COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 644
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 14 340
За мен Тесла е умен и буден млад човек и се радвам, че има такива хора, със съзнание и жажда за мислене и разсъждение, както и хъс за знания и информация. Не ми е приятно да чета негативни мнения за който и да било, още по малко за Тесла. Надявам се, той да не се разочарова от някои мнения по негов адрес и да продължи да пише.

Сега какво стана, заповедта на Ананиев отново отменена. Пак всичко ще работи, а. Пак няма нищо задължително. Браво, евала. Да видим тази седмица как ще се движат бройките.

# 14 341
Скрит текст:
Говори ми лекар,  лично, днес за вируса: Не бил толкова сложен, имало си хора със заболявания и си умирали след като ги повали вируса.Чак толкова да се пазим нямало нужда.Не пречели дискотеките там трудно се заразявало..Постоянно имали случай на пневмонии.Вируси винаги ще има.Ако било сериозно лекарите щели да се надигнаха.

Що си мислих, че след като работи в болница с пациенти с Ковид и като лекар ще възроптае от отваряне на барове и прочие.Имах друго очакване за мнението му.

Да знаете, че може би вирус няма Sad

Повдига ми се от менящи се заповеди през ден.Дали някъде го има това несъответствие.Маски Днес, без маски от утре, затварям баровете, отварям баровете.Смехории.
Това говори колко несериозни хора ни управляват.

Не знам какво си очаквала да ти каже, но  95% от лекарите бихме казали точно същото. Малко с дискотеките не съм съгласна, но пък и никой не ме пита. Аз лично последните седмици (здравословни проблеми с детето) за пореден път се убеждавам, че ковид е едно от малко по-безобидните неща, които могат да се случат на човек. С което изобщо не го омаловажавам, просто се замислих за всички инфекциозни болести, от които мога да умра или да се инвалидизирам. И реших, че по-добре да не мисля за тях, просто защото са много. Но пък аз отдавна съм свикнала близки хора да умират от пневмонии, отделно високата смъртност при придобита в болница пневмония.... И знам, че ковид не е пневмония, а васкулит. Но на практика все тая. Expressionless

Габи то, аз съм от другите 5%, които са на различно мнение. Значи, за Вашето дете щом е, може да се притеснявате, но ние нямаме право да се притесняваме заради ковид? Желязна логика!
Ама защо да се притеснявате, че някакви си там хронично болни болни щели да умрат! Голяма работа! За мен Е голяма работа. Аз съм млада жена с хронично заболяване, което ме прави рисков контингент. За съжаление, съпругът ми също, той е с тежка астма. Ами не искам “да си умрем, като ни повали вируса”. Заболяването ми е добре контролирано, у мен има още десетилетия живот, потенциално. Неговото също. Ако се случи нещо с нас, вие ли ще ми отгледате децата? Или, казвате, да не сме се възпроизвеждали, щом сме дефектни.
Добре, че живея в държава, където обществото е значително по-отговорно, правителството си е на мястото и следва съвета на общественото здравеопазване.
Вие лично, като лекар, сблъсквала ли сте се със заболяването? Прави ми впечатление, че непрекъснато коментирате, а май реално откакто е започнала пандемията в болница не сте влизала.
Аз си признавам, че с пациенти не се срещам. Добре, че има телефони! Но мои колеги работят, и те виждат какво се случва. Идва пациента сутринта, в задоволително състояние, до вечерта го няма! Е, вероятно е бил хронично болен. Голяма работа, че го поразил вируса. Ами този човек е нечие дете, родител, съпруг. Ако Вас лично ви засегне, така ли ще разсъждавате? Срамота, от устата на лекар толкова цинично отношение към животите на хората.
Добре, че ги има и другите проценти. Едва ли са само пет. За щастие.

Браво! Виждам написани собствените си мисли. И аз съм от групата на хронично болните и съм шокирана от отношението на обществото, включително на някои лекари, към проблема ковид.
Не, не са всички лекари такива. Истинските имат съвсем друго отношение. Циници има във всички слоеве на обществото. Да пази господ от подобни лекари - мангъровци. Вирусът ще отсее обаче ценните в тази професия, поне в тази.
Надявам се ,че Тесла и останалите ще премислят и ще се върнат в темата. Аз я следя заради събраната на едно място информация.

# 14 342
  • София
Скрит текст:
Цитат
Не знам какво си очаквала да ти каже, но  95% от лекарите бихме казали точно същото.
Не знам кои са тези 95% от лекарите. Може да пробваш да питаш 100 лекаря от ковид отделенията в Ню Йорк, да видим дали 95 от тях ще ти "кажат точно същото". Съдейки от това, което пишат самите те в twitter - едва ли.

Цитат
просто се замислих за всички инфекциозни болести, от които мога да умра или да се инвалидизирам.
И когато кумулативният риск да те убият или инвалидизират всички тези болести в следващата 1 година е 10-ина пъти по-нисък от този да го направи covid-19, какво ще си помислиш? Защото точно това е ситуацията в момента.

