COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 909
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 14 325
  • София

Нормално. Ако имунитетът трае 2-3 месеца, за много прекарали този срок вече изтича или е изтекъл, и подлежат на повторно разболяване.

Ако е вярно, каква ваксина чакаме ?
На 3 месеца ли ще я слагаме ?

Тази седмица би трябвало да си проличат заразените от мача за купата.
Ще се разбере, колко е заразен вируса на открито с малко дистанция и какви да ни бъдат очакванията за бройките след протестите.

Последна редакция: пн, 13 юли 2020, 06:49 от Алекс :)

# 14 326
Скрит текст:
Говори ми лекар,  лично, днес за вируса: Не бил толкова сложен, имало си хора със заболявания и си умирали след като ги повали вируса.Чак толкова да се пазим нямало нужда.Не пречели дискотеките там трудно се заразявало..Постоянно имали случай на пневмонии.Вируси винаги ще има.Ако било сериозно лекарите щели да се надигнаха.

Що си мислих, че след като работи в болница с пациенти с Ковид и като лекар ще възроптае от отваряне на барове и прочие.Имах друго очакване за мнението му.

Да знаете, че може би вирус няма Sad

Повдига ми се от менящи се заповеди през ден.Дали някъде го има това несъответствие.Маски Днес, без маски от утре, затварям баровете, отварям баровете.Смехории.
Това говори колко несериозни хора ни управляват.

Не знам какво си очаквала да ти каже, но  95% от лекарите бихме казали точно същото. Малко с дискотеките не съм съгласна, но пък и никой не ме пита. Аз лично последните седмици (здравословни проблеми с детето) за пореден път се убеждавам, че ковид е едно от малко по-безобидните неща, които могат да се случат на човек. С което изобщо не го омаловажавам, просто се замислих за всички инфекциозни болести, от които мога да умра или да се инвалидизирам. И реших, че по-добре да не мисля за тях, просто защото са много. Но пък аз отдавна съм свикнала близки хора да умират от пневмонии, отделно високата смъртност при придобита в болница пневмония.... И знам, че ковид не е пневмония, а васкулит. Но на практика все тая. Expressionless

Габи то, аз съм от другите 5%, които са на различно мнение. Значи, за Вашето дете щом е, може да се притеснявате, но ние нямаме право да се притесняваме заради ковид? Желязна логика!
Ама защо да се притеснявате, че някакви си там хронично болни болни щели да умрат! Голяма работа! За мен Е голяма работа. Аз съм млада жена с хронично заболяване, което ме прави рисков контингент. За съжаление, съпругът ми също, той е с тежка астма. Ами не искам “да си умрем, като ни повали вируса”. Заболяването ми е добре контролирано, у мен има още десетилетия живот, потенциално. Неговото също. Ако се случи нещо с нас, вие ли ще ми отгледате децата? Или, казвате, да не сме се възпроизвеждали, щом сме дефектни.
Добре, че живея в държава, където обществото е значително по-отговорно, правителството си е на мястото и следва съвета на общественото здравеопазване.
Вие лично, като лекар, сблъсквала ли сте се със заболяването? Прави ми впечатление, че непрекъснато коментирате, а май реално откакто е започнала пандемията в болница не сте влизала.
Аз си признавам, че с пациенти не се срещам. Добре, че има телефони! Но мои колеги работят, и те виждат какво се случва. Идва пациента сутринта, в задоволително състояние, до вечерта го няма! Е, вероятно е бил хронично болен. Голяма работа, че го поразил вируса. Ами този човек е нечие дете, родител, съпруг. Ако Вас лично ви засегне, така ли ще разсъждавате? Срамота, от устата на лекар толкова цинично отношение към животите на хората.
Добре, че ги има и другите проценти. Едва ли са само пет. За щастие.

# 14 327
Gabito какво е твоето обяснение за големия.брой починали в най-засегнатите страни и по- конкретно райони като Бергамо, Ню Йорк, части.от Бразилия и т.н.? Като се гледат графиките на общата смъртност на която и да е развита държава, през грипния сезон в най-лошия случай,  има леки флуктуации, докато тази година в пика на разпространение на Ковид, графиките се изстрелват с увеличение до 4-5 пъти на общата смъртност. Защо, след като вирусът не е особено опасен?

# 14 328
Gabito, имам няколко братовчедки лекари. Само една дойде да види родителите си преди две седмици. Не бяха се виждали от началото на март месец. Стояха на двора, на разстояние, тя с маска, не влезе в къщата. Другите не са идвали. Никоя не работи в Ковид-отделение. Не знам къде са тия 95%.

# 14 329
  • София
Аз мисля,че има значение какво е хроничното заболяване. Никой не твърди, че всеки хронично болен ще умре.
Не, не казвам, че не трябва да се пазят, но не трябва да се изпада в паника ако това се случи.

