COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 378 448
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 13 575
===Трябва да има разумни граници и мерки. Но категорично не съм съгласна да се жертва едно поколение за сметка на друго. И то имайки предвид, че едното поколение не може да взема решения за себе си. Поради тази причина аз ще отида на следващия протест. Не може да се отварят дискотеки, а училищата да са затворени, смехотворно е.

Вече напълно съм объркана за какво са протестите и контрапротестите, но може и да са за това, което на всеки му е наболяло, без оглед на това, че на вируса му е безразлична причината за струпвания без дистанция.

Все пак  ми струва малко закъсняло или преждевременно да се протестира заради отворени дискотеки и затворени училища при положение, че дискотеките на закрито ги затвориха /отново и засега/,  а училищата са във ваканция, като не се знае дали новата учебна година ще започна на открито, на закрито или дистанционно - като досега изказаните намерения все пак клонят към започване на закрито.

# 13 576
Посолството на Китай в Казахстан предупреждава китайските граждани за локално огнище на пневмония с „неизвестна причина“. Те заявяват, че има "много по-висока" смъртност от COVID19 и вече е убила 628 души през юни, включително китайски граждани.

Официалното изявление на Китай

http://kz.chineseembassy.org/chn/sgxx/sgdt/t1796496.htm

Скрит текст:
Напомняне на китайските граждани в Казахстан за предотвратяване на неизвестна пневмония
09.07.2020
Според доклади на казахстански медии от средата на юни честотата на пневмонията в Атирау, Актобе и Химкент се е увеличила значително за същия период. Досега близо 500 души са заразени, а над 30 души са критично болни. През първата половина на тази година пневмонията е причинила 1772 смъртни случая. Само през юни са загинали 628 души, включително китайски граждани. Смъртността от заболяването е много по-висока от тази на пневмонията от новия коронавирус. Министерството на здравеопазването на Казахстан и други институции провеждат сравнително проучване за вируса на пневмонията и не е направено окончателно определяне. Посолството на Китай в Казахстан напомня на китайските граждани в Казахстан да обърнат внимание на горната ситуация, за ефективно повишаване на осведомеността за превенция и намаляване на риска от инфекция.

Първо, обърнете голямо внимание на информацията, предоставена от правителството на Казахстан и китайското посолство и консулство в Казахстан.

Второ, предприемете предпазни мерки, за да сведете до минимум излетните дейности и да избегнете многолюдни обществени места. Обърнете внимание на личната защита и хигиената на ръцете, поддържайте добра хигиена и здравословни навици, носете маски при излизане, мийте често ръцете, дезинфекцирайте дезинфекцията и често проветрявайте.

3. Ако се появят подозрителни симптоми, трябва да поемете инициативата да потърсите своевременно медицинско лечение. По време на лечението лекарят трябва да бъде информиран за историята на пътуванията и да се свърже с персонала и активно да сътрудничи на съответните изследвания.

Казахстан казва, че в момента провеждат проучвания за неизвестния вирус.

https://twitter.com/ASB_Breaking/status/1281228998312329217
Уот Дъ ФАК?!!! Тва пък какво е сега?!
Мутирало Кови?! Явно светът тотално ще се деглобализира....

Сега ако кажеш, че си си го превел от китайски... Иначе ще кажа, че си си съчинил малко превода на Гугъл... Simple Smile "non-new coronary pneumonia" (преведено с Гугъл) какво точно ще рече?  И къде пише "Смъртността от заболяването е много по-висока от тази на пневмонията от новия коронавирус."?

Иначе, и аз виждам колко му е зле на моето дете да стои затворено по цял ден, да не играе с други деца... Sad Плаче ми, че иска да излиза, да играе на парка. Какво разбира 5-годишно от карантина? Нищо! Като му кажа "не може, мамо, мама е болна сега" и като заплаче направо ми се къса сърцето. Баба му от Испания си дойде тази сутрин. И тя карантинирана в друго жилище. Той пак рева - искаше да я прегърне, не можа... С татко си пази дистанция, аз не го прегръщам, че ме е страх, да не го заразя с моята "кашлица"... Не ми харесва тая работа, ама хич...! А разните му пенсионерки, ще ми висят по цял ден пред входа, ще ни барикадират и ще се подиграват на детето ми, като ме видят с маска и как го побутвам да ги заобикаля... "Недей да се доближаваш до нас, ние имаме коронавирус" - му викат. Кухи пенсионерски лейки! Иде ми да ги набия! Rage (всъщност ми иде да им се изкашлям, ама съм на мнение, че Господ си знае работата)

Последна редакция: сб, 11 юли 2020, 04:46 от amy_nka

# 13 577
https://open.toronto.ca/dataset/covid-19-cases-in-toronto/ Торонто пуска подробни данни за случаите, ще се обновява ежеседмично, може да се сваля таблицата. Има възраст, пол, квартал, къде се е заразил (пътване, институция, друг болен, неизвестно), както и инфо хоспитализиран, интензивно, вентилатор (за трите има отделни графи към момента и изобщо), можем само да си мечтаем за такова инфо тук.

https://eu.azcentral.com/story/news/local/arizona-education/2020 … ening/5405651002/Трима учители от Аризона, водили в една стая лятно училище за деца до 8 г. се разболели от ковид, единият е починал.

