидно е, че огромната част от хората са приели този факт и съветвам да последвате тоя пример,
щото от нерви и притеснения ще хванете много по-сериозни болести.

# 12 528
За мене смисълът от взетите мерки пролетта е основно в това лекарите да имат време да се запознаят с болестта и лечението й.

# 12 529
  • sofia
Честно писна ми. Според мен РЗИ вече нямат капацитет да тестват, другата седмица- съвсем ще изтърват нещата.
За ВТ ви писах вчера 0 след бала и огнището, днес 8. Кой знае колко още има, които не са установени.
Отивам на басейн, да се заразявам и точка. Аман. То ясно, че ще ме заразят ами поне да е когато аз реша и по моя начин.
Какво затваряне септември бе хора то при тоя ръст няма да има кой да е болен до тогава, или ще сме измрели или изкарали го, това са два месеца все пак до 15.09.
А за българите дето не можело да ги спрем да се връщат, ами извинявай ама има доста които сами избраха да не го правят, а има и такива дето от март са се върнали по няколко пъти. Е точно тия вторите моля те не ми казвайте, че са се затъжили много за близките си.
Имам приятелка от Испания дойде си, там стоя затворена и не можеше да излиза, а сега като луда обикаля България - по заведения, кръчми с влак и къде ли не. Тя е здрава, но не осъзнава ли, че може да се зарази тук? Луда работа.
Ами това болднатото е типично за българите, които работят в чужбина и се връщат в Бг за лятото: обиколя'т родата, после тръгват на няколко почивки в Бг, като в няколко града имат и други приятели и роднини и с тях се срещат...
Пропусна задължителните зъболекар и лекари, щото тук е евтинко, нали.
Аз се ядосвям от обиколките на Боко. Открива Обхода на Поморие? Къщата ти потъва ти правиш ремонти? Нямало пари...Нали въпросните пари по проекти, можеха да се пренасочват по мерки за борба с вируса и подпомагане на населението?

# 12 530
Така! Както казваше Генерала.
240 някъде бяха в Германия преди два дни.
Курц вчера в обръщение към своите съграждани им казва: Моля Ви, не ходете в тези държави (България, Румъния, Молдова), дори да имате семейства там. Сега е по-важно да предпазим себе си.

Последна редакция: чт, 09 юли 2020, 13:33 от blueeyes

# 12 531
Ronald
Сигурно е така, както казваш т.е. прав си. Грешката е при мен. Мислех, че подхождам предпазливо, но явно страхът надделява и подхождам страхливо.

# 12 532
Чувствам се супер гадно.
Точно най-големите поддръжници на ИП март и април месец, сега ходят по почивки и на заведения. От моя ФБ го виждам. Чак се чудя истина ли е...

Там в момента е по-чисто и безопасно. Когато си на фамилна почивка, по опразненото ни Черноморие можеш да спазваш дистанция, да си на въздух, да приемаш вит.Д, да се каляваш-сам, без затворени барове, дори барът ти е на плажа, на открито, ако решиш. Та в момента там е в пъти по-безопасно и безрисково. В София няма никакъв контрол, в магазините са без маски, дори в лабораториите са без маски, без дистанция, без отворени широко прозорци.
Хич не е за чудене, ако имах възможност и аз бих се изнесла към морето, да, точно сега, за да съм на дистанция.
На фона на растящата зараза се планират всякакви състезания обаче, не е само футбол. Не знам федерациите защо го правят. За състезания пък отборите все пак се опитват да се подготвят и не всички са на открито (т.е. не всички са футболисти на терена). Хората отмениха световни първенства, олимпиада, ние тук келевите ни републикански шампионати не можем да преглътнем, сякаш са огромен позитив.

Разбира се, че има начин животът да продължи с ограничения.
Футбол може да има-без публика-толкова ли е трудно да се сложат две камери и да се гледа от вкъщи, безопасно. И Федерацията да глобява за разпищолени чалгаджийски простотии на великите ни футболисти мамини златни.
За мен лично в момента трябва да има реверанс към спорта на децата, стадионите да са за тях основно, защото а есен по всичко личи, че ще бъдат затворени. Аз ще съм от най-доволните да не стартира учебната година даже. Да вкарат само малките в училищата, със силно разредени класове, за да има дистанция.

Последна редакция: чт, 09 юли 2020, 09:06 от фаастък

# 12 533
  • София
Ronald
Сигурно е така, както казваш т.е. прав си. Грешката е при мен. Мислех, че подхождам предпазливо, но явно страхът надделява и подхождам страхливо.
Прав съм, Нане. Хващай багажа, ако можеш и за 2-3 дни се изнасяй на планина, езеро, вила, море, където! Пак ще спазваш правилата, няма как. Но  Ще усетиш разликата....

# 12 534
https://blitz.bg/obshtestvo/d-r-simidchiev-za-rekorda-ot-zarazen … a_news756904.html

Наложете мерки, за да спасите икономиката - доктор Симидчиев, най-адекватният!

