COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 610
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 14 355
  • Пловдив
По стечение на обстоятелствата познавам доста лекари - ами с изключение на този, който ви бях цитирала назад, но той като цяло не е за пример, другите приемат вируса сериозно. Даже една редовно кани 5джитата за доброволци под тъпите им коментари, ама отговор на поканата няма. Така че чак 95% да са на мнението на Мангъров - посмали, Манго, както е приказката....

# 14 356
  • София
Да, страшно много хора просто не искат да виждат и не искат да чуват, темата за тях е табу или е на ниво "поредният вирус, ще свикнем". Май само като им дойде в къщата започват да разбират, че го има.

# 14 357
Не се връзвайте и на хора, които претендират с професията си, а както писа някой, не личи и ден да имат отработен.
Същото е като с троловете.

# 14 358
Е, щом пишат под статия за бройки заболели, значи следят бройките. 100 пъти се каза защо в понеделник са ниски.
Хем мислят само за препитанието си, хем следят колко са болните и само дуднат колко ни лъжат.

# 14 359
Относно лечението на леките случаи на колона вируса,не ви ли направи впечатление в интервюто на певицата Галена пред Галар че каза че я лекуват с витамин Д, селен и цинк, а на детето е изписан и антибиотик.В този контекст не е ли подходящо превантивно да се вземат тези добавки и това даже да играе ролята на своеобразна ваксина?Дали някой от лекарите би могъл да сподели наблюденията си?

# 14 360
Копирам тук едно добро обяснение от статистик за процента положителни тестове и защо не е едно и също да имаме 5% от 1000 и 5% от 4000.
Константин Куцков
Забелязвам, че особено голяма популярност има мнението, че, видите ли, положителните проби си стоят около 5%-6%, та няма основание за притеснение. Ще се опитам максимално простичко да обясня, че подобна логика е фундаментално сбъркана. Като човек правил постдок във факултета по статистика на LSE, мисля, че ми е задължение поне да се опитам да разобличавам подобно невежество, което ни тласка към сериозна здравна криза. Тестовете не са представителна извадка, тестват се хора със симптоми и близки контакти на заразените.  Ако бяха представителна извадка, т.е. на случаен принцип решавахме да тестваме 1000 или 4000 души, то при 5% положителни тестове, трябавше за около 20 дни всички да се заразим (20*5%=100%). Напълно нормално е, колкото повече се разширява кръгът на тествани, толкова повече заразени да се откриват. Но и толкова повече ще пада процентът на положителни проби. Ако тестваха около 100 души, биха открили примерно 20 заразени, т.е. 20%. Тези 100 души избрани за тест ще са хора с видими симптоми като висока температура и кашлица или много близки контакти на доказано заразени. Разширявайки кръга на тестваните, вече включваме и хора с леки симптоми, хора със спорадични контакти с доказано заразени като техни съседи и колеги. Та колкото повече разширяваме кръга на тествани, толкова повече отиваме (конвергираме) към случайна извадка и толкова повече процентът ще пада. Та 5% при 4000 теста е много по-тревожен резултат от 5% при 1000 теста.

И аз мислих доста по този въпрос. В момента според мен се тестват само хора с изразени симптоми или контактни от най-близък кръг. Някои по-уплашени си правят тест при леки сомптоми, или ако са били контактни от по-далечен кръг.
Броят направени тестове само показва около колко процента от населението се върти вируса. За големите градове говорим, където хората имат пари и възможност да се тестват, ако се почувстват застрашени, или доказано са такива.
Дотук виждам, че все повече хора са тествани, това значи, че все повече хора имат някакъв хипотетичен контакт с вируса.3-4 хиляди теста дневно е доста голяма цифра. Излиза, че около 10 хиляди човека/месец в големите градове имат съмнения за среща с вируса.От тях 5-6 % наистина са заразени.Тревожно е. Но само тревожно. Още не е фатално, може да се обърнат нещата. Лошото е, че ни управляват хора, за които здравето на народа не е приоритет.

# 14 361
  • Пловдив
Тази седмица броят на тестовете ще се вдигне и с тези, които смятат да пътуват за Гърция. Не вярвам всички да се откажат от почивката си заради това.

Е, щом пишат под статия за бройки заболели, значи следят бройките. 100 пъти се каза защо в понеделник са ниски.
Хем мислят само за препитанието си, хем следят колко са болните и само дуднат колко ни лъжат.

Има хора, които не чатат нищо във фейсбук, нямат такъв. Не се интересуват от новините за вируса. Това, че под новина на някоя телевизия има 80% коментари за конспирации и измама, не ознчава, че 80% от населението чете новини. Ами не, не ги чете.

