COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 379 383
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 13 980
  • В тъмната гора.
Mishel, плажуващите в Гърция, опашките по КПП-тата и свободния пропуск на чужденци, не те ли притесняват?
Определено, пребитото " мамино синче" - студент по право в Хага е с много по- висок умствен потенциал от дежурните хипохондрици. Майка му е известен лекар- хирург. Вярно е, че протестират и медици, учители, адвокати. Интелектът си има граници на търпение.
Наистина ви препоръчвам да се консултирате с опитни лекари. Те не носят маски по улиците.

Гърция се погрижи за плажуващите. Да видим след като се въведе задължителното тестване и последвалата карантина, колко дълга опашка ще има по КПП-тата.

Да се чудиш, как хора с такъв висок интелект се опитват да удрят, бутат и хвърлят пиратки и бутилки по полицаи. Незаконосъобразно е, а е и наказуемо. Полицаите също трябва да се защитят. По принцип, агресията е присъща на маймуноподобните. Нещо не ми се връзва.

# 13 981
Искам да попитам по запознатите какво значи това подчертаното?

Пациентите, които не желаят да получат интензивни медицински грижи, не следва да бъдат лекувани в интензивно отделение. Подобно желание може да бъде изразено към настоящия момент, упоменато в предварително изготвена декларация за отказ от интензивно лечение, предварително заявено в устна форма или да се възприеме като предполагаема воля на пациента. Юридическа стойност притежава волята, изразена от самия пациент или неговия законен попечител.
Мога да ти кажа горе-долу с какви впечатления останах от това, което прочетох, конкретно за ковид ситуацията. Иначе е малко мътна материя, мешаница право и медицинска етика. Възможно е както да има отделно спуснати насоки от ниво държава, така и да е предоставен избор да си съставят на ниво болница, или да няма никакви. Много трудно се намират свободно из нета, и по-добре. По принцип препоръките са да има комисия в болницата, която да взима тези решения. Препоръка лекарите в комисията да не са пряко ангажирани с пациента. Препоръка лекуващия да може да обжалва решението. Просто казано по принцип лекарите ги взимат тези решения, в сегашната ситуация обаче е брутално за психиката им.

# 13 982
Скрит текст:

Пациентите, които не желаят да получат интензивни медицински грижи, не следва да бъдат лекувани в интензивно отделение. Подобно желание може да бъде изразено към настоящия момент, упоменато в предварително изготвена декларация за отказ от интензивно лечение, предварително заявено в устна форма или да се възприеме като предполагаема воля на пациента. Юридическа стойност притежава волята, изразена от самия пациент или неговия законен попечител.
Мога да ти кажа горе-долу с какви впечатления останах от това, което прочетох, конкретно за ковид ситуацията. Иначе е малко мътна материя, мешаница право и медицинска етика. Възможно е както да има отделно спуснати насоки от ниво държава, така и да е предоставен избор да си съставят на ниво болница, или да няма никакви. Много трудно се намират свободно из нета, и по-добре. По принцип препоръките са да има комисия в болницата, която да взима тези решения. Препоръка лекарите в комисията да не са пряко ангажирани с пациента. Препоръка лекуващия да може да обжалва решението. Просто казано по принцип лекарите ги взимат тези решения, в сегашната ситуация обаче е брутално за психиката им.

Или съвсем просто да го кажем : ако очакваната ти продължителност на живота не е много висока заради придружаващи заболявания и/или възраст, както и заради деменция, то се предполага, че не искаш да те мъчат с реанимационни мероприятия.

# 13 983
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Еее, доста е хлъзгаво - в правомощията на кого е да вземе това решение, не се ли очаква, че може да има злоупотреба по различни съображения?

# 13 984
  • В тъмната гора.
Истината е, че всеки сам трябва да се спасява. На никого не му пука за другия, дали това е приятел, роднина, колега, та и непознат. Когато заразяването стане дифузно, опасността от зараза ще е навсякъде. А най-лошото е, че не се придобива траен имунитет. Покрай даването на кръв от преболедували, стана ясно, че една част от изкаралите ковид вече нямат антитела и логически, има голяма вероятност да се заразят пак.

В момента политиците използват народа, без да им пука какво ще стане с него.

# 13 985
А най-лошото е, че не се придобива траен имунитет.
Това не е вярно, поне половината от човечеството не е склонно да се разболее от този вирус по някакви причини които тепърва ще се проучват.

# 13 986
Скрит текст:
Еее, доста е хлъзгаво - в правомощията на кого е да вземе това решение, не се ли очаква, че може да има злоупотреба по различни съображения?

Хлъзгаво е, права си, аз лично много съм се ядосвала заради това,защото на практика ти отказваш терапия на пациент. Въпросът е да прецениш дали дадения пациент ще профитира от тази терапия или не. Обикновено се убеждават  роднините, че няма смисъл да се прилага терапията и те се съгласяват. Но тук навлизаме в дебрите на палиативната медицина, която за мен е и нещо много хубаво (където я има, защото в България я няма), но и нещо, с което можеш да убиеш човек. Защото все пак понякога стават и чудеса.