# 12 535
За да има населението сигурност и да вярва в "мерките" трябваше още в началото на кризата да се формулира, обмисли, публикува - цел, стратегия, план, тактика.
Добре, че са сформирали група/НОЩ/, която да съветва премиер и правителство. Нормално щеше да е да има сценарии за леко, средно и тежко протичане на епидемията. Да са определени мерките и критериите по които да се прилагат, както и контрол.
На практика какво точно направи НОЩ, освен да "води" брифинги и да чете статистика?
Каква стратегия предложиха? Какъв план изготви правителството на база съветите от НОЩ? Каква е тактиката за реагиране?
Хвалби, обвинения... празни приказки

# 12 536
Ох, като чуя "Трябва да свикваме" и как да свикваме? Със смъртта ли?С трайните последици

Да, точно така. Със смъртта и с трайните последици. Очевидно болестта е тук и ще остане, колкото и да е трудно да го приемете.Също е очевидно е, че огромната част от хората са приели този факт и съветвам да последвате тоя пример,
щото от нерви и притеснения ще хванете много по-сериозни болести.
Огромната част от хората са приели и свикнали ссъс смъртта на другите, с трайните уврежда ния на другите и през ум не им минава, че те самите или техните близки са тези другите за човека без маска на опашката в магазина, за футболните фенове по стадионите, за купонясващите в заведенията. Когато ги застигне  по един или друг начин ще отричат че това което им се случва е свързано с ковид, за да не признаят, че имат лична вина да им се случи. А има една група хора на които всички са им длъжни и те ще нададат вой и ще бъдат обгрижени с предимство нищо, че лично са допринесли за случващото. И такива се не само бразилците.

# 12 537
  • София
. Николай Витанов: „В момента са 260 починали по 200, това е около 50 000. Другият вариант е – умножавате по 8 числото на регистрираните заразени. Тоест 6100 x 8. Тоест около 50 000 заразени”.
„Математиката го показа! На 19 март казах: „Спазвайте карантината и след 3 месеца ще излезем от медицинската част от кризата. На 1 юни бяхме на 6 случая и имахме 19 дни да се изчистим”, коментира проф. Николай Витанов. „Не се изчистихме, защото се формира една група от хора, които вярват на теорията, че това нещо е безобидно, не спазват мерките и ето резултатът”.

Анализаторът Тихомир Безлов пък изчислява, че в рамките на 5 седмици броят на активните случаи на COVID-19 у нас е практически удвоен и страната ни е горе-долу в ситуацията на Сърбия. По думите му особено важно е дали болниците ще издържат. Властите пък били изправени пред трудната задача да изберат мерки, които хората да слушат.
инервю пред Нова ТВ: ТУК
Според Безлов проблемът при нас е в известна степен въпрос на противоречия между поколенията, което пък зависи и от националния манталитет. Е, явно в достатъчна степен сме възприели някои "ценности" на новото време, между които са егоизъм и стремеж към потребяване и към удоволствия, срещу които не могат да надделеят призиви за съпричастност към обществени проблеми, лично некасаещи човека. По преценка на двамата интервюирани такива хора у нас са към милион и половина - напълно достатъчни, за да подклаждат епидемията. Прозрачно се намекна и кой доктор ги вдъхновява с изявите си по медиите.
Водещият зададе разумен въпрос: добре, има хора, които не могат да бъдат заставени да спазват правила, има друга група хора, които спазват правилата при всякакви обстоятелства - убедени са, че трябва. Но има и още една група, доста голяма, в която хората спазват това, което е разпоредено - това е контролирана група. защо на нея не се въздейства? Отговорът - въпросът е политически...
Е, като е политически, къде са политиците, с какво се занимават в момента? Всички виждаме с какво - с всичко друго, но не и с това.

# 12 538
Ето това ми написа един господин във ФБ страницата на МЗ. То показва мисленето на много голяма част от хората. Поне сред моите познати си правих статистика на око малко, но 80 процента от тях биха ме пратили точно там, защото смятам, че барове, дискотеки и мачове трябва да затворят, маските да се носят правилното и задължително и да не се събираме в големи групи:

Мангъров доволно потрива ръце сега.
Отвратително и възмутително! За съжаление това отношение не е само от пандемията при тази тип (плиткоумни) хора. Все си мисля, че масата не е като тях.
За лечението и отношението към възрастните  ( и преди Ковид-19)  имам едно на ум от опита с баба ми. С изключение на единични случаи на човечност (лекари в пълен смисъл на думата) останалите дори и обезболяващи могат да не ти дадат.

# 12 539
С тази ИП март месец само настроиха хората негативно. Грешка беше да се подхожда така рязко и настървено, защото стана обратния ефект. Сега думата карантина е лоша дума. Дума, свързана не с опазване на здравето, а с безработица, фалити и ограничаване на свободите. Изтървахме работата, ще свикваме, де ще ходим. Аз съм края на майчиството ми и работя в туристическа агенция. Чудя се септември ще тръгне ли детето на ясла, ще има ли къде да се върна на работа, ще си намеря ли друга работа. И това се чудят много хора, адски много хора.
И съм съгласна и не. А как се справят в Гърция? Там по време на карантината е било още по- строго от при нас.
При нас по Великден време беше трудно да излезеш от областен град, но от всеки друг можеше. И хората се събираха. В самите градове се събираха. Под мен живееха студенти от Американския университет и си правеха нощем купони с целувки и прегръдки. Срещу мен в кооперацията на една тераса през ден организираха купони, иначе в парк не се ходеше. Та толкова за строгите мерки тогава. Не, не бяха строги, прости някои глупава и ненужни. Тя заразата тогава си е тлеела, за да избухне юли и...

Последна редакция: чт, 09 юли 2020, 09:43 от laurentin

Общи условия

Активация на акаунт