COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 379 322
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 13 365
  • София
Мисля да напиша и аз една петиция. За прозрачност на данните.
Искам да се съобщават отделно повторните тестове, защото когато го махнем тях ще се види, че всъщност процента на новооткритите е поне 10-15%.
Искам също така единна система, на която да има информация за всеки един случай поотделно. Град----възраст----заразил се от пациент/огнище Х. Открит на дата, влязъл/не влязъл в болница----- първи отр. тест---- втори отр. тест.
Толкова ли е сложно да я направят. Един Сингапур се справи, Южна Корея. Май само ние не даваме никакви данни, освен тези изтеклите в медиите.
GDPR-a действа на територията на Европа, няма да стане, слънце.

Апропо, не се хабете да обяснявате, аргументите на мангъровци в темата са-хладилните камиони са били празни, даваха видео от Италия с празни болници и пр

# 13 366
Аргументите на мангъровците са абсолютно същите като на тези за плоската земя ... сега ако има кажем, че ще искаме на заем камиони от Италия ще подскочат, че това е поредната фалшификация за грипчето което върлува у  нас, което според тях дори не върлува а е някаква измислица - няма болни хора, има само заразени.

# 13 367
За София не знам дали няма някоя медия или  НПО което би могло да изиска от МЗ по подробни данни. Разбира се, не става въпрос за такива, които изискват разкриване на лична информация.

Но днес например за Пловдив от тяхното РЗИ съобщиха къде са се заразили повечето, а тук хем са най-много, хем не се знае откъде да се взели.

# 13 368
В Гърция положението тепърва ще става все по- лошо. Сега се опитват да спасят сезон.
Което ще им вкара страхотен гол.
Имам колежка - гъркиня. Говорихме с нея подробно. Каза, че не вижда как Халкидики и там, където ходели балканците( неин израз) нямало да пламне.
За островите, където ходили немците, нямало толкова голяма опасност, според нея  Rolling Eyes

В моя район отново има затворени училища. Броят на новозаразени нараства. Всички днес в службата бяхме единни в убедеността си, че есента ни чака мощна вълна, когато недисциплинираните немци се върнат от воаяжите си по Ковид- почивки.
Говорихме и за обявяването на числата на заразени. Аз , като чужденка, исках да чуя мнението на по- възрастните немци и на колежката, чиято дъщеря е медицинска сестра в Ковид- отделение. Те са убедени, че не се обявяват точно бройките.
Освен това, никъде не се дава официална информация колко лекари са заразени, колко са починали и статистика, която знаем за българските лекари и случаи със заразени спортисти, учителки и пр. Тук това е тема- табу, заради защита на личните данни.

# 13 369
  • София
Тукашното РЗИ имам чувството, че нарочно мълчи. Не вярвам чак толкова да нямат ресурс да покажат данните, нали и без това ги имат. Не искаме лична информация, но поне бройки по възрастови групи, брой новооткрити заразени.

Тази сутрин разбрах какво е ставало снощи, а днес и контрапротест чух, че ще има. Ужас, всички повитици са се побъркали, като деца са, които много искат да си играят с огъня без да отчитат, че ще стане беля. По тези протести съвсем ще пламне София, това са много хора - кой с маска, кой без маска, вика се, крещи се, хората се скупчват.
Гледах пресконференцията от сутринта на запис, сегашната съм я изпуснала - човекът се чуди дали може да настигне Камен Донев. Хубаво. И аз искам да видя дебата, за който той говори, ама надали. И то, ако съм чула правилно, каза нещо "още довечера да направят медицински дебат". Обаче ще гледаме протест-контрапротест, а после ще броим новозаразени и препълнени болници.

# 13 370
  • Bulgaria
За София не знам дали няма някоя медия или  НПО което би могло да изиска от МЗ по подробни данни. Разбира се, не става въпрос за такива, които изискват разкриване на лична информация.

Но днес например за Пловдив от тяхното РЗИ съобщиха къде са се заразили повечето, а тук хем са най-много, хем не се знае откъде да се взели.
Само да добавя, че явно във всеки голям град има заразени, които попадат при отчитането в друга област. Ето пример днес за Пловдив:

Двата случая, посочени в националната статистика, са на жената от шивашкото предприятие в Лом, за която вчера бе съобщено и мъж, който живее в Пловдив и има адрес в Монтана. Това уточни д-р Елена Борисова, директор на РЗИ.

Имаме и обратния пример. Моите съседи софиянци по л.к., прибрали се и решили да се лекуват в провинцията. Все още им се чудя.
Скрит текст:
Иначе човекът в по-тежко състояние наистина е зле и не е ставал от леглото от събота, което доста ме притеснява, надявам се да не се влоши само, докато са тук и да няма нужда от болница.