Pehoko, след проучването с 34% хора с реактивни Т-лимфоцити към короната, за мен няма мистерия по тази тема. Но не изключвам и възможността да ме изненадат с нещо ново, де.

# 13 987
Или съвсем просто да го кажем : ако очакваната ти продължителност на живота не е много висока заради придружаващи заболявания и/или възраст, както и заради деменция, то се предполага, че не искаш да те мъчат с реанимационни мероприятия.
Gabito1504, не е само това, качеството на живот също е фактор. Ти може да имаш и очаквана продължителност 30 години като зеленчук, ама би ли го искала?

# 13 988
Скрит текст:

Пълни глупости. Бих искала да видя някой дето така ще предполага, после като го запукат близките с дела персонално.

Отказ от интензивно лечение може да направи пациентът, или негов представител.

Даже имам реален такъв случай - точно така убеждаваха близките, че процедурата била тежка, ама струвало на болницата много пари, ама нямало смисъл. Обаче човека беше с грамотни деца, а не човечец от село, когото няма кой да защити и се получиха нещата. Още си е жив и си ходи по белия свят.

Последна редакция: нд, 12 юли 2020, 02:31 от Iris04

# 13 989
Цитат
Смъртният процент на Covid-19 в Швеция е около 0.6 процента, но с остри вариации между възрастовите групи, според нов доклад на Агенцията за обществено здраве. Според доклада вирусът се е оказал фатален в приблизително 4.3 процента от случаите сред над 70-годишните, в сравнение с едва 0.1 процента от случаите за тези под 70. г. Тези цифри предполагат, че е около шест пъти по-смъртоносен от сезонния грип, заяви изследователят на Агенцията за обществено здраве Мартин Берлин пред The Local.
′′Точно както за covid-19 е трудно да се оцени смъртността за сезонни грипове поради проблема с оценката на общия брой инфекции," каза Берлин: ′′ но типична оценка за смъртността на смъртността на грип ". е 0.1 процента".
У нас смятам нормално ще излезе около 1% смъртност. Ако го сметнем по идеите на Мангъров за 70% заразени от населението, това са около 5 млн българи. Значи 50 000 човека у нас трябва да си платят с живота за да добием групов имунитет който е чиста хипотеза ... струва си нали?

# 13 990
Скрит текст:
Скрит текст:

Пълни глупости. Бих искала да видя някой дето така ще предполага, после като го запукат близките с дела персонално.

И ако прочетеш следващия ми пост, ще видиш, че точно това казвам. Убеждава се пациента или представителя му. Но по принцип лекар също може да откаже терапия, ако смята, че пациентът няма да профитира от тази терапия. Но преди да скочиш пак, допълвам, че лекарите не го правят, понеже не им се занимава с дела, дори и да знаят, че ще спечелят в крайна сметка. Много по-лесно е да убедиш пациента или представителя му, въпреки че в някои случаи отнема дни.
Понеже не искам пак да ме баннат за спам(в тема, в която се спами през цялото време), приключвам този въпрос .

# 13 991

Законен представител. Близките, в повечето случаи, не са законни представители. И за да го "запукат", трябва да намерят вещо лице лекар, което да не си направи отвод и да свидтелства в тяхна полза. Кауза пердута.

pehoko, то се очаква да се разделят с живота си така или иначе. Основната идея е да не се случи в рамките на месец, а поне година-две да разтеглим във времето, за да не са повече. Реално теорията за стадния ще се види дали работи навсякъде, просто е въпрос на време. Догодина като извадят статистиките за първите вълни ще се проясни кое къде изглежда по-добре. Аз изобщо не изключвам вариант шведската стратегия да се окаже от тези с най-малко жертви.

# 13 992
Кроу, Габи, благодаря за разясненията. Просто ми стана чудно как се решава "Предполагаемата воля". Да убедят самият човек или роднините не е същото, защото все пак е взето решение и има изказана позиция. Но това с предполагаемото ми е много хлъзгаво.
Пс. Точно това е нещото, което ме притеснява от самото начало. Препълнени болници, уморен персонал, липса на избор пред специалистите.
И преди съм го казвала, че точно това взимане на решения ще причини трайно вреди и за отделните лекари и за самото здравеопазване. Колкото и да са външно циници и прагматици, медицинският персонал е там със една цел. Да помага на другите. Когато са изправени ежедневно пред такъв избор това ще ги съсипе.

# 13 993
И мен за това ми става много тъжно. В ОАРИЛ масово са си от най-истинските лекари, сестри, санитари, които не те гледат в ръцете, а се борят със зъби и нокти за пациента. И точно тях най-лошо ги удря тъпият вирус.

# 13 994
Аз изобщо не изключвам вариант шведската стратегия да се окаже от тези с най-малко жертви.
A aз не изключвам варианта вместо да има "месомелачка" у нас да успеем да се опазим някак си докато излезе единственото спасение ваксината.

Общи условия

Активация на акаунт