Питам тия, дето са в Германия и България. Няма нужда чак в Ню Йорк да питам. Питам  и тези, дето са прекарали ковид.
А, и ако сметна кумулативния риск на всички инфекциозни болести, които могат да ме убият за една година(включа вирусни пневмонии с всеки патоген, за когото се сетиш), то рискът е доста по-висок, отколкото ако цъфна с ковид. Май направо да се гръмна, да не се мъча, не за друго...

В момента започваш да заемаш отричаща позиция, неглижиране на нещата - е, какво, има толкова неща, от които мога да умра, едно повече или по-малко е все тая, нищо не мога да направя. Или смяташ, че за теб рискът е по-малък, което те успокоява.
Какъв е рискът от нещо ново да цъфнеш в сравнение с другите няма как да го сметнеш, защото новото не е ясно.  Все едно имаш няколко чувала със змии, знаеш в девет какви са змиите (коя е невротоксична, коя спира дишането, коя нещо друго), в десетия горе-долу, ама не баш. Ще бръкнеш ли в него с идеята, че може и да не е толкова отровна тази змия, колкото другите?
Свикнала си с пневмонии? Как изобщо се свиква с това? На всичко отгоре се разбра, че не било пневмонии при този вирус, а пневмонит, което било съвсем различно. На мен ми попадат и някакви статии, свързани с неврологията, не зная колко да им вярвам, затова не давам линкове тук, но ако има поне частица вярно в това, което се пише, неврологични проблеми има след вируса, просто май по-малко им обръщат внимание, защото човекът не се задушава и не умира от инфаркт.
Хора щели да умрат, щото нали, имат "придружаващи заболявания". Хубаво, ама всеки си пази гъзеца, ако ще да е на сто и две години с пет инфаркта.

# 14 343
Джаста,съгласна съм с теб.Но едва ли Тесла да пише повече.Ако ви кажа честно,че и аз вече не виждам особен смисъл от темата ни.Не омаловажавам по никакъв начин труда на всички,които споделят ценна информация,лични  преживявания или информация от другите държави.Но какво сме ние?Буквално капка в морето.Хората извън темата наистина си живеят така,все едно вирус няма.С това безцелно разпускане на мерките си пролича и колко мислят управляващите за народа си.Така че толкова от мен.Бъдете здрави,пазете се колкото можете и дано всичко да е наред.
П.п Чакам на автогарата и един се настани до мен.Ама като говори по телефона,като вика и се ядосва,че две вечери бил на протестите в София в защита на правителството🙈Я познайте,дали не избягах с 300 от човека😀.

# 14 344
В момента по БТВ, разказ на лекар, заболял от Ковид. Разболял се е май месец, а доста се задъхва.

# 14 345
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Цитат
Не знам какво си очаквала да ти каже, но  95% от лекарите бихме казали точно същото.
Не знам кои са тези 95% от лекарите. Може да пробваш да питаш 100 лекаря от ковид отделенията в Ню Йорк, да видим дали 95 от тях ще ти "кажат точно същото". Съдейки от това, което пишат самите те в twitter - едва ли.

Цитат
просто се замислих за всички инфекциозни болести, от които мога да умра или да се инвалидизирам.
И когато кумулативният риск да те убият или инвалидизират всички тези болести в следващата 1 година е 10-ина пъти по-нисък от този да го направи covid-19, какво ще си помислиш? Защото точно това е ситуацията в момента.

Питам тия, дето са в Германия и България. Няма нужда чак в Ню Йорк да питам. Питам  и тези, дето са прекарали ковид.
А, и ако сметна кумулативния риск на всички инфекциозни болести, които могат да ме убият за една година(включа вирусни пневмонии с всеки патоген, за когото се сетиш), то рискът е доста по-висок, отколкото ако цъфна с ковид. Май направо да се гръмна, да не се мъча, не за друго...
В момента започваш да заемаш отричаща позиция, неглижиране на нещата - е, какво, има толкова неща, от които мога да умра, едно повече или по-малко е все тая, нищо не мога да направя.
Какъв е рискът от нещо ново да цъфнеш в сравнение с другите няма как да го сметнеш, защото новото не е ясно.  Все едно имаш няколко чувала със змии, знаеш в девет какви са змиите (коя е невротоксична, коя спира дишането, коя нещо друго), в десетия горе-долу, ама не баш. Ще бръкнеш ли в него с идеята, че може и да не е толкова отровна тази змия, колкото другите?
Свикнала си с пневмонии? Как изобщо се свиква с това? На всичко отгоре се разбра, че не било пневмонии при този вирус, а пневмонит, което било съвсем различно. На мен ми попадат и някакви статии, свързани с неврологията, не зная колко да им вярвам, затова не давам линкове тук, но ако има поне частица вярно в това, което се пише, неврологични проблеми има след вируса, просто май по-малко им обръщат внимание, защото човекът не се задушава и не умира от инфаркт.