# 13 578
  • София
Скрит текст:
Всичко трябва да е в разумни граници.Няма как да се очаква в такива времена да няма ощетени. На много от нас е повлияло негативно на психиката, но се случва в извънредни ситуации.
Нещата са навързани, децата имат родители, родителите имат свои родители и често са в контакт. Освен това в много случаи живеят заедно, примерно в България. Тези 20 и 40-годишни не живеят в изолатор, ходят и на работа. И при тях няма гаранция, че короната ще протече безпроблемно.
Ситуацията е сложна, нужно е да се намери златната среда.
А не да се остави безконтролно да си отиде едно цяло поколение, защото вече не ни е нужно и не си заслужава жертвите...

Така е, абсолютно си права. Трябва да има разумни граници и мерки. Но категорично не съм съгласна да се жертва едно поколение за сметка на друго. И то имайки предвид, че едното поколение не може да взема решения за себе си. Поради тази причина аз ще отида на следващия протест. Не може да се отварят дискотеки, а училищата да са затворени, смехотворно е.
Иначе че няма гаранции, че при всички тези във възрастовия диапазон от 20 до 40, ковид няма да протече безпроблемно, да, няма гаранции. Със сигурност при някои ще протече доста проблемно. Както и всяка атипична пневмония (и да, знам, че ковид не е само респираторно заболяване и може да засегне всяка органна система).

Интересно, някой направи ли изследване как се отразява върху психиката многото болни и умиращи, особено когато са роднини? Или пък родители на "дечицата"? Имаше всъщност такива относно лекарите на първа линия, мисля че заключението беше, че последствията наподобяват пост-травматичен стрес на ветерани от война. Ама и лекарите вече ги забравихме. Всички ще жертваме, а децата ще използваме да дърпаме емоционални струнки, защото ежедневието ни се е променило и нещо ни е трудно в момента. Тепърва много неща ще са ни трудни.

Този вирус, който дойде, ще ни промени много живота. Не може да се избегне стреса. Не може да се избегне ограничаването. Не може да се избегнат икономическите трусове. Всички те ще са много по-зле с неконтролируема зараза. Плачещият туристически сектор гледам започна да го разбира. Вчера по новините един ми разправя, как трябвало от сега да планират сезон 2021, защото този си бил вече отписан. Ами, добро утро. Това не стана заради мерките, стана, когато всички ни сложиха в списъка с опасни дестинации и започнаха да отменят масово полети. Сезон трудно може да има с вируса, за справка Гърция, но е напълно невъзможно, когато заразата не се контролира.

Но всеки си гони своя ограничен личен интерес, и не осъзнава, че така гради едно много по-черно бъдеще за себе си и всички други. Сега ще бутаме правителство. Понеже ще цъфнем и вържем със служебен кабинет и понеже тези другите имат ясна идея и план как да ни оправят от сега забърканата каша, вместо да се опитат да се накрадат за последно, докато другите си измиват ръцете от всякаква отговорност за досега направеното или ненаправеното.

Много разум и много зрялост се изисква в една такава ситуация, но способните и на двете са изключително недостатъчни. Не се надявам хората да се осъзнаят, не и докато има смисъл.

# 13 579
  • sofia
Не може да си сравнява психическият дискомфорт,  с истинското същинско умиране...

# 13 580
Това прочетох в профила на Любо Канов, психиатър:
"...Всички накрая ще се проепидимчат в издишания гневен въздух на своите протести. Надявам се, че не много от тях ще загинат в битка срещу врага си, който в случая реалистично е просто един вирус. Неясното българско мислене, е единственият истински враг на нашия народ и то има епидемичен и неизлечимо хроничен характер."

Последна редакция: сб, 11 юли 2020, 07:38 от kristinia

# 13 581
И аз съм потресена след снощи.
Но съм по-потресена от клипчетата, които се публикуват как пол. влачат протестиращи и ги бият.
Очаквам и много заразени пол. ....