Последна редакция: пт, 10 юли 2020, 18:26 от MK_

# 13 371
  • При семейството си
Колко сме повишили смъртността в България, спрямо миналата година, че вече места в гробищата няма?

# 13 372
И аз не знам мнение да подлежи на санкции, сподели

Изказването на мнение и предположения, няма как де е дезинформация.

Нямам какво да споделям, казвам само какво е допустимо в съответната Европейска конвенция, член 10.

Оставям настрана дали е дезинформация, клевета или "мнение" твърдението, че броят на хоспитализираните ще скочи при вдигане на парите за пътеката.

На ако допуснем, че всичко останало, което говори не е дезинформация /разпространяване на неверни сведения с цел умишлено подвеждане/ а misinformation /разпространяване на неверни сведения без умисъл за подвеждане/, това пак вреди на националните интереси в здравеопазването.

Когато Европейския център за контрол върху заболяванията обобщава наличните знания за ковид-19 и съобщава, че според проучванията носенето на маски намалява риска от зараза и че пак според проучванията сбирките в затворени, а и в открити пространства, особено свързани с определени активности, носят повишен риск от зараза,  широко рекламираното мнение на Мангъров, че маските са безполезни, а хората трябва да ходят по барове и мачове - базирано или на засегнато самочувствие, или единствено на това, което му говорят звездите - е вредно за общественото здраве. Но едва ли ще си понесе отговорността, естествено, пък и не знам доколко е виновен, че му дават трибуна /което съвършено не е е задължителен атрибут на свободата на словото/ и се вслушват в него.

Последна редакция: пт, 10 юли 2020, 18:06 от Vapor

# 13 373
Колко сме повишили смъртността в България, спрямо миналата година, че вече места в гробищата няма?
Колко искаш да я повишим ? Някои стигнаха 6 пъти , колко искаш?

# 13 374
  • София

Здравословното състояние на даден човек Е лична информация. Но и мен би ми било интересно да се посочи районите на Сф.

# 13 375
Дарвин, за наградите Дарвин ли се бориш или просто не можеш да четеш?
Сега, за всички не разбрали от ЧЕТИРИТЕ ТЕМИ до сега ще повторя нещо, което от първа тема говоря:
При 20% с нужда от болнично лечение, 5-6% критични, ако ще на вируса смъртността да е 0,0000001%, имаме много сериозен проблем.
Когато болницата е пълна! С хора, които не могат да дишат, лекарите изнемогват, системата се срива!
При срината система хората започват да умира от ЛЕСНО ЛЕЧИМИ ЗАБОЛЯВАНИЯ!
Не вярвам, че ще ти е приятно да се вдигне смъртността при инфаркти, защото няма кой да погледне човека!
Не вярвам някой да се зарадва детето му да не може да получи ваксина, защото ЛЛ са болни, карантинирани или починали (предвид, че 80% от тях са рискови). Не вярвам да е приятно на някой детето му да седи с часове, в инфектирана, препълнена болница, за да му сложат гипс!
Ходи питай нюйоркчаните или италианците дали им е било добре без лекари, дори и за най-малките неща!
Равносметката е тъжна. Претоварим ли болниците, много хора умират. Дори и тези без Ковид умират!
А когато се прибереш от поредното погребение на твой познат, който е имал нещастието да е рисков, тогава искам да си поговорим пак.
А когато вече не може и погребения да се правят, когато общинското гробище се удвои и вече няма къде да се полагат хората, тогава се съмнявам някой да иска и да говори.
Защо се вдигат таксите за гробовете, знаете ли? Не е заради печалба, а защото места НЯМА!
Няма и без повишената смъртност, която ще ни тресне като влак, когато няма да има лекари да лекуват дори и елементарни болести.
Няма, защото и без това смъртността в България е прекалено висока и то от лечими заболявания. А сега, при задръстване система, съвсем ще се вдигне.

Свекърва ми е контактна на карантиниран. С един куп придружаващи заболявания, на първи място възрастта ѝ.
Баба ми е в Швеция. Иска да се прибира при нас. Страх ме е да ѝ кажа " Идвай си."  Над 80 годишна е. Ако се разболее в Швеция е обречена. Но в момента там е по-безопасно, защото няма един куп м**"и, които не вярват, че вирус има.
Аз самата съм рискова. На 30! с придружаващи и бременна. Ако утре ме хване вируса не се знае ще оживея ли въобще.
Заради разни хора, дето не разбират, защо вируса е опасен, нямам никаква представа как ще раждам детето си. Защото не знам тогава в коя болница ще мога да ида, не знам къде ще бъде чисто. Не знам ще има ли лекари, които да ме изродят. Не знам дали няма да се заразят там. И за какво?! Защото някакви хора не могат да разберат ЗАЩО този вирус е опасен.