Тази позиция е малко като, ми то има толкова други полово предавани болести, защо да се пазя от СПИН?

ПС: А иначе не е въпросът колко други болести има и колко увреждащи са те, а каква е вероятността да ги хванеш.

# 14 346
Балтов в момента по Нова-ще говори за короната
Буквално през ден го интервюират. Какво ново или по-различно, освен че сме я закъсали, казва днес?
Благодаря.
Закъсването ще е другата седмица.В момента в София има 90 свободни легла за Ковид./за съжаление каза само за София/,не е съгласен с отварянето на дискотеки и не вярва в това за разстоянието вътре.И правилно зададе въпроса,че винаги има начин да се отворят нови и нови легла и болниците да започнат да лекуват Ковид основно,а какво става с останалите болни? И прав е разбира се,нооооо ..кой ли го пита...

# 14 347
В момента по БТВ, разказ на лекар, заболял от Ковид. Разболял се е май месец, а доста се задъхва.
Преди малко каза, че диша с малка част от дробовете, голямата еунищожена от вируса.

# 14 348
Д-р Дончев по БТВ-невероятен лекар- мнение от личен опит!Добре ,че се е излекувал!

# 14 349
Ако е вярно, каква ваксина чакаме ?
На 3 месеца ли ще я слагаме ?
Това го пишат вече няколко хора няколко пъти.
Ако ваксината е безопасна и могат да се произведат необходимите количества, какъв е проблемът да се поставя на 3 месеца (вероятно няма да е толкова често, по-скоро ще е веднъж на 9-12 месеца)?
Диабетиците си инжектират инсулин всеки ден.

# 14 350
  • София
Скрит текст:
Балтов в момента по Нова-ще говори за короната
Буквално през ден го интервюират. Какво ново или по-различно, освен че сме я закъсали, казва днес?
Благодаря.
Закъсването ще е другата седмица.В момента в София има 90 свободни легла за Ковид./за съжаление каза само за София/,не е съгласен с отварянето на дискотеки и не вярва в това за разстоянието вътре.И правилно зададе въпроса,че винаги има начин да се отворят нови и нови легла и болниците да започнат да лекуват Ковид основно,а какво става с останалите болни? И прав е разбира се,нооооо ..кой ли го пита...

Има и друг момент. Според мен в момента в определени браншове много крият или не се изследват изобщо и вероятно ходят на работа болни. Това ще замаже за много кратко ситуацията, и после вероятно ще цъфнат много повече наведнъж, и то в усложнено състояние.

# 14 351
Недейте така, бе хора. Стойте си тука, къде тръгнахте. И аз виждам какво става. Уплашена съм, ядосана съм, бясна съм. Безхаберието ме отчайва. Но не искам да се предавам. Все пак се надявам у хората да е останал малко здрав разум. Ако и тези с разума се откажат, то тогава какво ще стане. Да, не можем да променим и накараме всички хора да се осъзнаят, но и на един да повлияем пак е нещо. Един да осъзнае и да повярва, че превенцията е важна пак е нещо. Ако искате ми вярвайте, гледайки стълпотворенията по протестите, ми се насълзиха очите. Не съм против правото на хората да отстояват позицията си. И аз искам по добро управление с мисъл за народа, с мисъл за обикновения човек и по добър и качествен живот за всички нас, които живеем в България, но не и с цената на човешки животи, които се рискуват с лека ръка в условията на пандемия.

# 14 352
  • София
Подозирам, че покрай тези протести хората ще започнат да си ходят на работа заразени, работодателите ще си трайкат. Започва предишното боледуване - влачене болен, само дето сега няма да се знае от какво и ще се пее песента "настинах онзи ден".
Гледам я тази сутрин социалната министърка - имало правителството дневен ред, с който да се справя, с бюджета, с пандемията... Ало, онзи ден пандемия нямаше ли, когато докарахте автобусите и направихте контрамитинг! Или пандемията само по опозиционните протести ходи, а вашите поддръжници ги заобикаля? Смятах, че е лошо, че мълчат от почти седмица за вируса, ама сега още повече ме ядосват, че започват да продумват така, все едно пет дена нямаше нищо, сега изведнъж пак е проблем. И как извъртат и едните, и другите, мазно-мазно, като по учебник!

Джаста, спокойно, никой никъде не е тръгнал. Както е тръгнал, така в един момент пак ще се включи.

# 14 353
Много тъпи хора има...  Щото са 77 болните и сега не спират да се обясняват, че понеже правителството е видяло, че не може да ни залъже с високи бройки и сега плавно намаляват. Как за толкоз месеца не разбраха, че в понеделник традиоционно са ниски резултатите... Не знам дали тук сме си завряли главите в пясъка, ама бая народ не знае на кой свят се намира и какво се случва наоколо.Neutral Face

# 14 354
  • Пловдив
Има хора, които не гледат новини. Не се интересуват колко са бройките за деня. Все им е едно. Най-важното им е да имат работа и препитание. Че сметките не четат новини за пандемии.

Общи условия

Активация на акаунт