# 13 582
Изгледах с потрес протестите и с още по-голям потрес установих, че 90% от присъстващите и в двете агитки, нямаха представа защо са там. Някой слуша ли интервютата с присъстващите, не с 1 или 2, а с цели 15 различни души и нито едно смислено изречение?! А тук, някои дори си мислят, че е било за мерките, ахахаха. Нямам моралното право да оценявам интелекта и капацитета на останалите, но мога да кажа за себе си, че съм безвъзвратно и отчайващо разочарована.
Моля, нормални мои съфорумци, спрете да обяснявате и да отговаряте на неграмотни постове. Аз спирам да дискутирам и да обяснявам, защото така аз се чувствам тъпо. Да идва каквато си ще вълнА, абсолютно безпредметно е да се налива разум в празното пространство, дето е между ушите на повечето от Нас. Включвам се в това число, някой да не се почувства обиден. Още ме е яд като се сетя за протестите, мани епидемията, ами това - Защо сте тук? - Защото ни писна! - От какво? - Ъъъъъ, от управлениетооо! - Ама вие сте от тази страна на протеста, дето е ЗА правителството?! - Даааа! - Тогава за какво протестирате? - За промянаааа!!!
Плача със сълзи и не от смях....
Та, поепидемчвайте се кой, както намери за добре, да си психясваме тихо или да си живеем живота шумно.. Все едно!

# 13 583
Тук не сте прави, синът ми и аз си бяхме вкъщи 3 месеца без да излизаме никъде, освен до магазина. Детето наистина се побърка, и то не като - ще издържи. Ще издържи, ама това дете утре с нарушена психика и страхове то ще ви гради бъдещето. То аз едва издържах, камо ли той. Ами социалната компетентност? Възрастните хора ми е жал за тях, но ако това е вид война, гледаме бъдещето. Даже не и себе си. Колкото до какво щяло да му бъде ако гледало трупове - ми в Италия добре издържаха, че пяха, че фризьори по къщите си викаха, изобщо не им пукаше. А пък в групата на 0/40 има и много работещи хора. Щото ако има епидемия, нали се сещате какво ще стане - касиерки, аптекари болни и вкъщи, всичко с намалено работно време и
 ще се редим по опашки, ако ни потрябва нещо.

# 13 584
Ама вие сериозно се имате за безсмъртни? Никой не дава гаранции как ще го изкарат децата и какви трайни последици ще имат. Никаква нарушена психика нямаха моите деца по време на изолацията. Май с тях се оправдават само и играят на тънката струна. Хората войни са прекарвали - тук откачиха за един месец от дивана до леглото и компютъра. А излизането от къщи никога не е било забранявано.  Имаше забрана за паркове и планини (която беше малко пресилена, но предвид струпванията и неизвестността превантивна).

Последна редакция: сб, 11 юли 2020, 07:57 от Cygnus

# 13 585
Изгледах с потрес протестите и с още по-голям потрес установих, че 90% от присъстващите и в двете агитки, нямаха представа защо са там. Някой слуша ли интервютата с присъстващите, не с 1 или 2, а с цели 15 различни души и нито едно смислено изречение?! А тук, някои дори си мислят, че е било за мерките, ахахаха. Нямам моралното право да оценявам интелекта и капацитета на останалите, но мога да кажа за себе си, че съм безвъзвратно и отчайващо разочарована.
Моля, нормални мои съфорумци, спрете да обяснявате и да отговаряте на неграмотни постове. Аз спирам да дискутирам и да обяснявам, защото така аз се чувствам тъпо. Да идва каквато си ще вълнА, абсолютно безпредметно е да се налива разум в празното пространство, дето е между ушите на повечето от Нас. Включвам се в това число, някой да не се почувства обиден. Още ме е яд като се сетя за протестите, мани епидемията, ами това - Защо сте тук? - Защото ни писна! - От какво? - Ъъъъъ, от управлениетооо! - Ама вие сте от тази страна на протеста, дето е ЗА правителството?! - Даааа! - Тогава за какво протестирате? - За промянаааа!!!
Плача със сълзи и не от смях....
Та, поепидемчвайте се кой, както намери за добре, да си психясваме тихо или да си живеем живота шумно.. Все едно!
само вие не разбрахте защо се протестира, честно!

а тея с автобусите бяха, защото им е платено/наредено. на надница бяха хората.

# 13 586
  • София
Много ясно, че са на надница. За 50 лева човек е готов да жертва здравето си. Сами можете да прецените колко струва живота за голяма част от сънародниците ни.

# 13 587
Пак ще има брифинг.

# 13 588
И пак няма да се обели и дума за вируса😂

# 13 589
Само се чудя (или по-скоро ми светна) колко малко са реално подкрепящите ББ  щом трябваше да внасят подкрепа с автобуси....

Общи условия

Активация на акаунт