Това не е вярно и се доказва от факта, че смъртността в България спадна, въпреки че болниците много време бях в "локдаун" Simple Smile Сори, тая версия вече не върви.

# 13 376
Принципно места в гробищата няма и без да се повишава смъртността.

# 13 377
Това не е вярно и се доказва от факта, че смъртността в България спадна, въпреки че болниците много време бях в "локдаун" Simple Smile Сори, тая версия вече не върви.

Болниците не са били "в локдаун" и (почти) всички спешни случаи, за които става въпрос в цитирания пост, са били обслужени.

# 13 378
UK
„Тази година е като никоя друга“, каза премиерът Борис Джонсън във видео послание към учениците, завършващи училище по време на заключването.
Тийнейджърите са пропуснали много забавления това лято, но тяхната „жертва“ спаси живот, каза той, в записано видео в YouTube и Facebook.
„Вашето поколение е достигнало пълнолетие, изправено пред предизвикателство, както никое друго поколение преди вас,“ каза г-н Джонсън.
"Емпатия, устойчивост, самодисциплина, търпение - това са качествата, от които сега ще се нуждаем, тъй като правим обществото си по-справедливо."
„Качества, които да ви пренесат напред и нагоре.“
Скрит текст:

https://www.bbc.co.uk/news/education-53364931

# 13 379
Давайте мнение дали така е достатъчно пълна и къде има грешки

Петиция за прозрачност на данните, изнасяни за пандемията от Ковид-19

До министър-председателя Бойко Борисов
До началника на Националния Оперативен Щаб Генерал Венцислав Мутафчийски
До Главният Държавен инспектор Ангел Кунчев
До директора на центъра за заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев
До министъра на здравеопазването Кирил Ананиев

Уважаеми министър председател,
Уважаеми членове на Националният оперативен щаб
Уважаеми господин министър

Като гражданини на Република България сме силно притеснени от неяснотата и липсата на прозрачност при подаване на данните за тествани, карантинирани, заболели и починали от Ковид-19, която се дава на широката публика.
Смятаме, че информация е непълна, объркваща и непрозрачна, което води до спад в доверието на обществото. В тази криза, на първо място е диалога с обществеността и достъпа до ясна, непротиворечива информация.
По този начин, чрез ясен диалог, ще се избегнат всякакви спекулации със сериозността на положението, ще се намали недоверието в институциите и ще се създаде една полезна за всички страни дискусия.

За това ви призоваваме за промяна в начина на обявяване на направените тестове, бройката новооткрити и за добавяне на по-ясна информация за заболелите, която да не нарушава правата на личността.

Подписалите тази петиция, настояваме за създаване на по-ясна и прозрачна информационна система, която да съдържа:
1). Отделна категория, в която да се обявяват повторните тестове на карантинирани и заболели.
2). Обявяване на проценти "Безсимптомни", "Леко симптоматични", "Пневмонии, неналагащи прием в болница", "Приети за болнично лечение", " Критични".
3). Обявяване на седмична база на починалите в процентно съотношение по
"Възраст", " Пол", "Придружаващи заболявания", "Среден престой в болница", "Починали в интензивни отделения" и " Починали извън интензивни отделения".
4). Създаване на база данни, със базисна информация относно новооткритите заболели, за всеки новооткрит, по градове, със съответните подкатегории
4а. Номер на откриване(пациент 1, пациент 2 и т.н)
4б. Възраст
4в.  Пол
4г. Местност/квартал
4д. Дата на първият положителен тест
4е. Симптоматика
4ж. Място/източник на заразяване
-контактно лице (например пациент 58)
-огнище на разпространение( например Кафене, стадион, футболен мач, семейно събиране)
4з. Първи отрицателен тест.
4и. Окончателно изчистване от вируса.

Информацията по точка 4 и всички подточки би следвало да се обновява при всяка промяна

Считаме, че при така поднесена информация, обществеността ще е по-спокойна относно изнесените данни, ще се намали възможността за конспирациите относно заболяването и ще се изчистят недоразуменията, причинени от липсата на ясна, последователна политика на съобщаване на данните.

Ама никой май не смята намаляването на катастрофите, които в България не са малък процент.
Като спреш пияниците да карат коли, няма толкова катастрофи. Или забравихте след отпадането на КПП Тата колко хора умряха само за две седмици в катастрофи.
Блажени са вярващите!

Общи условия

Активация на акаунт