Имам позната която е с хронично заболяване, което държеше под контрол. Зарази се и изпадна в паника, започна да вдига кръвно и произтичащите от това проблеми. На практика, го мина леко, имаше температура два дни, кашлица и обща отпадналост.Редуваше дни в които беше добре с такива в които не се чувстваше добре.Най-големия проблем беше, че не можеше да спи от притеснение, беше я страх, че може да се влоши докато спи. Когато се върнаха вкуса  и мириса / липсваха около 5 дни/, се поуспокои че вече се оправя. Не е правила снимка на бял дроб, месец по-късно й мериха сатурацията и я слушаха със слушалка, всичко си беше наред. Няма обостряне на хроничното заболяване.
Но се отключиха паник- атаки,  с които и предстои да се бори. За тях май не може да обвиним вируса, а страха или поне така твърди психиатъра.

# 14 330
  • София
Скрит текст:

Нормално. Ако имунитетът трае 2-3 месеца, за много прекарали този срок вече изтича или е изтекъл, и подлежат на повторно разболяване.

Ако е вярно, каква ваксина чакаме ?
На 3 месеца ли ще я слагаме ?

Тази седмица би трябвало да си проличат заразените от мача за купата.
Ще се разбере, колко е заразен вируса на открито с малко дистанция и какви да ни бъдат очакванията за бройките след протестите.

Не съм специалист на тема ваксини, но или ваксините работят на малко по-различен принцип, или може би ще си я слагаме като сезонна ваксина... Този въпрос вече е обсъждан, някой ако може да припомни каква беше работата...

Иначе аз лично ваксина не чакам, защото ваксините отнемат години разработка.

# 14 331
https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8803532

Д-р Костадин Ангелов - директор на Александровка - Готвим се за антирекорди след протестите.

Личната лекарка Гергана Николова говори по БНТ за искането на ЛЛ да дават направления за ПСР и въобще за промяна в протоколите на поведението на пациента при съмнения за ковид.

# 14 332
Гледах я.
И тя е голям оптимист, но поне не отрича, че вирус има.
В общи линии ми хареса.

# 14 333
отделно високата смъртност при придобита в болница пневмония....
Извинявам се за глупавия ми въпрос и може би не по темата, но как в болница може да се пипне пневмония и по-точно двустранна бронхопневмония, ако си влезнал за друго без да си имал температура , без да си имал индикация за бронхит (е имал си хроничен от карани преди години на ренген си се показва винаги , май спастичен или ..нещо хронично) Питам, защото мой близък човек беше в болница за друго една седмица и го изписаха, а на другия ден веднага викнах линейка (мислех, че инсулт е получил) и въведен в интензивно вчече четвърта седмица е там с двустранна пневмония, кислород  ми казват 50 процента, беше пред интубация, бактериална инфенкция на всички органи ми казват, сепсис и изобщо... Веднага я изследваха с бърз тест за ковид-нямаше, после пак са правили и превели в друга зала, но пак в интензивното. Въпросът ми е може ли да е някаква пневмония хваната в болницата при другото заболяване, да има инфекция там, дори се обадих и съобщих , питах..но ... било си нейно хронично дето се отключило. Е, как за един ден се отключи (то няма и 24 часа да е стояла вкъщи и викнах линейка)

# 14 334
В болниците често се въртят бактерии, и то устойчиви Sad Дезинфекция и стерилизация са не прости думи. Има и там тънкости. Съжалявам, Фани, за това през което минавате.
Иначе около мен мед. Персонал е на двете крайности, аз си имам обяснение за това. Все пак хора са, психика,защитна реакция, като всички

# 14 335
Балтов в момента по Нова-ще говори за короната

# 14 336
  • София
Балтов в момента по Нова-ще говори за короната
Буквално през ден го интервюират. Какво ново или по-различно, освен че сме я закъсали, казва днес?
Благодаря.

# 14 337
Ами тя лежа в съдовото в същата болница за обработка на рана на крака (тромбофлебит получи феруари) и уж се пооправи , но нещо сълзеше крака и рана се образува , притеснихме се и влезе за седмица да я оправят. Вливали са съдоразширяващи и нещо друго, обработили са раната, на крака е била. Болницата уж е чисто там...вече не разбирам нищо. На стари години ще почна медицина да уча, толкова съм необразована, винаги съм мислила -отивам, преглеждат, пишат лекарства, пия и се оправяме. При този ковид би следвало поне това да се гледа, ами ако е била с ковид и лежала там или заразила се от друг? Пратих си я здрава, без никаква температура, без кашлица, без нищо да показва поне бронхит. Как така двустранна пневмония, полужива, без въздух, не може да говори-фъфлеше, неориентирана... това са 4 седмици не могат да я овладеят, а вчера и на инсулин мина от стрес.
Чувала съм за бактериални инфекции в болниците, ама сега какво става с този ковид, как се спазва това, защо се допуска изобщо, а как изписват уж са добре и за 2 часа у нас пълен срив , не е същия човек, излезе нормално жената. Извинявам се, че сигурно спамя, ама да знаете, че интензивните са пълни и то не с ковид (за него имало друга сграда до болницата за болните) Пазете се.

# 14 338
  • Пловдив
Зависи за какво е лажала. При възрастни хора се получава пневмония и от лежането. Забравих как я наричаха точно тази пневмония. Често се случва при хората с тежък инсулт.

# 14 339
Знаем какво е в болниците Sad Нали това казвам, затова се пазя Sad
Фани, може да са доста неща,от залежаване, съдово, много неща, тромб, уви. Защо са я изписали, не знам

Общи условия

Активация на акаунт