# 14 362
  • София
Балтов в момента по Нова-ще говори за короната
Буквално през ден го интервюират. Какво ново или по-различно, освен че сме я закъсали, казва днес?
Благодаря.
Закъсването ще е другата седмица.В момента в София има 90 свободни легла за Ковид./за съжаление каза само за София/,не е съгласен с отварянето на дискотеки и не вярва в това за разстоянието вътре.И правилно зададе въпроса,че винаги има начин да се отворят нови и нови легла и болниците да започнат да лекуват Ковид основно,а какво става с останалите болни? И прав е разбира се,нооооо ..кой ли го пита...
А попитаха ли го, когато разкрият допълнителните легла, ИМАТ ЛИ ПЕРСОНАЛ, който е обучен за работа с инфекциозно болни и реанимационна апаратура? 🤐

# 14 363
Simple Smile Питаха..-за сега уж имало...За бъдещите не каза-ама то мисля е ясно,че няма....

# 14 364
  • На остров
Взимането на добавки на общо основание може да има негативен ефект и да предизвика сърдечни и бъбречни проблеми.

Фанфанито най вероятно твоята близка е била заразена с вътрешноболнична инфекция от рода на MRSA.  България е много висок процент за съжаление.
Дано сме оправи жената.

Нямам поглед за лекарите в България и Германия, но в Швеция имам и определено са от 5 те процента на Габи всички взимат нещата сериозно.
Напълно споделям мнението на Абаджиева80.

Габи съгласна с много твои мнения, но си личи факта, че си много млада и често това взима преднина в начина ти на мислене. Не съм убедена, че след 10 или 20 г  стаж в спешното отделение да кажем на голяма немска болница и когато самата ти си над 45г ще мислиш така.

Това, което най много липсва според мен на българският медицински персонал е етика и отношение към пациента. Другото, което би оказало голяма полза за системата е реорганизация и отдаване на нужното уважение към медицински сестри и освобождаване на лекарите от безброй манипулации, които са работата на медицинската сестра.

# 14 365
Аз мога да направя груба сметка за ВТ. 13 в болница по техни данни. 10/дневно заразени в последни дни, до 10 дни още 100броя, от тях и 20-30 да влязат в болница, само да уточня, че има още неизписани от доста преди баловете, така че тия 20-30 ще дойдат със закъснение до болници и ако продължава така, болниците няма да имат места и ще се започне вой и хленчене, но ще е късно а ВТ област мога да кажа е все пак от областите със сравнително ниска заболеваемост чисто статистически в момемнта общо 120бр. за петте месеца.
Ако в София има 90 легла, ами то това е нищо, но все пак там лесно могат да оправят нещата щото има много болници.

# 14 366
  • София
Разбира се, че е нищо 90 легла, София е почти два милиона, плюс това, че карат много тежки случаи от страната и по други поводи. Изведнъж замълчаха по отношение на болниците, само някои лекари продължават по телевизиите, ама на никого не му дреме има ли легла, няма ли, лекарите и те запяха песента "ние сме лекари, ще трябва да лекуваме, под контрол е положението...". Все едно команди им дават - преди беше вайкане за чували за трупове, че нямало чувал при малко заразени и в болница в сравнение със сега, сега се надигна вълна и те са лекичко разтревожени.

# 14 367
Нали общо имаше около  7000 легла за цялата страна неинтензивни!?
В София колко са?

# 14 368
  • София
Колкото и да са - малко са. Те едва стигнаха преди два месеца, а сега как ще се оправят не знам. Мижай да те лъжем, мълчат отговорните фактори, че изборите са им по-важни.

# 14 369
  • Варна
Джасте, хората се пазят съвестно. Но липсва контрол от държавата. Няма адекватни разпоредби и норми. Аз не се пазя само в аптека или автобус. По принцип избягвам затворени и задимени пространства. Този хаос от отменени мерки и обещания изнервя хората. Липсва ясна стратегия. Имаше няколко тези за пика. Не могат ли семпло да обяснят кои са критичните периоди?
Лекарите ежедневно се сблъскват със смъртта. Не са циници, а реалисти. Наясно са с хилядите по- опасни възможности и болести. Знаете ли, че над 60 човека са починали у дома от инфаркт? Поради страх да посетят болница. Отделно, заради вируса, с тежки хронични заболявания са били игнорирани. Паниката и тревожността активират спад на имунитета. Могат да отключат автоимунни  заболявания, от които ще страдате цял живот. Двете крайности, на отричане и вманиачен страх, са вредни.
Аз не виня протестиращите, а този, който твърди, че защитава  бизнеса. Опека за здравето няма.

Последна редакция: пн, 13 юли 2020, 10:58 от Viviana91

Общи условия

Активация на акаунт